15. Mart 2025, 07:32:49 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 50   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje vocnjaka dunja  (Pročitano 565711 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #330 Poslato: 11. Novembar 2011, 19:27:33 »

stavio sam im mrezicu protiv zeceva,a i probao sam ono pecino krecenje,krec,mast i voda,pa videcemo kako deluje,tako da imaju i mrezicu,a i okrecene su  Laugh
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #331 Poslato: 11. Novembar 2011, 19:55:11 »

Dovoljno je bilo i "Pecino krečenje", provereno iskustveno
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #332 Poslato: 12. Novembar 2011, 20:32:45 »

deki,znacu za ubuduce  Thumb
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #333 Poslato: 14. Novembar 2011, 19:50:15 »

da li neko zna kako bih mogao da dodjem do knjige "dunja" od evice mratinic,posto kod nas u pk-u nema,i koja je cena? Huh?
Sačuvana
calibar
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #334 Poslato: 14. Novembar 2011, 20:03:48 »

Pokusaj ovde , nisam narucio jos uvek ali mislim da moze link: http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/130081_Dunja_ISBN:978-86-7157-493-8
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #335 Poslato: 15. Novembar 2011, 20:13:14 »

kraticu sadnice na prolece,80-100 cm,malo vislje zbog obrade,a imam jedno 2-3 sadnice koje su mi male jedno 80 cm,pa sta da radim s njima,moze li mala pomoc?
Sačuvana
pedjamilano
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #336 Poslato: 15. Novembar 2011, 20:49:55 »

Kupovinu knjige Dunja od Evice Mratinic najbolje kupi pouzecem, pa da ti stigne kuci.
Ja sam skoro kupio preko Partenona. Sajt partenon.rs ili na ove telefone 
- 011 3099 030,  011 3099 031, 
Uzeo je  pre par meseci i mislim da je kostala 1500 - 1600 dinara.
Pozvao sam i lepo upakovanu je dobio sutradan na kucnu adresu. Na vratima je i platio. 200 din usluga.
Sto se tice prekracivanja sadnice, nemoj da ides previsoko najvise 80-85 cm, jer deblo je nekorisno kada je mnogo visoko i takve biljke kasnije stizu u punu rodnost, a i stabilnost je manja zbog plitkog korena dunje kod biljaka sa visim deblom. Sto se tice tih omanjih sadnica, orezi ih na prvi dobro razvijen pupoljak i neka rez pri svakom prekracivanju ima blagi pad na suprotnu stranu od pupoljka.

Pozdrav!
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #337 Poslato: 16. Novembar 2011, 20:59:09 »

hvala pedja!!! Thumb
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #338 Poslato: 22. Novembar 2011, 21:45:52 »

pedja,dobio sam je za 20h od narucivanja,1620 din knjiga i 300 din postarina!!! Thumb
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #339 Poslato: 23. Novembar 2011, 00:11:57 »

Poznavajući najčešće podloge koje se sada koriste za kalemljenje dunje, po meni je najbolje da ih prekratiš na 60cm-a.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
pedjamilano
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #340 Poslato: 23. Novembar 2011, 11:06:57 »

Slažem se za visinu prekraćivanja i uvek težiti što nižem prekraćivanju ukoliko pri obradi to neće biti problem! Sve zavisi od oblika krune i načina rezidbe. Nikako preko 80cm. Poželjno 60-65cm. Posebno ako se rade intenzivni zasadi na podlozi MA i BA29. Ovoj drugoj mislim da treba dati prednost.
Sačuvana
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #341 Poslato: 23. Novembar 2011, 17:04:29 »

nisko ce mi biti 60 cm,zbog obrade jbg,4x3 sam ih sadio,a planiram oblik da bude vaza,tako da cu ipak 80-85cm,nece mu valjda skoditi  Huh?,a pedja knjiga je super,samo sto nema za kotlasu krunu,a sve ostalo ima,a meni bas to treba Laugh
Sačuvana
pedjamilano
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #342 Poslato: 24. Novembar 2011, 10:05:47 »

Aco,
sto se tice kotlaste krune ili vaze, osnovno je da se odgaje tri mladara u prvoj godini koji ce izmedju sebe zaklapati ugao od 120 stepeni, pri cemu ce svaki od njih zaklapati ugao sa centralnom granom od 45 stepeni. Ovo je vazno jer pod tim uglom je jaka veza i dobra kako zbog jacine veze tako i zbog boljeg protoka materija. Prosto receno kad se pogleda odozgo trebalo bi da izgleda kao Mercedesov znak.  Smiley Te tri grane ce biti nositeljice drvene mase i roda same biljke pa njima u startu treba posvetiti paznju. Razvedi ih na 120 stepeni jednu od druge i na 45 stepeni od centralne ose i nema sta da brines. To je za prvu godinu. Posle je vazno da osnovnim principima rezidbe krunu odrzavas provetrenu i osvetljenu i popunjavas prostor na taj nacin da se svim sekundarnim, tercijarnim... granama obezbedi svoje mesto u prostoru.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.6.24

« Odgovor #343 Poslato: 24. Novembar 2011, 18:40:27 »

nisko ce mi biti 60 cm,zbog obrade jbg,4x3 sam ih sadio,a planiram oblik da bude vaza,tako da cu ipak 80-85cm,nece mu valjda skoditi  Huh?,a pedja knjiga je super,samo sto nema za kotlasu krunu,a sve ostalo ima,a meni bas to treba Laugh

Posle tri godine kruna će ti biti na oko 85cm pa naviše, ako se normalno razvijaju i imaju dobro primenjene agro-tehničke mere, a posle 6 godina blizu 100cm. Pošto je u prve tri godine kruna slabo razvijena, kao i cela biljka uopšte, neće praviti smetnje za mašinsku obradu.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
NSM
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 65

Windows XP
Browser:
Firefox 8.0

« Odgovor #344 Poslato: 24. Novembar 2011, 20:42:00 »

Zasto bezati od malo vise krune?

Ovo samo kao razmisljanje, nikako izricit stav.

U redu, krzljave podloge podrazumevaju krace deblo, logicno, ali i tu mi je 50 60 cm prenisko.
Ako se posmatraju ostali faktori koji uticu na visinu ukupnog stabla ( a visina debla tu ne igra neku presudnu ulogu) a to je najpre laksa dostupnost cele krune, onda ne vidim neke prednosti niskog stabla posebno kada se radi o dunji koja ne zahteva rucnu pojedinacnu berbu plodova. Posto se vec trese onda visina nije presudna. Kod rezidbe takodje nema presudan uticaj jer je prakticno nemoguce, ili bar neisplativo, drzati krunu na visini koja se moze dohvatiti bez upotrebe dodatnog alata za rezidbu na vecim visinama pa bilo da su  to dugacke makaza ili neke merdevine (sto je los izbor)
Zastita takodje ne nalaze nisko stablo jer se jednostavnim masinicama i priborom lako mogu dosegnuti i nesto vece visine.

Niske ramene grane prave veliki problem kod obrade a ne vidim neke velike prednosti takve rezidbe pa mislim da je inercija preporucivanja niske krune tu malo vise uzela maha.

Sačuvana
Stranice: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 50   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.075 sekundi sa 22 upita.