06. Decembar 2024, 08:16:50 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Udruženje vinogradara i vinara Srbije  (Pročitano 23590 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Poslato: 18. Novembar 2008, 15:23:24 »

Prekjuce sam dobio e-mail sa obavestenjem da je osnovano Udruženje vinogradara i vinara Srbije. Poslao sam mail u udruzenje i zamolio ih da mi posalju malo vise detalja koje bih mogao objaviti na forumu. Gospodin Radenkovic mi je poslao odgovor koji ovde prenosim u celosti.

"Udruzenje vinogradara i vinara Srbije je, posle skoro trogodisnjeg napora da svi bitniji proizvodjaci budu obavesteni o ideji i bitnosti udruzivanja, tehnicki napokon osnovano 13.05.08. Medjutim, Udruzenje je fakticki zazivelo inicijalnim sastankom odrzanim 31.10.08. na kom je izvrsen masovan prijem u clanstvo i izbor najosnovnijih rukovodecih organa. Na tom sastanku takodje su definisani osnovni cilljevi i pravci delovanja Udruzenja.
Udruzenje pre svega treba da se bori za prava vinogradara i vinara, da partnerski ucestvuje sa nadleznim Ministarstvima u kreiranju novih zakona u skladu sa EU normama, organizuje seminare, studijska putovanja ostale vrste dogadjaja vezanih za vino, kao i da zastiti clanove Udruznenja od finansijski nedisciplinovanih kupaca. Takodje Udruzenje treba da sprovodi i podrzi sve vrste akcija koje ce biti u funkciji afirmacije i stvaranja pozitivnog imidza vinogradarstva i vinarstva Srbije, kako u zemlji, tako i u svetu.
Za sada Udruzenje ima 48 clanova od cega je 38 ozbiljnih i afirmisanih proizvodjaca i 10 pocasnih clanova, a to su predstavnici najznacajnijih drzavnih i prosvetnih institucija vezanih za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina.
Udruzenje ima tesnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije, Turistickom organizacijom Srbije, Poljoprivrednim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu kao i svim predstavnicima medija koji se bave temom vinogradastva i vinarstva.
Po funkcijama sa cetvorogodisnjim mandatom izabrani su sledeci:

Gvozden Radenkovic (Wineco-podrum Radenkovic)- predsednik Udruzenja
Miladin Gavrilovic (Zaduzbina Kralja Petra I Oplenac)-potpredsednik Udruzenja
Sava Jojic (Mackov podrum)-potpredsednik Udruzenja
Vladimir Panajotovic (Vinovita)-generalni sekretar

Na sledecem sastanku bice izabrani clanovi Upravnog i Nadzornog odbora, kao i Suda casti.

Kako za novoformirano Udruzenje koje okuplja clanove od Horgosa do Preseva vlada veliko interesovanje, smatram da ce se na narednom sastanku koji je planiran za kraj godine broj clanova znatno uvecati.

Svi zainteresovani koji zele da dobiju dodatne informacije o Udruzenju mogu pisati na web adresu

udruz.vinogradara.vinara.srbije@gmail.com

Srdacan pozdrav,

Gvozden Radenkovic"

Eto, toliko za sada. Ako neko ima nekih pitanja moze ih poslati na e-mail udruzenja a moze se prodiskutovati i na ovim starnicama...
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 66

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #1 Poslato: 01. Decembar 2008, 18:29:52 »

