Dragi ljudi, oci me peku od citanja
Pre malo vise od mesec dana sam samo povrsno procitao neke delove s ovog foruma.
Kupim jeftino 30kg "Corella" kruske (ne znam kako se zovu po naski), jer mi je kazancic 38.5L.
Kruske su odlezale 10 dana u garazi (toplije nego u supi). Posto su kruske bile manje, ostavio sam kospice, bacio/odstranio lose plodove. Samleo sve na el. masini za meso i dodao sam vinski kvasac samo. Odusak je prestao da gura vodu nekih 3 dana pre nego sto cu peci rakiju. Kom je lepo mirisao, stvorilo se par mm braun kore (koju sam otklonio), po odusku, mirisu i plamenu od upaljaca, kom je bio spreman za sledec proceduru.
Loziste je na gas i stavio sam da vatra bude lagana. Ukupno koma je bilo 21L i dodao sam 1L vodu, zato sto ovaj kazan nema mesalicu.
Izvukao sam 2.5L meke rakije i tu sam napravio gresku, nista nisam merio. Video sam kako pocinje uljnata naslaga da kaplje u staklenu teglu i tu sam prekinuo proces sto se tice meke rakije. Oprao sam kazana, dodao te 2.5L meke rakije i opet na laganu vatricu.
Samo da naglasim da je miris kruske bio predivan. Odvojio sam 3% prvenca (steta lepo mirise krusku
), srce rakije sam merio s lule i pocela je od 79% pa sve do 30%, patoku nisam ni vadio, ostala je u kazanu. Tu mislim da sam trebao (posto sam se vratio ovde nazad da sve detaljno procitam), cak i ranije da prekinem proces. Posto sam spojio dve posude meke rakije u jednu (nisam imao nista stakleno sto bi moglo stati sve u jedno), i merio sa alkoholometrom, rakija je na kraju procesa bila 60% jacine. Izvukao sam 1.2L.
Odvojio sam u dve staklene flase po 600ml i posle tri nedelje sam izmerio i jacina je sama od sebe pala tik iznad 58%. Rakija izgleda bistra i mirise na krusku. Sad za vikend planiram da je razblazim polako sa destilovanom vodom i voleo bi je oboriti da ne bude preko 42%, a da ne bude ispod 40%.
E sad ce neko da se pita sto sam se zezao sa ovako malom kolicinom, ili cak i u stvarnosti neki ljudi kazu da se nebi zajebavali zbog litre rakije da idu kroz sav taj proces. Kao prvo ucim se, a kao drugo uzivam u tome, neka vrsta meditacije. Najopusteniji sam bio kod pripreme kruske za kom i u procesu pecenja rakije
Sad radim medovacu al' to cu da se javim na temu gde je medovaca.
Predposli vikend sam kupio 100kg "Packham" kruske, bas su mesnate. U garazi su pokrivene carsafom i polako poprimaju zutu boju i mekocu.
Tako da cu sada u Sub da ih operem, uklonicu kospe ovaj put, samleti i staviti u bure od 200L (idem danas da ga pokupim). Kad fermentacija zavrsi, ovaj put planiram da izvucem meku rakiju, izbacim dzibru, operem kazan, dodam meku rakiju i dodam svezi kom. Odbacim 1-2% prvenca, srce rakije da vadim do 45% ovaj put i izvuci patoku posebno.
E sad me ovde interesuje nesto:
- Da li kolicina koma zavisi od kolicine meke rakije? Ili sipam meku rakije pa dodati kom sve dok ne bude prazno/lufta 30% u kazanu?
- Da li se treba i dalje pridrzavati da meka rakije ne bude jaca od 30% iako ce da se mesa s komom za prepek?
- Ako je meka rakija jaca tj. preko 30%, da li bi je trebao razblaziti s vodom iako ce se koristiti isti proces iznad opisan?
Citao sam dosta ovde, pricam s ljudima i moram reci da je ovaj forum kao forum ima mnogo vise korisnih informacija, nego pricati s nekim a da se time bavi 10+ godina. Jbt ovde vecina ti je ista prica, ma ubacis voce, kupis ga tu i tu jeftino, stavis jeboga ti tabletu il' dve zavisi koliko ti je bure i ne diras dok je spremno...
Zato bih ja od sada voleo da zapisujem svaki detalj, potez koji je moguc.
Interesuje me misljenje vas par iskusnih koje sam greske napravio il' sto bi vi uradili drugacije (osim sto bi kupili vise kruski
)?
To vam je moje prvo iskustvo. Da znam, znam da ne znam, al' znam da smem da probam, tj. ne plasim se probati.
Pozdrav