06. Oktobar 2024, 12:34:15 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 33 34 [35] 36   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Rakija od kruške, viljamovka i druge  (Pročitano 377728 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
mouton
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #510 Poslato: 20. Oktobar 2020, 11:40:49 »

koliko treba viljamovci da odstoji da bude formirano piće ( potencijal razvoja ), vidim neki proizvođači navode da im je stara godinu ili dvije dana?
Sačuvana
chadjo
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #511 Poslato: 28. Oktobar 2020, 23:00:05 »

Očito da po ne znam koji put treba ponoviti da se voda nikada ne dodaje u voće namijenjeno pravljenju rakije. Što je ranije dodaješ kroz postupak prerade, prije fermentacije ili u njoj, šteta je veća. Eventualno na kazanu bez mješalice, odnosno onda kada se to mora uraditi da ne bi bilo više štete nego koristi, zagaranja kazana. A ni tada nikako ne ide direktno voda nego meka rakija ili njena razblažena varijanta.

Uzmeš jednu krušku, koja je kako kažeš kvalitetno dozrela da iz nje curi sok, i daš supruzi da je stavi u blender pa ćeš vidjeti šta će ona dobiti. Ako nisi u stanju ponoviti njen rezultat onda joj slobodno prepusti pripremu i preradu voća za fermentaciju.
Prepusti joj i da kofama, ako već ne ide pumpom, prebaci tih par tona voća u posudu za vrenje. Ne brini nije ona ni u kuhinji tako nemoćna, aljkava, nesavjesna ili nesnalažljiva da ne može to uraditi kako bi izbjegla štetno dodavanje vode.  Grin

I da ne duljim sa tehnološkim zahtjevima kroz cijeli postupak pravljenja rakije koji je nebrojeno puta detaljno opisan na forumu odgovorit ću ti i na konkretno pitanje.
Neće voda pokvariti rad kvasaca nego će pokvariti rezultat tog rada, kvalitet rakije u konačnici. Šta god radio prije destilacije u njoj se drži onog što pravilnim postupkom i odvajanjem frakcija najbolje razdvaja i najbolje koncentriše aromatske materije.

Nakon zavrsenog prepeka evo i rezultata... U odnosu na viljamovku koja je uradjena kako treba, bez vode Smiley, dobijen je prepek od kaludjerke, ostavljen je na 70%, ali sam probao uzorak koji sam spustio sa redestilovanom vodom i sve ste bili u pravu. Destilat je dosta isprazan, anemican... Reklo bi se bez duse. Rez sam odradio i vise nego kod viljamovke jer sam vec na 55% osetio patocne tonove. Dakle... Nece se ponoviti.

Kad sam vec tu, sta raditi sa patokom koja ostaje posle prepeka? Da li je uopste cuvati za narednu godinu i mesati sa prevrelim komom pre mdestilovanja meke rakije? Povecava li se tako ukupan sadrzaj patocnih jedinjenja?
Sačuvana
mouton
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #512 Poslato: 05. Mart 2021, 06:52:42 »

u bocu sa kruškom stavili smo viljamovku jačine 42%, i nakon cca mjesec dana otvorili smo bocu alkohol je pao na 38%, dali netko zna što se desi, a ukupan volumen tekućine je ostao isti?
dali onda treba staviti jaču rakiju u takvu bocu sa kruškom da bi sa vremenom bila na 42%?
Sačuvana
ibrik
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #513 Poslato: 05. Mart 2021, 08:59:33 »

Predpostavljam da je kruska bila sveza, valjda ima tecnosti u njoj?
Sačuvana

Vinum bonum, pax in domum
tonini
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #514 Poslato: 06. Mart 2021, 12:44:59 »

u bocu sa kruškom stavili smo viljamovku jačine 42%, i nakon cca mjesec dana otvorili smo bocu alkohol je pao na 38%, dali netko zna što se desi, a ukupan volumen tekućine je ostao isti?
dali onda treba staviti jaču rakiju u takvu bocu sa kruškom da bi sa vremenom bila na 42%?
razblažio si rakiju
Sačuvana

Quale vinum, tale Latinum
divlji pecarosh
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #515 Poslato: 06. Mart 2021, 13:37:52 »

Niste samo razblazili rakiju, vec je i drugi problem u pitanju.
Po mojoj proceni ste neznatno razblazili rakiju 1-2%, ostatak je greska pri merenju jer alkoholmetar meri precizno na temperaturi od 20 stepeni i meri iskljucivo rastvor alkohola i vode... putem osmoze, difuzije... u taj rastvor su usle i druge materije(osim vode i alkohola)
ne sekirajte se puno i dalje pijete rakiju snage 40-42%
Svako dobro
Sačuvana
MAKPO
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #516 Poslato: 03. Maj 2022, 06:36:19 »

