13. Januar 2025, 20:47:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Uradi sam - kruška u flaši  (Pročitano 79991 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Poslato: 19. Novembar 2008, 22:09:57 »

Kada sam bio mali pitao sam se kako je ovo moguce Grin

Malo sam guglao i nasao neka uputstva...

1 - Izabrati krusku na odgovarajucoj grani..
2 - Pratiti kako kruska raste. Kada naraste toliko da se "na knap" moze provuci kroz grlic flase poskida se svo lisce oko ploda i postavi se flasa. Lisce se skida da ne dodje do razvoja gljivica i zbog ventilacije u flasi.
3 - Ako je flasa na direktnom suncu treba je umotati u neku mrezicu...

Ostalo se vidi na filmicu:

Da imam kruske i da pecem Viljamovku ili neku drugu rakiju od krusaka odradio bi ovo sigurno.
Ako je neko pokusao mogao bi dati jos koji savet iz prve ruke.

Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6

« Odgovor #1 Poslato: 01. Mart 2010, 21:07:41 »

Ja bas mislio da probam a ti me sasekao Grin
Ima tu jos nekih fora garant. Pretpostavljam da se u flasi stvara kondenzat a to onda povlaci plesni, pa to sa osama...
Ako se stavi mrezica na grlic onda ose nisu problem, cini mi se da je veci problem sacuvati plod od raznoraznih mikroorganizama.
Sačuvana
Sremac_In
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 64

Jedna je dosta, dve je malo!

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #2 Poslato: 01. Mart 2010, 22:53:31 »

i ja sam pre par godina pokusao da dobijem vilijamovku u flasi i od 7 ili 8 flasa nije mi ni jedna uspela. Neki miji prijatelji so to mnogo bolje resili ali to je blo pre 20tak godina imali su flase kojima se zavrce dno kao navojni zatvarac odvrnu stave krusku zavnu napune rakijom i gotovo.Nije mi poznato ko je te flase proizvodio. Ipak sam licno pre za vezivanje flase na granu. Pokusacu ove godine mozda budem bolje srece.
Sačuvana
Matej
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #3 Poslato: 03. Mart 2010, 00:19:05 »

ja sam prošlog leta na jednom salašu (da ga ne reklamiramo Wink) kod Temerina video uspešan experiment  Laugh
Sačuvana
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #4 Poslato: 03. Mart 2010, 07:35:24 »

Ja sam ove godine uzgojio kajsiju u flasi,pokusao sam i breskvu nektarinu,ali je ostala premalena i istrula.Sad imam limun koji raste u flasi i guavu u dve flase i sve dobro napreduje.U flasu sa kajsijom sam nasuo rakiju od jabuke jer tad jos nisam imao kajsijovacu.Jednostavno ih je uzgoiti,ogrljak treba biti prema dolje da se nekupi voda unutra i flasa nesmije biti na jakom suncu.Bolje je drzati malo u hladovini (ali ne prevelikoj jer nece zaruditi).                                                                                                         
Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #5 Poslato: 24. Jul 2012, 00:34:02 »

Ozbiljna, ako ne i jedina, preporuka za ovu temu iz priručnika Tanner, H., Brunner, H.R. (1982). Obstbrennerei heute.

Očuvanje voća u flaši sa rakijom je bolje i dugotrajnije ako se radi o većem procentu alkohola, velika je razlika ako je to na primjer 45% u odnosu na 40%. Prije punjenja rakije u flašu, u nju se sipa 1%-tni rastvor sumpovina (sumpovin = 5%-tni rastvor sumporaste kiseline-H2SO3) i pusti da odstoji  sat vremena. Nakon toga se temeljito ispere omekšanom vodom i ocijedi. Na litru rakije se dodaje 1g askorbinske kiseline (vitamina C) i promiješa dok se ne otopi u potpunosti. Prije zatvaranja flaše potrebno je isisati vazduh iz nje pomoću vakum pumpice, ako se primijete mjehurići vazduha koji dolaze od ploda voća postupak isisavanja vazduha se ponavlja par puta.  

