19. Januar 2025, 01:22:36 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 36   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od kruške, viljamovka i druge  (Pročitano 387556 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #360 Poslato: 13. Oktobar 2017, 11:04:08 »

Ja kad pecem rakiju, prvi destilat, krenem sa cistim kazanom i udri. Normalno kad zavrsim pecenje, odmah ISPEREM kazan crevom, i nastavim. Detaljno perem samo kad prelazim sa meke na prepek, i posle nema pranja i ispiranja dok ne zvrsim kompletan prepek.
Sačuvana
Domacin00
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #361 Poslato: 13. Oktobar 2017, 13:40:58 »

Jos jednom, veliko hvala Bistrici na azurnosti i strpljenju sa nama pocetnicima!!!  O kojim bi kvascima bila rec i zna li iko, kako i gde ih nabaviti? Kruske sam savio u burad pre tri nedelje, vrenje je ocigledno pri kraju, ali vec par dana burad stoje na suncu kako bi se vrenje sto pre zavrsiloi koliko primecujem napredak je slab. U delu bureta koje je na suncanoj strani, moze se primetiti vrenje, ali sa severne strane komina miruje, tako da mesanjem pokusavam da uravnotezim procese u bburetu. Plasim se da zbog osetljivosti kruske ne dobje do truljennja komine i ode sav trud uzalud. Imam jos par stabala koja nisu zrela pa me takodje interesuje, s' obzirom da ulazimo u sve hladniji period ima li svrhe uopste stavljati  ih u burad i nadati se...? Izmedju ostalog , koliko moze komina od kruske da stoji bez stetnih posledica? Hvala!
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #362 Poslato: 13. Oktobar 2017, 13:45:53 »

Domacine00 što manje otvaraš burad to bolje,najbolje ih ne otvarati uopšte.Kad je iznad 15 stepeni kljuk radi očigledno da još nije završeno vrenje zatvori burad i sačekaj prognoziraju lepo vreme narednih deset dana.Za novi kluk pokušaj možda stigneš
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 56.0

« Odgovor #363 Poslato: 13. Oktobar 2017, 18:43:01 »

Evo sta uradih
danas sam ispekao cetiri kazana prepeka.Sipao sam okruglo 100 l meke raakije na 28 stepeni i pekao ,obrni okreni oko 56 minuta krene prvenac,nevredi smanjivao vatru al nemoze sporije.Bacao sam tacno 1.5 litra prvenca usporavao vatru i posle 2.5 sati sekao kad je na luli bilo oko 42 stepena ili malo jace.Na kraju dana to jest sad posle cetiri kazana dobih oko 116 litara jake rakije na 67.3 stepena
Stavih u staklo i sta dalje,da cuti cetiri pet nedelja pa da razblazujem ili...
dali je ovo dobro sto sam uradi sta mislite.

Samo jos nesto,za sutra mi je ostalo oko 150l meke da ispecem ,s obzirom da mi u kazan staje 100l rakije jel da podelim po otprilike 75 l u dva kazana
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #364 Poslato: 13. Oktobar 2017, 19:36:34 »

Da tako je bolje, i ponašaj se kao da imaš kazan od toliko litara koliko stavljaš u njega.
Citat
dali je ovo dobro sto sam uradi sta mislite.
Dobro je, i sve se uklapa osim onog "ili malo jače"  Wink
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Domacin00
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #365 Poslato: 13. Oktobar 2017, 19:55:10 »

Gojo, hvala na savetu, ali ja na njihove prognoze ne racunam. U prvu ruku radije bih isao na sigurnu varijantu sa kvascima, samo ne znam gde i sta da kupim
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 56.0

« Odgovor #366 Poslato: 13. Oktobar 2017, 19:56:48 »

Enovitas Topola
potrazi na googlu salju postom
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #367 Poslato: 13. Oktobar 2017, 20:00:22 »

Imam jos par stabala koja nisu zrela pa me takodje interesuje, s' obzirom da ulazimo u sve hladniji period ima li svrhe uopste stavljati  ih u burad i nadati se...? Izmedju ostalog , koliko moze komina od kruske da stoji bez stetnih posledica? Hvala!

