09. Februar 2025, 15:49:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Najbolja srpska vina  (Pročitano 23545 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
maki
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Poslato: 25. Novembar 2008, 18:20:55 »

Neko mi je rekao da je video u casopisu Put vina listu naboljih vina Srbije. Na listi je par vina podruma Aleksandrovic, Radovanovic, itd...

NE dobijam Put vina dohfly, a bilo bi lepo kada bi neko ko je video listu objavio istu na forumu.
Mogao bi da padne i mali komentar, tipa po kom kriterijumu i ko je napravio listu najbiljih srpskih vina.

poz 
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:

« Odgovor #1 Poslato: 26. Novembar 2008, 10:59:42 »

Dobijam Put vina, ali se nešto ne sećam te liste i nije mi ni bitna! 8) Ukusi su različiti, a i razlozlozi zašto su pojedina vina na dobrom glasu su često čist marketing. Npr, vina Marina Cvjetić imaju veoma visoku cenu i veoma su tražena u restoranima, ali kada ga probaš posle nekog našeg boljeg vina, vidiš da to nije ono što se priča. Odeš na Salon vina u decembru i isprobaš sva vina domaća i strana, bude ti lepo i sastaviš svoju listu whistlefly
Od belih, obavezno Aleksandrović i Morava od Jelića, Kasna berba od Ivanovića, Argentinska,... a od crvenih nova Aleksandrovićeva (nisam ih probao), Milenijum barik od Jelića, vina vinarije Do kraja sveta, Argentinska i još mnogo drugih. Po neka vina će da se izdvoje značajno, a ostala vina će ti biti super i razlikovaće se u finesama, koje neiskusan degustator teško i otkriva.
Sačuvana

In vino veritas!
maki
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 26. Novembar 2008, 19:11:47 »

Znaci pogresno sam informisan. Smiley

Markoni ma nararvno da su ukusi razliciti, ali slazes se da su neka poredjenja vina po kvalitetu svakako moguca (zato i postoje profesionalni degustatori).

Mislio sam da bas postoji lista koja je sastavljena po nekim profesionalnim kriterijumima, koja bi nam malo vise govorila o odnosu srpskih vina na trzistu. Naravno, ponavaljam, samo pod uslovom da je lista sastavljena od strane nepristrasnih profesionalaca.

Pijem sva vina koja si naveo, neka vise neka manje. Narocitm volim Aleksandrovica a i Jelic i Ivanovic so ok.
POZ
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #3 Poslato: 27. Novembar 2008, 09:40:37 »

Ja u te nepristrasne kriterijume ne verujem, pogotovo ne kod nas. Kada bi bio siguran da su dovedeni enolozi iz inostranstva i da nikada pre nisu pili i čuli za naša vina, tek tada bi mogao da uzmem u obzir njihove ocene. I naravno da pre toga nemaju kontakt sa našim proizvođačima ili sa njihovim distributerima Roll Eyes To bi moglo da bude interesantno!
Voleo bi da čujem mišljenje R. Parkera za naša vina, ali i on mi je sumnjiv. U jednom od prethodnih brojeva Put vina, pisalo se kako je Chardoney WOW vinarije ušao u Parkerovih 100 vina, a šta je sa Jelićevim koji je dobio srebrnu medalju u Beču ili sa Harizmom, ili sa nekim drugim koji pravi neka manja i finansijksi slabija vinarija, a koji je odličan. Tu se onda pitaš da li su svi primili mito i daju dobre ocene za one koji daju najviše para ili je stvarno u pitanju samo stvar ukusa  Scratchhead
Sačuvana

In vino veritas!
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #4 Poslato: 27. Novembar 2008, 13:20:52 »

Markoni, neki dan je u Grand kazinu u Beogradu odrzana izlozba vina u organizaciji SERSA (Serbian Sommelier Association)
Ocenjivaci su bili iz Spanije - "Predsednik komisije je Gdin Antonio Fernandez Escudero - tehnički Direktor Enološke stanice Rueda, Fernardo Gurrucharri - Predsednik Španske unije degustatora i Pablo Martin - Predsednik Udruženja sommeliera Kastilje i Leonea."

Ocenjivana su vina iz Srbije i mislim da mogu doci do rezultata pa cu ih postaviti ovde...
Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #5 Poslato: 28. Novembar 2008, 09:03:02 »

Čuo sam za to, hteo sa da posetim to dešavanje ali nisam imao vremena. Pojaviće se negde ti rezultati, pre ili kasnije pa ćemo ih prokomentarisati. Da li će neko da ide na Salon vina u decembru?
Sačuvana

In vino veritas!
maki
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 28. Novembar 2008, 12:03:28 »

Dioda aj postavi tu listu
Markoni ja cu verovatno da idem, greota da se propusti. Da li znas kad je tacno salon.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #7 Poslato: 29. Novembar 2008, 15:25:54 »

Zvanicni rezultati ocenjivanja, preuzeti sa www.sersa.org.yu

Na takmičenju za najbolje vino Srbije u 6 kategorija, koje je održano u Grand Casinu Beograd 24. i 25. novembra u organizaciji Udruženja Sommeliera Srbije SERSA pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Srbije i generalnog sponzora ’’Zlatibor voda’’ sa renomiranom tročlanom ocenjivačkom komisijom iz Španije koju su činili  Jose Antonio Fernandes Escudero – tehnički direktor Enološke stanice Rueda, Fernando Gurucchari Jaque – Predsednbik španske unije degustatora i Pablo Martin Martin – Predsednik asocijacije Sommeliera Kastilje i Leonea. Kao Posmatrač od strane Medjunarodne asocijacije sommeliera ASI, takmičenje je posmatrala Gdja Michele Artom Chantome i nadzorni organ ocenjivanja i takmičenja od strane Vinara i Vinogradara Srbije - Gdin DR Profesor Slobodan Jović.

