21. Mart 2025, 15:09:10 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 50   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje vocnjaka dunja  (Pročitano 566062 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 56

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.23

« Odgovor #315 Poslato: 01. Novembar 2011, 12:22:13 »

peđomilano, mišljenja stručnjaka su uvek dobrodošla
kakva su ti znanja o izdanačkim sadnicama šljiva ( naravno autohtonih sorti ) , za dunje ne znam
o ovoj temi bi hteo da razmenim mišljenja sa svim aktivnim članovima foruma, a ako je potrebno i da otvorimo novu temu
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #316 Poslato: 01. Novembar 2011, 12:51:55 »

hvala drugari,kupio sam danas 300 komada leskovacke,ovaj sto sam kupio kod njega kaze da mi nije potreban nikakav oprasivac,provereno,tako da sam uzeo samo leskovacku,pa sad kako bude!!!pozdrav
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #317 Poslato: 02. Novembar 2011, 11:39:52 »

ipak sam uzeo 280 leskovacku i 25 sampion,sto je sigurno sigurno i u subotu SADNJA  Thumb
Sačuvana
pedjamilano
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #318 Poslato: 02. Novembar 2011, 14:28:18 »

Leskovacka je pravi izbor  Thumb. vremenom ce se tvoj izbor pokazati kao  dobar. Nema bolje i univerzalnije sorte od nje. Ako uvidis da kasnije mozda bude problema sa oprasivanjem i oplodnjom uvek mozes da dodas dvadesetak Vranjskih u blizini. Leskovacka se vodi kao delimicno samooplodna sorta, i to ide od cinjenice da ima malo slabiju klijavost polena, ali to isto zavisi od stanja biljke, ishranjenosti, podloge..., ali se u zadnje vreme smatra da na podlogama MA i BA29 ona tezi dobroj samooplodnosti.
Na kojoj su podlozi okalemljene sadnice i koji si razmak sadnje odabrao?
Po kojoj ceni si kupio sadnice? Ja sam uzeo na 1.7 eura sertifikovane, dok su ove standardne 1.5. Trebala bi da je bolja rodnost kasnije kod ovih sertifikovanih gde kalem grancice idu iz maticnih zasada, pa netreba zaliti 20centi po komadu.
Srecno sa sadnjom u subotu. Ostavi ih neko vreme (max do 24h) u smesi gline i balege (2:1) ili mozda pred sadnju u toku dana na njivi u nekom koritu, pa direktno odatle u rupu. Nemoj da ih orezujes do proleca, a tada gledaj da ti deblo (do prvih ramenih grana) ne bude previsoko, jer je bolje da je krace zbog plitkog korena dunje, jer je tako stabilnost veca, i biljke brze prorode. Opet ne treba da bude prenisko zbog obrade i manipulacije u vocnjaku. Opet sve to zavisi od razmaka sadnje, vrste krune i nacina rezidbe, ali mislim da ne treba ici vise od 70cm pri prikracivanju .
Pozdrav, i javi kako je proslo sa sadnjom.
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #319 Poslato: 02. Novembar 2011, 19:48:58 »

pa meni i ovaj sto mi je prodao rece da nema potrebe vranjska,da se leskovacka sama oplodi i da je super,kaze provereno,iz iskustva ljudi kojima je ranijih godina prodavao sadnice,ali sam ja uzeo i 25 komada sampion,kazu da i on sluzi za oprasivanje,pa sad kako bude,to mu je...videcemo vec kroz neku godinu!sto se tice podloge stvarno neznam koja je,razmak koji ce biti,3m u redu i red od reda 4m,mislio sam da idem u krusevac u nekom rasadniku da uzmam sadnice,nisam ni znao da i kod nas u pk postoji rasadnik,tako da sam ovde nasao po 100 din,a sadnice su super mogu ti reci,sto se tice visine stabla,pa neznam stvarno na koliko da kratim,vidim da je krajnji svoje skratio na metar,zbog lakseg obradjivanja kasnije,tako da se ja bas razmisljam sta cu,do proleca cu se valjda odluciti Scratchhead,hvala pedjo na savetima koristice mi u subotu Thumb.POZDRAV!!!
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #320 Poslato: 02. Novembar 2011, 20:15:48 »

