Robert1
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 42
|
 |
« Odgovor #630 Poslato: 05. April 2014, 13:19:01 » |
|
Imam jedno pitanje: gde može da se nabavi kasumicin ili kako ga neko zove kasugamicin, kakvo mu je dejstvo i koja je cena... hvala u napred!
Kasumicin sam nabavio u Madjarskoj izasao me 7900f a to je oko 26e/1L.Nisam jos prskao sa njim tako da ne znam.Za mene je to jaka cena i verujem uopste za vocare ali odlucio sam ove godine da odradim tretman sa njim pa cemo da vidimo.
|
|
|
Sačuvana
|
Let the games begin.
|
|
|
zoransm
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #631 Poslato: 05. April 2014, 19:05:40 » |
|
Imam jedno pitanje: gde može da se nabavi kasumicin ili kako ga neko zove kasugamicin, kakvo mu je dejstvo i koja je cena... hvala u napred!
Kasumicin sam nabavio u Madjarskoj izasao me 7900f a to je oko 26e/1L.Nisam jos prskao sa njim tako da ne znam.Za mene je to jaka cena i verujem uopste za vocare ali odlucio sam ove godine da odradim tretman sa njim pa cemo da vidimo. gde se kupuje u kojim prodavnicama, poljo apoteka ili nešto drugo... u kom gradu i da li postavljaju neke uslove-pitanje prilikom kupovine, takođe da li na granici postavljaju pitanje..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Robert1
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #632 Poslato: 05. April 2014, 21:05:32 » |
|
Doneo mi je prijatelj iz HU i kupio je u poljoprivrednoj apoteci u Baji.Nije bilo nikakvih uslova. Udjes-izadjes i gotovo! 
|
|
|
Sačuvana
|
Let the games begin.
|
|
|
zoransm
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #633 Poslato: 06. April 2014, 08:02:32 » |
|
 hvala Robert
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
zoransm
Mlađi član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #634 Poslato: 06. April 2014, 20:39:26 » |
|
jel su vam se pojavili cvetni "baloni" pupoljci? Na nekoliko stabala, sadnja je jesen 2012, listovi su mi ovog proleća nešto sitniji, nekako slabije razvijeni, kao da su sjajnijeg izgleda i deluju mi nekako savijeni, uvijeni, jel neko zna o čemu bi se moglo raditi , postaviću sutra sliku.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 49
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #635 Poslato: 08. April 2014, 21:04:44 » |
|
kod mene cveta uveliko al je sad to vec star vocnjak, a ovo za listove moras stvarno dobro uslikati da bi se moglo prepoznati o cemu se radi.
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #636 Poslato: 17. April 2014, 20:50:38 » |
|
pocele kise a jos uvek cveta i to samo tako, cime sad i kad tretirati ? najvili su neki prekid kise za sredu koliko vidim pa cu ici kombinaciju signuma antrakola i strptomicina. sta mislite o ovoj kombinaciji
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
ACAPK
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #637 Poslato: 20. April 2014, 08:38:14 » |
|
nesto nece da mi radi sajt kako treba,koci mi pretraga 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
nikodinovici
Neaktivni član
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #638 Poslato: 20. April 2014, 09:13:07 » |
|
Dobar dan svima.Nov sam na forumu,pa bih hteo da se predstavim forumasima... Zovem se Milos i jesenas sam zasadio 80 ari pod dunjom tacnije 500 sadnica. Svaki savet i iskustvo vezano za vocarstvo je dobrodoslo... Postavicu i slike samo malo da proucim kako se to radi... pa da pokusam... 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lozar
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 57
|
 |
« Odgovor #639 Poslato: 21. April 2014, 09:39:16 » |
|
