darko09
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #75 Poslato: 13. Septembar 2010, 08:47:57 » |
|
Ne diraj ništa dalje, bar bih ja tako uradio. Dodao si vodu i nešto malo pokvario situaciju, 10% nije tako strašno, nemoj sada da je kvariš još gore. Imaš dobru temperaturu i tu su sirćetne i ostale bakterije manje aktivne. Drži samo zatvoreno vrenje do kraja i odmah po njegovom završetku idi na destilaciju. Ako se odlučiš da dodaješ šećer nije ga kasno dodati ni u petak, baš naprotiv kod njegovog dodavanja i bolje je to uraditi naknadno.
Možete mi malo pojasniti zašto je bolje šećer dodati naknadno ? Hvala na odgovoru !
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #76 Poslato: 13. Septembar 2010, 09:18:39 » |
|
Kruška je voće sa izraženom primarnom sortnom aromom, pogotovo na polju mirisa. Ti mirisi su djelimično prisutni u svom slobodnom obliku u samom plodu. Velikim dijelom se te aromatske komponente nalaze u vezanom obliku koji nije isparljiv i ne daje miris (ni uticaj na okus nije zanemarljiv). Da bi se povećala njihova prisutnost u rakiji potrebno je u toku fermentacije obezbjediti uslove za njihov što veći nastanak, to jest prevođenje u njihov nevezani odnosno isparljivi oblik. To se dešava pod uticajem tačno određenih enzima, a njihova aktivnost je svedena na minimum pa čak i blokirana u uslovima visoke koncentracije šećera. Dakle, da bi se obezbjedili uslovi za nastajanje što više takvih aroma potrebno je šećer dodavati u situaciji nakon otpočinjanja vrenja, kada je količina prirodnog šećera iz voća već znatno smanjenja.
P.S. Što ne znači da ti preporučujem njegovo dodavanje, ali ako to već radiš kod kruške onda je bolje ovako.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
darko09
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #77 Poslato: 13. Septembar 2010, 10:01:33 » |
|
Kruška je voće sa izraženom primarnom sortnom aromom, pogotovo na polju mirisa. Ti mirisi su djelimično prisutni u svom slobodnom obliku u samom plodu. Velikim dijelom se te aromatske komponente nalaze u vezanom obliku koji nije isparljiv i ne daje miris (ni uticaj na okus nije zanemarljiv). Da bi se povećala njihova prisutnost u rakiji potrebno je u toku fermentacije obezbjediti uslove za njihov što veći nastanak, to jest prevođenje u njihov nevezani odnosno isparljivi oblik. To se dešava pod uticajem tačno određenih enzima, a njihova aktivnost je svedena na minimum pa čak i blokirana u uslovima visoke koncentracije šećera. Dakle, da bi se obezbjedili uslovi za nastajanje što više takvih aroma potrebno je šećer dodavati u situaciji nakon otpočinjanja vrenja, kada je količina prirodnog šećera iz voća već znatno smanjenja.
P.S. Što ne znači da ti preporučujem njegovo dodavanje, ali ako to već radiš kod kruške onda je bolje ovako.
Hvala na objašnjenju . Nemislim dodavati šećer , samo me je zanimalo zašto je tako . Vodu ću dodati prilikom destilacije ,a rezultat ću pošteno napisati .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #78 Poslato: 17. Septembar 2010, 08:39:57 » |
|
Eto juce sam bio u selu i otvorio kacu koja je bila potpuno mirna(nije na vranju izlazio co2), kljuk se malo podigao a kada sam ga promesao poceli su da izlaze mehurici tako da verovatno vrenje nije stalo nego je tiho sto je koliko sam shvatio celu pricu dobro. E sad opet sam probao da izmerim oeksle ali je masa i dalje izuzetno gusta i ne moze da se profiltrira tako da sam odustao. Cini mi se da ce tako i ostati al videcemo samo mi nije jasno kako drugi uspevaju da izmere procenat secera?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #79 Poslato: 17. Septembar 2010, 10:17:58 » |
|
Ne mogu da vjerujem da ti je tako gusta masa po cijeloj dubini kace za vrenje. Pri dnu kace moraš imati širu. Nju možeš dohvatiti na jako jednostavan način. Uzmeš neki drveni štap koji može dokučiti dno kace. Na rastojanju od 10 cm od kraja tog štapa privežeš tanko crijevo kojim ćeš izvući tu širu. Ovih 10 cm zbog toga da ne bi povukao kvasce sa dna. Uroniš takav štap do dna kace kroz onaj gusti dio. Kada namjestiš štap prvo naglo produvaš crijevo da bi izašao iz njega onaj gusti dio koji ga je eventualno začepio dok si ga provlačio do dna. Dok uranjaš crijevo do dna čitavo vrijeme na njegovom drugom kraju držiš čvrsto prislonjen prst, kako bi spriječio izlazak vazduha i tako spriječio veći ulazak guste smjese u njega. Zbog ovog crijevo treba da bude što manjeg prečnika, ako je kaca manje visine uspjet ćeš i sa većim prečnikom. Sada, usisavanjem vazduha povučeš širu sa dna kace.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
darko09
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #80 Poslato: 17. Septembar 2010, 10:35:09 » |
|
Ne mogu da vjerujem da ti je tako gusta masa po cijeloj dubini kace za vrenje. Pri dnu kace moraš imati širu. Nju možeš dohvatiti na jako jednostavan način. Uzmeš neki drveni štap koji može dokučiti dno kace. Na rastojanju od 10 cm od kraja tog štapa privežeš tanko crijevo kojim ćeš izvući tu širu. Ovih 10 cm zbog toga da ne bi povukao kvasce sa dna. Uroniš takav štap do dna kace kroz onaj gusti dio. Kada namjestiš štap prvo naglo produvaš crijevo da bi izašao iz njega onaj gusti dio koji ga je eventualno začepio dok si ga provlačio do dna. Zbog ovog crijevo treba da bude što manjeg prečnika, ako je kaca manje visine uspjet ćeš i sa većim prečnikom. Sada, usisavanjem vazduha povučeš širu sa dna kace.
