Prije svega, drago mi je da se i NSM uključio u temu...Hvala na odgovoru...
Uh jbt
Ma Dejane zaista mi je bilo zadovoljstvo narocito sto i ja ove jeseni nameravam da podignem jedan zasad dunje. Oko pola hektara.
Tako da cemo se mi jos i takmiciti
A za tu knigu. Ne postoji najbolja knjiga, vec je najolje procitati sto vise njih i citati uvek.
internet forumi su malo rizicna stvar, ne mislim na ovaj naravno, jer se svasta moze naci na internetu pa i najvece gluposti koje se predstavljaju kao vrhunsko znanje.
A za taj razmak i za taj oblik krune naravno da postoje prednosti ali postoje i nedostaci. Nista pa ni razmak i oblik nemaju definitivno najbolje resenje.
Ali Dejane, svaka odluka mora imati logicne razloge za nju pa tako i gustina sadnje.
Na razmak pored osobine sorte uticu i jos dosta cinilaca.
Npr nacin odrzavanja zemljista u tom vocnjaku. Ako zasadis na 2,5 racunaj na to da posle nekoliko (4-5 najvise) godina neces moci da prodjes traktorom izmedju tih stabala dakle ili ces u redu morati da koristis herbicid ili skupu mehanizaciju za obradu u redu, ili da obradjuse rucno ili da ostavis neobradjeno. Ja imam zasad visnje na 4X2,5 i iako je visnja manje bujna vrsta od dunje u redu nema obrade vise.
Dalje na to utice i nagib terena. Ako ti je parcela "izlomljena" ako ima vise razlicitih smerova nagiba imaces ozbiljnih problema sa tim rastojanjem.
Prednost gusce sadnje je da dobijas veci po jedinici povrsine rod u prvim godinama.
Rod formira lisna masa (fotosinteza) i cilj je sto pre dostici da cela povrsina vocnjaka bude pokrivena lisnom masom, da se sunceva energija ne gubi, da sva bude iskoriscena sto znaci da fotosinteza bude intenzivnija a to ce doneti vise roda.
To se naravno pre postize gustom sadnjom jer se biljke pre dodirnu (pre se sklopi vocnjak).Prednost je i olaksana berba jer gusca sadnja uglavnom ide i sa manjom visinom satbala.
Ali vocnjak ce se "sklopiti" i kod redje sadnje doduse nesto malo kasnije ali treba se zapitati da li se zbog par godina veceg roda isplati da cele ekspoatacije imamo otezano odrzavanje i uz to da kupimo vise sadnica za zasnivanje vocnjaka.
U svakom slucaju ni jedna ni druga varijanta nije idealna niti je katastrofalna greska a na tebi je da odlucis.
I jos jedan savet koji naravno mozes da ignorises.
Uvek kada ti neko predlozi neko resenje pitaj a zasto je to bolje. Bar ja tako radim. Nekako ona objasnjenja "tako je bolje" "tako se radi" tako pise" mi nikad nisu ulivala poverenje. To posebno kod onih "strucnjaka" koji ti kazu, nemoj dunju.
Neka izracunaju prinos, ulaganje, potrebnu radnu snagu za kupljenje, ucinak jednog radnika, cenu i neka to uporede sa sljivom ili sa industrijskom jabukom pa neka vide gde im je racunica.
Ako neko zastupa neko misljenje taj mora da zna zasto bas to a ne nesto drugo zastupa i to objasnjenje mora da bude logicno.
Javi kako napreduje sadnja kad krene, a ja cu ako uspem da sve uklopim i zasadim slikati pa postavljam ovde.
Pozdrav