19. Januar 2025, 00:04:21 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 36   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od kruške, viljamovka i druge  (Pročitano 387535 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #45 Poslato: 03. Novembar 2009, 00:03:03 »

Otprilike 0,526 litara destilovane vode.

Postoji jednostavan racun. Pomnozis litre nerazblazene rakije sa njenom jacinom pa onda to podelis sa jacinom koju zelis i dobijes koliko ces imati litara razblazene rakije. Na kraju od tog broja oduzmes litre rakije koju si razblazivao i dobijes koliko vode treba da dodas. Malo sam ovo zakomplikovao, valjda ces skontati...

(10x20)/19=10,526 toliko ces litara dobiti kada 10 litara rakije od 20 gradi razblazis na 19 gradi. Na kraju od tog broja oduzmes onih 10 litara koje si imao u startu i dobijes koliko destilovane vode trebas dodati.

10, 526-10=0,526 litara destilovane vode
Sačuvana
veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.4

« Odgovor #46 Poslato: 03. Novembar 2009, 00:30:08 »

Hvala Dioda, shvatio sam... Bas to sam i hteo da saznam. Svaka cast
Sačuvana

Bolje biti malo lud, nego malo pametan
veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #47 Poslato: 18. Novembar 2009, 16:02:52 »

Evo mene opet... ispekao sam dva kazana kruske, tako da sam od 400l mure (kljuka) dobio 29l rakije jacine 19 gradi (stepeni) ili ti 47,5% alkohola. Stavio sam 2% secera.

Sad me jedino nervira sto skoro u opste nema miris na krusku, tj. jedva malo moze da se oseti. Vrsta kruske je ova zimska (jesenja) ne znam tacno strucan naziv i znam da ona nema tako lepu aromu kao viljamovka, ali zasto bas nista da povuce aromu?

U prvoj fazi (prvo pecenje) kad je nacurila meka rakija je bas lepo mirisala na krusku... sve se na 1 metar moglo osetiti, ali kad sam prepekao izgubila sav svoj raskosni miris Sad((( E da.. prilikom prepicanja sam ubacio i 5-6 isecenih krusaka u tu meku rakiju, ali kao sto vidite nije pomoglo.

Citao sam da mnogi umesto tih 5-6 krusaka ubacuju 1-2 kabla kljuka (mure), to cu dogodine morati tako da probam, mozda lepse zamirise Smiley

E sad glavno pitanje, zbog kojeg sam i napravio ovoliki uvod, je da li bih ubacivanjem isecenih zrelih krusaka u ovu moju gotovu rakiju dobio neki efekat? Da li rakija moze da preuzme bar malo aromu od tih krusaka i da je zadrzi u sebi? Ako moze, koliko dana da drzim kruske u rakiji, koliko kila da stavim na 29l i da li se moze tako sjebati sva rakija?

Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #48 Poslato: 18. Novembar 2009, 16:21:22 »

Sledece godine peci "kazan na kazan" i imace aromu.Pisalo se na forumu o tom nacinu pecenja.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #49 Poslato: 19. Novembar 2009, 13:33:29 »

Evo i Sale je potvrdio ono što sam ti i ja hteo kažem, mada mnogi teoretišu i nisu pristalice tog načina pečenja. Golim prepekom meke rakije si izgubio deo arome, umesto da si išao kazan na kazan gde bi aromu duplirao. Šta dalje? Ostavi je neka odstoji, miris nove rakije neki put pokrije deo arome, koja  se posle nekog vremena pojača, gubljenjem mirisa na novu, kada rakija sazri. Ekstrakcijom svežih plodova koje bi potopio u rakiju, mislim da nebi dobio neki kvalitetniji pomak u smislu arome, zato čeeekaaaj, budi strpljiv, za 2 meseca  ćeš dobiti ono što si očekivao, mnogo više arome!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #50 Poslato: 19. Novembar 2009, 16:09:34 »

