alambik
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 12. Decembar 2008, 00:43:48 » |
|
Хтео сам вечерас да вам скенујем два цртежа, један је уметнички, а други технички, и оба представљају традиционални калвадос аламбик, на колима (да се може транспортовати, мењати локација, јер су ови апарати "пекли по кућама"). Овај уређај састоји се из три спрегнута казана. Нажалост, скенер неће, па неће. Не знам шта му је. Каже да је на одржавању, па кад заврши с тим. Нич га не разумем.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
cip
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
Starost: 66
OS:  Windows XP Browser:  Microsoft Internet Explorer 6.0
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 14. Avgust 2009, 17:35:22 » |
|
Ovi skenirani cretezi su antologijski.  Svak acast izumiteljima. Ocigledno su imali dobru motivaciju da nesto dobro ostave pokolenjima iza sebe. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 22. April 2013, 19:15:43 » |
|
Inače se kod parne destilacije (za neke materijale) smatra da se odvija pod najboljim uslovima ako je odnos težine i zapremine 4:10. Iskreno ovo sad nisam razumeo.  Dali je to 4 litra/kila komina na 10 litra zapremnine kazana,ili kako si mislio?
|
|
|
Sačuvana
|
Investicija u znanje jos uvjek donosi najbolju kamatu.
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 22. April 2013, 20:15:50 » |
|
Voda ima odnos između težine i zapremine 1:1, 1 kg jednako 1 l. Ako sada neki materijal rastreseš, odnosno njegovih 4 kg težine smjestiš tako da zauzima zapreminu od 10 l onda je odnos između težine i zapremine 4:10. Drugačije rečeno, nemoj materijal nabijati. Ostavi ga u rahlijem stanju. 
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 23. April 2013, 00:15:57 » |
|
Dobro je,nisam bio daleko sa pretpostavkom.  Dali ima negdje da se vidi kazan sa parnom destilacijom u presek ,kako je napravljen,jer me zanima nacin njegovog rada? Trazio sam po internetu i video kako izgleda i radi, ali ga nazalost nisam nasao u preseku. Sledece pitanje bi umalo bilo "sta je to u rahlijem stanju"(jer nikad tu rec dosad cuo nisam, ali je sigurno-rastresito,ne nabijeno...) ali sam shvatio objasnenje u prethodnoj poruci. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 23. April 2013, 07:39:03 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 24. April 2013, 15:47:32 » |
|
Hvala ti za nacrt,kazanpasa  Gledajuci tvoj nacrt, moram da ti priznam da su se kod mene pojavila i par drugih pitanja. Prvo dali je ovo toja predpostavka za Kazan na paru ili si ovo, ovako napravljeno vec negdje video? Jer kako sto je ovo sematski prikazano, u princip je kako da stavljas vodu u kazan a suvi kom odvajas od vode sa resetkama sa medjuprostorom. Iskreno mi nekako nije jasno gde i kakao ce para ,njen refluks....itd.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 24. April 2013, 17:15:14 » |
|
Hajde da popravimo stvar koja očito izaziva zabunu spominjanjem kazana za parnu destilaciju kod proizvodnje grappe.  Kada sam ga ja pominjao onda je to je bilo u kontekstu one priče o industrijskim postrojenjima koja kao prvi korak kod alkoholom siromašnog materijala koriste tako nešto (iako ima i drugih mogućnosti, esencije i eterična ulja kao naknadni dodatak), i to u seriji više takvih uređaja, i onda takav rezultat u vidu pare uvode u veču ili manju rektifikacionu kolonu ili sistem serijski povezanih kazana. Tamo se dešava refluks i sve ono što je vezano za alkoholnu destilaciju. Inače na kazanima za parnu destilaciju se ne radi alkoholna destilacija niti se na njima to može raditi (u smislu samo na njima, bez drugih kazana u igri) osim u ovakvim situacijama kada se ima namjera izvuči ono malo što se u materijalu nalazi pa se rezultat preusmjeri na kazan za alkoholnu destilaciju. Isto tako se u kazanima za alkoholnu destilaciju ne može raditi sa suvim materijalima koja nikako nemaju alkohola u sebi, ili ga imaju u jako malim količinama. P.S. Ovo je više nego dobro nacrtan kazan za parnu destilaciju jer u sebi, u zavisnosti od prikaza jedne pregrade, sadrži i stariju verziju sa vodom u istoj posudi, i onu moderniju sa uvođenjem pare iz druge posude ili generatora za njeno pravljenje.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 24. April 2013, 19:14:26 » |
