13. Januar 2025, 21:25:43 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 50   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Podizanje vocnjaka dunja  (Pročitano 561608 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 42

ja

Java Platform Micro Edition
Browser:
Opera 9.80 (Opera Mini 4.2.13216)

« Odgovor #75 Poslato: 29. Oktobar 2009, 21:58:40 »

Prska se plavim kamenom kad joj opadne 70% lisca.!prebroj listove pa racunaj kad da  prskas!:) A za reklamu se ne sekiraj jos ih ne naplacujem!:)
Sačuvana
SasaNBG
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.60

« Odgovor #76 Poslato: 10. Novembar 2009, 12:03:13 »

Dobar dan narode.

Čitam vaše postove o dunji i veoma sam se zainteresovao, al zanima me sledeće ako neko može da nas uvede u "problematiku".

Imam slobodno pola hektara zemlje. Zasadio bih na njoj dunju. Sad ako neko zna da mi odgovori na sledeća pitanja.

Koliko na toj površini može dunja da se zasadi?
Koliko para konkretno tu treba da se uloži?
Gde mogu sadnice dunje da se nabave?
U kojoj godini dunja može da počne da se eksploatiše?
Koliko ploda se dobija od jednog stabla?
Da li i po kojoj ceni se plod dunje otkupljuje?
Da li je isplativije sav plod plasirati u proizvodnju rakije?

Izvinjavam se ako sam postavio mnogo pitanja, ali ova tema me veoma zanima i planiram ozbiljno da se posvetim ovom poslu.
Unapred zahvaljujem
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 52

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #77 Poslato: 10. Novembar 2009, 19:01:18 »

Pozdrav Saša
Ja sam nov u proizvodnji Dunje, tačnije tek treba da zasadim oko 300 stabala ali ti donekle mogu dati tačne odgovore. Kažem donekle jer ću se držati sopstvenog iskustva.
   1. Dunja se sadi sa razmakom između redova 5m, razmakom između sadnica 4m i sa minimalnim rastojanjem od komšije 3m što za moju njivu od jednog jutra ( oko 0,6 ha ) iznosi 296 sadnica Dunje.
   2. Sadnice Dunje u rasadniku Gilić iz Konjuha u zavisnosti od klase su od 80 - 250 dinara po komadu. Zvonimir Gilić nudi četiri klase sadnica Dunje.
   3. Rasadnik Gilić 063 634 543.
   4. Po knjigama koje sam pročitao Dunja u pun rod stiže od 5 - 8 godine, mada već u trećoj možeš očekivati donekle pristojan rod.
   5. Imam pet stabala Dunje starih oko 30 godina i sa njih sam ove godine skinuo nešto manje od jedne tone.
   6. Gledao sam na vestima onog čoveka što je hteo da poseče voćnjak jer je otkupna cena za Dunju bila 7 dinara po kilogramu.
   7. Za rakiju koju sam ispekao ove godine od jednog ugostitelja ( inače dobrog prijatelja ) sam dobijao 1500 dinara po litri. Nisam je prodao iz razloga što sam ispekao svega 47 litara rakije i većinu od toga poklonio.

Nadam se da sam ti pomogao. Ali opet poslušaj i druga iskustva. Nadam se da neko zna mnogo više.
Pozdrav
Sačuvana
SasaNBG
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Opera 9.60

« Odgovor #78 Poslato: 11. Novembar 2009, 10:31:01 »

Mile hvala na odgovoru.

Pa i nije to nego ulaganje što se tiče finansijske strane. Ja sam mislio da sa 5.000 evra neću da se skrpim.
Ajde ljudi dajte još malo informacija. Kako se priprema zemljište, kakvo zemljište treba da bude, zalivanje, zaštita i ostalo...

Pozdrav svima i Mile hvala još jednom
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

ja

Browser:

« Odgovor #79 Poslato: 11. Novembar 2009, 12:44:30 »

sale ime moje evo ti moje iskustvo o dunjama koje imam.zasadio sam 300 stabala na povrsini od 0,5 h razmak izmedju redova je 3,5m a izmedju vocki isto!zasadjene su prosle jeseni a sad sam imao 10 dunja.vec rodile!
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

ja

Browser:

« Odgovor #80 Poslato: 11. Novembar 2009, 12:49:48 »

1.sadnice sam platio 1000e na fakultetu u novom sadu . 2 danas sam zvao nektar backa palanka i cena dunje je 16 din plus pdv.tvoj prevoz! 3 ja mislim da nije to mala cena jer nemam toliko troskova koliko mogu da vrate.lake su za branje!
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

ja

Browser:

« Odgovor #81 Poslato: 22. Novembar 2009, 19:15:48 »

gospodo danas sam ogradio vocnjak! i od danas vise nemam problema sa zecevima i srnama!
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.2

« Odgovor #82 Poslato: 23. Novembar 2009, 11:37:15 »

ja jos nisam zasadio moje ali taj razmak 5x4 je prevelik dunja nije bujna vocka i trebace joj godine i godine da zatvori tu prazninu izmednju stabala u redu  pri trenutnoj ceni sadnica od oko 150 din. nije nikakva investicija da ides na guscu sadnju a da kasnije za 15-ak godina proredis ako je potrebno a dotle si imao dupli rod. zavisi kako prodajes takvu ces i cenu imati ako ides na pijacnu prodaju tu je cena znatno visa i krece se u zadnjih 5 godina izmedju 60 i 80 dinara to je zadnje voce koje zri kod nas i koje moze da se iznese na pijac i svi koji proizvode voce za stonu upotrebu trebali bi da ga imaju .
Sačuvana
Mladen81
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 43

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0.6

« Odgovor #83 Poslato: 23. Novembar 2009, 20:05:50 »

Prvo pozdrav svima na forumu, ovde se moze dosta nauciti.