ALAMBIK CITAT: Ако је то мали произвођач ...
Odgovor: Potpuno se slazem sa Alambikom. I ja bih proizvodjace podelio (onako kako i zakonodavac deli preduzeca) na male (gde prihvatam  alambikovu definiciju), srednje (o tome alambik govori kada kaze 4-6000l rakije a u ovom slucaju i vina) i velike (recimo one koji se priblizavaju industrijskim kapacitetima). Napomena: dodao bih u Alambikovu definiciju malih proizvodjaca i one koji se bave vocarstvom pa ispeku po malo rakije odnosno naprave i male kolicine vina, ili ljude koji se rakijom (vinom)  bave iz hobija, zatim vredne penzionere koji obradjuju neke male vinograde i sl. Ali ako pogledamo malog proizvodjaca: U redu je da on ne mora da bude u ekskluzivnim restoranima (a na kraju krajeva zasto i ne bi bio ako to konzumenti zele?). Problem je sto mali proizvodjac ne sme nikome da prodaje rakiju VINO  po predlogu novog zakona. Zato sam ja vec u nekom postu predlagao da se napravbi Udruzenje (kako i sada Alambik kaze) preko koga bi mali proizvodjaci pokusali da plasiraju svoje male kolicine i preko koga bi mogli da legalno rade i u skladu sa buducim zakonom. Preko tog Udruzenja bi mogli da plasiraju rakiju odnosno vino  i Srednji proizvodjaci ako za tim imaju potrebe. To Udruzenje (da ne kazem zadruga), bi vrsilo ulogu zadovoljavanja zakonskih propisa i naravno radilo sve ostale stvari tipa : strucna obuka, strucna kontrola, plasman, marketing, sajmovi i slicno. To bi udruzenje plasiralo (pokusalo da plasira) rakije  i vina raznih malih sitnih proizvodjaca od kojih bi svako imao svoj brend name, koji bi imali svoje serije i kolicine. To udruzenje bi trebalo da posluje po trzisnim principima. Moglo bi se finansirati od npr fiksne clanarine, ali i od odredjenog procenta od svake prodate flase rakije vina . Uzmimo na primer da je Alambik clan tog udruzenja i da ima za prodaju 1000flasa rakije ili vina . Alambik planira da svoju rakiju prodaje po 10e, ali bi na vecu kolicinu kao rabat od 20%, tj prodao bi i za 8e. Alambik tu istu rakiju ili vino  ponudi Udruzenju (koje ce da pokusa da je proda) po ceni od 7.5e (dakle umanjeno za jos 5% rabata). Plati godisnju clanarinu npr 100e. Clanarina bi mogla da bude i razlicita i da zavisi od proizvodene i prijavljene kolicine rakije odnosno vina . Logicno bi bilo da mali proizvodjac koji vise proizvodi plati vecu clanarinu jer ce Udruzenje oko njga imati i vise posla i angazovanja.  Udruzenje prodaje rakiju ili vino  po 8e na vece kolicine, ili po 9 na manje kolicine, a na minimalne kolicine po 10e. Znaci da bi kupcu bilo svejedno da li kupuje direktno kod proizvodjaca ili kod Udruzenja. Kako ce Udruzenje biti organizovano za taj posao? Da li ce pokusati U velikim, ili malim trgovinskim lancima, specijalizovanim trgovinama i sl to je pitanje za direktora tog Udruzenja. 
Udruzenje bi znaci imalo neke fiksne prihode od clanarine i nefiksne od prodaje.  Meni je jasno da ce se pre ili kasnije na trzistu pojaviti vise takvih udruzenja (i da se pojavljuju) i da ce svako vuci na svoju stranu odnosno truditi se da radi u korist svojih clanova. Mislim da ce se pajaviti i razna udruzenja koje ce organizovati pojedinci odnosno sami srednji ili veci proizvodjaci e da bi promovisali i reklamnirali svoje proizvode. Ali mislim da je to normalno i da tako i treba da bude.
Pitanje : A ja pitam sta sa nama malima? Sta drugi misle o ovome? I dali ima interesa da se takvo udruzenje napravi? Da li je neko od osnivaca ovog sajta razmisljao o udruzenju sa takvim ciljem?
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #2 Poslato: 02. Decembar 2008, 10:17:28 »

Cip, sve je to TO, što si ti napisao, ali.......problem je u sledećem: NIKO neće da se upusti u kupovinu malih količina.
Vlasnici ekskluzivnih restorana, splavova....obraćaju pažnju samo na jedno: DOVOLJNE KOLIČINE.
Iz sopstvenog iskustva znam, da sam mnogo puta nailazio na odgovore, da žele da svojim mušterijama (gostima) ponude isto vino ili rakiju konstantno. Da li se mali proizvođač sa 500-1000 litara može obavezati na to?
Druga priča, na koju sam nailazio je: moraš imati minimum vagon vina, da bih te uvrstio u vinsku kartu.

