18. Januar 2025, 17:20:16 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 36   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od kruške, viljamovka i druge  (Pročitano 387506 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.2

« Odgovor #30 Poslato: 03. Septembar 2009, 23:36:36 »

Black, ko vec ne radis prepek onda bi mozda bolje bilo da prekidas na 40% jer ispod te jacine vec krece treca frakcija. Bolje je da u rakiju sipas par litara destilovane vode da je spustis na zeljenu jacinu nego da je razblazujes trecom (patocnom) frakcijom. Dobices istu kolicinu rakije ali ce biti boljeg kvaliteta...

Citat
Prepečenicu nikada ne blažim patokom , isključivo destilovanom vodom.

Nije mi jasno ko ovo radi, koji je onda smisao prepicanja Huh?
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 61

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #31 Poslato: 03. Septembar 2009, 23:56:52 »

Hm , da vidiš da ti i nije loša ideja da podignem prag limita meke rakije na 40 %....Za jedno 10-ak dana ću da pečem ovu rakiju pa ću izvestiti kako sam prošao...a što se tiče razblaživanja prepeka patokom , iznenadio bi se koliko njih to radi...pozdrav
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #32 Poslato: 04. Septembar 2009, 21:00:26 »

Sipao sam danas 10 litara vruće vode pomešane sa  2 kila šećera u kominu. Grin
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #33 Poslato: 04. Septembar 2009, 21:47:09 »

Зашто вруће (и колико вруће?) и зашто шећер нисте инвертовали?
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #34 Poslato: 05. Septembar 2009, 22:08:22 »

a?
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #35 Poslato: 05. Septembar 2009, 22:10:42 »

Voda je vruca da bi se secer brze i lakse otopio a onaj drugi deo pitanja ne razumem
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #36 Poslato: 06. Septembar 2009, 00:57:35 »

Схватио сам да сте шећер и врућу воду додали кад је врење већ било у току па сам се зато изненадио да сте сипали врућу воду. Вода треба да има приближну температуру комине у коју је сипате а ако сипате врућу воду, да кажем врелу, тамо где дође, док се не расхлади мешањем са хладнијом комином, убије квасце а највероватније да и кад се добро измеша подигне температуру целе масе па врење (привремено) стане.

А инвертовање шећера:
сахароза је тзв. олигосахарид што значи да није моно сахарид, прости шећер, него је сложени шећер саставље из две молекуле простог шећера, којему је одузета једна молекула воде.
Ако шећер растопите у води, па макар и у топлој, још увек немате гаранцију да сте молекулу сахарозе разбили на две молекуле простог шећера. То се гарантовано догоди тек ако воду и шећер доведете до пред саму тачку кључања и тако задржите десетак минута. При овоме медиј мора бити кисео. Ово последње значи да, ако шећер инвертујете у води морате додати мало кислеине (лимунске, рецимо), или да шећер инвертујете у вину, то јест соку из комине, тад га не морате киселити јер је сам већ довољно кисео.
Кад дакле ово држите десетак минута скоро на тачки кључања сва се сахароза распадне на подједнаке делове фруктозе и декстрозе, то јест воћног и грожђаног шећера, и ти су шећери одмах доступни квасицма за разгрању у алкохол.
Квасви не могу ништа да ураде са сахарозом. За алкоолно врење неопходни су прости шећери, моносахариди.
Ако то не урадите ви са сахарозом, дакле не инвертујете је него је као слатку водицу додате у комину, инвертовање ће извршити сами ензими из комине, али то може мало да потраје. На тај начин кочите врење.

(ја, рецимо, понекад, код неких воћних вина, намерно сам воће шећерио онако кашиком, као да правим смесу за пекмез, да бих развлачио врење, да не буде бурно, али најчешће нам је циљ да врење што пре заврши.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #37 Poslato: 06. Septembar 2009, 20:55:12 »

Sa pažnjom sam pročitao vaš komentar i , zaista , čovek se uči dok je živ. Moje tradicionalno  ( starinsko) shvatanje spravljanja rakije se sve više ruši! Sve mi se čini da je vreme starine prošlo i da ću se polako okrenuti , ipak , nauci. Pečem rakiju bar 15 godina , ovaj sajt sam otkrio ove godine a već sam puno stvari naučio , počev od održavanja i rezanja vinograda preko jabukovače do kruške. ! Hvala u svakom slučaju. Živeli!
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.13

« Odgovor #38 Poslato: 06. Septembar 2009, 22:23:12 »

Aj da pitam još nešto: kako da znam otprilike kada je komina najbolja za pečenje rakije? Ja nemam širomere i sl. , da li postoji neki vremenski rok , izgled komine itd. po čemu se može odrediti idealno vreme? Ja sam do sada peko rakiju posle 3 - 4 nedelje od muljanja krušaka ( i jabuka ) , kada prestane ,, šaputanje,, komine...
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #39 Poslato: 06. Septembar 2009, 22:42:12 »

Најбољи начин одређивања краја врења комине, без широмера, је да пробате комину, то јест вино из ње. На тај начин одмах осетите да ли има још непреврелог шећера у њој али и не само то него можете оценити и општи квалитет комине.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #40 Poslato: 20. Septembar 2009, 21:03:16 »

Nažalost , zbog lakše operacije nisam u mogućnosti da pečem rakiju od krušaka sada ( ima već 3.4 nedelje kako sam stavio kominu) već tek za 2 nedelje ( tada mi skidaju konce) . Nadam se da joj neće ništa faliti ( tj.da se neće ukiseliti komina) . Hoće li? Scratchhead
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #41 Poslato: 21. Septembar 2009, 06:40:11 »

Ako je bure zatvoreno ne bi trebalo nista da joj fali.Mozda se ukiseli malo gornji deo kape,klobuka kako ga ko zove.Ako se malo ukiselio skini gornji deo.Probaj kominu pre pecenja.Ako malo kisi dodaj pepela u kazan,mozda ce pomoci.
Sačuvana
Black
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #42 Poslato: 21. Septembar 2009, 12:15:08 »

Bure je zatvoreno i neću ga otvarati do dana pečenja rakije. Kada sam jutros otvarao , na vrhu se formirao mali sloj vode ili soka a cela komina miriše na alkohol , pa po tome zaključujem da je vrenje završeno. Hvala na odgovoru i savetu.
Sačuvana
joksmaks
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #43 Poslato: 09. Oktobar 2009, 15:54:34 »

Potrebna mi je pomoc za pravljenje ove rakije. Sakupio sam oko 500 kg divlje kruske pa sam ostavio da ostoji malo u dzakovima. Treba uskoro da je sameljem i ubacim u kacu  pa me zanima da li da stavljam secer i kvasac, posto sam dosad pravio samo od sljiva i to bez ikakvih dodataka.
Sačuvana
veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #44 Poslato: 02. Novembar 2009, 23:39:38 »

pozdrav... jel zna neko tacno koliko bi mi trebalo destilovane vode da razblazim 10l rakije od 20 gradi na 19 gradi?
jel postoje neki procenti ili moram da sipam po malo i merim gradomerom dok se ne spusti?

naravno da cu uraditi ovo drugo (polako sipanje i merenje) ali me interesuje da li postoji neki sablon koliko ide procentualno destilovane vode da bi se spustila jacina za jedan grad
Sačuvana

Bolje biti malo lud, nego malo pametan
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 36   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 21 upita.