18. Jun 2025, 02:01:03 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 7   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Predlog novog Zakona o rakiji i drugim alkoholnim picima  (Pročitano 167020 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Poslato: 19. Novembar 2008, 21:41:44 »

Evo nove teme i mogucnosti da kazemo svo o novom zakonu. On je prosao na Vladi RS i trenutno je u skupsinskoj proceduri gde se ocekuje njegovo skorije usvajanje. Predlog zakona mozete preuzeti na sajtu ministarstva www.minpolj.sr.gov.yu
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #1 Poslato: 19. Novembar 2008, 22:17:43 »

Malo sam se pomucio dok nisam nasao predlog zakona na sajtu Grin

Evo LINK za download u pdf formatu.
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 67

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #2 Poslato: 20. Novembar 2008, 10:42:32 »

Predlog Zakona o rakiji i dr.alk.picima ne sadrzi nikakve odrednice u vezi vina. A meni se cini da je u sadasnjem (vazecem) zakonu o rakiji i vinu to povezano u jednom zakonu. Znaci li to da postoji i poseban Zakon (ili predlog) o vinu?
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Odgovor #3 Poslato: 21. Novembar 2008, 23:00:05 »

Cip , nisam siguran da postoji novi Zakon ili predlog zakona o vinu. Ovaj zakon bavi se iskljucivo o rakiji i drugim alkoholnim picima      ( clan 3 i 7 Zakona ) blize objasnjava ove pojmove.
Ja sam imao nesto drugo u vidu kada sam pokrenuo ovu temu. Radi se zapravo o nemogucnosti prodaje rakije fizickim licima ( u clanu 8 se kaze da "fizicko lice moze da se bavi proizvodnjom rakije iskljucivo za sopstvene potrebe" i u clanu 4 stav 10 " fizicko lice je proizvodjac rakije za sopstvene potrebe koju ne moze da stavi u promet i nije upisan u registar" ) ). Sta to znaci, pa jednostovano Zakon nalaze da samo pravono lice i preduzetnik koji je upisan u Registar privrednih subjekata i u Registar proizvodjaca rakije moze da se bavi prodajom i stavljanjem u promet rakije i drugih alkoholnih pica. Konsekvence izvucite sami. Sva ona prica u temi kako prodati rakiju mora imati zakonskog osnova i i mora imati uporiste u ovom Zakonu. U clanu 10 je pravi problem, kako ga resiti? Voleo bih da cujem vasa misljenja.
Treba biti spreman na sve Evil
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 04. Mart 2009, 23:10:31 »

Ma sve je to zbog poreza i akciza. Ako proizvodjac osnuje SZR da bi legalno prodavao rakiju morace da placa i porez i akcizu. U protivnom, brr... verovatno veca kazna nego da je kao fizicko lice nastavio ilegalno da prodaje.

Ma... Valjace se rakija ilegalno samo tako...
Sačuvana
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #5 Poslato: 05. Mart 2009, 11:31:14 »

Ovo mi sve liči na vraćanje vremena Al Kaponea i prohibicije!!!
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #6 Poslato: 05. Mart 2009, 11:44:16 »

Што би неки рекли, српска посла!
Ред се мора увести и са тим ћемо се сви сложити. Е сад, питање зашто се мора платити акциза за вино и ракију, а за остали рахатлокум не мора, тешко је и треба га поставити Холанђанима који су увели специјални порез на промет алкохолним пићима (претеча акцизе) још у 16. веку!
А пдв се мора платити баш као и на све друге робе и услуге.
Само да не буде забуне: све то плаћа крајњи корисник, илити конзумент, а произвођач само за рачун државе убире те порезе.
Дакле, произвођач није директно тиме погођен него само индиректно јер му то, код крајњег корисника, знатно поскупљује цену пића.
А српска посла са почетка текста односи се на, у старту, негативан коментар на увођење правилника о алкохолним пићима. Као што сам и рекао, ред се мора увести, па хајде прво да видимо добре стране па ћемо онда и лоше, а немојмо одмах проглашавати државу лоповском и слично.
Sačuvana
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #7 Poslato: 05. Mart 2009, 14:24:44 »

Alambik, sve si u pravu jedino šta ja zamjeram državi što nije ostavila nikakav prostor malom proizvođaču (fizičkom licu) da i on može da plasira svoj proizvod a da to nije ilegalno.Uvjeren sam da 90% korisnika ovog foruma nije u stanju finansijski da isprati sve propise  koje je naložila država i koji se moraju ispuniti da bi se negde pojavio sa svojim proizvodom.Zaključak je ,ako želiš da proizvodiš rakiju moraš imati debeo novčanik,kvalitet onoga što proizvedeš je u drugom planu što su pokazali koje kakve Zoze i njemu slični.Ljudi imali savršen prostor i opremu a rakija pobila narod.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 05. Mart 2009, 14:39:10 »

Ma za sve je tako, ne samo za rakiju. Čime god želiš da se baviš, a da bude legalno, država te pritiska sa jedno stotinak taksi. Svako "Dobar dan" u opštinskim, republiškim i drugim organima košta.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 05. Mart 2009, 18:29:44 »

...а немојмо одмах проглашавати државу лоповском и слично.

