16. Jul 2025, 23:45:18 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 50   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje vocnjaka dunja  (Pročitano 570629 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #360 Poslato: 27. Decembar 2011, 23:20:20 »

Postovani,

nov sam na ovom forumu, ali vidim da je problem naci sadnice dunje. Ukoliko Vas interesuju sadnice dunje, visine oko 2 m, sa dobrim korenovim sistemom, sorti Sampion, Trijumf, Hemus, kao i manje kolicine Leskovacke i Vranjske, mozete me kontaktirati putem PP.
PS Ostavio bih i broj telefona, ali koliko sam ukapirao nije dozvoljeno.

Slobo, prva poruka pa oglas!
Nema veze sto nisi ostavio broj telefona, mozes misliti. Kada napises dovoljan broj poruka onda ce ti postati vidljiv i oglasnik a onda ostavljaj oglase do mile vole - potpuno legalno i uskladu sa pravilnikom.
Nemoj vise jer cu biti prinudjen da brisem...
Sačuvana
Dzaver
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #361 Poslato: 04. Januar 2012, 02:47:24 »

Поздрав свима, срећни празници Smiley
Као прво желим да похвалим овај форум и захвалим се свима на многим веома корисним информацијама.
Оно што мене занима, а претпостављам и још по неког јесте између осталог: колики се оптималан принос по хектару може очекивати у трећој, четвртој, петој, шестој... години - у којим се границама креће, којом динамиком расте и колико зависи од саме густине садње? Да ли неко има искуствене информације?
Из до сада овде написаног сам закључио да са садњом од 4 х 3 м (отприлике 600 дуња/ха) може се очекивати у другој години 600 кг/ха, трећој 4000 кг/ха... а са размаком 2 х 3 м у трећој години принос од 1000 кг/ха... 
Sačuvana

Ne treba se raspravljati sa budalom - prvo te spusti na svoj nivo, pa te onda porazi iskustvom.
belimag1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #362 Poslato: 07. Januar 2012, 16:00:53 »

dzaver.... ja jos uvek nemam iskustva sa rodom jer sam posadio hektar dunja prosle godine ali ono sto mogu da ti kazem a sto mi je rekao covek koji se time bavi 25 godina je sledece. ne bi trebao da joj dajes da radja sve do cetvrte godine! zasto? zato sto joj snaga ide u plod a ne u stablo i stablo se onda mnogo sporije razvija nego sto bi trebalo. kazu da treba skidati rod do cetvrte gogine dok ne oformis stablo,a tek onda je pustis da da rod. tave informacije imam i meni su sasvim logicne, a ti?..........odluci sam,mozes a nemoras da prihvatis, na tebi je! ja sam ovo prihvatio tako i tako cu se i ophoditi prema svojim dunjama!
Sačuvana
Dzaver
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #363 Poslato: 07. Januar 2012, 22:06:30 »

Оно што мене буни, а нигде нисам нашао конкретан одговор, су зависност приноса и броја стабала по хектару тј. који је неки оптималан принос у зависности од густине садње, колико је и да ли уопште исплатива гушћа садња? Говорим о Лесковачкој дуњи, потребна јој је добра осунчаност и провретреност. Мислим да гушћа садња дуње (рецимо 4 х3.5м или мање) са собом повлачи много више посла, проблематике и трошкова, па се питам да ли је принос њено главно преимућство? Лично мислим, а већ је то неко рекао на форуму, да је разлика само у првим годинама, а да после ређа садња има више предности...  Дипл. инж. Зоран Милошевић у свом чланку Гајење и производња дуње у плантажним засадима (http://www.agrolib.rs/?p=671) наводи размак између редова од 4м као недовољан, а принос по стаблу од 10 до 60 кг (Мада каже појединачна стабла дају од 100 до 400кг). У завршном рачуну барата са приносом од 40т/ха што значи да при густини садње од 5х4м свако стабло даје 80кг. Проф др. Евица Мратинић за средње бујне сорте (лесковачка) на подлози МА, ЧА 7 или Б-29 препоручује размак 5 х 4 м (побољшана пирамидална круна) ; 3.5 х 3м (регуларна палмета косих грана) 4 х 2.5 м (вретенасти жбун)... 
Sačuvana

Ne treba se raspravljati sa budalom - prvo te spusti na svoj nivo, pa te onda porazi iskustvom.
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #364 Poslato: 07. Januar 2012, 23:27:35 »

E kod dunje ja zaista ne mogu da vidim razlog za gustu sadnju.
Dunja nema potrebe da se bere pa da bi bila olaksana berba, jednostavnim alatom se moze dosegnuti visoka krosnja sto se tice rezidbe i zastite, a tresenje nije uslovlejno visinom stabla.

