Goja
|
 |
« Odgovor #375 Poslato: 13. Oktobar 2017, 23:52:01 » |
|
Nisam video hvala
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #376 Poslato: 14. Oktobar 2017, 19:27:20 » |
|
Tasos imam ja knjigu od Jovica procitao sam na preskoke vise puta ni tada a ni sada ne nadjoh nigde nista kako negovati rakiju u staklu,mozda ja nisam bio dovoljno pazljiv ali nema... Ni na ovom forumu nisam pronasao nigde neki postupak za koji se smatra da je sigurno ispravan. Tu postoje neka misljenja otvaranje na kratko vise put ,produvavanje,ubacivanje vazduha u samu rakiju duvanjem ili pumpom za akvarijum i td al za mene su sve to nagadjanja zaista nigde nisam pronasao bas dobro obljasnjenje do koliko se puni balon dali moze i manje kad i koliko se otvara i td i td. Elem ja ispeko rakiju od kruske uzmem ja tri litra od oko 67 stepeni i dodam destilovanu vodu u kolicini da je nateram na 42 stepena prenocila je ta rakija u staklu dobro sam je promuckao i nakon 24h to jest pre sat dva prvi put probao uz dodatno muckanje. Prvi utisak izuzetno prijatan ukus ima punocu gotovo da te tera da mljackas nako duzeg zadrzavanja u ustima (7-8 sekundi) osetim blago peckanje na prednjem delu jezika za koje verujem da ce vremenom nestati kad progutam rakiju posle kraceg vremena osetim toplinu u gornjem delu grla za sad izostaje toplina koja se spusta sve do stomaka.Mirisu su blagi i veoma jasni iznenadjuce su glicerinske suze veoma su guste izrazene i ne ukrstajuse to bi valjda trebalo da je pozitivno. Sve u svemu za sad sam zadovoljan mada ja uvek imam veliku tremu kako ce sta ispasti,nadam se sa dobrom paznjom i negom dobicu vrlo pristojan proizvod . Jos jednom Tasos hvala na savetima i sve najbolje.
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #377 Poslato: 14. Oktobar 2017, 20:05:55 » |
|
Da ne napisa ovo za glicerinske suze ne bi me vratio iz apatije.  Ovako sam živnuo odmah. Glicerina u tvojoj rakiji ima samo ako si ga nasuo u nju. Da, i ono da ne piše nigdje za Gojinu rakiju od kruške. Postupak je isti za sve rakije, sa malom razlikom što je kruška osjetljivija na svjetlost i prisustvo vazduha. Pa je akcenat na tamnom mjestu i kraćem vremenu potrebnom za stabilizaciju. Što piše na mnogim mjestima pa kada to ponovno napišem ličim sebi samom na papagaja. Papagajski, naspeš je u stakleni balon u kome ostaviš otpražnjenog prostora. Neka to bude do nekih 90% zapremine. Držiš je tako mjesec do dva uz povremeno prozračivanje. Neka bude sedmično. Skineš čep i nakon kračeg vremena ponovno zatvoriš. Može par minuta. Ima li još nešto da ne piše nigdje? Možda svođenje na pitku jačinu?
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #378 Poslato: 14. Oktobar 2017, 20:19:17 » |
|
Pise svasta i da se uduvava vazduh i da se brboce i gura crevo sa sve pumpom za akvarijum i td i td zeleo sam ispravan pristup,savet i ocigledno ga dobio. Kad otpijem gutljaj dva ove danasnje nove rakije izrazito se vide glicerinske suze koje stoje kao venac i polako vrlo polako klize na dole celim obimom casice.Ako to nisu glicerinske suze onda neznam sta je neka strana meni nepoznata materija. Jel bistrice jel stvarno mislis da izmisljam?
