mouton
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #420 Poslato: 11. Oktobar 2018, 17:23:27 » |
|
Pecem viljamovku, i u prvoj destilaciji mi krece sa jacinom 41-42, i na kraju u prihvatnoj posudi izadje prosjecne jacine 25, dali je to ok ili krece sa slabom jacinom?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #421 Poslato: 11. Oktobar 2018, 17:56:14 » |
|
Izuzetno loša godina. Znatno uspori destilaciju. Hvatat ćeš jaču rakiju.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
mouton
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #422 Poslato: 11. Oktobar 2018, 19:41:43 » |
|
Ako bi ovako nastavio, kako bi krenula druga destilacija kojom jacinom? I bili uspio uloviti na 65 u posudi? Inace aroma je izvrsna.
S koliko je normalno da krece prva destilacija s kojom jacinom?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #423 Poslato: 11. Oktobar 2018, 22:29:41 » |
|
Ako bi ovako nastavio, kako bi krenula druga destilacija kojom jacinom? I bili uspio uloviti na 65 u posudi? Inace aroma je izvrsna. Na kazanu sa solidnim refluksom od 79-83, uz neke normalne okolne temperture kazana, samo se drži brzine destilacije i ostalih njenih bitnih postavki. Normalno da ćeš uspjeti uhvatiti rakiju iznad 65 stepeni i sa slabijom mekom rakijom od 25 ali bi tada i kvalitet bio slabiji. S koliko je normalno da krece prva destilacija s kojom jacinom? Zavisi od alkohola u fermentisanom materijalu. Morao bi mi reči šta si tačno dobio kao meku rakiju, broj litara i alkoholna jačina, i iz koje zapremine fermentisanog materijala. Normalno i koliko ti je trajao proces destilacije, bez zagrijavanja kazana. Koliko je bilo na luli kada je destilacija završena. Slika kazana se podrazumijeva, da bi mu procijenio rfluks.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
mouton
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #424 Poslato: 11. Oktobar 2018, 23:58:10 » |
|
Stavio sam 240 litara ferm. materijala u kazan nominalne velicine od 300l, dobio sam 37 litara meke rakije od 25 jacine u posudi a na luli je bilo 5. Destilacija je trajala 3 sata bez zagrijavanja. Nemam sad slike, kazan je klasicni kovani 300l , otvor je precnik 40cm, sirina kape 60, visina vrata i kape 90, parovodna cijev 3 metra i fi 5cm sa padom prema tabarci, tabarka 600l.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #425 Poslato: 12. Oktobar 2018, 00:10:08 » |
|
I više nego dovoljno podataka. Odgovorit ću ti prvom prilikom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
chadjo
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #426 Poslato: 12. Oktobar 2018, 11:28:04 » |
|
Pozdrav svima,
hteo bih da pitam sve koji mozda znaju da mi odgovore na sledece. Naime, citajuci i prateci uputstva svih Vas da foruma koje izuzetno cenim napravio sam ove godine rakiju od kruske Viljamovke. Uspeo sam da se dokopam izuzetnog kvaliteta konzumne kruske koja je bila u hladnjaci nekih 20ak dana, nakon toga sam je pustio da dozri u hladoviini nekih 10ak dana u gajbicama, ispasirao bez peteljki i ukomio bez grama secera ,samo sa enzimima, kvascima i hranom za kvasce u kacama sa vodenim zaptivanjem. Postovao sam procedure i fermentacije kao i destilacije. Na nekih 800kg kruske sam dobio ukupno 130l meke rakije jacine 27%, a nakon druge destilacije oko 50l rakije jacine 66%. Nekih mesec dana je rakija bila u prohromskom sudu i postepeno spustena na jacinu od 45%. Sada nakon degustacije imam rakiju koja odise ukusom i aromom sa kojom sam prezadovoljan, ali miris kruske ne osetim. Pitanje glasi - da li ce se vremenom popraviti tj ojacati miris rakije ili ocekujem previse?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #427 Poslato: 12. Oktobar 2018, 21:54:40 » |
|
Po svim parametrima koje si dao, pa čak u bocu si na rezultatima sa ovog linka. Formuli u kojoj je sadržan teoretski i ovdje praktični odnos tečne i parne faze etanola u svakom trenutku destilacije. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1260.msg45987#msg45987Imaš fermentisani materijal sa cca 4,37% alkohola i on ovdje stvarno daje 41-42% alkohola na početku destilacije. Osim ako je na tom početku radiš duplo sporije od normalnog toka, kako se inače i radi prvenac, ali bi i to bilo samo dok on teče a kasnije bi rezultat išao kako si i naveo.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #428 Poslato: 12. Oktobar 2018, 22:04:29 » |
|
Pitanje glasi - da li ce se vremenom popraviti tj ojacati miris rakije ili ocekujem previse? Da hoće, ali normalno ne očekuj da miriše baš na krušku. Ona više ne postoji jer je prošla fermentaciju i destilaciju. Postoje prepoznatljive arome rakije od kruške. Sve ostalo je asocijacija.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mouton
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #429 Poslato: 12. Oktobar 2018, 22:12:38 » |
|
Po svim parametrima koje si dao, pa čak u bocu si na rezultatima sa ovog linka. Formuli u kojoj je sadržan teoretski i ovdje praktični odnos tečne i parne faze etanola u svakom trenutku destilacije. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=1260.msg45987#msg45987Imaš fermentisani materijal sa cca 4,37% alkohola i on ovdje stvarno daje 41-42% alkohola na početku destilacije. Osim ako je na tom početku radiš duplo sporije od normalnog toka, kako se inače i radi prvenac, ali bi i to bilo samo dok on teče a kasnije bi rezultat išao kako si i naveo. Odlicno, probao sam je danas obuzdati na pocetku i onda krene sa 47% ( prvenac )
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Dimitrije
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Druga rakija.
