19. April 2025, 14:02:59 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 50   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje vocnjaka dunja  (Pročitano 567825 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Robert1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

Windows NT 6.2
Browser:
Safari

« Odgovor #630 Poslato: 05. April 2014, 13:19:01 »

Imam jedno pitanje: gde može da se nabavi kasumicin ili kako ga neko zove kasugamicin, kakvo mu je dejstvo i koja je cena... hvala u napred!
Kasumicin sam nabavio u Madjarskoj izasao me 7900f a to je oko 26e/1L.Nisam jos prskao sa njim tako da ne znam.Za mene je to jaka cena i verujem uopste za vocare ali odlucio sam ove godine da odradim tretman sa njim pa cemo da vidimo.
Sačuvana

Let the games begin.
zoransm
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #631 Poslato: 05. April 2014, 19:05:40 »

Imam jedno pitanje: gde može da se nabavi kasumicin ili kako ga neko zove kasugamicin, kakvo mu je dejstvo i koja je cena... hvala u napred!
Kasumicin sam nabavio u Madjarskoj izasao me 7900f a to je oko 26e/1L.Nisam jos prskao sa njim tako da ne znam.Za mene je to jaka cena i verujem uopste za vocare ali odlucio sam ove godine da odradim tretman sa njim pa cemo da vidimo.
gde se  kupuje u kojim prodavnicama, poljo apoteka ili nešto drugo... u kom gradu i da li  postavljaju neke uslove-pitanje prilikom kupovine, takođe da li na granici  postavljaju pitanje..
Sačuvana
Robert1
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.2
Browser:
Safari

« Odgovor #632 Poslato: 05. April 2014, 21:05:32 »

Doneo mi je prijatelj iz HU i kupio je u poljoprivrednoj apoteci u Baji.Nije bilo nikakvih uslova.
Udjes-izadjes i gotovo! Laugh
Sačuvana

Let the games begin.
zoransm
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #633 Poslato: 06. April 2014, 08:02:32 »

Thumb hvala Robert
Sačuvana
zoransm
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #634 Poslato: 06. April 2014, 20:39:26 »

jel su vam se pojavili cvetni "baloni" pupoljci?   Na nekoliko stabala, sadnja je jesen 2012,  listovi su mi ovog proleća nešto sitniji, nekako slabije razvijeni, kao da su sjajnijeg izgleda i deluju mi nekako savijeni, uvijeni, jel neko  zna o čemu bi se moglo raditi , postaviću sutra sliku.
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 49

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #635 Poslato: 08. April 2014, 21:04:44 »

kod mene  cveta uveliko al je sad  to  vec  star  vocnjak, a ovo  za listove moras  stvarno  dobro uslikati  da bi  se  moglo  prepoznati  o  cemu  se radi.
Sačuvana

IMA TU NECEGA
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #636 Poslato: 17. April 2014, 20:50:38 »

pocele kise a  jos uvek  cveta i to samo tako, cime  sad i kad tretirati ? najvili su neki  prekid kise  za sredu koliko vidim pa cu ici kombinaciju   signuma antrakola i  strptomicina. sta mislite o  ovoj  kombinaciji
Sačuvana

IMA TU NECEGA
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #637 Poslato: 20. April 2014, 08:38:14 »

nesto nece da mi radi sajt kako treba,koci mi pretraga  Sad
Sačuvana
nikodinovici
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #638 Poslato: 20. April 2014, 09:13:07 »

Dobar dan svima.Nov sam na forumu,pa bih hteo da se predstavim forumasima... Zovem se Milos i jesenas sam zasadio 80 ari pod dunjom tacnije 500 sadnica. Svaki savet i iskustvo vezano za vocarstvo je dobrodoslo... Postavicu i slike samo malo da proucim kako se to radi...  pa da pokusam...