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #379 Poslato: 14. Oktobar 2017, 21:29:49 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #380 Poslato: 15. Oktobar 2017, 13:51:51 » |
|
Ok pročitah i opet dođeh u tešku dilemu jer na ovom klipu https://www.youtube.com/watch?v=c9MSU1Z-zGcna 12min i 09 sec više nego jasno i glasno prof. Nikićević govori o glicerinu Dobro nemam nameru da otvaram diskusiju koje upravu i td. Mene zanima tvoje mišljenje dali te alkoholne suze kako ih ti zoveš mogu da označavaju kvalitet rakije ili ne. Šta ocenjivači rakije zapravo gledaju kad podignu čašu sa rakijom.
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #381 Poslato: 15. Oktobar 2017, 15:48:23 » |
|
Može Nikićević pričati i o vasionskom brodu ali ga ti nemaš u svom dvorištu, kao što nemaš ni glicerola u svojoj rakiji. Mene zanima tvoje mišljenje dali te alkoholne suze kako ih ti zoveš mogu da označavaju kvalitet rakije ili ne. Na ovo sam već odgovorio. Vinske suze su efekat alkohola a njega svakako imaš u rakiji. Način tečenja niz staklo je stvar i viskoznosti tečnosti, bez obzira na alkohol. Sama činjenica različitog efekta na novom i uopšte bezbojnom destilatu je zanemariva i neprimjetna golom oku. Ona razlika kod dugo odležalog u hrastovom buretu ima veći efekat u prelijevanju boje ali hajdemo reći da se može javiti i razlika od 2 grama ekstrakta po litri u dvadeset godina razlike u starosti, što može biti znak dobrog ali bogami i lošeg u zavisnosti od svega vezanog za to bure. Tako da je to najvećim dijelom priča kojom se mistificira stvar. Starenjem u buretu se može dobiti nekih 15 mg/L glicerola što je u odnosu na mogućih 15.000 mg/L kod vina stvarno zanemarivo pa i smiješno da bi uticalo na viskoznost. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1132.msg26935#msg26935Šta ocenjivači rakije zapravo gledaju kad podignu čašu sa rakijom. Izgled tog pića pri čemu se zasebno ocjenjuju isključivo bistroća i boja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #382 Poslato: 15. Oktobar 2017, 16:41:07 » |
|
Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
drinski lovac
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #383 Poslato: 21. Oktobar 2017, 00:01:15 » |
|
Evo i ja da se zahvalim na savetima malo se oteglo pecenje rakije to jest nikako od obaveza nisam uspeo da zavrsim prepek ! Meka rakija je sa destilovanom vodom namestena na 32 stepena uklopilo se u vas savet Bistrice da ne dodajem vise od 10% vode u meku rakiju! Trenutno je jacine 68 stepeni dobijeno 63 litra rakije kada se razblazi bice oko 10 l po kazanu ! Ukus i miris odlicni napravio malu kolicinu za prvu degustaciju ostatak ceka prolece za razblazivanje. Hvala jos jednom svima na pomoci! 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #384 Poslato: 22. Novembar 2017, 12:26:55 » |
|
Medjutim, bistrica mi je rekao da viljamovka nakon druge destilacije ne treba da bude tako jaka, a kod mene je bila (65%alkohola). Iznenadio sam se kada sam ovo pročitao. Izgleda mi je nešto promaklo. Ja sam Viljamovku ostavio na 67%. Još malo ću da krenem sa obaranjem pa ćemo videti šta će ispasti. Pitao bih prvenstveno Bistricu, na koliko onda treba ostaviti Viljamovku i zbog čega je tako? Negde je napisano:"Voćne rakije i uglavnom sva druga jaka alkoholna pića se destiluju na jačinu od minimalnih 65 %. Ispod 65 % nema vrhunskih dostignuća, a ispod 60 % ni zadovoljavajućeg kvaliteta."