Svaka čast za ovaj savjet . Patio sam se s time ali ovog se nikad nisam dosjetio .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #81 Poslato: 17. Septembar 2010, 10:48:06 » |
|
Imam tanko crevo probacu al meni deluje da je gusto svuda, probacu pa javljam. Hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko09
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #82 Poslato: 20. Septembar 2010, 08:58:58 » |
|
Kom mi se ne razdvaja po gustoći . Znači da mi je vrenje pri kraju .
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #83 Poslato: 20. Septembar 2010, 11:28:12 » |
|
Darko, kom ili kljuk će se predvojiti (čvrsta masa gore, tečnost dole), kada se fermentacija potpuno završi ili kad dođe do dužeg zastoja u fermentaciji. Sačekaj da se masa smiri i gusti deo ispliva na površinu, pa tek onda pređi na destilaciju. Normalno probaj dali ima još neprevrelog šećera, dali nije eventualno došlo do zastoja u fermentaciji. Ako nemaš sa čime da izvršiš kontrolu, možeš i organoleptički da ispitaš tako štio ćeš probati dali na ukusu ima još slasti-šećer.Ako je malo oporo i karakteristično kiselkasto(ne sirćetno), to je znak da je fermentacija završena.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
darko09
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #84 Poslato: 20. Septembar 2010, 12:16:25 » |
|
Mjerim s moštomjerom promjene šećera ali i svaki puta malo probam tekućinu jer mi je to najbolji pokazatelj promjene.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Symbian OS 9.3 / Nokia E52-1 Browser: Mozilla compatible
|
|
« Odgovor #85 Poslato: 23. Septembar 2010, 13:31:08 » |
|
evo juce proveravao kjuk, pogaca se odvojila na vrhu i ja pre merenja sve promesao pa iscedio na cediljku i uronio siromer ekslov. Potonuo je do 70 oe. Drugo bure sa sljivom samo uronio crevo i izvukao tecnos pokazalo 10 oe. Naravoucenije ne mesati kjuk pre merenja. U svakom slucaju komina viljamovke vise ne peni uopste nije slatka a alkohol se oseca i to dosta jako. Ja u subotu pecem i to kazan na kazan pa sta bog da. Sve sam uradio po savetima, kvasac, zatvorena kaca, vrenjaca, spoljna temperatura 17, isecene dozrele vilje, nadam se da se necu razocarati...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #86 Poslato: 27. Septembar 2010, 01:04:07 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
darko09
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #87 Poslato: 27. Septembar 2010, 08:54:30 » |
|
U subotu sam pekao rakiju od kruške viljamovke nakon što je u 15 dana u potpunosti fermentirala . U kom nisam ništa dodao . Sama kruška bez peteljki i sjemenki . Prije pečenja u kotao sam dodao 5 l vode na 40 l koma jer nemam mješalicu ( imam rešetku ) . Dobio sam 4,2 l rakije od 52 % . Rakija je veoma izraženog mirisa i okusa . Kom se lagano zalijepio na dnu . Miris nije čak ni plavić dobio . Mislim da sam mogao dodati još koju litru vode u kotao . Rakija ima veoma prepoznatljiv miris zrele kruške . Pustiću je da malo odstoji i vjerojatno je neću razrijeđivati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #88 Poslato: 27. Septembar 2010, 09:29:27 » |
|
Evo i ja da se pohvalim takodje sam u subotu pekao viljamovku i skromno receno prezadovoljan sam ali planiram da je spustim na nekih 41-43%, pekao sam kazan na kazan i super je stvarno! E sad tenutno je na 55% i imam 40 litara, koliko vode treba da dodam?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #89 Poslato: 27. Septembar 2010, 10:29:37 » |
|
Trebas 11.1627 Litara vode na 40 litara od 55% da je spustis na 43%.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
|