03. Decembar 2024, 18:09:47 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 50   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje vocnjaka dunja  (Pročitano 557432 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #300 Poslato: 26. Septembar 2011, 19:47:53 »

i recite mi jos samo da li da uzimam sertifikovane ili ne,od istog su proizvodjaca ima i jedne i druge,koja je razlika osim u ceni?
Sačuvana
zorikida
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #301 Poslato: 27. Septembar 2011, 15:10:19 »

.
lepo zorikida,lepo nema sta  Thumb,kazi mi jel je ovo leskovacka posto ja planiram sad da je sadim?

kupio sam sortu  Asenica , a izgleda da jeste.
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #302 Poslato: 27. Septembar 2011, 20:48:04 »

izgledaju bomba  Thumb
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #303 Poslato: 28. Septembar 2011, 08:42:16 »

i recite mi jos samo da li da uzimam sertifikovane ili ne,od istog su proizvodjaca ima i jedne i druge,koja je razlika osim u ceni?
Bolje je uzeti sertifikovane, uz njih dobiješ sortiment kao i potvrdu o zaštiti od bolesti i parazita. To obavezno traži jer ako planiraš veći zasad bez toga nemožeš registrovati voćnjak, a i zbog tebe da znaš šta si kupio.
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #304 Poslato: 28. Septembar 2011, 15:53:27 »

hvala mile!!!
Sačuvana
zorikida
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #305 Poslato: 28. Septembar 2011, 19:39:03 »

izgledaju bomba  Thumb

Sto bi lala reko dobro naranjeno i napojeno.
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #306 Poslato: 30. Septembar 2011, 15:56:21 »

Thumb
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #307 Poslato: 23. Oktobar 2011, 21:52:26 »

u prolece,na koliko cm da skratim sadnice dunje? Scratchhead
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #308 Poslato: 23. Oktobar 2011, 21:57:31 »

u prolece,na koliko cm da skratim sadnice dunje? Scratchhead

Savet od pece 50

Kad se tiče pitanja visine krune to je u zavisnosti od nadmorske visine gde se nalazi voćnjak i samog položaja. Veća nadmorska visina (preko 300m)  traži da kruna bude niža, a što se tiče samog položaja, pritom mislim dali je voćnjak na nekom brdu ili je u ravnici. Pa evo konkretnog predloga ako ti je voćnjak na nadmorskoj visini većoj od 300 metara i pritom nije u nekoj kotlini-depresiji, onda posađene dunje reži na visinu od 60cm. Ako je pak to niža nadmorska visina i depresija, gde je slabo provetravanje onda dunje reži na visinu od 80cm. Ako su voćke u dobroj kondiciji i lepo napreduju, onda u toku vegetacije odaberi 3-4 pravilno raspoređene grančice(letorasta), a sve ostale skidaj očenjem ili rezidbom u toku vegetacije, da bi eliminisao da manje grančice i nepotrebne odvlače deo hrane koja je namenjena za buduće osnovne grane(primarne ramene) kotlaste krune.
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #309 Poslato: 24. Oktobar 2011, 12:19:08 »

pa nadmorska visina je 300 i nesto m,ali nije na brdu,nego su zaklonjene,tako da cu na 80 cm,hvala mile!!!
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #310 Poslato: 30. Oktobar 2011, 18:12:25 »

da li zna neko da mi kaze nesto za sampion dunju,kakva je ona,jel sam hteo da posadim leskovacku i 10% vranjsku kao oprasivac ali mi prodavac nudi sampion jel nema vranjsku,pa sta da radim? Huh?
Sačuvana
pedjamilano
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #311 Poslato: 31. Oktobar 2011, 13:13:05 »

Pozdrav svima na forumu!
ja sam Pedja!
Novi sam na forumu i bas mi se svidja ova tema o dunji. Pratim sve ali ova mi je najbilza jer u rano prolece dizem zasad dunje na 1.2ha u blizini Prokuplja. Zelim da se ukljucim u diskusiju i kao ljubitelj vocarstva i kao dipl.ing poljoprivrede za vocarstvo i vinogradarstvo.
Upravo sam narucio sertifikovane sadnice iz rasadnika kod Krusevca.
Razmak sadnje ce biti 4m x 3m i bice zasadjeno nekih 1000 sadnica. 900 sadnica ce biti sorta Leskovacka i 100 sadnica Vranjska kao oprasivac. Podloga je BA29 koja ima bolje ukorenjavanje i bolje podnosi susu. Pri sadnji koristim peletirani zivinski stajnjak i to po 500 grama po sadnici i oko 100 - 150 grama startnog mineralnog djubriva kemira.
Uzgojni oblik ce biti poboljsana piramida, ali cu se truditi da prvi spratovi grana idu vise ka redu ( odradi cu povijacima grana ) kako bi se kasnije omogucio laksi prolaz mehanizacije. Mozda bi trebalo u redu da bude otprilike 4.5m, ali mi je njiva takvog oblika da cu ici na 4m.
Trenutna cena u otkupu je od 30 -35 dinara sto je po meni u odnosu na ovogodisnju susu i kvalitet dunje koja ide na otkup bas dobra. Smatram da dunja ima dobru perspektivu i planiram sirenje zasada od 0.5 do 1ha godiisnje dok ne podignem 5-6 ha.
Bicu stalno na forumu i dodavati svoje misljenje svremena na vreme.Pozdrav!
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #312 Poslato: 31. Oktobar 2011, 20:50:08 »

