drinski lovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #345 Poslato: 25. Septembar 2017, 21:09:21 » |
|
Procitao sam dosta vasih postova do sada sam pekao viljamovku ispecem meku rakiju i u kazan za prepek dodajem kom zbog arome . Ove godine cu probati cist prepek aromu sam imao ekstra ovih godina unazad ali ukusom nisam bio zadovoljan jednostavno rakija i pored odlezavanja i smanjivanja jacine malo pali grlo kada se pije. Pitanje za malo iskusnije posto zadnje dve godine dobijam jaku meku rakiju ove godine sam po kazanu 100 l dobijao 13 litara meke rakije od 17 gradi(42,5 stepena) da li ovako jaka rakija moze da napravi problem u prepeku? Da li treba da joj smanjim jacinu pre prepeka?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
drinski lovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #346 Poslato: 25. Septembar 2017, 21:41:21 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #347 Poslato: 25. Septembar 2017, 23:16:41 » |
|
...meke rakije od 17 gradi(42,5 stepena) da li ovako jaka rakija moze da napravi problem u prepeku? Itekako može, i sam si se uvjerio, a kada uradiš onako kako treba uvjerenje će biti još znatno veće. Da li treba da joj smanjim jacinu pre prepeka? Nemjerljivo kvalitetnije rješenje je hvatati meku rakiju jačine cca. 27 stepeni. P.S. Kako dobiješ meku rakiju od 42 stepena?
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
drinski lovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #348 Poslato: 26. Septembar 2017, 00:18:33 » |
|
Vrhunska kruska bez trulih plodova dodatak 2% secera mada cu i to da izbacim i dobijem ovaj rezultat! Hvatam rakiju do 6,7 gradi na luli i kada vidim da ne pali vatru prekidam. Tu mi treba pomoc da li nastaviti i sa ovom vodom iz kazana razblaziti rakiju ? Prosle godine sam dobio 100 l meke rakije jacine 18 gradi i kada sam prepekao dobio sam 60 litara rakije 29 gradi jacine na luli mi je bila 14 gradi kada sam prekidao prepek !
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #349 Poslato: 26. Septembar 2017, 01:02:48 » |
|
Da vidim da je kruška vrhunska. Šećer izbaci obavezno. Meka rakija se hvata na cca. 27 stepeni. Tu mi treba pomoc da li nastaviti i sa ovom vodom iz kazana razblaziti rakiju ? Tom „vodom“ iz kazana ćeš itekako popraviti ono što si debelo uprskao šećerom i skidanjem na 42 stepena. Na žalost šteta koju si već napravio je nepopravljiva pa ne očekuj ništa posebno ali će u svakom slučaju biti bolja od dosadašnje.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
drinski lovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #350 Poslato: 26. Septembar 2017, 09:05:33 » |
|
Da li preporucujete skidanje redestilovanom vodom na neku jačinu pred prepek? Posto sam u fazama kako je kruska stizala tako sam je mleo tek treba da pecem ostatak . Videcemo kakva ce biti jacina ostale komine. Sto se tice skidanja na 42 stepena smatram da je bolje takvu rakiju prikupiti nego nastaviti da je razblazujem sa rakijom od 5 gradi koja izlazi iz lule!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dcabro
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 43
|
|
« Odgovor #351 Poslato: 26. Septembar 2017, 10:03:33 » |
|
Predlažem da za početak pročitaš ovaj post, a onda svakako ličnom probom testiraš obe varijante, eto sad imaš priliku. Uzmi jedan kazan i u prvoj destilaciji idi do 27 stepeni u prihvatnoj posudi, pa kasnije to prepeci sa odbacivanjem prvenca i jačinom ne nižom od 65 stepeni u prihvatnoj posudi, pa uporedi sa tom za koju smatraš da je bolje tako ostaviti, na tih 42 i kasnije prepekom kako god već radiš...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #352 Poslato: 26. Septembar 2017, 20:40:07 » |
