06. Oktobar 2024, 12:07:33 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Šta posaditi?  (Pročitano 30262 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows XP
Browser:
Firefox 35.0

« Odgovor #15 Poslato: 06. Februar 2015, 19:58:19 »

Nikola LE, svašta možeš "početi", ali pitanje da li započeto možeš raditi i privesti cilju - koristi. Bolje je godinu ili dve istraživati tržište, informisati se o tehnologijama i analizirati tuđa iskustva, nego preko noći odlučiti "pa kud puklo da puklo". Tržište je varljivo i promenljivo. Postoje proizvodi koji se moraju prodati u kratkom roku, zatim prerađevine koje zahvaljujući načinu prerade mogu da potraju nekoliko meseci ili godinu dana, a ima i proizvoda koji vremenom dobijaju na ceni.
Savet nad savetima - pamet u glavu i dupe uza zid!
Sačuvana

Okreni, obrni, opet ti je donji deo leđa pozadi.
vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #16 Poslato: 06. Februar 2015, 22:12:38 »

Nikola LE, svašta možeš "početi", ali pitanje da li započeto možeš raditi i privesti cilju - koristi. Bolje je godinu ili dve istraživati tržište, informisati se o tehnologijama i analizirati tuđa iskustva, nego preko noći odlučiti "pa kud puklo da puklo". Tržište je varljivo i promenljivo. Postoje proizvodi koji se moraju prodati u kratkom roku, zatim prerađevine koje zahvaljujući načinu prerade mogu da potraju nekoliko meseci ili godinu dana, a ima i proizvoda koji vremenom dobijaju na ceni.
Savet nad savetima - pamet u glavu i dupe uza zid!
Da li si razmišljao da se baviš politikom, 'leba ti?
Sačuvana

060 311 05 44
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 35.0

« Odgovor #17 Poslato: 09. Februar 2015, 10:05:25 »

Vladimire iz Kisača, čitajući postove Nikole iz LEskovca, vidim da on razmišlja o konkretnim dilemama, a da mu je suština, barem u postovima, promakla pažnji. Nikola je zaposlen i, koliko vidim, vodi brigu o izboru "najboljeg" posla koji će sam da vodi. Lepo si ga posavetovao i skrenuo mu pažnju, ali pre svega valja mnogo toga da se slegne u glavi, ali pre svega na papiru ako pravilno radi, pre nego se nešto konkretno preduzme, eto to je moja poruka Nikoli.
Takođe, vidim da obojica licitirate ciframa o zaradama i zaduživanju, pri tome zaboravljajući još jednu suštinski važnu stvar - istrajnost u poslu donosi rezultat. Ako će nekoga, zbog godinu-dve problematičnog roda ili cene proizvoda, da okrene nečem novom zbog "bolje" zarade, onda je to problem, jer uvek ima nečega gde je bolja zarada.
Posmatram problem inženjerski i idem od opšteg ka konkretnom, i ne smatram da će Nikoli da pomogne bilo ko ako mu predloži neki konkretan plan, pri tome on to ne može da npr. finansira ni svojim ni pozajmljenim novcima. Da ne bi bilo ono, džaba smo ovde krečili ili trla baba lan da joj prođe dan, savetujem svakome da se ne bavi konkretnim pitanjima pre nego postavi i odgovori na ona opšta.
Da svedem sve na ovo - istražuj, planiraj, investiraj i ISTRAJAVAJ, i nemoj da gledaš komšijin travnjak koji je uvek zeleniji od tvoga.
Sačuvana

vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 35.0

« Odgovor #18 Poslato: 09. Februar 2015, 11:06:32 »

Pa zato ti i kažem da li si razmišljao o politici...tvoj savet se može primeniti i na sadnju paprike i na gradnju kosmodroma. Šta ti gajiš, evo da se manemo teoretisanja.
Sačuvana

060 311 05 44
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 35.0

« Odgovor #19 Poslato: 09. Februar 2015, 21:28:50 »

