Prekjuce sam dobio e-mail sa obavestenjem da je osnovano Udruženje vinogradara i vinara Srbije. Poslao sam mail u udruzenje i zamolio ih da mi posalju malo vise detalja koje bih mogao objaviti na forumu. Gospodin Radenkovic mi je poslao odgovor koji ovde prenosim u celosti.
"Udruzenje vinogradara i vinara Srbije je, posle skoro trogodisnjeg napora da svi bitniji proizvodjaci budu obavesteni o ideji i bitnosti udruzivanja, tehnicki napokon osnovano 13.05.08. Medjutim, Udruzenje je fakticki zazivelo inicijalnim sastankom odrzanim 31.10.08. na kom je izvrsen masovan prijem u clanstvo i izbor najosnovnijih rukovodecih organa. Na tom sastanku takodje su definisani osnovni cilljevi i pravci delovanja Udruzenja.
Udruzenje pre svega treba da se bori za prava vinogradara i vinara, da partnerski ucestvuje sa nadleznim Ministarstvima u kreiranju novih zakona u skladu sa EU normama, organizuje seminare, studijska putovanja ostale vrste dogadjaja vezanih za vino, kao i da zastiti clanove Udruznenja od finansijski nedisciplinovanih kupaca. Takodje Udruzenje treba da sprovodi i podrzi sve vrste akcija koje ce biti u funkciji afirmacije i stvaranja pozitivnog imidza vinogradarstva i vinarstva Srbije, kako u zemlji, tako i u svetu.
Za sada Udruzenje ima 48 clanova od cega je 38 ozbiljnih i afirmisanih proizvodjaca i 10 pocasnih clanova, a to su predstavnici najznacajnijih drzavnih i prosvetnih institucija vezanih za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina.
Udruzenje ima tesnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije, Turistickom organizacijom Srbije, Poljoprivrednim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu kao i svim predstavnicima medija koji se bave temom vinogradastva i vinarstva.
Po funkcijama sa cetvorogodisnjim mandatom izabrani su sledeci:
Gvozden Radenkovic (Wineco-podrum Radenkovic)- predsednik Udruzenja
Miladin Gavrilovic (Zaduzbina Kralja Petra I Oplenac)-potpredsednik Udruzenja
Sava Jojic (Mackov podrum)-potpredsednik Udruzenja
Vladimir Panajotovic (Vinovita)-generalni sekretar
Na sledecem sastanku bice izabrani clanovi Upravnog i Nadzornog odbora, kao i Suda casti.
Kako za novoformirano Udruzenje koje okuplja clanove od Horgosa do Preseva vlada veliko interesovanje, smatram da ce se na narednom sastanku koji je planiran za kraj godine broj clanova znatno uvecati.
Svi zainteresovani koji zele da dobiju dodatne informacije o Udruzenju mogu pisati na web adresu
udruz.vinogradara.vinara.srbije@gmail.comSrdacan pozdrav,
Gvozden Radenkovic"
Eto, toliko za sada. Ako neko ima nekih pitanja moze ih poslati na e-mail udruzenja a moze se prodiskutovati i na ovim starnicama...