Dragi ljudi, oci me peku od citanja  Grin

Pre malo vise od mesec dana sam samo povrsno procitao neke delove s ovog foruma.
Kupim jeftino 30kg "Corella" kruske (ne znam kako se zovu po naski), jer mi je kazancic 38.5L.
Kruske su odlezale 10 dana u garazi (toplije nego u supi). Posto su kruske bile manje, ostavio sam kospice, bacio/odstranio lose plodove. Samleo sve na el. masini za meso i dodao sam vinski kvasac samo. Odusak je prestao da gura vodu nekih 3 dana pre nego sto cu peci rakiju. Kom je lepo mirisao, stvorilo se par mm braun kore (koju sam otklonio), po odusku, mirisu i plamenu od upaljaca, kom je bio spreman za sledec proceduru.
Loziste je na gas i stavio sam da vatra bude lagana. Ukupno koma je bilo 21L i dodao sam 1L vodu, zato sto ovaj kazan nema mesalicu.
Izvukao sam 2.5L meke rakije i tu sam napravio gresku, nista nisam merio. Video sam kako pocinje uljnata naslaga da kaplje u staklenu teglu i tu sam prekinuo proces sto se tice meke rakije. Oprao sam kazana, dodao te 2.5L meke rakije i opet na laganu vatricu.
Samo da naglasim da je miris kruske bio predivan. Odvojio sam 3% prvenca (steta lepo mirise krusku  Smiley ), srce rakije sam merio s lule i pocela je od 79% pa sve do 30%, patoku nisam ni vadio, ostala je u kazanu. Tu mislim da sam trebao (posto sam se vratio ovde nazad da sve detaljno procitam), cak i ranije da prekinem proces. Posto sam spojio dve posude meke rakije u jednu (nisam imao nista stakleno sto bi moglo stati sve u jedno), i merio sa alkoholometrom, rakija je na kraju procesa bila 60% jacine. Izvukao sam 1.2L.
Odvojio sam u dve staklene flase po 600ml i posle tri nedelje sam izmerio i jacina je sama od sebe pala tik iznad 58%. Rakija izgleda bistra i mirise na krusku. Sad za vikend planiram da je razblazim polako sa destilovanom vodom i voleo bi je oboriti da ne bude preko 42%, a da ne bude ispod 40%.

E sad ce neko da se pita sto sam se zezao sa ovako malom kolicinom, ili cak i u stvarnosti neki ljudi kazu da se nebi zajebavali zbog litre rakije da idu kroz sav taj proces. Kao prvo ucim se, a kao drugo uzivam u tome, neka vrsta meditacije. Najopusteniji sam bio kod pripreme kruske za kom i u procesu pecenja rakije  Grin

Sad radim medovacu al' to cu da se javim na temu gde je medovaca.

Predposli vikend sam kupio 100kg "Packham" kruske, bas su mesnate. U garazi su pokrivene carsafom i polako poprimaju zutu boju i mekocu.
Tako da cu sada u Sub da ih operem, uklonicu kospe ovaj put, samleti i staviti u bure od 200L (idem danas da ga pokupim). Kad fermentacija zavrsi, ovaj put planiram da izvucem meku rakiju, izbacim dzibru, operem kazan, dodam meku rakiju i dodam svezi kom. Odbacim 1-2% prvenca, srce rakije da vadim do 45% ovaj put i izvuci patoku posebno.
E sad me ovde interesuje nesto:

- Da li kolicina koma zavisi od kolicine meke rakije? Ili sipam meku rakije pa dodati kom sve dok ne bude prazno/lufta 30% u kazanu?
 - Da li se treba i dalje pridrzavati da meka rakije ne bude jaca od 30% iako ce da se mesa s komom za prepek?
 - Ako je meka rakija jaca tj. preko 30%, da li bi je trebao razblaziti s vodom iako ce se koristiti isti proces iznad opisan?

Citao sam dosta ovde, pricam s ljudima i moram reci da je ovaj forum kao forum ima mnogo vise korisnih informacija, nego pricati s nekim a da se time bavi 10+ godina. Jbt ovde vecina ti je ista prica, ma ubacis voce, kupis ga tu i tu jeftino, stavis jeboga ti tabletu il' dve zavisi koliko ti je bure i ne diras dok je spremno...

Zato bih ja od sada voleo da zapisujem svaki detalj, potez koji je moguc.

Interesuje me misljenje vas par iskusnih koje sam greske napravio il' sto bi vi uradili drugacije (osim sto bi kupili vise kruski Grin)?

To vam je moje prvo iskustvo. Da znam, znam da ne znam, al' znam da smem da probam, tj. ne plasim se probati.

Pozdrav
Sačuvana
MAKPO
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #517 Poslato: 03. Maj 2022, 06:52:29 »

Zaboravio sam fotke okaciti.
Dodao sam ih na gugl drajv.
https://drive.google.com/drive/folders/1uftyofqgX2nRHA9caG9Ziezeiz_XzYJ8?usp=sharing
Sačuvana
ddacha
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #518 Poslato: 30. Oktobar 2022, 10:47:18 »

Поздрав свима.

Недељама већ читам форум, похватао сам много тога, али имам нека питања која су специфична и нисам нашао одговоре.