Citao sam da mnogi umesto tih 5-6 krusaka ubacuju 1-2 kabla kljuka (mure), to cu dogodine morati tako da probam, mozda lepse zamirise Smiley

Ja tako radim i zadovoljan sam - lepo se oseca aroma u prepeku, diskretno, ne preterano.
U kazan iz kojeg vadim prepek ubacim bar 1/3 kazana komine, svu meku rakiju iz prethodnog kazana i ostatak vodu (voda je bitna da prepek ne bude preterano jak).
Sačuvana
veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #51 Poslato: 19. Novembar 2009, 16:19:31 »

Posto ne zurim tako ce i biti... neka odlezi par meseci pa ce nadam se biti aromaticnija. Ali sam ipak u jednu litru stavio 2 kruske isecene na cetvrtine cisto da testiram i da vidim sta ce biti.

Kad imam 2 kazana, onda mi nije skroz jasna procedura 'kazan na kazan'. Znaci, ispecem prvi kazan (bez vadjena prvenca i patoke) i onda tu meku rakiju uspem ponovo i pecem zajedno sa drugim kazanom i tad vadim prvenac i patoku i jel onda to gotovo ili treba jos jednom da se prepice?

Glupo mi izgleda da treba jos i to da se prepice, opet sa druge strane onda ispadne da je onaj alkohol iz mure (kljuka) koji je bio u drugom kazanu samo jednom pecen....

Znaci kako kad imam samo 2 kazana?
Sačuvana

veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #52 Poslato: 23. Novembar 2009, 01:55:43 »

Posto mi niko nije odgovorio, opredelio sam se za ovaj metod sa dodavanjem 1/3 kljuka u meku rakiju prilikom prepeka, a o tome je pisao i Jovic u knjizi i mislim da mi je to jednostavniji nacin. Evo citat iz knjige i nesto sto mi nije jasno:

e sad ako ima neko dobre volje samo da mi pojasni da li hvatam srednju frakciju dok jacina u posudi bude ukupno tolika od 45-48%, ili dok jacina na izlazu iz lule gde curi bude te jacine od 45-48%?Huh??
Sačuvana

sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #53 Poslato: 23. Novembar 2009, 07:01:27 »

Mislim da je ta vrednost na luli.
Sačuvana
KizaHood
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 51

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #54 Poslato: 23. Novembar 2009, 15:59:27 »

Misli se na jacinu na luli, ALI:

U praksi treba da hvatas sve dok ne "krene patoka", a to ustanovljavas degustacijom. Cim ti jacina na luli padne ispod 17 gradi, postoji mogucnost da krene patoka, pa je potrebno da degustiras na svaka 2-3 minuta (ali samo po malo, iz ociglednih razloga Wink ). Hvatas dokle god rakija koja tece iz lule ima prijatan miris i ukus, bez obzira na jacinu. Cim osetis neprijatan miris ili ukus, to znaci da je krenula patoka i tad treba da prekines, iako je najcesce do tada uhvacena rakija izuzetno jaka. Bolje je da ostavis tako jaku rakiju, nego da je dalje razredjujes hvatanjem patoke!
Sačuvana
alambik
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #55 Poslato: 23. Novembar 2009, 18:28:48 »

Безбеднији начин одређевиња момента кад је потекла патока је да, кад ракија падне на 50%, хватате даље све у нумерисане политре (или мање запремине, или веће, зависи од ваше жеље и величине казана), и то све тако до, рецимо, 30%.
Касније, на миру, можете одлучити које политре још иду у ракију а које у патоку.
Ово је добар метод кад печете вама до тада непознати ком. Ако ово урадите на првом казану и дођете до закључка, рецимо, да патока креће на 40% алкохола, а чека вас још цела каца од 1000 литара за дестилацију, можете лако мерећи јачину на лули, непогрешиво прекидати хватање ракије и прелазити на патоку код свих осталих казана.
Шта више, ако следеће године поново печете ракију од истог воћа, имаћете добру оријентацију кад код тог кома почиње патока па можете, рецимо, хватати без пробе до 45%, а онда помало пробати да се уверите да ли је те године као и претходне прелаз на патоку баш на 40%, или који степен више или ниже.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #56 Poslato: 23. Novembar 2009, 19:15:14 »