Veliki je to problem, i teško rešiv. Jedino (za sada) prihvatljivo rešenje je, napraviti te "dovoljne količine" tako što će se sakupiti slični proizvodi i pomešati na gomilu, pod jednom etiketom. A to je tek tema za priču....
Sačuvana
Udruzenje
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.18

« Odgovor #3 Poslato: 10. Decembar 2008, 14:17:00 »

Ono o cemu se ovde pisalo kao reakcija na Osnivanje Udruzenja vinogradara i vinara  me je malo zbunilo.
Dakle, ovo Udruzenje je osnovano sa ciljem da se prevashodno bori za prava vinogradarskih i vinarskih proizvodjaca, pre svega u administrativnom i zakonskom smislu, a zatim i sve ostalo gore nabrojano. Kako je registrovano kao neprofitna organizacija-udruzenje gradjana, nema mogucnost obavljanja bilo kakve delatnosti.
Sto se tice oblika Udruzivanja o kome ste vi iznad pisali, to je vise neka zadruzna forma(koja na zalost kod nas ima soc-realisticku konotaciju) ali je po inostranstvu veoma zastupljena. Licno sam obisao neke po Nemackoj i Austriji. One funkcionisu odlicno, ali cak i tamo gde je kolektivna svest na visokom nivou, zadruge ne broje vise od 30-50 clanova i to uglavnom iz iste oblasti ili kraja. cak su i oni shvatili da je na neki nacin, nemoguce globalno zadruzno udruzivanje u komercijalnom smislu.
Sa druge strane definisanje malih, odnosno srednjih i velikih proizvodjaca je diskutabilno, mada se slazem da bi se i u tom segmentu trebala uvesti neka zvanicna kategorizacija. Mislim da je to vec i u postupku u toku popisivanja proizvodjaca i sacinjavanja vinskog registra koje trenutno radi Min.polj. odnosto Grupa za vinarstvo i vinogradarstvo.
A za kraj jedna stvar za koju Vas popuno razumem, ali svakako ne mogu i da se slozim. To je kolicina vina(rakije) sa kojom moze da se izadje na trziste. Ta prica o vagonu robe...Evo svetao primer je nas clan Kosta Botunjac iz sela Zleginje u Zupi. Njegova godisnja proizvodnja je od 2000-5000 buteljki vina. Sa tom kolicinom i bez ikakve znacajne logistike u eogradu on se visoko pozicionirao u odredjenom broju ugostiteljskih objekata. Vazno je samo da nije rasirio prodaju do te mere da ne uspe da veci deo sezone snabdeva objekte sa kojima se dogovorio i da je tu ustvari tajna uspeha.
Znaci, po meni, sustina je naci onaj broj obkjekata(prodavnica) koje ste u stanju da snabdevate i u samokontroli da ne izadjete iz tog opsega i sebi narusite imidz ozbiljnohg proizvodjaca i redovnog snabdevaca.
Sačuvana
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #4 Poslato: 10. Decembar 2008, 17:53:18 »

