ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #390 Poslato: 13. Decembar 2017, 09:06:48 » |
|
Naravno i često su korisniji od pozitivnih, onih neobjektivnih.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Posavac
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #391 Poslato: 13. Decembar 2017, 18:45:06 » |
|
Nekako najvise volim da naucim iz sopstvenih gresaka  tako da se trudim da mi ni jedna ne promakne  . Onda sam siguran kako ne treba  Sala naravno. Pravio sam I bolje viljamovke, a najvaznije mi je sto sam shvatio gdje sam napravio gresku.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ogarski
Stariji član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #392 Poslato: 13. Decembar 2017, 20:57:01 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #394 Poslato: 10. Mart 2018, 19:01:12 » |
|
Pčele bi se potušile u kljuku jer je tamo tečna sredina, kao i na površini jer bi tamo neminovno bio CO2. Ako bi radili otvorenu fermentaciju kako bi one ostale žive, bar one na površini, onda bi direktno radili protiv onog što je za kvalitet rakije od kruške posebno važno. Degradacija linolne kiseline i stvaranje heksanola i heksanala pod uticajem vazduha, kiseonika. Drugi problem je gubitak aroma u takvim uslovima. Najbolje rješenje je prerada sa što manje kontakta sa kiseonikom ili upumpavanje CO2 u startu i prije kretanja vrenja. Normalno od starta zatvorena posuda sa vrenjem. Tako da tu za pčele nema mjesta. Nema im mjesta ni u fazama prije prerade i fermentacije jer njihova aktivnost na voću oslobađa enzime i pokreće enzimske promjene koje će upravo zbog djelovanja kiseonika dati slabiji kvalitet rakije nego kada se radi prerada neoštećenog voća. Neka mu pčele prave med, a on neka pravi rakiju. Takva podjela posla je najbolje rješenje, kako za rakiju tako i za med. 
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Zota
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #395 Poslato: 10. Mart 2018, 19:33:05 » |
|
Hvala, Bistrice. Za sve je već kasno, mislim da je fermentacija bila zatvorena, uz korišćenje kvasaca, kontrolisanje temperature, ali jednostavno uz učešće pčela na samom voću. Šta se dešava što se zdravstvene ispravnosti tiče? Rakija je trenutno u procesu stabilizacije, nedavno svedena na pitku jačinu.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #396 Poslato: 10. Mart 2018, 19:36:09 » |
|
Ma ništa, ako misliš na zdravstvenu ispravnost rakije. Ni za voće to nije problem. Samo u aromatskom pogledu. Normalno da i to zavisi od stepena oštećenja. Stvorenih rupica od aktivnosti pčela.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Zota
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #397 Poslato: 10. Mart 2018, 19:37:54 » |
|
Da, da, na rakiju mislim. Pčelinji otrov itd  Aromatski sigurno da utiče.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #398 Poslato: 10. Mart 2018, 19:40:44 » |
|
Neće pčele rasipati otrov kada ne moraju. Ovdje im to nije nužno, pa i ne rade, samo isisavaju sokove, odnosno šečer iz voća.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zota
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #399 Poslato: 10. Mart 2018, 19:42:59 » |
|
Jasno mi je to, nego samo još jednom da naglasim i da ne davim temu: rakija je (pre)pečena, a pre toga je vrenje obavljeno sa sve tim pčelama, kojih je bilo dosta, i njihovim otrovom, pa zato pitam.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #400 Poslato: 10. Mart 2018, 19:44:56 » |
|
Znači jako puno uginulih pčela je zajedno sa kruškom stavljeno na fermentaciju? Ako sam dobro razumio? Koliko je fermentacije trajala, odnosno koliko vremena je prošlo do prve destilacije?
Inače odgovor ne znam ali bi se mogla dati neka procjena ako bih pronašao hemijski sastav otrova pčela. Mada sumnjam da bi u nekom kraćem periodu on mogao uopšte preći u kljuk. E sad to sve u uslovima destilacije može biti problem. Normalno sada zavisi od sastava otrova i hemijski isparljivih jedinjanja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Zota
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #401 Poslato: 10. Mart 2018, 20:13:55 » |
|
Upravo se to desilo. Koliko znam sve ostalo je prilično "knjiški" urađeno, prva destilacija na vreme, prepek na 58%. Ko zna šta se s tim otrovima desi, ali nešto nepoželjno verovatno pređe u destilat....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #402 Poslato: 10. Mart 2018, 20:22:57 » |
|
Loša knjiga za ovih 58%, ali to ovdje nije ni bitno. Pokušat ću vidjeti za ovaj hemijski sastav otrova, jer sam bez toga nemoćan za nešto uvjerljivije.
Sumnjam da baš previše mnogo pčela mirno posmatra svoje uginuće pa da tako ostanu u kljuku. Time bi stvar bila minimiziana ali ako ih je stvarno bilo previše onda bi se moralo pogledati u njihov otrov i ostalo zbog eventualnog uticaja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #403 Poslato: 10. Mart 2018, 21:08:52 » |
|
Otrov kod pčela,hemijski je sličan onom i kod mrava-mravlja kiselina. Što se te kiseline tiče nema potrebe da se brineš tipa da je otrov prešao u destilat odnosno da se nešto loše desilo jer je njena tačka ključanja oko 100C gde se raspada.Ostalo je u manjim koncetracijama (hcl,sumpor,ortofosforna..) Nije mravlja kiselina mislim nikakav problem kod destilacije,u tom smeru u tako maloj konc. A koliko god da je bilo pčela sasvim zanemarljivo,u odnosu koliko one sadrže mravlje kiseline. Ako je barikira eto pandana Žutoj Osi-Žuta Pčela 
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Zota
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #404 Poslato: 11. Mart 2018, 18:23:38 » |
|
"Ako je barikira eto pandana Žutoj Osi-Žuta Pčela  " Može i Bela Pčela, ipak je bezbojna rakija 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|