Tacno je da je prinos veci kod guste sadnje ali samo u prvim godinama tj dok klasican razmak ne "sklopi", tj dok se krosnje ne sastave a onda prinos prelazi na stranu klasicnog razmaka.
Jednostavno, u prvim godinama nema mnogo razlike u zapremini krosnji gustog ili klasicnog razmaka pa ce isti ili slican prinos po stablu dati i jedan i drugi zasad. Posto je veci broj stabala u gustoj sadnji to ce naravno biti veci prinos po hektaru vocnjaka.
Medjutim, kako je prinos direktno srazmeran zapremini ukupnih krosnji, a posto je neminovno da ukupna zapremina krosnji bude veca kod klasicnog razmaka (veca visina krosnji) onda je neminovno i prinos da bude veci.
Klasicnim razmakom se moze osim visine postici da se dodirnu ili skoro dodirnu krosnje u redu i u medjurednom rastojanju sto je u gustom sklopu nemoguce, sto znaci da ce se formirati lisna masa koja ce prekriti celu povrsinu, dakle zahvatiti vise sunceve svetlosti, dakle vise fotozinteze a time vise ploda.
Kod guste sadnje se u redu biljke dodiruju a izmedju je to nemoguce pa tako veliki deo sunceve energije "propada" ne koristi se.
Dakle , kad je dunja u pitanju cini mi se daq gusta sadnja ima mnogo vise nedostataka nego klasicna (minimalno 4X4)
Sačuvana
belimag1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #365 Poslato: 08. Januar 2012, 20:26:39 »

NSM  Thumb
Sačuvana
Dzaver
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #366 Poslato: 08. Januar 2012, 22:21:05 »

НСМ слажем се у потпуности
Sačuvana

KrsticUB
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #367 Poslato: 09. Januar 2012, 17:24:24 »

Pozdrav svima...nameravam da ove godine posadim oko 90 dunja,a sledece jos 1ha. Planiram razmak 5x3.5 (poboljsana piramida) iz razloga sto na toj parceli sam jesenas vec zasadio 513 sljiva na 5x4 pa zbog lakse obrade. Zanima me kakva bi kombinacija bila Leskovcanka i Sampion. Znam da Dunjac ide uz Leskovcanku,ali koliko sam procitao u raznim literaturama (dao sam prilicno novca na  vocarske knjige u prethodnih godinu dana  Scratchhead ) on i nije nesto za upotrebu sem sto je oprasivac,pa ne bih da mi zauzima prostor. U svakom slucaju,ako mora,mora,nije problem. Procitao sam svih 25 str. ove teme i vidim da ima prilicno iskusnih vocara pa se uzdam u njihove savete  Thumb Pre neki dan mi je stigla i DUNJA od Evice Martinic,bas je dobra,a ovih dana ocekujem i GUSTA SADNJA JABUKE,KRUSKE I DUNJE, da vidim sta se u njoj kaze. Knjigu koju bih svim preporucio je ZASTITA VOCAKA I VINOVE LOZE I KONCEPT INTEGRALNE ZASTITE (2011) -Stanko Nekic dipl.ing. Prava skripta za zastitu,sve je "sazvakano" a ima i slika. Cena je prava sitnica 700din sa ptt-om,pa je steta nemati je. Unapred zahvalan . Thumb
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #368 Poslato: 09. Januar 2012, 17:40:12 »

Nemas razloga da eksperimentises sa sampionom. U praksi se najcesce kao oprasivac leskovacke uzima vranjska (dunjac) jer su medjusobno oplodne i ta kombinacija provereno dobro funkcionise.
Tacno jeste da je vranjska nesto losijeg kvaliteta (najvise se radi o kvalitetu samog ploda)ali ti to u praksi neces znacajno osetiti. Nekoliko procenata nje ti nece ni malo umanjiti kvalitet ukupnog roda pa ma za sta da si ga planirao (ne verujem da planiras prodaju za jelo?)
I bas nesto razmisljam, ako imas vec razmak 5x4 kako to da ti se u to uklapa 5x3,5, zar nije 5x4 lakse uklopiti? Samo nastavis redove?
Sačuvana
KrsticUB
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #369 Poslato: 09. Januar 2012, 18:00:18 »