U pripremi je mala porodična destilerija. Pre nego sam se odlučio, imao sam četiri opcije, od kojih je poslednja postala jedina koja je sada u toku sa realizacijom. Sušara voća i povrća, prerada bilja u eterična ulja, uzgoj voća i poslednje, destilerija.
Sušara je otpala iz dva glavna razloga - proizvodi se u roku do nekoliko meseci moraju prodati jer im je optimalan rok trajanja oko godinu dana, a lokacija za sušaru je prestala da bude aktuelna zbog propalog dogovora oko zajedničkog poduhvata.
Prerada bilja u eternična ulja - prestala je da bude atraktivna kada sam shvatio da je to tržište specifično (čitaj - meni strano i malo poznato), iako imam dobre kontakte koji bi me uputili. Problem je takođe nabavka kvalitetne sirovine i nedostatak mog bilo kakvog iskustva u vezi sa tim. Poseban problem je maloprodaja preparata, naravno preko interneta i u raznim "šopovima", jer sam se istražujući uverio da gotovo nema prodavca koji sme da garantuje šta prodaje. Sa tako nelojalnom koknurencijom nisam bio spreman da se upuštam u borbu.
Uzgoj voća me je oduvek zanimao, naročito što imam dobru podršku dela familije koje je nekada živelo od proizvodnje šljive - sveže i rakije. Problem je nastao kada sam shvatio da je početak posla kojim  bi se bavio primarna proizvodnja, te moram prodavati po zakonima tržišta koje trpi pritisak uvoznih lobija, ucene velikih marketa i podvale prodavaca na pijacama, jer proizvođač nema vremena da stoji za tezgom i prodaje priču za svaku prodatu gajbicu sa voćem, nemam namere da plaćam ulaznicu u neki market a na državne marifetluke tatinih sinova koji uvezu ogromnu količinu super jevtinog i nekvalitetnog voća i obore cene, nisu u domenu kojim želim da se bavim.
Na posletku, počeo sam da istražujem uspehe i propasti sadašnjih i nekadašnjih destilerija, pre svega na prostoru sadašnje male, jadne i napaćene "države". Uvideo sam da je primarna proizvodnja uvek na "primarnom" udaru, a da proizvodi poput rakije, pod određenim uslovima mogu u najmanju ruku da sačuvaju svoju vrednost barem 20-30 godina. Pošto nemam nameru da živim večno, i to je važan faktor u projektovanju posla, Bogovi i Titani ne moraju da se plaše od duhovitog duha, pa ću mali i manje primetan nekako da se provučem kroz vrata tržišta i zauzmem sebi mesto.
Ima mnogo problema oko proizvodnje rakija sa kojima sam spreman da "ratujem", naročito što je u nekom budućem koraku u planu ipak voćnjak, tek da sebi iskomplikujem život. Voćnjak će da budu u duhu permakulture, a rakije iz tog voćnjaka sa posebnom pažnjom pripremane.
Sačuvana

vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #20 Poslato: 09. Februar 2015, 23:48:35 »

Nije loše razmatranje poslovnog okruženja ako uzimaš u obzir unutrašnje tržište. Sitacija kod nas nije primer ni za šta i bih uzeo u obzir i izvoz, odnosno šta se to može izvoziti, ili šta neko već izvozi. I u tom smislu je trešnja, jabuka i malina dobar izbor, što se voćnjaka tiče. Možda je i drugo ali to je ono što ja znam. Sada jeste to malo poremećeno sve oko izvoza jednog dela zbog stanja u Ukrajini ali ni to neće doveka. Inače strano voće je jeftino što zbog većeg agrarnog budžeta evropskih zemalja koje subvenicionišu naveliko, što zbog toga da stranac ne mašta da ima 15 hiljada eura čisto od 1 hektara nečega. Figurativno govoreći, cifre nisu toliko važne sad.
Rakija, hm. Ne znam baš o tome mnogo, ali je važno i kakvoj klijenteli imaš pristup. Ako si okružen lovarnim prijateljima, koji imaju prijatelje, onda pravi vrhunsku rakiju koja je lepo upakovana. Ako težiš pijaci, onda je to trka sa količinom koja kompenzuje nisku cenu. Uskoro će biti i 2 eura po litru skupo prosečnom srbinu.
Ja pravim vino od aronije i cena recimo uopšte nije prilagođena kvalitetu, već kupovnoj moći mog okruženja. A sve ovo sam izneo da bih skrenuo pažnju na još jedan važan faktor a to je kupovna moć okruženja. Primera radi ja nemam ništa od toga što bi neko na Dedinju platio puno više, jer ja ne mogu tamo da doprem, niti bi oni od mene kupili, itd.
Sačuvana

060 311 05 44
duhovitiduh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 35.0

« Odgovor #21 Poslato: 10. Februar 2015, 22:15:01 »

DakleM, tema - šta posaditi na jedan hektar zemlje u okolini Leskovca.
Citat
Šta da posadim na tom prostoru, imajući u vidu da nemam previše vremena jer imam poso koji radim i subotom nekad kao i supruga. A da vidim i neku vajdu od toga-finansijsku svakako
Nikola i oni sa sličnim dilemama neka odluče da li će da (k)radu ili (k)raduckaju Bogu dane, pre nego postave pitanje šta da rade sa jednim hektarom, a pri tome nemaju vremena ni da se pozabave ovom temom ozbiljno. Postaviti prava pitanja, ne žuriti u odluci, da ne bude posle - eh, o tome nisam razmišljao.  dohfly
Koliko uneseš znanja, vremena i rada, takav će ti biti posao. To sam napisao i u prvom postu na ovoj temi
Citat
Nikola LE, svašta možeš "početi", ali pitanje da li započeto možeš raditi i privesti cilju
.
Sve ostalo je loto, pa šta "ubodeš".
Sačuvana

Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.025 sekundi sa 22 upita.