Pedja CITAT:obraćaju pažnju samo na jedno: DOVOLJNE KOLIČINE
Odgovor: Ja sam tehnicke struke i ne znam sta znaci pojam dovoljne kolicine. Pedja daje kasnije misljenje da je 500-1000l malo i da to nisu Dovoljne kolicine. A koje su kolicine dovoljne? Mislim da bi trebalo govoriti o kolicini kao broju komada buteljki odredjenog vina  i nikako drugacije.
 Udruzenje CITAT:Sto se tice oblika Udruzivanja o kome ste vi iznad pisali, to je vise neka zadruzna forma(koja na zalost kod nas ima soc-realisticku konotaciju) ali je po inostranstvu veoma zastupljena.
Odgovor: U svemu se slazem sa clanom Udruzenje. Iako sam deo mladosti proziveo u soc realizmu, smatram da se mali rpoizvodjaci moraju udruziti u udruzenje. Ako se 20-30 clanova udruzi u  malo udruzenje, to isto se udruzenje moze po potrebi udruziti u vece udruzenje i zastupati svoje stavove u tom vecem udruzenju ako za to ima interesa. Udruzenja od 20-30 clanova su veoma interesantna jer se tada clanovi mogu udruzivati ne samo zbog prostih materijalnih interesa vec i zbog zadovoljavanja svojih licnih (hedonistickih) potreba za druzenjem za istomisljenicima, razmenom iskustava sa slicnim ljudima, zatim radi zadovoljavanja zakonskih propisa  i slicno.  Apsolutno se slazem i podrzavam tog vaseg clana CITAT:vetao primer je nas clan Kosta Botunjac iz sela Zleginje u Zupi. Ako ja proizvodim 1000 buteljki vina, i ako ja nadjem trziste za tu malu kolicinu, zasto bih ja nekome bio smetnja. Zasto ne dozvoliti tom malom broju ljubitelja i obozavaoca bas mog vina da u njemu uzivaju na jedan normalan i zakonit nacin.
Zakljucak: Mali se proizvodjaci moraju udruzivati da bi zastitili svoje male interese.
Sačuvana
Peđa
Gost
« Odgovor #5 Poslato: 17. Decembar 2008, 11:02:43 »

Cip, sve što sam napisao, odnosi se na moje lično iskustvo sa vlasnicima restorana. Pod pojmom "dovoljne količine", ONI podrazumevaju da ih cele sezone smabdevaš vinom istim vinom, istog kvaliteta. Niko ti ne spominje litražu, ali se na pomen 1000 butelji nasmeju, okrenu i odu.
Još jedan lični primer. Zvao sam telefonom osobu koja se profesionalno bavi promocijom i prodajom vina (to radi za većinu naših poznatih proizvođača). Odovor je bio sledeći: AKO NEMAŠ VAGON VINA (KVALITET SE PODRAZUMEVA), NEMOJ MI TROŠITI VREME.

Lepo je ako neko može da pronađe objekat u kome može plasirati svojih 500-1000 butelji.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #6 Poslato: 17. Decembar 2008, 13:08:09 »

Udruženje, kao oblik organizovanog rada i delovanja, a koga čine zaintersovani članovi ima za cilj da ostvari zadate ciljeve udruženih članova. U ovom slučaju članovi imaju za cilj ono i što je napisano u prehodnom postu:
Citat:Udruzenje je osnovano sa ciljem da se prevashodno bori za prava vinogradarskih i vinarskih proizvodjaca, pre svega u administrativnom i zakonskom smislu, a zatim i sve ostalo gore nabrojano!
Šta znači to? Po meni znači da su članovi ovog udruženja ljudi koji su već afirmisani u vinarstvu i vinogradarstvu, a koji nisu zainteresovani za zadružno udruživanje, već su zainteresovani za administrativnu borbu zarad lakšeg poslovanja, što je po meni potpuno uredu, ali direktno gledano tu nema mesta za početnike i one koji se trude da sebi obezbede mesto u već započetom poslu. Još jedna stvar je indikativna: u okviru članstva i izabranog predsednika, podpresednika i sekretara nema još značajnih imena koji slove za uvažene i afirmisane proizvođače.
Nameće se pitanje stvaranja polariteta između ovog udruženja i ostalih koji nisu u njemu. No da se ova moja priča ne shvati kao kritika, tek da se nešto napiše, moram da kažem da nije to! Ovo je jedno moje sagledavanje postojećeg momenta, a kompletni proces organizovanja i stvaranja udruženja nema nijedan trun negativnog, već su to pozitivni pomaci koji će samo dobro doneti. Svi oni koji se kasnije afirmišu imaće već utabani i trenutno najbolji put, upravo zahvaljujući pionirima udruživanja!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
cip
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #7 Poslato: 17. Decembar 2008, 18:11:22 »