Ako je potrebno da voće koje se nalazi u flaši sačeka da rakija bude spremna za flaširanje tada ga treba čuvati u vodenom rastvoru u koji se na količinu od 1 litra dodaje 100g limunske kiseline, 10g askorbinske kiseline i pravi koncentracija od 100mg SO2 (2ml sumpovina). Na taj način se plod može sačuvati najmanje 6 mjeseci bez značajnog gubitka na kvaliteti.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #6 Poslato: 25. Jul 2012, 00:12:05 »

Odaberite zdrav plod kruse,otklonite/pocupajte  ostale kruse i lisce .....

Navucite flasu i vezite je za drvo sa grlom flase udolje da se ne puni  vodom od kise .....

operite obiljno vodom ......

i postupi kako je bistrica napisao u poruku iznad ove i nema omaska.......  Grin

P.S. Kako se nisi ranije setio da ovo objavis....negde krajem Maja ili pocetak Junija.... pa da to napravimo, a ne sad kad je vec kasno. Sad nece da udje ni sa vazelinom.... Cheesy

mala ispravka (i ako bistrica pazi na svaki detalj...... Grin )
Citat
....na količinu od 1 litra dodaje 100g limunske kiseline, 10g askorbinske kiseline i pravi koncentracija od 100mg SO2 (=2ml 5% rastvor sumpovina).
i mala dopuna
Alternativna metoda sacuvanje ploda u flasi ,kako sto pisu Tanner/Brunner , je da se nalije 60% alkohol u flasu i da se tako "konzervira" voce za 2-3 mjeseca.
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #7 Poslato: 25. Jul 2012, 09:52:48 »

Citat
mala ispravka (i ako bistrica pazi na svaki detalj......  )
Nije greška, dobro je napisano. Sumpovin je već podešeni 5%-tni rastvor sumporaste kiseline (tačnije koncentrirani 5%-tni SO2 u vodi). .
Da bi se dobila koncentracija SO2 od 100mg po litri potrebno je na 100 litara dodati 2 decilitra sumpovina, a na 1 litar je to onda 2 mililitra.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
jon
Administrator

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #8 Poslato: 25. Jul 2012, 16:44:51 »

Oprosti mi,nisam znao da se 5% rastvor zove Sumpovin  Thumb
....na tren sam pomislio da si Lagavulina ili Hennessija popijo bez mene... Cheesy
Sačuvana

Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #9 Poslato: 21. April 2014, 09:31:08 »

Evo sad je trenutak za ubacivanje plodova (krušaka) u flašu. Poslije prerastu i ne mogu se ugurati.

Samo jedan mali fazon da napomenem. Prije postavljanja kruške u flašu, tu istu flašu zatamniti odnosno ofarbati kračom ili nekom  bjelom bojom koja se lako opere kad plodovi narastu. Može i aluminiska folija koja se učvrsti selotepom pa se preko folije nenese bjela boja. Jer ako ne zatamnite flaše plodovi izgore na suncu. Takođe flašu postaviti tako da grlo bude okrenuto na dole kako se voda nebi skupljala u flašu. Ja redovno stavim 10-tak flaša od kojih uspije 7-8 najmanje.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
dugi68
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #10 Poslato: 21. April 2014, 23:06:54 »

aha, e svaka čast na savjetima svoj trojici. idem sutra u akciju  Thumb
Sačuvana
vladimir kisač
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 26. Maj 2020, 15:09:35 »

Pozdravljam, da li ima način kako umesto sumpovina iskoristiti vinobran? Mislim na računanje količine...
Sačuvana

060 311 05 44
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 26. Maj 2020, 21:21:27 »

Možeš slobodno uzeti da jedan decilitar sumpovina odgovara količini od 10 grama vinobrana.
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.028 sekundi sa 21 upita.