Несрећном приликом сам се затекао у ситуацији да ове године у селу оберем грожђе и крушке виљамовке, све на брзину, али стигао сам био да прочитам основне ствари у вези припреме кљука (мислим пре свега на крушку). Нисам стигао да набавим киселину па сам ишао са ензимима, квасцима и храном, у подруму на 15-17 степени. Чини ми се да је са кљуком свему реду, измерих око 7 ое са корекцијом због температуре.

Одмах да кажем да имам стари казан, пекао је деда на њему, и отац, али ја не знам и ове године морам да унајмим некога да ми то испече.

Проблем је што имам око 220 литара кљука и нећу имати довољно за препек. Знам да ће ми рећи да мора да се допуни водом, а прочитах да не саветујете, па бих да питам за нека алтернативна решења:
- да ли је у реду сачувати меку ракију (на оних 27 степени) за идућу годину, па онда препећи са новом меком?
- имам око 25 литара ракије од раније, печена казан на казан (први покушаји мог оца са виљамовком), којом нисмо били задовољни - могу ли некако да је употребим, можда разблажим и додам мекој за препек, или додам у кљук при првој дестилацији?

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #519 Poslato: 30. Oktobar 2022, 14:04:34 »

Možeš tu staru rakiju razblažiti na jačinu meke rakije, pomiješati sa novom mekom i uraditi prepek. Ako je ono što ide prije destilacije uraženo solidno.
Inače se može meka rakija od 27 stepeni ostaviti za na godinu ako nemaš dovoljno meke rakije za prepek. Treba je čuvati u napunjenom balonu bez prisustva vazduha, svjetlosti i više temperature.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
ddacha
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #520 Poslato: 30. Oktobar 2022, 20:00:43 »

Хвала!

Имам још један мањи проблем: у подруму је било доста ракије (лозе и шљиве) у стакленим балонима и око 70 л лозе у пластичном бурету, благо обојене комадима дудовине убаченим у ракију. Из тог бурета преточио сам ракију у велики стаклени балон, а онда (направио глупост) подигао буре и пресуо остатак. При том подизању и пресипању ракија се јако замутила, претпостављам од неког талога (можда од дрвета), и сада је мутна и тамна, више личи на вино него на ракију (она што сам преточио није се замутила, само ових 20 л које сам пресуо).

Читао сам овде о филтрирању (замрзивач на -12 и то), али нисам сигуран какав ми филтер папир треба, где се купује? Видим да има неки филтери у специјализованој радњи, али човек каже да је то за машинско филтрирање. Да ли да покушам са филтрацијом и кроз шта, или да је препечем са овогодишњом лозом?
Sačuvana
mouton
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Mac OS X
Browser:
Safari 0.8.2

« Odgovor #521 Poslato: 30. April 2023, 21:53:23 »

Zanima me dali je bolje viljamovku samo usitiniti i staviti na fermentaciju, ili je bolje jos tako usitnjenu provuci kroz pasirku gdje se odvoje peteljke i kostice?
Pitam zato jer kad prodje kroz pasirku veliki se dio i sjemene loze odvoji sa kosticama i peteljkama a sjemena loza dosta utjece na aromu.
Koji proces bi bio bolji?
Sačuvana
Vladimirl
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #522 Poslato: 01. Maj 2023, 11:26:44 »

Peteljke bi trebao ukloniti al ako ne mozes onda bez pasiranja sigurno. Voditi racuna samo o duzini fermentacije.
Sačuvana
Dcabro
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #523 Poslato: 29. Septembar 2024, 13:03:46 »

Evo uradih krušku vilijamovku ove godine, posle neke pauze od bar jedno četiri godine kada je nisam pravio. Krušku sam kupio u okolini Aranđelovca, od istog momka od kog sam i ranije nekoliko puta i za kog znam da vodi računa o voću koliko može. Kruška je bila druge klase, ubrana tehnološki zrela i na dozrevanju kod mene pre mlevenja je bila oko 10ak dana.

Od 1100kg vilijamovke uz mlevenje, enzim, ph sa fosfornom kiselinom, zatvorena fermentacija u trajanju od oko 15 dana, prvom destilacijom dobijeno je 260L meke na 30%. Interesantno je da je rez/kraj destilacije rađen na 4-5% na luli a tada je u prihvatnoj posudi bilo oko 30-31% alkohola što mi se nikad nije dešavalo. Obično taj procenat bude niži.

Dva prepeka po 115L meke, i jedan na malom kazanu od 35L i dobijeno 92L na 70%. I ovde je opet bila neobična situacija gde sam prepek prekidao na 40% na luli a u prihvatnoj posudi je bilo 70-71% što je opet visoko ali sam se bojao da idem niže da ne bih ušao u treću frakciju. Možda je moglo još ali ja sam i ovim prezadovoljan jer mi je ovo lični rekord u randmanu.

I da, prvenac je odvojen u količini od 1.1L.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #524 Poslato: 29. Septembar 2024, 13:54:17 »

Napiši još i jačinu prvenca i prve litre u prvoj destilaciji pa da probam izanalizirati koeficijent refluksa ili uticaj parovodne cijevi.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 33 34 [35] 36   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.031 sekundi sa 22 upita.