|
bistrica
|
 |
« Odgovor #405 Poslato: 11. Mart 2018, 19:02:48 » |
|
Može, ali je još manje pametno.  Ko se to još hvali da liči na nešto ispodprosječno loše. Rakija u svojoj potpuno ogoljenoj situaciji gdje je sve jasno vidljivo i lako uočljivo. Nema „šminke“ kojom se relativno uspješno mogu sakriti neki njeni nedostatci. U toj varijanti ne može nadmašiti čak ni simexovu bezbojnu šljivovicu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #406 Poslato: 11. Mart 2018, 19:37:08 » |
|
"Ako je barikira eto pandana Žutoj Osi-Žuta Pčela  " Može i Bela Pčela, ipak je bezbojna rakija  Bolje da je barikira,da se ne bi taj naziv Bele Pčele povezao sa urnom ženskog 16.kolena kao tajni sastojak 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #407 Poslato: 11. Mart 2018, 19:43:06 » |
|
Rakija je ženskog roda i zato je tako dobra .Bolje bele pčele nego beli orao 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
Domacin00
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #408 Poslato: 04. Jun 2018, 13:51:41 » |
|
E, pa, da se zahvalim na podrsci i savetima! Posle prakse u procesu proizvodnje rakije od kruške hteo bih svoje iskustvo da podelim sa vama. Od avgusta do sredine oktobra sam sakupljao razne autohtone sorte krušaka i peko blagovremeno rakiju od istih. Konačan ishod ovog poduhvata je 30 kazana(100 l) komine i četiri balona od 54 litre rakije jačine od 24 do 25 gradi po sistemu " kazan na kazan". Imam nedoumicu, da li ostaviti kako je ispečena po sortama ili celokupnu količinu pomesati? Nedavno sam u flašu od 2 litra sipao 1,8 litara rakije i dodao dva deci demineralizovane vode, nažalost došlo je do zamućenja. Rakija lepog ukusa ali me užasno nervira što nije bistra. Postoji li pouzdan način da se to zamućenje izbegne?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #409 Poslato: 04. Jun 2018, 20:47:02 » |
|
Ne smije se desiti zamućenje ni jednoj kvalitetnoj rakiji spuštenoj sa cca. 60 na 55 stepeni. Inače sve što je pouzdano kod rakije postiže se, pored ostalog, kvalitetnom fermentacijom i kvalitetnom destilacijom. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #410 Poslato: 04. Jun 2018, 21:03:18 » |
|
Inače sve što je pouzdano kod rakije postiže se, pored ostalog, kvalitetnom fermentacijom i kvalitetnom destilacijom.  hahha "pored ostalog" fenomenalno  Domacin00 da probam ja da ti dam savet šta bi ja pokušao na tvom mestu verovatno bi kupažirao svu krušku s obzirom da to nisu velike količine ali bi pri kupažiranju kroz više gaza procedio svu rakiju u perfektno čiste balone.Balone bi punio do 30 litara i nakon smirivanja od par nedelja počeo sa razblaživanjem i to bar u tri navrata sa razmacima od nekoliko nedelja minimum.Daliće rakija i dalje biti zamućena nisam siguran ali mislim da vredi pokušati. pozzz
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #411 Poslato: 04. Jun 2018, 21:18:03 » |
|
hahha "pored ostalog" fenomenalno  Ne ide drugačije jer bi to onda bilo papagajsko ponavljanje i priča koja zamagljuje konkretnu situaciju. Na ovaj način pored onog što je univerzalno samo još pokušavam staviti akcenat na ono što ima najjači uticaj u konkretnoj situaciji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
vlajkoni
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #412 Poslato: 11. Jun 2018, 15:39:50 » |
|
Pozdrav svima Da li je neko radio rakiju od krusaka "Junska lepotica" i kakva su iskustva sa njom? Brine me aroma iste odnosno nedostatak arome
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rukky
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #413 Poslato: 24. Septembar 2018, 18:59:58 » |
|
Bio bih vam zahvalan ako mi neko može objasniti pojavu u rakiji viljamovki, prošle godine pećena, u obliku plavkastih pahuljica snijega. Isprika ako je negdje na forunu već to pojašnjeno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #414 Poslato: 24. Septembar 2018, 19:11:56 » |
|
Od kazana ,bakar sulfat
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
rukky
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #415 Poslato: 24. Septembar 2018, 21:24:34 » |
|
Da li to mogu riješiti filtriranjem rakije
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #416 Poslato: 24. Septembar 2018, 21:43:36 » |
|
Da moguće je Najbolje je hladnom filtracijom ako imaš uslove, ukoliko nemaš onda sa višestrukim gazama Nije to opasno ,dešavase ali polako i rešićeš.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
rukky
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #417 Poslato: 24. Septembar 2018, 22:00:18 » |
|
hvala na savjetu. Molim te da mi još pojasniš hladnu filtraciju
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Goja
|
 |
« Odgovor #418 Poslato: 24. Septembar 2018, 22:14:24 » |
|
Hladna stabilizacija U kućnoj varijanti ukratko rakija se drži u zamrzivaču nekoliko dana a potom pažljivo kroz filter papire procedi tako da taložni deo ostane u posudi iz koje si sipao rakiju.Naravno postoje pumpe specijalni filteri za profesionalnu hladnu stabilizaciju.To se preporučije uvek da se uradi.Ukucaj hladna stabilizacija rakije pa ćeš više saznati.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
MERAK NEMA CENU
|
|
|
rukky