|
Da li preporucujete skidanje redestilovanom vodom na neku jačinu pred prepek? Ne preporučujem, osim u situacijama kada se to mora uraditi, ali i tada bih se nastojao držati pravila od maksimalnih 10% vode. Bilo koje bakteriološki čiste. U tvojoj situaciji bih napravio kompromis. Ostali kljuk bih destilovao gotovo do nule i pokušao ukupnu rakiju svesti na maksimalna 32 stepena. Ako mi to ne bi uspjelo zbog količine kljuka onda bi ipak posegnuo za dodavanjem vode i namještanjem jačine meke rakije. Sto se tice skidanja na 42 stepena smatram da je bolje takvu rakiju prikupiti nego nastaviti da je razblazujem sa rakijom od 5 gradi koja izlazi iz lule! To je dobar rezom ali samo i isključivo za drugu destilaciju - prepek, i na drugačijoj stepenaži, kada se u stvari radi razdvajanje hemijskih jedinjanja po frakcijama destilata. Primijenjen na prvoj bi bio gruba pogreška jer u njoj ne radimo razdvajanje nego stvaranje novih i maksimalno prenošenje aromatskih jedinjenja u meku rakiju. U tvojoj varijanti niti su se stvorila u dovoljnoj mjeri, skraćivanjem destilacije, niti su maksimalno prikupljena u meku rakiju, jer su velikim dijelom ostala u đibri. Ako nisi uvjeren onda koa što Dcabro kaže imaš jedinstvenu priliku da probaš i uporediš.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
drinski lovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #353 Poslato: 27. Septembar 2017, 13:56:46 » |
|
Hvala na savetima imam jos 700 kg da ispecem od sutra krecem pa za vikend zavrsavam ! Videcu kakav cu dobiti rezultat sa ovim drugim delom komine! Razblazenje cu uraditi sa redestilovanom vodom sa kojom razblazujem rakiju!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domacin00
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #354 Poslato: 12. Oktobar 2017, 08:24:47 » |
|
Posto su spoljasnje temperature pale, komina ne uspeva da prevri u optimalnom roku, tj proces vrenja se dosta usporio. Preko dana dok ima sunca komina vri, ali u vecernjim satima proces vrenja staje. Nisam u mogucnosti da sada kominu prebacujem u zatvoren prostor zbog velicine sudova, pa molim za savet. Postoji li opcija ubrzavanja procesa vrenja pri ovim vrremenskim okolnnosima i kako vrenje privesti kraju? Hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Goja
|
|
« Odgovor #355 Poslato: 12. Oktobar 2017, 19:15:30 » |
|
Iseckao sam 2200 kg kruske postavio je u kljuk i odlezala je 23 dana .Zatim sam merio i bilo je 12.5 ox stepeni na exelovom sirometru uzevsi u obzir i temperaturu.Odmah sa pristupio pecenju rakije i evo danas sam zavrsio.Dobio sam oko 500 i kusur litara meke rakije na oko 28 stepeni.Sutra bi krenuo sa prepekom.Prvo detaljno ciscenje kazana pa prepecanje.Obicno bacim jedan jedan ipo posto prvenca i teram na blagoj vatri dok na luli nebude bilo oko 17,18 gradi.Stavljam u staklo i cekam dva meseca pa krecem u etapno razblazivanje.E sad imali neki dodatni savet ili ako nesto gresim jer nikad jos krusku nisam pekao.I jos jedno mozda glupo pitanje dali mesalica treba da radi? Znam da nemoze da zagori al dali zbog aroma ili sta vec bi eventualno trebala da radi. Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #356 Poslato: 12. Oktobar 2017, 22:38:27 » |
|
