18. Januar 2025, 23:47:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 36   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od kruške, viljamovka i druge  (Pročitano 387533 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
timotije
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Firefox 70.0

« Odgovor #450 Poslato: 27. Oktobar 2019, 21:07:05 »

A šta je onda merilo?
Npr od četvrte flaše se oseti patočni miris i ukus.
Sve pre toga ide u rakiju, od te flaše dalje ide u patoku.
Kako treba raditi?
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #451 Poslato: 27. Oktobar 2019, 21:48:06 »

Rekao sam ti već da si na taj način dobrano zakasnio. 
Mjerilo je uvijek i samo kvalitet rakije. Aromatski, okusni, i ukupni kompleksni doživljaj pijenja takve rakije. Ne samo njuškanje niti bilo šta slično. Objašnjavao sam mnogo puta do sada. Uhvati u destilaciji različite jačine rakije pa ih uporedi.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #452 Poslato: 12. Januar 2020, 01:26:51 »

Pozdrav svim clanovima foruma. Srecna nova 2020.
Posle duzeg vremena i sticanja iskustva u pecenju rakije imam jedno pitanje pa bih zamolio bistricu kao i ostale za misljenje i savet.
Ove godine sam pekao rakiju od kruske viljamovke. Kruske su bile odlicne, zrele, socne i zdrave. Ceo postupak ukomljavanja (kiselost, kvasci, hrana) uradjen propisno. Fermentacija protekla zatvoreno, na temperaturi 18-19 *C. Destilacija odmah posle zavrsenog vrenja. Temperaturni rezim destilata ispostovan sa vrlo malim odstupanjima. Meka rakija bila jacine oko32 %,(na luli pustana do 3-4%), a prepek u prihvatnom sudu oko 71-72%. Posle razblazivanja uzorka od 0,5 litara primecuje se sledece: rakija je veoma pitka ali nedovoljno aromaticna i nema punocu.
Da li je uzrok tome preveliki reflux. Kazan je zapremine 100 l. ali je sipano oko 90 l. materijala. Kapa je oblika pecurke. Ukupna zapremina kape oko 50 l. Destilaciju radim napolju, gde cesto ima i vetra.
Za sledeci put razmisljem  o nekoliko mogucnosti:
1) Da preko kape prebacim neko staro cebe i tako smanjim kondenzaciju
2) Da povecam brzinu destilacije (ove godine je bila 5,5 -6 l. na sat)
3) Da probam sa obicnim kapkom iste zapremine,ali da nema oblik pecurke
Molim za komentar. Da li razmisljam u dobrom pravcu ili sam potpuno promasio. : Scratchhead

Pozdrav.
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #453 Poslato: 12. Januar 2020, 09:21:18 »

Zar to nije preveliki kapak za toliki kazan? To je polovina zapremine kazana, mislio sam da treba da bude trecina.
Ja to zbog sebe, jos nisam kupio kazan  Cheesy
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #454 Poslato: 12. Januar 2020, 12:48:58 »

Ne znam za refluks, nedostaje mi podataka. Ovo dole je potpuno nerealno za viljamovku.
Citat
Meka rakija bila jacine oko32 %,(na luli pustana do 3-4%)
Postavi sliku kazana i napiši njegove bitne dimenzije.

Tvoj problem je dobrim dijelom u prvoj destilaciji. Ne može se od nje meka rakija hvatati na 32 stepena. Neprimjereno je za bilo koje voće osim za rakije od grožđa. Zato i imaš aromatske gubitke. Teško da prelaze 50% pa je tu možda i dodatni razlog u pitanju. Kvalitet voća. Viljamovka kao voćka između ostalog teško podnosi visoke ljetne temperature. Trenutak berbe i dozrijevanje je kod nje jako bitna stvar za aromatičnost rakije.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #455 Poslato: 12. Januar 2020, 15:17:50 »

Bistrice
Razresio si mi neke nedoumice i dao ideju kako da radim sledeci put. Thumb
kad ispecem prvi kazan meke rakije videcu kako dalje. Nadam se da ti nece smetati da te tada ponovo pitam za savet.

Veliko hvala. Pozdrav

p.s. per aspera ad astra  dohfly
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #456 Poslato: 12. Januar 2020, 17:00:19 »

Normalno da neće biti problem bilo kakvo pitanje. Da ponovimo ono najvažnije.
Beri viljamovku dok je još zelene do zelenkaste boje. Ako možeš mjeriti tvrdoću ploda to je najbolje između 130 i 140 kN. Nakon toga obavezno dozrijevanje 1-2 sedmice na temperaturi od 15-20°C. Do potpuno žute boje i na stisak palca mekane kruške. Pasiranje se podrazumijeva, ali ne i enzim u ovoj situaciji. Namještanje kiselosti obavezno na pH 3,0. Fermentacija sa selekcioniranim kvascem i hranom. Prethodno još i umnoženi kvasac za što brži start i što manji negativan uticaj kiseonika. Temperatura fermentacije do 17°C. Meku rakiju hvataj i na 2 stepena na luli. Ona ti može ostati i neznatno ispod 27 stepeni. Druga destilacija obavezno iznad 65 u prihvatnoj posudi. Iznad 50 na luli na kazanu sa kapom, dobrim refluksom. Čuvanje u staklu bez direktne izloženosti svjetlu, povišenoj temperaturi, i kiseoniku nakon stabilizacije. Filtriranje samo ako baš ne možeš izbjeći. Na temperaturama od okvirnih +4 do +8°C. Filter pločama propusnoti 2-5 mikrona i na što većem sadržaju alkohola. Onom koji stvara zamućenje. Na nekih 45-46 stepeni. I tad je to bolje raditi, ne na cijelom destilatu nego tek na jednom njegovom dijelu. Proba na malo pa ako zadovolji nakon miješanja to je to.
Sačuvana

vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #457 Poslato: 12. Januar 2020, 21:14:13 »

Bistrice
hvala jos jednom.
Cekamo novu sezonu.