Na takmičenju je učestvovalo 87 različitih vina od strane 25 različitih proizvodjača iz svih regiona Srbije.

Na takmičenju su ostvareni sledeći rezultati:

o U kategoriji Najbolje belo vino od domaće autohtone sorte, pobedilo je vino Smederevka 2007 , vinarija Janko iz Smedereva.
 - Ostala vina iz ove kategorije nisu dobila nagrade.

o U kategoriji Najbolje belo vino internacionalne sorte, pobedilo je vino Chardonnay 2007, vinarija Kovačević sa Fruške gore, sa osvojenih 92,33 poena, koje je ujedno proglašeno i za Najbolje vino takmičenja u svim kategorijama.

- Diplomu kvaliteta u ovoj kategoriji osvojilo je vino WOW Chardonnay 2006 iz vinarije WOW, sa osvojenih 88 poena.
 - Diplomu kvaliteta u ovoj kategoriji osvojilo je vino Misija Chardonnay 2007 iz vinarije Janko Smederevo , sa osvojenih 87 poena.
 - Diplomu kvaliteta u ovoj kategoriji osvojilo je vino Harizma Chardonnay 2007 iz vinarije Aleksandrović Topola, sa osvojenih 87 poena.
 - Diplomu kvaliteta u ovoj kategoriji osvojilo je vino Rajnski Rizling 2007 iz vinarije Kovačević sa Fruške gore, sa osvojenih 86 poena.

o U kategoriji Najbolje rose vino, pobedilo je vino Varijanta 2007 iz vinarije Aleksandrović Topola.

o U kategoriji Najbolje crveno vino domaće autohtone sorte, pobedilo je Carsko crveno vino 2007 iz vinarije Velika Hoča sa Kosova i Metohije.

o U kategoriji Najbolje crveno vino internacionalne sorte, pobedilo je vino WOW Cabernet savignon 2006 iz WOW vinarije, sa osvojenih 92 poena.[/li][/list]

- Diplomu kvaliteta u ovoj kategoriji osvojilo je vino Cabernet savignon Reserva 2005 iz vinarije ’’Mali podrum Radovanović’’ iz Krnjeva sa osvojenih 89,66 poena.
 - Diplomu kvaliteta u ovoj kategoriji osvojilo je vino Cabernet savignon Selection 2006 iz vinarije ’’Do kraja sveta’’ iz Kovilja sa osvojenih 89 poena.
 - Diplomu kvaliteta u ovoj kategoriji osvojilo je vino Vizija 2006 iz vinarije Aleksandrović Topola sa osvojenih 88,66 poena.

o U kategoriji najboljih specijalnih, slatkih i desertnih vina , pobedilo je vino Slatka Eva 2007 iz vinarije Vindulo Temerin.

Pored takmičarskog, ova manifestacija je imala i huminitarni karakter, jer umesto ulaznica i kotizacija za publiku, organizovan je fond za  dobrovoljan prilog za sve proizvodjače sa Kosova i Metohije koji su učestvovali na takmičenju, tako da je uključujući i aukciju vina koja je održana 25. novembra u Grand Casinu Beograd, sakupljeno ukupno 56.540 dinara.

Sačuvana
Markoni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #8 Poslato: 01. Decembar 2008, 09:01:32 »

Interesantna lista, moraću da proverim na salonu whistlefly
Salon vina je 12. i 13. decembra u hotelu Hyatt, ulaz je 800 dinara.
Sačuvana

In vino veritas!
maki
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 02. Decembar 2008, 10:03:09 »

Stvarno zanimljiva lista, trebalo bih sve ovo licno proveriti na salonu vina.

Nikad nisam probao Kovacevicev chardonnay,jedva cekam da  vidim kakav je. Od srpskih cahrdonnay koje sam pio najvise mi se svidela Harizma pa Misija, bas bih voleo da poredim ova vina sa kovacevicem chardonnay. Vidim da je kovacevic dobio znatno vise bodova u odnosu na ova dva vina.

Nije navedeno od koje domace crvene sorte  je Carsko vino iz Veliko Hoce?Huh?Huh?Huh?Huh?Huh?Huh?Huh??/ Huh? Huh?

Jos jedno iznenadjenje za mene je i to sto nema Trijum Noir, na listi vina koja su barem dobila nagradu za kvalitet. Sto se tice caberneta iz WOW, pio sam ga i stvarno je odlican. Ali, opet kazem pio sam i Crni Trijumf od Aleksandrovica i vino je ne mene ostavilo jako pozitivan utisak.
Opte tu Viziju koja je nagradjena nisam probao. PIH :'(

Nisam imao prilike da probam Cabernet iz Radovanovicevog podruma i Podruma do Kraja sveta, ali cu to rado uciniti na predstojecem sajmu. Da budem precizan jesam probao Cabernet od Radovanovica, ali to nije bio Reseva, tako da nije za uporedjivanje. Ovaj koji sma je probao je bio meni ok..

Poz
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.025 sekundi sa 21 upita.