Planiram zasaditi na nekih 0.5h dunju. Vidim da ima raznih misljenja o najboljem razmaku pri sadnji, ova ideja o guscoj sadnji i kasnijem proredjivanju nije losa ali mislim de ce posle vadjenja sadnica razmak ostati preveliki.
Krajnji, mozes li napisati zasto si odlicio saditi 3.5x3.5  Siguran sam da u privim godinama to daje rezultatat
kroz veci prinos ali sta kad se krosnja formira, moralo bi se ici na ostrije orezivanje.
Sačuvana
pola pije pola sarcu daje
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 60

Windows Vista
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #84 Poslato: 24. Novembar 2009, 04:26:46 »

zasto dunja ??  nigde je nema u  sortimentu   osim kod nas ,, dalis e odlucujete  za dunju  sto   je manji rad?  ili veci prinos?bas me zanima?
Sačuvana
Mladen81
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0.6

« Odgovor #85 Poslato: 24. Novembar 2009, 16:52:04 »

zasto dunja ??  nigde je nema u  sortimentu   osim kod nas ,, dalis e odlucujete  za dunju  sto   je manji rad?  ili veci prinos?bas me zanima?

Iskljucivo zbog proizvodnje rakije za koju cenim da ce se prodati lakse nego sljivovica, naravno kvalitet se podrazumeva.
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #86 Poslato: 24. Novembar 2009, 20:27:11 »

ja jos nisam zasadio moje ali taj razmak 5x4 je prevelik dunja nije bujna vocka i trebace joj godine i godine da zatvori tu prazninu izmednju stabala u redu  pri trenutnoj ceni sadnica od oko 150 din. nije nikakva investicija da ides na guscu sadnju a da kasnije za 15-ak godina proredis ako je potrebno a dotle si imao dupli rod.
Taj razmak sam kao optimalan pročitao u nekim od knjiga i mislim da je to pravilno. Pročitao sam i to da na 1ha maksimalno može da se zasadi 880 stabala što na površinu od 1 jutra izađe oko 503 kom. Ali to je za to potrebno imati i zemljište na kome se to može tako rasporediti. Kod mene je na površinu od 1 jutra moguće zasaditi voćnjak od tri reda jer je širina nešto veća od 15m a dužina zemlje oko 380m. Na toj širini  kada bih pravio četvrti red razmak između redova bi bio oko 3m što je po meni neprihvatljivo. Isto tako je neprihvatljivo (po meni) da razmak između sadnica bude manji od 3,5m.
Za gustu sadnju i vađenje biljke u punom rodu zar nije šteta?
Danas sam iskopao rupe 4,5m između redova a 3,70m između sadnica. Morao sam tako da bih ostavio razmak do komšije po oko 3m sa obe strane.
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 1.5.0.2

« Odgovor #87 Poslato: 24. Novembar 2009, 22:21:09 »

svako ima pravo na svoje misljenje i meni su govorili da sadim sljivu "po udzbenicima" 6x5   a ja ih posadio 5x2 pa se nisam pokajao svake godine ih orezujem i tako drzim pod kontrolom kajsiju sam sadio na 5x3  a dunju cu sigurno gusce .

nije steta vadjenje sadnice ako dodje do toga i kad dodje . jedna sadnica kosta oko150 din . a prinos od 5 do recimo 12 godine ti je udvostrucen u svakom slucaju bez  obzira o kom se vocu radi ti taj prostor i tako ne koristis bar do 15 godine znas koliko vremena treba da se jedna dunja ili neko drugo drvo razvije 4 metara u precniku . ne tvrdim ja da vocki ne treba tih 4 ili pet metara prostora vec da joj to treba mnogo kasnije a dotle ti iskoristavas maksimalno tu povrsinu. i sto se tice prskanja svako ko prska atomizerom on ide kroz redove i ne moze svako drvo da prska posebno vec prska neprestano i tu imao u redu 50 ili 100 sadnica troskovi ti se ne povecavaju sto ide u prilog guscoj sadnji ko gaji iz hobija par stabala moze da sadi i na 10x10 a neko ko zeli da ima i profit iz tog posla mora da gleda da sa sto manjeg prostora i sa manjim ulaganjem izvuce maksimum da bi ta proizvodnja bila rentabilna i da bi mogao da ulaze dalje u taj posao i da prezivi
Sačuvana
Mladen81
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 1.0.6

« Odgovor #88 Poslato: 24. Novembar 2009, 23:05:49 »

5 x 2 , posle 4-5 godina izvaditi svaku drugu u redu i dobijamo 5 x 4 . Grofe mislim da tvoj predlog ima smisla pogotovo za one
koji dobiju podsticajna sredstva pa ih sadnica izadje oko 50 dinara.
potrudicu se da dodjem do knjige ,Gusta sadnja jabuke, kruške i dunje'
Sačuvana
mile
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #89 Poslato: 25. Novembar 2009, 17:22:57 »

Grofe naravno da ima smisla to što kažeš ali u ovom kraju moj će voćnjak biti među gušće zasađenim ( možda i najgušći ) mada ih nema mnogo. Probaću sledeće jeseni  ( možda ), kad budem sadio Kruške, da malo zgusnem. 
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 50   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.043 sekundi sa 22 upita.