sasac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 53
|
|
« Odgovor #105 Poslato: 31. Oktobar 2011, 09:06:48 » |
|
Hvala jos jednom i izvini na mom ne znanju.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sasac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #106 Poslato: 01. Novembar 2011, 07:08:49 » |
|
Procitao sam u jednom postu da se dodaje vinobran radi odlaganja fermentacije i povecanja arome,pa me interesuje da li to da uradim i koja kolicina vinobrana je potrebna.takodje me interesuje da li da burad drzim otvorena ili da ih hermeticki zatvorim i stavim crevo za odusak u flasu sa vodom?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #107 Poslato: 01. Novembar 2011, 09:47:10 » |
|
Sumporenje je postupak koji se uvijek primjenjuje kod pravljenja vina, a nikada kod pravljenja rakije. Zatvoreno, anaerobno vrenje od starta.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
sasac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #108 Poslato: 01. Novembar 2011, 14:27:23 » |
|
Hvala na savetima,nadam se da cu se oduziti,ali me jos interesuje gde mogu da kupim pomenuti kvasac i hranu,jer kod mene nema ni u jednoj poljoprivrednoj apoteci,pa ako moze neki kontakt telefon?Doduse nasao sam neki "univerzalni kvasac za vina i vocne rakije"tako pise na pakovanju,ali se bojim da ne pokvarim nesto.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #109 Poslato: 01. Novembar 2011, 15:25:32 » |
|
Nećeš ništa pokvariti, slobodno ga uzmi. http://enovitis.net/contact.phpMislim da rade i kućnu dostavu. P.S. Koliko sam ih puta samo ja "reklamirao", mislim da je vrijeme da popune i ovaj prazni prostor za banner.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Dicafla
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 41
|
|
« Odgovor #110 Poslato: 03. Novembar 2011, 05:56:33 » |
|
Bistrice u pravu si 100 %. Evo konkretno pitanje, kupih ja ekslov siromer, i na njemu pise 15 C(stepeni), pa pretpostavljam da je izbazdaren na toliko. Posto je vrednost koju treba da ocitaam 6-16, a vrlo je verovatno da kljuk nece biti bas na 15 stepeni, postoji li nacin kako se racuna odstupanje pod pretpostavkom da izmerim temperatutu kljuka, odnosno sta ako je na primer on na 12 stepeni, a ocitana vrednost npr. 7 eksla?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #111 Poslato: 03. Novembar 2011, 07:56:37 » |
|
trebalo bi da imaš tablicu sa uputstvom. generalno, na svakih 5 stepeni celzijusovih iznad 15C dodaješ 1 eksl(5 x 0,2 za svaki stepen celzijusov) a na svakih 5C ispod oduzimaš. npr. ako je temperatura 20C dodaješ 1 eksl a ako je 10C oduzimaš 1 eksl. znači ako ti je 7 Oe i 12C onda oduzimaš recimo 2/3 Oe što je teško merljivo(recimo 6,4 Oe ako si idealno izmerio) ali probaj da ukalkulišeš u procente šećera(vidi koliki ti je raspon od 6-7Oe u gramima šećera pa oduzmi 2/3 tog raspona). e sad ne znam samo postoje li u tablicama toliko male vrednosti koje mogu da se očitaju. da nisi mislio na 7% šećera jer 7 Oe ti je oko 1% šećera.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dicafla
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #112 Poslato: 06. Novembar 2011, 19:51:48 » |
|
Ne ne, bas sam mislio na ovo prvo sto si napisao, vrednost sedam sam lupio, pa ako je tako, onda je to mizerno odstupanje i nece mi nista dramaticno promeniti prilikom odluke da li je kljuk spreman za pecenje. HVALA
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sasac
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #113 Poslato: 07. Novembar 2011, 10:18:51 » |
|
Koja je optimalna jacine gotove rakije od kruske?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #114 Poslato: 08. Novembar 2011, 08:44:50 » |
|
40%
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dicafla
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #115 Poslato: 09. Novembar 2011, 19:54:42 » |
|
Gospodo rakijdzije, jos jedno pitanje. Kada hocu da svedem rakiju na zeljenu jacinu, mislite li da treba to da radim iskljucivo destilovanom vodom, posto cuh na par mesta da to iz nekog razloga rade ljudi PROLOM vodom?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dicafla
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #116 Poslato: 09. Novembar 2011, 19:55:15 » |
|
Naravno radi se o rakiji od kruske
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #117 Poslato: 09. Novembar 2011, 21:06:49 » |
|
Svejedno je koja je rakija. Samo kvalitetna demineralizirana ili destilovana voda, zbog količine mineralnih materija, otopljenih anorganskih soli u različitim vodama: demineralizirana voda 2 mg/l destilirana voda 3 mg/l redestilirana voda 1 mg/l vodovodna voda 332 mg/l Prolom voda 175 mg/l
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Odgovor #118 Poslato: 09. Novembar 2011, 21:50:59 » |
|
Kada hocu da svedem rakiju na zeljenu jacinu, mislite li da treba to da radim iskljucivo destilovanom vodom, posto cuh na par mesta da to iz nekog razloga rade ljudi PROLOM vodom? Ne samo PROLOM, šta je sa česmom u krugu Rubina???
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #119 Poslato: 10. Novembar 2011, 08:00:42 » |
|
Svejedno je koja je rakija. Samo kvalitetna demineralizirana ili destilovana voda, zbog količine mineralnih materija, otopljenih anorganskih soli u različitim vodama: demineralizirana voda 2 mg/l destilirana voda 3 mg/l redestilirana voda 1 mg/l vodovodna voda 332 mg/l Prolom voda 175 mg/l
A najbolje je da je sto blize nuli?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|