|
bistrica
|
 |
« Odgovor #150 Poslato: 11. Decembar 2012, 16:26:17 » |
|
U principu se ne smije otezati sa započinjanjem vrenja. Podigni temperaturu na onu koja odgovara tom kvascu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
peca50
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 74
|
 |
« Odgovor #151 Poslato: 11. Decembar 2012, 17:23:46 » |
|
Sta mislis Bistrice, dali uz podizanje temperature kljuka kruske, treba i zakiseliti, ovo kao razmisljanje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #152 Poslato: 11. Decembar 2012, 19:18:37 » |
|
Za kvalitet rakije kod obavljanja fermentacije kruške bi sigurno trebalo, ali to nema veze sa započinjanjem fermentacije jer kvascima više odgovara situacija sa pH 4 nego pH 3.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
nebojsanext11
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #153 Poslato: 11. Decembar 2012, 20:29:51 » |
|
ovako, ja sam dodao i vinsku kiselinu i kvasac...probaću da zagrejem kljuk, a da li treba da dodajem kvasac ponovo ili ne?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #154 Poslato: 11. Decembar 2012, 20:33:37 » |
|
U ovakvim situacijama bilo bi neophodno znati bar one elementarne stvari. Koja je temperatura kljuka, koji kvasac i koliko vremena je proteklo od stavljanja kljuka na vrenje?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nebojsanext11
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #155 Poslato: 11. Decembar 2012, 21:07:29 » |
|
kljuk je stavljen na vrenje 07.12. kvasac je Uvaferm 43, a temperatura kljuka je negde približno 6-7 stepeni danas
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #156 Poslato: 11. Decembar 2012, 22:04:59 » |
|
Nadam se da si ga dobro izmiješao i da ga nisi izložio prevelikoj temperaturnoj razlici kod stavljanja u kljuk. Probaj samo zagrijati, ili još bolje da pored toga što zagrijavaš cijeli kljuk, odvojiš jedan dio i staviš u sobu što bliže nekoj temperaturi od 25-28°C. Kada se pokrene i počne vidljivo fermentirati pusti ga nekoliko sati pa ga vrati u kljuk u kome je temperatura dignuta, ali da temperaturna razlika onog što sipaš i kljuka ne bude veća od nekih 7-8°C. U svemu ovom nemoj previše i bez potrebe kljuk izlagati vazduhu, tim više ako si manje dozrelu krušku stavio na vrenje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nebojsanext11
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #157 Poslato: 14. Decembar 2012, 10:52:56 » |
|
sve sam uradio kako treba i po uputstvu, ali jednostavno mnogo je hladno i neće da krene...kruška je bila zrela....hvala bistrice, slediću tvoja uputstva, ako negde zapnem zovem u pomoć 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #158 Poslato: 14. Decembar 2012, 12:59:46 » |
|
Nemoj sada odustajati, ako imaš bilo kakvu prostoriju i mogućnost da držiš potrebnu temperaturu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nebojsanext11
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #159 Poslato: 14. Decembar 2012, 19:38:54 » |
|
prebacio sam je u toplu prostoriju u kojoj je sad negde oko 17 stepeni, malo sam zagrevao kljuk i mislim da će do ujutru krenuti...hvala još jednom...  vaši saveti mi uvek dobro dodju
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mikuljko
Neaktivni član
Van mreže
OS:  unknown Browser:  Opera 9.80 (Opera Mini 7.0.29952)
|
 |
« Odgovor #160 Poslato: 28. Avgust 2013, 23:31:36 » |
|
Potreban mi je savet, prvi put u zivotu sam pokiselio 100 kg kruske pre nekoliko dana i vidim da je pocela da radi. Interesuje me sta ukoliko je ne ispecem kada bude spremna,da li ponovo mogu pokrenuti vrenje dodajuci pekarski kvasac i koliko na ovu kolicinu. Vode nisam sipao, a mesam svaki dan. Da li je potrebno,kada i koliko dodati secera i na koji nacin se ubacuje kvasac? Molim vas pomozite jer nemam nikakvog iskustva
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #161 Poslato: 28. Avgust 2013, 23:48:12 » |
|
Interesuje me sta ukoliko je ne ispecem kada bude spremna Počet će da se pretvara u sirće, sve više što duže čekaš. da li ponovo mogu pokrenuti vrenje dodajuci pekarski kvasac Ne možeš jer da bi kvasac vršio vrenje potreban mu je šećer, a njega više nema jer ga je onaj prethodni kvasac pretvorio u alkohol. Zato je vrenje i stalo pa ti je rakija spremna za destilaciju. Da li je potrebno,kada i koliko dodati secera Nije potrebno, a i ne smije se to raditi na ovom dijelu foruma.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mikuljko
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #162 Poslato: 29. Avgust 2013, 00:08:34 » |
|
Znaci ukoliko je ne ispecem na vreme mogu slobodno da je bacim? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #163 Poslato: 29. Avgust 2013, 00:18:12 » |
|
Ne moraš da je baciš, ali što duže čekaš tako ćeš dobivati sve slabiju rakiju, i bit će je sve manje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Mikuljko
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #164 Poslato: 29. Avgust 2013, 20:42:39 » |
|
Ok, hvala ti na savetima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|