ACAPK u ranijim postovima sam napisao da je kod mene razmak između redova 4,5 x 3,7m. Tako sam posadio pre dve godine oko 310 sadnica. Ove godine sadim još 350 sadnica dunje od toga na svakih 8 Leskovačkih jedna Vranjanska. Razmak ove godine pravim na 5 x 4 m samo zbog međuredne obrade. Mašine sa kojima obrađujem između reda su široke 4m i pri neopreznoj vožnji traktora došlo je do oštećenja nekoliko sadnica. Pažljivo razmislite prvo o mašinama kojima želite obrađivati zemlju pa onda pravite razmak na osnovu toga.
Pozdrav
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #321 Poslato: 02. Novembar 2011, 22:01:26 »

mile ja cu obradjivati imt-om 533,masine su sirina traktora,mislim da je dovoljno 4*3m,pa videcemo  Scratchhead!!!pozdrav
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

ja

Windows XP
Browser:

« Odgovor #322 Poslato: 03. Novembar 2011, 21:19:54 »

drugari pozdrav! nisam bio aktivan jedno vreme zbog privatnih poslova ali sad ide zima pa cu biti aktivniji! Smiley
E ovako,meni je ova godina sto se tice dunja jako lose pocela ali na kkraju se dobro zavrsila! lose pocela zato sto je vocnjak uhvatila monilija rodnih grana pa sam na par mesta primetio erviniju i na kraju sam uspeo da se izborim sa njima pomocu makaza naravno! Sad i pored zelene rezidbe i plodova sto sam odbacivo ja sam uspeo da prodam 2 tone (neso malo manje 1930kg)dunja po ceni od 40 din.ja sam zadovoljan i sa cenom i sa kolicinom.za nove clanove da znaju ovo je 3 godina mom vocnjaku ili ti 2 rodna!e sad sam sam kriv za moniliju! prsko sam vocnjak pre i posle cvetanja a nisam u cvetu kad je najosetljiviji! (to mi je skola) sledece godine to necu dozvoliti naravno. a i zivce sto mi je pojeooo strasnoo!!!  Smiley toliko za sad pa se cujemo
Sačuvana
calibar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #323 Poslato: 05. Novembar 2011, 20:44:09 »

pozdrav svima nov sam u svemu ovome, moram da priznam da ste me zainteresovali sa svim ovim pricama o dunji tj. podizanju vocnjaka, da li mogu dobiti kontakt tel za kupovinu sadnica  Thumb
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

ja

Windows XP
Browser:

« Odgovor #324 Poslato: 05. Novembar 2011, 23:48:16 »

zavisi odakle si! ako si blizu novog sada to mogu ja da ti dam broj fakulteta gde sam kupovo proverene sadnice
Sačuvana
calibar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #325 Poslato: 06. Novembar 2011, 07:03:16 »

Vocnjak planiram da podignem na oko 1h inace lokacija je okolina Prokuplja, Roll Eyes
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #326 Poslato: 06. Novembar 2011, 12:04:25 »

calibar imas rasadnik u pk,u sokicevom,odes rezervises sadnice i to je to,zove se prokalem!!!
Sačuvana
calibar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #327 Poslato: 06. Novembar 2011, 12:22:40 »

Hvala, da nemas mozda br. tel. njihov?
Sačuvana
calibar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 7.0.1

« Odgovor #328 Poslato: 06. Novembar 2011, 12:29:06 »

Jos jedno pitanje da li neko zna koji je postupak skladistenja dunja tipa hladnjaca isl. tj. na kojij temperaturi se cuvaju i koliko dugo u hladnjacama Huh?
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #329 Poslato: 06. Novembar 2011, 18:40:12 »

calibar 064 35-90-852 ljubisa!!!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 50   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.114 sekundi sa 21 upita.