Dicafla
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #120 Poslato: 10. Novembar 2011, 20:07:47 » |
|
Hvala na dobronamernom odgovoru.  Jos samo ovo, kada da kalim rakiju, odmah posle pecenja ili posle nekog vremena? PS Deki druze, ja da znam ne bih pitao, a to nije razlog da se sprdas
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 56
|
 |
« Odgovor #121 Poslato: 10. Novembar 2011, 21:07:54 » |
|
PS Deki druze, ja da znam ne bih pitao, a to nije razlog da se sprdas Izvini Dicafla ako si stekao takav utisak. Ja sam se samo nadovezao na tvoje pitanje jer znam da u krugu fabrike Rubin ima česma sa koje se sva Rubinova žestoka pića svode na deklarisani procent. Čak mi je i preporučivano da tamo uzimam vodu za svoju RR. Samo uđeš i natočiš vodu i nju koristi umesto destilovane. Hmm nisam probao, ali sam probao nešto drugo... Nego o tome možda u narednim postovima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dicafla
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #122 Poslato: 11. Novembar 2011, 16:24:41 » |
|
oket 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #123 Poslato: 11. Novembar 2011, 17:03:54 » |
|
Ma oket  nadam se da će neko objasniti misteriju Rubinove česme, možda i u novoj temi, da ovu neopterećujemo
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Kratkoglavi
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 50
Ako kaniš pobjediti nemoj izgubiti
|
 |
« Odgovor #124 Poslato: 11. Novembar 2011, 19:15:11 » |
|
Ja bih u Rakiji koristio kišnicu
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dicafla
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #125 Poslato: 14. Novembar 2011, 05:59:21 » |
|
Nego, niko mi ne odgovori, kada destilovanu vodu da mesam sa rakijom, odmah ili posle nekog vrmena?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #126 Poslato: 14. Novembar 2011, 09:34:34 » |
|
U tri turnusa. Srce rakije u novo hrastovo bure pa polako.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #127 Poslato: 14. Novembar 2011, 11:51:49 » |
|
Uhhh, izvinjavam se krušku nemoraš u hrastovo bure
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dicafla
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #128 Poslato: 14. Novembar 2011, 17:05:16 » |
|
hvala, ali kojom dinamikom?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #129 Poslato: 15. Novembar 2011, 00:21:51 » |
|
Nakon dva mjeseca odležavanja, kreni u nekoliko navrata spuštanje jačine za po 5% alkohola. Ako je rakija bila 65 stepeni i više onda prvo spuštanje možeš uraditi za maksimalnih 10 stepeni. Nakon svakog razrjeđenja pusti neka protekne bar 10-15 dana, a poželjno je i više. Ako sa 45 želiš spustiti na 40% onda u ovoj zoni budi dodatno oprezan i uradi to u dva navrata. Iako je napisano na više mjesta na forumu ne mogu da ne naglasim, potpuno lagano u jako tankom mlazu uz obavezno i neprestano miješanje čitavo vrijeme dok se voda iste temperature u sipa u rakiju. Ne smije se dozvoliti potkoncentracija alkohola u bilo kojem dijelu posude jer bi to bio direktni udar na stabilizirane arome u destilatu i njihov djelimičan gubitak.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Dicafla
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #130 Poslato: 16. Novembar 2011, 05:52:47 » |
|
E to je ono sto me je interesovalo. HVALA puno. Izvesticu kakva je ispala
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sasac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 53
|
 |
« Odgovor #131 Poslato: 17. Novembar 2011, 17:12:48 » |
|
Dobro vece,Interesuje me da li mi je kljuk od kruske gotov.Imam neki merac na kojem pise vinomer,sa jedne strane na mernoj skali se nalazi procenat alkohola,a sa druge strane procenat secera.Kontrolisao sam ga na kupovnom vinu i pokazuje tacno 11%alkohola ili 2.5% secera.Kad izmerim profiltriran kljuk pokaze mi 6%secera.S obzirom da nije akselov siromer (ili jeaste ali na njemu ne pise),ne bih da napravim gresku.Inace probao sam kljuk i cini mi se da je jos uvek dosta sladak,ali ne cuje se da radi(mozda zbog temperature koja je kao i napolju ovih dana od 5-10 stepeni. Hvala unapred.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #132 Poslato: 17. Novembar 2011, 18:40:02 » |
|
Ako si osjetio slast šećera onda zbog ove temperature sigurno imaš prekid fermentacije. Ako nemaš mogućnost da zagriješ ovaj kljuk onda nema svrhe raditi bilo kakve intervencije za njeno ponovno pokretanje. Jedino ako imaš mogućnost da nabaviš Lalvin EC-1118 (vjerujem da ga imaju u Enovitis-u) ali bi i njemu trebao osigurati temperaturu koja ne ide ispod 8 stepeni, a u startu bi trebala biti i veća.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
sasac
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 53
|
 |
« Odgovor #133 Poslato: 17. Novembar 2011, 20:00:38 » |
|
Hvala na brzom odgovoru. Poceo sam da zagrevam prostoriju u kojoj se nalazi kljuk,da li treba ponovo da sipam kvasac,ili ce fermentacija krenuti sama kad se kljuk ugreje na 15-18 stepeni.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #134 Poslato: 17. Novembar 2011, 20:42:28 » |
|
E pa sad. Zavisi koliko je težak ovaj zastoj fermentacije. Može da krene i sa istim kvascima ako mu je uzrok samo temperatura, i da taj zastoj nije trajao previše dugo. U principu se ide za ubacivanjem drugog kvasca od onog koji je napravio zastoj, pa čak se ni tada ne može garantovati njeno pokretanje. Kvasci su osjetljivi na uslove u kojima ugibaju mikroorganizmi, pa bi bilo pametno u slučaju dodavanja novog kvasca pustiti ga da odradi nekih 8 sati u izdvojenih 20 litara kljuka na temperaturi 20 do 25 stepeni uz dodatak 10% šećera, kako bi se adaptirao i na alkoholni stres u kljuku, i tek nakon toga ga sipati u kljuk ali da mu temperaturna razlika ne bude preko 7 stepeni.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|