11. Novembar 2024, 18:31:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 50   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje vocnjaka dunja  (Pročitano 556140 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Mane
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #60 Poslato: 11. Oktobar 2009, 21:03:02 »

Ja nisam imo problema sa zecevima i srnama.mrezica je odradila posao.ali koliko vidim po mrezicama pitanje je dali bi izdrzale jos jednu zimu.znaci kratkog su veka.

Pozdravljam sve  novi sam ovdje
Veoma interesantna tema vezano za uzgoj dunja nemojte se na mene ljutiti ali me interesira ssta radite sa tolikim dunjama
kada rode mislim duinje sa 300 sadnica.
Šta se od njih konkretno radi pravi pecce raikija ssta li ?
Da molio bih da mi netko kazze ccuo sam da se Dunja moze rasadjivat samo grana da joj se ubode u zemlju nesto slicno kao vrbi da li je to tacno te da li netko to moze malo detaljnije opisati.

Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 41

ja

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 4.2.13216)

« Odgovor #61 Poslato: 12. Oktobar 2009, 18:57:07 »

konkretno moras imati plan sta sa tolikim dunjama.tacnije trazi je industrija a moze i u rakiju.jedna litra dunjevace je 20e! a to kako se rasadjuju znam da ne mogu iz grane kao vrba.
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #62 Poslato: 18. Oktobar 2009, 20:42:43 »

Mane evo zašto sam se odlučio za Dunju.
Spremam se za već par godina ( oko 6 ili 7 ) za podizanje voćnjaka. Pročitao sam nekoliko knjiga i razgovarao sa toliko ljudi o ispravnoj ili pravoj kulturi koju treba uzgajati.
Dunja za razliku od Jabuke i Kruške ima mnogo manje tretiranja hemikalijama. Najbitnije je da se pravilno izvrši orezivanje i prskanje na bazi plavog kamena u kasnu jesen.
Što se tiče zasada trenutno u Srbiji ima oko 300000 sadnica Dunje a Jabuke,Kruške i Šljive prelaze 2 miliona sadnica po vrsti. To je skoro 10 puta više.
Za razliku od pomenutog voća Dunja ima i najduži vek trajanja.
Izuzetno je tražena u proizvodnji zimskih salata ( turšije ), u proizvodnji voćnog soka i prerađevina kao što je Kitnikez, Slatko i Kompot a najmanje za preradu u rakiju.
Trenutno imam pet Dunja prosečne starosti oko 30 godina i do sada sam napravio 40 kg Kitnikeza, 32 tegle slatkog, oko 50 tegli kompota, osušio oko 10 kg i odvojio za rakiju 160 kg. Napomenuo bih i to da sam skinuo manje od polovine roda.
Najveća od njih ima krošnju u prečniku 7 metara. Ubacio bih sliku ali neznam kako.
Kada se sve sabere dobiješ dugovečno voće sa izuzetnim rodom koji možeš da plasiraš.
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #63 Poslato: 18. Oktobar 2009, 21:12:05 »

Evo uputstvo za postavljanje slika, video klipova itd....

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,336.0.html
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #64 Poslato: 19. Oktobar 2009, 13:18:58 »

Nešto je pošlo naopako pa ponavljam

Sačuvana
Mane
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #65 Poslato: 26. Oktobar 2009, 07:56:11 »

kod komssije
sam ispod njegove dunje nassao dve mladice koje sam isccupao zajedno sa njihovim korjenom
te sam ih zasadio u svoje dvorisste u kom imam komad slobodne zemlje.
Komsija mi je i rekao odakle je on zasadio tu Dunju koja mu vecc uveliko radja i on je donjeo mladicu od komsije koji je nedaleko sa kuccom od njegove ali ta dunja od koje je on uzeo mladicu radja nevjerovatno krupne plodove dok njegova pa i tri put manje.
Tako da je i njemu to enigma zassto je to tako

Mile fala za objassnjenje vezano za plasman dunje u mom kraju rijetko tko ssta spremi od dunje vec plodovi kako dozriju ono djece ssto otrgaju a ono ssto ostane na granama to i propadne a i nema puno tih stabala ako se i nadje negdje dunja obiccno je samo jedno stablo.
Ne znam ssta je to Kitnikez ako moze malo da mi pojasniss i recept napissess je li to neki pekmez ili tome sliccno
pozdrav i svako dobro
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #66 Poslato: 27. Oktobar 2009, 09:55:32 »