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #385 Poslato: 22. Novembar 2017, 20:41:08 » |
|
"Voćne rakije i uglavnom sva druga jaka alkoholna pića se destiluju na jačinu od minimalnih 65 %. Ispod 65 % nema vrhunskih dostignuća, a ispod 60 % ni zadovoljavajućeg kvaliteta." Da, to su okviri iz kojih se ne izlazi ako želite kvalitet. Svaki izlazak je u stvari znak za uzbunu i uspostavljanje odbranbenog mehanizma sa ciljem očuvanja kvaliteta rakije. Ko to radi, ili ima sumnjive namjere ili nije dorastao onom što radi, doduše u nekim životnim situacijma može biti i stvar kompromisa, odnosno situacije kada se već nema kud, ali to onda nije priča o rakiji nego priča koja ulazi u neke druge životne sfere. Ovo na linku je bio moj pokušaj definisanja pojma destilacije voćnih rakija. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1132.msg17507;topicseen#msg17507Takve definicije se uvijek kreću u generalnim sferama, odnosno obuhvataju sve vrste voća i još ponešto, tako da obuhvataju sve rakije. U pitanju je veliki raspon, kako u pogledu šećera tako i po dominaciji različitih aromatskih jedinjenja, koji onda u sebi sadrži i određene specifične zahtjeve. Pa bi se stvar morala dopuniti takvim pojedinačnim situacijama. Brojevi 32% i 72% se isključivo odnose na grožđe i još ponešto, a da se za gotovo sve voće radi u prvoj destilaciji na cca. 27%, i 67-69% u drugoj destilaciji. Kod kruške isto ide mali izuzetak u prvoj destiaciji od 25-27% i drugoj od 65-68%. Sve mimo toga je lošiji kvalitet ili stvar kompromisa zbog tehnoloških propusta u mjerama ili postupku prije destilacije. Tako da moja priča na primjer o rakiji od grožđa može biti samo u stilu da se ona mora hvatati u gornoj zoni od ovih 65-72. Normalno i u zavisnosti od možda nekih drugih netipičnih okolnosti. Nikada se to ne radi ni blizu ovih 65 nego u stilu nedavne preporuke u konkretnoj situaciji. Maksimalno u gornjoj zoni, od 70-72. Za krušku je specifičnost u obrnutom. Ne radi se na visokih 70-72 nego se ide u donju zonu kako sam već i napisao. Tako da još neka eventualna specifičnost može uz probavanje na licu mjesta zahtijevati možda i pola stepena pa čak i blizu cijelog stepena niže, ali to su već rijetke situacije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #386 Poslato: 24. Novembar 2017, 11:51:10 » |
|
Znao sam da se kod grožđa hvata u gornjoj zoni, a sada i da kod kruške treba u donjoj i to se sve slaže sa celom pričom. Iz citirane poruke Posavca zaključio sam da je i 65% kod kruške previše pa sam se začudio. Za početak je važno znati ove okvire, a vremenom naučićemo valjda i štimati. Hvala na odgovoru. Pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Posavac
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #387 Poslato: 12. Decembar 2017, 18:53:00 » |
|
Ogarski moja je greska bila. Ja sam dobio viljamovku u drugoj destilaciji jacine 70% alkohola. Bistrica mi je rekao da je to visoko za viljamovku i sada znam i zbog cega. Od pocetka dok je stajala u inox bacvi tako jaka (cirka dva mjeseca) imala je izrazenu aromu alkohola. Cini mi se da se donekle osjecala i na aceton. Razblazio sam je destilovanom vodom na 43%alkohola i dobio viljamovku sa slabo izrazenom aromom. Bilo bi bolje da je aromaticnija, medjutim sta je tu je. Smatram da sam pogrijesio u prvoj destilacija prekidanjem destilacije kada je na luli bila jacina rakije 25%, a cjeline oko 38. Od takve meke rakije u drugoj destilaciji nisam mogao da dobijem destilat slabiji od 70% a da u njega ne udje na neki nacin otpad.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #388 Poslato: 12. Decembar 2017, 22:34:56 » |
|
Uh,da to je problem u prvoj destilaciji. Počeo sam da obaram svoju vilju pa kad stigne javljam utiske.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #389 Poslato: 12. Decembar 2017, 23:06:42 » |
|
 Da, veliki aromatski gubitak u prvoj pa manjim dijelom i u drugoj destilaciji. Normalno da je i dobre i loše utiske poželjno prenijeti. Svi ponekad pogriješimo pa su pouke uvijek dobrodošle.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|