|
|
« Odgovor #430 Poslato: 19. Novembar 2018, 17:35:13 » |
|
Podelio bih svoje ovogodišnje iskustvo.
Vođenje fermentacije je bilo po i ovde predloženim preporukama. Hvala članstvu. Anerobno vrenje, bez trunke šećera, selekcionisani kvasci, korekcija sredine kiselinom, prihrana. Temperatura prostorije u toku tih 5 nedelja prilično konstantna, oko 17 stepeni.
Prva destilacija je kretala negde između (u zavisnosti od bureta) 40 i 45% vol.
Od 250kg kruške (Williams) dobio sam oko 16l prepečenice od 45% vol. To nije naročita količina, ali nisam zbog toga ni ulazio ove godine u krušku.
Ipak, već posle dva dana, aromatika se čini izrazito izraženom, svežine na pretek i veoma meka završnica u najavi. Verovatno ću je spuštati u još jednom turnusu na 42 ili 43. Vredelo je.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mouton
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #431 Poslato: 23. Novembar 2018, 18:15:27 » |
|
Sto mislite o tome da se jedan dio meke rakije macerira sa kruskom pa se taj jedan dio npr 20%, doda ostaloj mekoj rakiji za prepek, dali bi bila bolja aroma?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član
Van mreže
Starost: 52
|
|
« Odgovor #432 Poslato: 24. Novembar 2018, 07:14:19 » |
|
Probap sam to ali bas nikakvog pozitivnog efekta nema.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kicca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 50
|
|
« Odgovor #433 Poslato: 24. Novembar 2018, 11:11:41 » |
|
Pitanje glasi - da li ce se vremenom popraviti tj ojacati miris rakije ili ocekujem previse? Da hoće, ali normalno ne očekuj da miriše baš na krušku. Ona više ne postoji jer je prošla fermentaciju i destilaciju. Postoje prepoznatljive arome rakije od kruške. Sve ostalo je asocijacija. Ovo je jako bitno razumeti i zapamtiti kada je rakija od kruške u pitanju, jer lako upadne u zabludu onaj ko ovo nezna proba krušku " začinjenu " raznim veštačkim aromama( u kafanama ih je zaista previše) da je to pravi ukus kome treba težiti a fakat je da nije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
timotije
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #434 Poslato: 13. Oktobar 2019, 17:29:09 » |
|
Sve urađeno kako je naučeno ovde na sajtu. Od odležavanja kruške do stavljanja kvasca. Kruška pasirana 19.septembra i izmereni šećer bio 68-70 Oe. Kace stoje napolju, bilo par lepih dana i posle zahlađenje. 27.septembra stavljena hrana za kvasce i mereno 45 Oe. Posle opet bilo hladnih dana ali zadnjih 7 dana je lepo vreme, kace na Suncu. Danas izmerim šećer i on 38 Oe, skoro da ne mrda. I nema ‚‚kolača‚‚ gore na vrhu, nego je sve tečna masa. Baš lepo miriše na krušku. Otvorio sam najlon samo malo da uvučem drvo da izvadim komine da merim šečer. Šta dalje? Ovo je stalo vrenje ili se nešto dešava? Šta treba da uradim?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|