Pozdrav
Sačuvana
vinobran64
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #458 Poslato: 12. Januar 2020, 21:42:38 »

Ibrik
sigurno je prevelika kapa, tako da se naredni put moram time ozbiljnije baviti.
Sto se tebe tice,mislim da je 30% zapremine kazana (kako si naveo) sasvim ok.

Pozdrav
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #459 Poslato: 13. Januar 2020, 11:25:13 »

Da se i ja umiješam s mojim iskustvom vezano uz Viljamovku od ove, a i prošlih godina...držat ću se prvenstveno dozrijevanja voća...
Viljamovka je ubrana zelena i stajala na otvorenom 2-3 dana u hladu na ljetnim temp. Nakon toga je kod mene u podrumu stajala čak 15-18 dana na oko 25 C. Vrata uglavnom otvorena, pa je bilo provjetravanja. Dakle sve skupa čak 3 tjedna i to na pre visokoj temp. Neznam koja je bila tvrdoća plodova jer nemam mogućnost mjerenja, no dozrijevala je vrlo polagano.

Svaki dan odvajanje trulih, a voće u jednom sloju poredano na ceradi. Kako imam male količine, ukomljavao sam ju 100 po 100 kila kakoj je što dozrijevalo jer imam posude te zapremnine. I s ovakvim pristupom imao sam i velikih problema s time da je dio plodova istrulio prije dozrijevanja (izgubio sam oko 25%). U toliko vrijeme su se izredale i vinske mušice i stršljeni pa je možda zato i gubitak nešto veći.
... i opet na kraju mislim da voće nije ulazilo u kace idealno zrelo...truljenje prije dozrijevanja u dijelu plodova!

Neznam kako tome stati na kraj osim - da se kupuje vrhunska konzumna kategorija krušaka bez mane? Ali to voće je bome osjetljivo...  dohfly
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #460 Poslato: 13. Januar 2020, 23:49:06 »

Šta da ti kažem?
Ostaje ti još samo alternativa maksimalnog zrenja na grani pa nakon toga berba. U pitanju je tehnološki zahtjev čiji izostanak dokazano nosi polovični gubitak estera kruške viljamovke.  Senzorski je to neminovno niža ocjena od četvrtine pa sve do polovine.

Dakle umjesto da po kvalitetu budeš u rangu zlatne medalje, samo zbog fulanja roka berbe i izostanka dozrijevanja si pored kvaliteta voća i sveg ostalog što si dobro uradio ograničen da eventualno zakoračiš u vode bronzanog odličja.  Neuporedivo niža kategorija kada je kvalitet rakije u pitanju. Nema tu baš prostora za nadrealne sfere i slučajni dobitak na lutriji, koliko god mnogi od nas trošili marketinga na obmanjivanje sebe i drugih da je to moguće.

Tehnologija je između ostalog skup znanja i vještina koja proističu iz egzaktnih nauka i naučnih disciplina. U njima je mjerljivost i ponovljivost rezultata iz preporučenih metoda neupitno i lako dokaziva. U konkretnom slučaju očigledno i vidljivo senzornim ocjenjivanjem, pa i onim ličnim direktnim upoređenjem dva uzorka rakija.
Sačuvana

blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #461 Poslato: 14. Januar 2020, 10:30:37 »

Citat
Вилијам је био зелен и стајао је напољу 2-3 дана у хладу на летњим темпама.

Da li si je rashladio nakon branja?Ne mislim na hlad od 20C otprilike mada kod nas je to daleko više ljeti.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #462 Poslato: 14. Januar 2020, 10:31:17 »

Thumb hvala ti!
Ajde da jednom preporuka ide u smjeru manje posla, heheh  whistlefly  Cheesy
Sačuvana
rnovak
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #463 Poslato: 14. Januar 2020, 10:33:50 »

Voćnjak nije moj nego voće kupujem na oglasniku... ali, ne - nakon branja je samo stavljeno na dozrijevanje u gajbice na otvorenom u hladu. Nakon 2-3 dana sam ga kupio i skladištio u podrumu...
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #464 Poslato: 14. Januar 2020, 15:24:42 »

Voćnjak nije moj nego voće kupujem na oglasniku... ali, ne - nakon branja je samo stavljeno na dozrijevanje u gajbice na otvorenom u hladu. Nakon 2-3 dana sam ga kupio i skladištio u podrumu...

Da, onda imaš varijantu da uzmeš i zrelo voće koje je dozrelo pod posebnim režimom gde je sačuvan kvalitet. Ja sam imala priliku da vidim na kratko sve te uslove za viljamovku. Osetljiva jeste zbog visokog pH, i etilena izmedju ostalog.

Recimo nakon berbe je dobro hladjenje u vodi da se uspore biohemijski procesi pre skladištenja.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Stranice: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 36   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.065 sekundi sa 22 upita.