Sačuvana
lozar
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 57

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #639 Poslato: 21. April 2014, 09:39:16 »

pocele kise a  jos uvek  cveta i to samo tako, cime  sad i kad tretirati ? najvili su neki  prekid kise  za sredu koliko vidim pa cu ici kombinaciju   signuma antrakola i  strptomicina. sta mislite o  ovoj  kombinaciji
Antracol u sebi ima tzv. SAR supstance, koje podižu odbrambenu moć biljaka. Neki izvori kažu da se streptomicin najbolje ponaša baš u „saradnji“ sa njima. Antibiotik se u roku od 2-3 dana razloži pod uticajem sunčevog zračenja pa ga treba nanositi na početku, u sredini i na kraju cvetanja. Sada, doduše, ne možemo mnogo da biramo. Mislim da je ovo dobra kombinacija.
Inače, najveći problem kod primene antibiotika u voćarstvu jeste brza pojava rezistentnih sojeva bakterija.
Negde sam pročitao iskustvo jednog kolege iz Slovenije, gde voćari prskaju u cvetu bakarnim preparatima, po cenu da te godine izgube veći deo roda ali na taj način spasavaju zasad od preranog propadanja.
Sačuvana
tatkodvd
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #640 Poslato: 21. April 2014, 12:22:59 »

Pošto vidim da se prica o upotrebi antibiotika odnosno streptomicina, a pretpostavljam i zbog čega to je najčešće razlog ervnija. Ona se najčešče javlja na kruški i dunji.

Više o tome na: http://www.vocarstvo.net/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=1

Ti problemi se moraju rešavati preventivno, a kad dođe do upotrebe streptomicina to je zadnja faza da se spšava ono što se da spasiti. Znači treba ukloniti zarežene djelove i to najmanje odsjeći oko još 30 cm zdrave grane. Prilikom rezidbe nositi čist 96% alkohol i poslije svakog stabla umočiti makaze u njega tj dezinfikovati, pa poslije uklanjanjanja grana (koje obavezno treba spaliti) oprskati streptomicinom.

Provjerena preventivna kombinacija iz prkse, u ponom cvjetanju Nordox 0.03% plus Aliette 0,25%. Takođe održavati biljku u što boljoj kondiciji.
Sačuvana

Budimo dobri domaćini
sekki
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 48

Windows NT 6.1
Browser:
Microsoft Internet Explorer 9.0

« Odgovor #641 Poslato: 14. Maj 2014, 09:25:32 »

Pozdrav forumasima! Na jesen 2012 god sam pored ostalih vocki zasadio i 60 sadnica leskovackih dunja. Evo ovih dana vidim da su sve rodile, svaka ima od 5 do 10 plodova a stabla i grane su jos uvek mlade i slabe. Ne lome se i ne krive za sada ali se bojim da ne napravim neku gresku! Da li da plodove proredim, skinem potpuno ili pustim prirodu da radi svoje Grin? Molim za savet.... Isti slucaj imam i na 100 stabala kruske Viljamovke!
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #642 Poslato: 14. Maj 2014, 10:27:11 »

moj savet  bi  bio  da ih  ove i naredne  godfine u potpunosti  skines.

zasto mislim da bi to  trebao da uradis:

ako svaka od  tih vockica ostane namladom  stablu, tom stablu ce trebati  relativno puno  energije da plod odhrani, cak i  ako ti  plodovi  budu  manji i zakrzljali ipak ce to biti  kilogram voca. sad yamisli  koliko je to energije koju  bi  mlado  stablo  dalo u  razvoj drvne mase, odnosno  porasta, a za primer uzmi da bi poraslo  za kilogram  vise  grana (odnosno pola kilograma grana i pola kilograma korena). priznaces da je  to  ogromna masa  za jednu mladu vocku koja je pri sadnji tezila sigurno ne  vise  od pola  kilograma
Sačuvana

IMA TU NECEGA
ACAPK
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #643 Poslato: 14. Maj 2014, 21:01:27 »

ja sam mojim skidao sve cvetove u 2-oj godini  Laugh
Sačuvana
armin1
Zlatni član

Van mreže Van mreže

JEDNOM CU BITI NAJBOLJI

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #644 Poslato: 15. Maj 2014, 13:30:15 »

nego jos jedan  dan  kise i  onda suvo  i lepo  vreme, cime cete  prskati  voce sada ?
Sačuvana

IMA TU NECEGA
Stranice: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 50   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.052 sekundi sa 22 upita.