He-he-he Cheesy

Suvise smo mi (svi! ovde) mladi da bismo drzavu "proglasili" lopovskom.

Ovaj zakon, kao i mnogi drugi, sluzi JEDINO da bi drzava uzela pare. Dobrobit potrosaca? HA-HA-HA! Koliko samo ima legalnih rakija, sa sve akciznom markom, koje su nista drugo nego tesko djubre. ALI, imaju AKCIZNU MARKU! Jedino to je vazno.

Ej bre, napisao mi pandur kaznu samo zato sto imam ugradjen plinski uredjaj... Huh? Ista stvar je i ovde - plati pa se klati!

Kad je pre nekoliko godina Srbija krenula putem prosperiteta, smanjise opsti porez (tada PNP, sada PDV, isti q*** drugo pakovanje) sa 20 na 18%, a sada, kad je drzava u krizi? Da li su vratili na 20%? Naravno da ne! Zajarmili su DEZURNE KRIVCE - alkoholicare, pusace i vozace!

Ali ne! To nije zato sto mrze navedenu kategoriju; naprotiv, potpuno su indiferentni - vladaju se cistom ekonomskom logikom, ovoga puta velicinom poznatom kao ELASTICNOST traznje! Sta to znaci? Dizu u vis cene robe za kojom se zna da nece pasti traznja koliko god cene da rastu. Koliko god da kostaju pice, cigare i gorivo - prodavace se!

Jedino 'leb i mleko ne smeju da diraju... zaostalo od komunista.

Imao sam tu privilegiju da jedan deo zivota provedem u drzavi u kojoj je porez isti ZA SVE (od hleba do viskija!). Dakle, moguce je. Sve ostale drzave su lopovske!
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #10 Poslato: 05. Mart 2009, 18:32:08 »

...jedino šta ja zamjeram državi što nije ostavila nikakav prostor malom proizvođaču (fizičkom licu) da i on može da plasira svoj proizvod a da to nije ilegalno....

Mislis da se Miskovic slaze sa tobom? Cheesy Cheesy Cheesy

Njegovo misljenje je bitno. Tvoje i moje nije.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 05. Mart 2009, 18:37:02 »

Ви сте очигледно одрастали уз Алан Форда. Ја знам да је то један легалан поглед на живот (добри старчић који у парку храни голубове зато да би му се довољно приближили да их тресне штапом по глави и носи за ручак, или сир Оливер који целу тајну организацију корсити за своју лоповску активност, само су две карактеристичне слике овог уваженог велтеншаунга).
Sačuvana
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #12 Poslato: 05. Mart 2009, 19:20:14 »

Alanbik,mislim da se niko ne suprotstavlja tvom mišljenju ispravno je da se u svemu mora znati red ali ima nešto što ja uočavam a imam utisak da su to uočili mnogi.Naime oko mene se dešava proces da domaćini čiji su se preci stotinama godina bavili vinovom lozom pod pritiskom tajkuna koji grožđe nisu vidjeli sem na pijaci uz veliku naknadu istim prodaju zemlju i vinograde.Zna se da taj novac nisu zaradili kultivišući i prskajući vinograde nego dok smo mi održavali porodičnu tradiciju oni su se bavili uspješnim privatizacijama,pa se sad sjetili da se i na vinu i rakiji može uzet koji dinar.E sutra će takvi moći ispuniti odredbe zakona a mi ćemo sakrivati po džepovima pljosku domaće rakije da je bar krišom cugnemo kad nas želja mine.Oprostite na ironiji pošlo me.
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 05. Mart 2009, 19:36:59 »

У реду, али наведите онда који то чланови предложеног правилника намерно гуше мале произвођаче.
И шта ви предлажете?
Sačuvana
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #14 Poslato: 05. Mart 2009, 20:03:12 »

Klastere i jake pregovarače.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 7   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.03 sekundi sa 21 upita.