pocele kise a jos uvek cveta i to samo tako, cime sad i kad tretirati ? najvili su neki prekid kise za sredu koliko vidim pa cu ici kombinaciju signuma antrakola i strptomicina. sta mislite o ovoj kombinaciji
Antracol u sebi ima tzv. SAR supstance, koje podižu odbrambenu moć biljaka. Neki izvori kažu da se streptomicin najbolje ponaša baš u „saradnji“ sa njima. Antibiotik se u roku od 2-3 dana razloži pod uticajem sunčevog zračenja pa ga treba nanositi na početku, u sredini i na kraju cvetanja. Sada, doduše, ne možemo mnogo da biramo. Mislim da je ovo dobra kombinacija. Inače, najveći problem kod primene antibiotika u voćarstvu jeste brza pojava rezistentnih sojeva bakterija. Negde sam pročitao iskustvo jednog kolege iz Slovenije, gde voćari prskaju u cvetu bakarnim preparatima, po cenu da te godine izgube veći deo roda ali na taj način spasavaju zasad od preranog propadanja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #640 Poslato: 21. April 2014, 12:22:59 » |
|
Pošto vidim da se prica o upotrebi antibiotika odnosno streptomicina, a pretpostavljam i zbog čega to je najčešće razlog ervnija. Ona se najčešče javlja na kruški i dunji. Više o tome na: http://www.vocarstvo.net/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=1Ti problemi se moraju rešavati preventivno, a kad dođe do upotrebe streptomicina to je zadnja faza da se spšava ono što se da spasiti. Znači treba ukloniti zarežene djelove i to najmanje odsjeći oko još 30 cm zdrave grane. Prilikom rezidbe nositi čist 96% alkohol i poslije svakog stabla umočiti makaze u njega tj dezinfikovati, pa poslije uklanjanjanja grana (koje obavezno treba spaliti) oprskati streptomicinom. Provjerena preventivna kombinacija iz prkse, u ponom cvjetanju Nordox 0.03% plus Aliette 0,25%. Takođe održavati biljku u što boljoj kondiciji.
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
sekki
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 48
OS:  Windows NT 6.1 Browser:  Microsoft Internet Explorer 9.0
|
 |
« Odgovor #641 Poslato: 14. Maj 2014, 09:25:32 » |
|
Pozdrav forumasima! Na jesen 2012 god sam pored ostalih vocki zasadio i 60 sadnica leskovackih dunja. Evo ovih dana vidim da su sve rodile, svaka ima od 5 do 10 plodova a stabla i grane su jos uvek mlade i slabe. Ne lome se i ne krive za sada ali se bojim da ne napravim neku gresku! Da li da plodove proredim, skinem potpuno ili pustim prirodu da radi svoje  ? Molim za savet.... Isti slucaj imam i na 100 stabala kruske Viljamovke!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #642 Poslato: 14. Maj 2014, 10:27:11 » |
|
moj savet bi bio da ih ove i naredne godfine u potpunosti skines.
zasto mislim da bi to trebao da uradis:
ako svaka od tih vockica ostane namladom stablu, tom stablu ce trebati relativno puno energije da plod odhrani, cak i ako ti plodovi budu manji i zakrzljali ipak ce to biti kilogram voca. sad yamisli koliko je to energije koju bi mlado stablo dalo u razvoj drvne mase, odnosno porasta, a za primer uzmi da bi poraslo za kilogram vise grana (odnosno pola kilograma grana i pola kilograma korena). priznaces da je to ogromna masa za jednu mladu vocku koja je pri sadnji tezila sigurno ne vise od pola kilograma
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
ACAPK
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 43
|
 |
« Odgovor #643 Poslato: 14. Maj 2014, 21:01:27 » |
|
ja sam mojim skidao sve cvetove u 2-oj godini 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
armin1
Zlatni član

Van mreže
Pol: 
JEDNOM CU BITI NAJBOLJI
|
 |
« Odgovor #644 Poslato: 15. Maj 2014, 13:30:15 » |
|
nego jos jedan dan kise i onda suvo i lepo vreme, cime cete prskati voce sada ?
|
|
|
Sačuvana
|
IMA TU NECEGA
|
|
|
|