Mane
Kitnikez ( zovu ga još i sir od Dunja ) je najsličniji ratluku ( u Bosni ga zovu rahatluk ) a sprema se kao slatko.
Postoji više recepata za pravljenje ( možeš naći na internetu ) ali sam ja nešto eksperimentisao i od tada ga spremem na ovaj način:
Dva kilograma dunja isečeš ( neko ih oguli ali ja ne) i skuvaš kompot. Naravno nemoj koristiti previše vode, t.j. nalij vode tek da prekrije Dunje.
Kada se skuvaju Dunje ocediš i propasiraš tako da od njih dobiješ kompaktnu masu.
U drugi ( malo dublji ) sud staviš 1,2 kg šećera, 2 dl meda ( koristim livadski ) , naspeš 2 dl vode u kojoj si kuvao Dunje i dodaš propasirane Dunje. To sve ponovo kuvaš uz neprestano mešanje, sve dok prilikom mešanja nevidiš dno posude ( mora biti prilično gusto ). Tada dodaš 100 g seckanih lešnika, 50 g seckanih oraha i malo seckanog badema, kuvaš još oko 5 minuta i izliješ masu u male i tanje sudove. Pokriješ čistom krpom i ostaviš par dana da se suši. Kada se masa osuši izvadiš iz sudova, uviješ u čistu gazu i ostaviš da visi na promajnom mestu. Kada se dobro osuši bude tvrdo kao ratluk pospe se šećerom u prahu i može da se služi.Rok trajanja je dok ne pojdeš..
Sačuvana
Mane
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #67 Poslato: 27. Oktobar 2009, 19:21:17 »

Fala Mile na odgovoru
odlican recept Dunja mi se sve visse i vidsse dopada kao vocka
Pored one dve mladice dunje koje sam zasadio koje su bile sa korijenom
Nabavio sam sa raznih strana odsjekao sa Raznih krosnji Dunja
grana pa jedno dvadesetak koje sam zabo u solidno pripremljen
zemljisni prostor pa cce mo na proljecce vidjeti da li cce se primiti ako se prime onda iducce godine na jesne rasaditi nesto na njih nabaciti kalema krussaka a nesto ostaviti kao dunje samo me interesira zasto su neke dunje jako krupne mislim na plod dok  grana uzeta sa njih  stablo kada se razvije i sazri ne mora da da tako krupne plodove.

Sačuvana
veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #68 Poslato: 28. Oktobar 2009, 15:11:38 »

konkretno moras imati plan sta sa tolikim dunjama.tacnije trazi je industrija a moze i u rakiju.jedna litra dunjevace je 20e! a to kako se rasadjuju znam da ne mogu iz grane kao vrba.

A gde to moze da se proda litar rakije od Dunje za 20e? Nema sanse
Sačuvana

Bolje biti malo lud, nego malo pametan
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #69 Poslato: 28. Oktobar 2009, 16:26:06 »

Za 10e moguce ali 20.
Sačuvana
veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #70 Poslato: 28. Oktobar 2009, 18:00:21 »

I 10e je jaka cena, ali mozda negde i moze. Ja bih odmah prodao svojih 50l dunje za 10e/l

Inace ove godine je dunja bas rodila i zadnjih 5 godina nisam imao ovoliki prinos.... Zato se i napeklo rakije, a sav rod je otisao u rakiju Smiley
Sačuvana

krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

ja

Browser:

« Odgovor #71 Poslato: 28. Oktobar 2009, 20:01:25 »

gospodo ovde je 600 din sljiva ja je prodajem ,1000 dinara kajsija i kruska a 20 e prodaje lik iz vrbasa rakiju od dunje i samo nju kupuje i pece. cak sta vise uvalio se u vladu srbije pa i oni piju njegovu dunjevacu.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #72 Poslato: 28. Oktobar 2009, 21:31:44 »

Gde je to ovde?
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

ja

Browser:

« Odgovor #73 Poslato: 28. Oktobar 2009, 22:12:38 »

sale vojvodina!vrbas kula sivac sombor!kod vas u bg je garant skuplje
Sačuvana
veljko83pfc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #74 Poslato: 28. Oktobar 2009, 23:42:40 »

ja sam takodje iz vojvodine, okolina beceja.... ali ovde skoro niko (ili ja ne znam) ne otkupljuje vece kolicine rakije... uglavnom po litru, dve kupe ljudi koji uzimaju za sebe...

a sad mala reklama: Smiley

imam 30l dunje iz 2009, 30l dunje-medovace2009, 100 litara kruske iz 2003, pa javite se ako ima zainteresovanih, dogovor za cenu

PS. i jedno pitanje... da li se dunja prska plavim kamenom u jesen kad opadne lisce ili dok jos ima lisce na sebi?
Sačuvana

Stranice: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 50   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 21 upita.