Posto mi niko nije odgovorio, opredelio sam se za ovaj metod sa dodavanjem 1/3 kljuka u meku rakiju prilikom prepeka, a o tome je pisao i Jovic u knjizi i mislim da mi je to jednostavniji nacin. Evo citat iz knjige i nesto sto mi nije jasno:

e sad ako ima neko dobre volje samo da mi pojasni da li hvatam srednju frakciju dok jacina u posudi bude ukupno tolika od 45-48%, ili dok jacina na izlazu iz lule gde curi bude te jacine od 45-48%?Huh??
Malo drugačiji način pečenja kazan na kazan, ovde prof. Jović uzima predpostavku da se dva kazana ispeku do nule i sva količina rakije sipa u treći, pa se dopuni sa prevrelim kljukom-džibrom.

Pošto imaš dva kazana onda uradi sledeće (ako prihvatiš ovu metodu): Ispeci prvi kazan do NULE, pa kompletnu rakiju, posle razlaganja sipaj u drugi i dopuni ga sa preostalim kljukom. Odvoj malo prvenca,  kada pođe rakija, i onda kontroliši jačinu u prihvatnom sudu. Kada dobiješ željenu jačinu, skloni taj sud pa stavi drugi i pusti da opet izađe rakija do nule. Tu rakiju sačuvaj za neku drugu destilaciju, nemože da joj ništa fali.
I da razjasnim pojam šta je patoka? Patoka je rakija-destilat koji izlazi na kraju iz kazana i najčešće njena jačina neprelazi 15% alkohola. Zašto ime patoka? Pa zato što pri destilaciji-pečenju-kuvanju (kako ko zove to), kako opada procenat alkohola u kazanu tako se postepeno povećava i ukupna tempratura u kazanu, jer ima sve manje alkohola a više vode. Ta viša temperatura uslovljava pojačano izdvajanje patočnih ulja u dobijenoj rakiji, pa je zato i njeno ime patoka. U suštini prava patoka ima ili nema alkohola (etil), ali zato ima obilje patočnih ulja, aldehida, ketona, viših alkohola itd, itd...
Sačuvana

Hemingvej
veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.5

« Odgovor #57 Poslato: 24. Novembar 2009, 13:06:42 »

hvala svima na odgovorima

Posto ne zurim tako ce i biti... neka odlezi par meseci pa ce nadam se biti aromaticnija. Ali sam ipak u jednu litru stavio 2 kruske isecene na cetvrtine cisto da testiram i da vidim sta ce biti.

Danas sam probao ovu rakiju sa ubacenim kruskama i mogu reci da ima nekog efekta (nadam se da nisam sam sebe ubedio da ima) i da se za nijansu vise oseca  kruska (i ukus u miris) od one rakije u kojoj nisam ubacio kriske krusaka. Nista preterano alimozda za nekih 10-20% vise.  POZDRAV
Sačuvana

miloskonj
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #58 Poslato: 10. Avgust 2010, 15:15:43 »

Koliko dugo treba da odlezi komina od kruske?Huh?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.8

« Odgovor #59 Poslato: 11. Avgust 2010, 14:41:09 »

Ako je komina od kruške prevrela i smirila se, nema više mehurića i pravi pokoricu, onda je treba destilisati-peći. Prre ili pri sipanju u kazan treba osloboditi CO2 koji je ostao od fermentacije i koji će izazivati penu u kazanu. Oslobađanje CO2 se vrši  na taj način što se kofa ili drugi sud kojim sipate prevrelu krušku u kazan izdigne što više pri sipanju i sipa se u tanjem mlazu.
Sačuvana

Hemingvej
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 36   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.023 sekundi sa 22 upita.