Ocigledno je posle ovih diskusija da cu ja kao mali ( ali bas mali) proizvodjac vina morati da otorim svoj objekat u kome cu moci da plasiram svoju malu kolicinu vina.
Razmisljam o tome.
Sačuvana
aleck
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows Server 2003
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #8 Poslato: 24. Decembar 2008, 15:52:30 »

Ocigledno je posle ovih diskusija da cu ja kao mali ( ali bas mali) proizvodjac vina morati da otorim svoj objekat u kome cu moci da plasiram svoju malu kolicinu vina.
Razmisljam o tome.

Za malu proizvodnju ne znam koliko se to isplati, sem ako nemaš kućnog knjigovođu ili se sam razumeš u to. Kao registrovani proizvođač privatnik, možeš prve 3 godine da prodaješ bez PDV-a, za kasnije mislim da ne, ali opet je ok. Pa samim tim možeš da prodaješ direktno iz podruma, prevoziš sam i slično. Klasična prodavnica ti nije potrebna.

Da se nadovežem na ono što je rekao Udruženje - moguće je raditi distribuciju i prodaju malih količina. Ali ne treba ići na restorane tipa Madera koji troše velike količine vina, već male restorane kojima možda se u toku nekog dana ne proda ni jedna flaša - tipično ako nude i rinfuz vino, na čašu. Jedan dan ništa, sledeći 5 flaša, pa 2 i tako. Ja sam imao preliminarne razgovore na par mesta, interesovanje postoji, krenuću za koji dan u konkretne dogovore.
Sačuvana

AV
Biću vinar kad porastem.
Udruzenje
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #9 Poslato: 30. Decembar 2008, 15:45:29 »

Razumem rec clana Peca kao jedno tumacenje, a ne kao kritiku. Jednostavno kada je pisano pomenuto obavestenje nije postojala namera da se iko omalovazi, narocito da se proizvodjaci vina i vinogradari podele na clanove i one ostale. Ja samo jednostavno smatram da su ovi ljudi u okviru Udruzenja afirmisani i uvazeni, sto ne znaci da nema jos onih koji to nisu.
Takodje sam kasnije dao jedno dodatno objasnjenje u slicnom tekstu, a sto se tice kriterijuma za ulazak u Udruzenje, bar ono kako mi to vidimo.

To se moze videti na nasem sajtu postavljenom pre par dana koji je sledeci;

www.vivis.org.rs

mislim da ce Vam posle pregledanja sajta stvari sta znaci boriti se za zakonima i drzavom i pored toga sto si vec stvorio neko ime biti jasnije, narocito posle citanja rubrike Vesti.

Znaci nema malih i velikih, novopecenih i tradicionalnih, samo onih koji zele da posteno i korektno rade i budu isto tako i na trzistu i onih koji rade drugacije.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #10 Poslato: 30. Decembar 2008, 17:11:01 »

Udruzenje, necu zalaziti u problematiku vezanu za udruzivanje vinara, samo cu pohvaliti funkcionalnost i dizajn sajta www.vivis.org.rs i zahvaliti se sto je forum sveovinu.com stavljen u linkove...

Pozdrav
Sačuvana
duje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #11 Poslato: 03. Januar 2009, 20:31:20 »

Cip,ja mislim da to što si mali proizvođač nije problem ukoliko imaš prijatelja koji ima neku kafanicu.Uz ostale dobavljače on će progurati i tvoje manje količine.Vrloje bitno i dobar odnos sa konobarima koji će u tom periodu preporučivati tvoje vino.Ako kafana ima svoje stalne mušterije i ako im se tvoje vino svidi tek onda ne moraš da vodiš računa o plasmanu jer će ti oni stvoriti pravu malu mrežu mušterija za rinfuznu prodaju.Ovo je iz ličnog iskustva.
          pozdrav!!!
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.076 sekundi sa 23 upita.