Jedno pitanje u vezi koma kruske.
Kod mene sam od dosta ljudi cuo da u kom od kruske treba dodavati vodu, jer je suva. Da ne bi potamnila, nego se prelije da pliva u vodi. A ovde pise da je to svetogrdje

Druga stvar, na drugom forumu sam procitao da ni slucajno ne treba mesati kom (kajsija, sljiva) jer treba da bude dobro zatvoren, tako da gasovi mogu da izlaze, ali ne mogu da ulaze. Inace se upropasti kom.
Kako stvari stoje za krusku? Video sam ovde da se pominje mesanje koma jednom dnevno, da bi se dostavio kiseonik kvascu, odnosno bakterijama, za razmnozavanje.
I trece pitanje, nisam uspeo da skontam iz postova, koliko treba limunske kiseline da se doda u kom po kg kruske, ili po litri koma. Imam bure od 200 litara, u koje cu staviti oko 130-140kg kruske. Jel moze limuntus? Ako moze, kako ide recept, da li se samo uspe ili se razmuti ... Ovo mi je nepoznanica, nisam nikad nista dodavao u kom od derivata, pa ni secer

Da li treba da dodajem kvasce? Koje kvasce da kupujem, da li su oni isti za sve komove, ili se razlikuje od voca do voca?