Znam da nemoze da zagori al dali zbog aroma ili sta vec bi eventualno trebala da radi. Ma to je samo za one koji se ne drže propisnog ritma zagrijavanja kazana prije kretanja druge destilacije. Inače u njoj ne treba. Stvarno je bitno prije kretanja destilacije za period zagrijavanja kazana potrošiti minimalnih sat vremena. Kada ti i dojadi čekati na njeno kretanje koje se malo otegne nemoj ubacivati previše drva. Najbolje nemoj nikako ako je loženje bilo odmjereno. Pusti kazan neka se pati kod kretanja. Potrebno je da temperatura u smjesi bude ravnomjerna kako bi se nakupljanje u kapi kazana obavilo na željeni način. Prvenac cijelo vrijeme mora da curi duplo sporije nego što curi rakija. Ako se ne radi tako onda bi bilo korisno uključiti mješalicu u ovoj fazi. Za ostali tok destilacije se ravnomjerni prelazak aromatskih jedinjenja u rakiju najbolje održava konstantnim tempom izlaska destilata na lulu, odnosno konstantnim laganim tempom loženja vatre. Ako nije tako nego se zbog neravnomjernog održavanja vatre dešavaju oscilacije i udari mlaza na lulu onda bi mješalica tako nešto samo mogla da ublaži a nikako da otkloni. Može i mali savjet za isto tako mali eksperiment koji će ti pečenje rakije učiniti zanimljivijim. Kada na luli budeš imao 19 i 20 gradi, uhvati dva uzorka od po pola litra destilata iz prihvatne posude. Obilježi te flaše i ostavi pored rakije koju stavljaš na stabilizaciju. Razrijedi ih istim tempom kao rakiju i kasnije uporedno degustiraj sve tri varijante hvatanja rakije. Nauči se ponešto i na vlastitom iskustvu. Normalno ako čovjek to želi i hoće.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #357 Poslato: 12. Oktobar 2017, 22:47:39 » |
|
Postoji li opcija ubrzavanja procesa vrenja pri ovim vrremenskim okolnnosima i kako vrenje privesti kraju? Hvala! Postoje dvije opcije. Podizanje temperature ili ubacivanje kvasca koji može da radi i na sadašnjim noćnim temperaturama od oko 10 stepeni. Ako ti takav kvasac nije pri ruci a ne možeš premještati posude za vrenje onda možda neka improvizacija u toku noći. Pažljivija pokrivka najlonom i zagrijavanje ispod nje nekim električnim radijatorom sa termostatom, ili nešto drugo slično tome.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Tasos
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #358 Poslato: 12. Oktobar 2017, 22:55:42 » |
|
...pitanje dali mesalica treba da radi? Znam da nemoze da zagori al dali zbog aroma ili sta vec bi eventualno trebala da radi. Hvala
Vidi , ako imas mesalicu na kazanu, zaista nema razloga da ne radi. I, mesalica koristi upravo tome kao sto si i sam rekao, da izjednaci arome pravovremeno, da zaokruzi ceo proces u pozitivnom smislu. I, naravno da ne zagori plus. P.S. Prvenac bacas? Ili nisi mislio tako, nego odvajas? Moze biti da ga sakupljas, pa pomesas sa patokom i ispeces u posebnoj destilaciji sve to, ali sa odvajanjem do 2% prvenca? Tako ja radim. I veruj mi na rec , odlicna je rakija!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Goja
|
|
« Odgovor #359 Poslato: 13. Oktobar 2017, 08:03:11 » |
|
Hvala bistrici i tasosu. Evo kretoh,lagana vatra a i mešalicu sam uključio.Ja osam godina samostalno pečem rakiju i uvek imam tremu kako će ispasti.Ova kruška kao meka rakija je tačno 28 stepeni i ludački dobro miriše videću kako će ispasti.Još jedno pitanje dok pečem prvi destilat posle svakog kazana ja perem i kalpak i lulu i kazan.A kod prepeka jok,samo uveče operem kad sve završim,kako viradite.
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
|