Kruška je možda i najosjetljivije voće za čekanje na fermentaciju, prekidanje i otezanje kod fermentacije, i čekanje na destilaciju. Ima izrazito visok pH (nema dovoljno kiselina), kao ni tanina, pa je to kvarenje neminovno. U većoj ili manjoj mjeri u zavisnosti od vremena čekanja, i od same temperature, ali joj ni niže noćne temperature ne mogu baš previše pomoći.  
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 56.0

« Odgovor #368 Poslato: 13. Oktobar 2017, 20:01:17 »

Dobro je, i sve se uklapa osim onog "ili malo jače"  Wink
[/quote]
sekao sam od 42 do 45 stepeni ...
imali neki savet za odlezavanje i negovanje rakije
kako cuvati u staklenim balonima dokle puniti balon ,dali provetravati ili uduvavati vazduh dali treba ubaciti crevo u rakiju pa produvavati kad je prvi momenat kad treba staviti destilovanu vodu hvala
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #369 Poslato: 13. Oktobar 2017, 20:04:25 »

Ja nemam volje pisati cjelokupan postupak. Jedno trideset puta sam to napisao, i to u detalje sve što si nabrojao. Probaj na pretraživač. Možda će neko drugi imati.
Sačuvana

Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #370 Poslato: 13. Oktobar 2017, 21:30:04 »

Ako punis u staklene balone, (54L) onda ostavi od vrha minimum jedno deset petnest Cm, da bude otpraznjen. I, pozor ! OBAVEZNO u pocetku na svaka dva, tri dana podizati cepove, na sekund dva, jer ako to ne uradis, puca balon kao da je gumeni decji. Ja koristim silikonske cepove sa otvorom za vrenjacu, ali ne nabijem cep do kraja, nego samo onako ovlas.. I da vidis, kolko puta nadjem cep na drugom kraju prostorije. A pre njih sam u pocetku koristio plutane cepove, dok mi nije pukao balon kao da je od kristala.. Sva srece te je ostalo skoro tridesetak litara u onoj zastitnoj plastici, tako da nije bila totalna steta.

P.S.      https://www.scribd.com/doc/54136280/Jovic-Dr-Slobodan-Prirucnik-Za-Spravljanje-Rakije

Ovde ti je sve objasnjeno, jako jednostavno i izuzetno korisno.
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 56.0

« Odgovor #371 Poslato: 13. Oktobar 2017, 21:35:41 »

Hvala Tasos na odgovoru recimi dali je greska da krusku stavim 30l u balon od 54l
to bi mi odgovaralo zbog razblazivanja.
I ako moze neki savet oko negovanja rakije u staklu produvavanje brbocanje sta god kad i kako bas nemogu da nadjem neki adekvatan odgovor.
Hvala
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #372 Poslato: 13. Oktobar 2017, 21:56:46 »

Vidi, uvek napunim rakiju do jedno desetak ili petnest cm od vrha u fazi starenje, sto bi kod mene rekli dok zri. A kad mu dodje vreme da se razblazuje, od polovine marta, e onda nije frka da sipas u balon jedno trideset, triespet litara rakije koja je na 65%, i dok dodas jedno petnestak litara vode, (etapno) dolazis na rakiju od 45%. Ukupno imas onda rakije oko pedeset litara, i to je to. Konkretno ja, u fazi dok zri sipam 100 litara u 2 balona, a kad krene razblazivanje, podelim ih u tri balona, sto je cirka po 33 i krenem da razblazujem. Kad krenem u pocetku da razblazujem, ne otvaram cepove svaka dva tri dana, nego jednom na petnest dana, kad razblazujem rakiju i to je to. Kad je razblazim, ostavim je jos dva tri meseca da odstoji jos malo, i onda krecem sa punjenjem boca. Boce punim u jednom danu, mislim na balon. Cepove podizem jednom ili dvaput do punjenja.
Sačuvana
Goja
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #373 Poslato: 13. Oktobar 2017, 22:03:07 »

Aha,ok dakle dok zri otvarati čep svaka dva,tri dana,samo otvori na par minuta,duže ili....?
Kažimi za kruku ,ja sam negde pročitao da samo kod kruške već posle četiri nedelje može da se razblaži i konzumira jel to tačno?
Sačuvana

MERAK NEMA CENU
Tasos
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #374 Poslato: 13. Oktobar 2017, 23:50:58 »

na svaka dva, tri dana podizati cepove, na sekund dva,

P.S.      https://www.scribd.com/doc/54136280/Jovic-Dr-Slobodan-Prirucnik-Za-Spravljanje-Rakije

Ovde ti je sve objasnjeno, jako jednostavno i izuzetno korisno.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 36   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.025 sekundi sa 22 upita.