5x3.5 sadim iz razolga sto mi je taj deo parcele gde je nekada bilo staro voce i ima oko 20a pa da ga iskoristim sto vise a ne pravi mi se spalir,jer ja jos nisam na tom nivou znanja. Slobodno mogu da kazem da mi je taj deo neki rekreativni vocnjak  Smiley Inace,vocnjak mi se nalazi u okviru kucnog placa u selu. Stari vocnjak je pokrcen pre 10ak godina a na njivi (2ha) koja je bila uz njega uglavnom je sejana soja sa kukuruzom ili psenicom. Sa ocem sam sve to sredio i podeliio ga na otprilike tri celine. Tih 20a pa 1ha sljiva i ostaje jos 1ha na koji nameravam da posadim dunje sledece godine ako Bog da. U pravu si za 5x4 ali eto,tako mi trenutno doslo,sve je i dalje u opticaju  Smiley Dunju planiram i kao stonu a i za preradu,ali to tek kad posdim onaj hektar i budem imao sta da prodam  Smiley do tada moj "rekreativni" vocnjak ide u rakiju. Imam neki 10godisnji plan,posto su pored mene stricevi koji ne zive tu pa ih zemlja i ne zanima i verovatno bi prodali zemlju. To bi mi bas "leglo" jer imaju dve parcele po 2.5ha a nalaze se uz moju. Sa tim povrsinama bih verovatno imao i neku perspektivu na trzistu. Ne bih da delujem kao "napaljeni klinac" nego mi se samo smucilo strancarenje i rad sa neambicioznim ljudima i  zelim da maksimalno iskoristim ono sto imam od zemlje i entuzijazam koji ce me vuci narednih godina,naravno ima tu i ljubavi prema vocarstvu.
Sačuvana
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #370 Poslato: 09. Januar 2012, 18:06:45 »

Aha
OK ok, nego si me malo zbinio jer napisa da iz razloga sto vec imas 5x4 sadis 5x3,5 Smiley

Vidim pise KrsticUB valjda to znaci Ub, a ako znaci onda smo skoro pa komsije, mozda nekada i popijemo kafu u tvom vocnjaku.
U svakom slucaju srecno.
Sačuvana
KrsticUB
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #371 Poslato: 09. Januar 2012, 23:11:10 »

Jesmo komsije Smiley kafu ne pijem,ali po rakicu uvek moze Smiley
Sačuvana
Dzaver
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 9.0.1

« Odgovor #372 Poslato: 10. Januar 2012, 22:04:51 »

КрстићУБ - Што се тиче размака проф др. Евица Мратинић за средње бујне сорте (лесковачка) на подлози МА, ЧА 7 или Б-29 препоручује размак 5 х 4 м (побољшана пирамидална круна), ја лично мислим да садим у троугао (цик-цак) 4.5 х 4.5 м - тако се у косим редовима добије размак 5 х 5м и близу 500 садница по хектару.
Не знам како се дуња подноси са другим воћкама (чуо сам из непроверених извора да смета другом воћу???).
Шампион је средње-позно-цветна док је Лесковачка позно-цветна, ако је Врањанска, која је раноцветна, добро опрашује требао би и Шамшион, мада не знам колико су компатибилне и да ли се исплати ту експериментисати? (Уосталом, шта може из Америке добро доћи Smiley )
Sačuvana

KrsticUB
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.25

« Odgovor #373 Poslato: 11. Januar 2012, 10:17:05 »

Sto se tice Amerike,apsolutno se slazem  Thumb Pa ne znam...ja zelim da zasadim jos neku kvalitetnu sortu uz Lesk. a da se pri tom oprasuju i da budu kompatibilne,pa sam zato i dosao ovde da vidim ima li ko kakva iskustva sa tim. U svakom slucaju,ako nema nista drugo, Vranj. ce se  saditi jer je proveren oprasivac,ali ponavljam,cuo sam a i procitao da nije neki kvalitet. NIje mi za ovih 90ak,vec mi je za onaj 1ha koji cu kasnije saditi. Zato bih nesto kvalitetno,ako ima  Smiley
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #374 Poslato: 02. Februar 2012, 16:29:26 »

ja sam posadio leskovacku i sampion,pa videcemo  Huh?
Sačuvana
Stranice: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 50   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 21 upita.