pedjo zemljace svaka cast,srecno!!!a moze li meni neko pomoci? Huh?
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #313 Poslato: 31. Oktobar 2011, 21:56:03 »

pedjo zemljace svaka cast,srecno!!!a moze li meni neko pomoci? Huh?

Šampion
Poreklom iz SAD. Gaji se u Francuskoj,Belgiji,Italiji,Rumuniji. Od država bivše SFRJ gaji se u Sloveniji i Hrvatskoj.
Sazreva početkom oktobra a plodovi se dobro drže na grani.
Stablo bujno,pravog debla,razgranate krune, polupiramidalnog oblika nije probirač prema zemljištima i položajima. Relativno je osetljiva prema mrazu i patogenima.
List je krupan, ovalnog oblika svetlozelene boje. Krupan je i cvet beličasto roze boje. Cvetanje je srednje pozno. Izrazito je samooplodna sorta, dobre klijavosti polena. Može da se gaji u jednosortnim zasadima. Prorodi rano treća ili četvrta godina, rađa obilno i redovno.
Plod je krupan do vrlo krupan prosečne mase oko 500 g, kruškastog oblika prilično ravne površine.
Čašica je relativno mala, poluotvorena, ređe i otvorena, smeštena u plitkom i rebrastom udubljenju. Čašični listići su srednje krupni, uspravni, tamno sive boje. Peteljka je kratka smeštena u uskom, vrlo plitkom rebrastom udubljenju.
Pokožica je tanka i glatka, limunastožute boje, pokrivena sitnim sivkastim maljama.
Meso ploda je žućkastobele boje, fine strukture sa vrlo malo kamenih ćelija, umereno sočno, kiselkastoslatkog ukusa, prijatne arome. Odličnog je kvaliteta ploda.
Semena kućica je srednje velika eliptičnog oblika, smeštena u delu bliže čašici. U zatvorenim komoricama nalazi se po desetak srednje krupnih semenki braon boje.
Ocena:
Vrlo rodna sorta, dobrog kvaliteta ploda pogodna za sve vidove prerade. Može da se gaji u ekološki manje povoljnim uslovima za dunju.

Iz knjige " DUNJA " od prof.dr. Evice Mratinić
Pozdrav
Sačuvana
pedjamilano
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #314 Poslato: 01. Novembar 2011, 09:40:05 »

Šampion je Americka sorta koja se dobro pokazala u svim delovima sveta. Dobra i redovna rodnost su joj najbolje odlike i zato sto moze da ide u cistim zasadima bez oprasivaca, ali je dobro oprasuje Leskovacka. Ja biram Leskovacku zbog izuzetnog kvaliteta ploda za proizvodnju rakije koju u pocetku planiram da proizvodim. Spremam jednu manju destileriju i zbog toga biiram Leskovacku i oprasivac Vranjska. Neznam kakav je Sampion kao oprasivac za Leskovacku, ali iz raznih clanaka mislim da su kompatibilne. Ako se ide na to da se dunja predaje na otkup i cilj je da se postignu dobri i redovni prinosi, onda mislim da je Sampion dobar izbor.
Sadnice Leskovacke i Vranjske sigurno se mogu naci lako, tako da ako njih zelis onda poseti neki od rasadnika u Krusevcu i Trsteniku i rezervisi na vreme.
Misljenja sam da treba probati vise sorti u odredjenom lokalitetu pa se onda odluciti na podizanje vecih povrsina.
Ako ides na 3 sorte dobar odnos po meni bi bio 65% leskovacka, 25% sampion i 10% vranjska. Tu bi bilo dobrog oprasivanja. Smiley.
Obavezno 2-3 kosnice pcela pored dunjika u cvetu, dobra agrotehnika, redovno djubrenje na osnovu analize zemljista i potreba vocki, mogucnost navodnjavanja i bice dobrog roda, a i dobrih para.
Srecno zemljace u izboru i samo napred. Puno dobre volje, sto vise znanja i truda oko vocaka i rezultati moraju da dodju. Mislim da je dunja dobar izbor u ovim vremenima i da je treba siriti.

Pozdrav!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 50   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.138 sekundi sa 22 upita.