|
Ovo je vrlo interesantno. Bistrice,dali ti(ili pa bilo ko drugi) u svojoj “biblioteci” imaš presek ili šematski prikaz postavljenosti kazana za parnu destilaciju sa celokupnom potrebnom opremom,da bi se prakticno(slikovito) videlo i shvatilo nacin rada i proces destilacije grappe? Ja sam gledao kazane na netu u kojima se dovodi para sa strane ili odozdo ali ne kako ovaj na šemi kazanpase, nego para dolazi iz posebnih kazana postavljeni pored ovih u kojima stavljaju presovani kom. Evo na šta sam mislio,   Nije da imam nameru da pravim ovakav kazan ali me stvarno zanima kako radi. 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 24. April 2013, 19:36:51 » |
|
Jon, iskreno i dobronamjerno. Ostavi se te priče i radi kao do sada. Vino od samotoka i komovicu od vlažnog tropa od bijelog grožđa. Priče su usko povezane. Nakon dobivanja najkvalitetnijeg vina ostaje trop od koga se pravi i najkvalitetnija komovica, i to na klasičnom kazanu. Kazani za parnu destilaciju pa tako i ovi na slikama koje si postavio za grappu imaju jako jednostavnu konstrukciju, i to upravo onakvu kakvu je kazanpaša izuzetno dobro nacrtao. Na prelazu plave i žute boje ostavi otvoreno ili rešetku i dobio si klasični stariji model. Na istom tom prelazu postavi nepropusnu pregradu i zamisli da para ulazi preko one sive boje sa strane i dobio si ono što pominješ za dovođenje pare sa strane, iz bliskog ili udaljenog mjesta gdje se ona stvara, svejedno je. Ne znam šta tu ima komplikovano, u smislu procesa. Možda ti pomogne ovaj link. http://www.lavander.hr/destilacija.htmShvati da ne postoji ništa drugo. Nakon ovakvih kazana se isparenja iz njih nekoliko (zbog količine) uvode u rektifikacioni stupac.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 24. April 2013, 23:41:40 » |
|
Neboj se, necemo Italjanima da pravimo konkurencije.  Kako sto sam i napisao-samo sam vrlo ljubopitan,jer se i znanje a i neznanje djeli sa prijateljima. Ja cu to naravno i dalje, kako i dosada, raditi na provjereni i preporucani nas"balkanski"nacin. Iskreno sam mislio da im je nacin rada mnogo kompliciraniji nego sto u sustini i je.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 25. April 2013, 00:34:36 » |
|
Ne bojim se ja za talijane nego za tebe. Izgleda jednostavno ali ne treba zaboraviti da ovo daje samo jedan segment koji čini grappu, onu koju dobiješ u flaši. Ima u njoj itekako destilata koji se pravi kako ti kažeš na „balkanski način“. Ovo na linku za parnu destilaciju je suštinski prikaz iako u najsavremenijim talijanskim destilerijama postavljaju dodatno ventile za regulaciju pritiska i time bitno utiču na sastav isparenja koja se na kraju procesa kondenzuju i čine destilat.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #28 Poslato: 25. April 2013, 01:55:43 » |
|
Hvala ti za nacrt,kazanpasa  Gledajuci tvoj nacrt, moram da ti priznam da su se kod mene pojavila i par drugih pitanja. Prvo dali je ovo toja predpostavka za Kazan na paru ili si ovo, ovako napravljeno vec negdje video? Jer kako sto je ovo sematski prikazano, u princip je kako da stavljas vodu u kazan a suvi kom odvajas od vode sa resetkama sa medjuprostorom. Iskreno mi nekako nije jasno gde i kakao ce para ,njen refluks....itd. Vidio sam dosta takvih sa raznim varijantama pa sam na osnovu njih nacrtao taj.Za reflukx samo natrpas malo manje suhog voca i na gornjem djelu stvoris prostor.Prva resetka iznad vode je da stabilizuje zapljuskivamnje kipuce vode,iznad nje je medjuprostor za paru,koja ce sebi probijati put kroz suho voce,druga resetka je da drzi suho voce odvojeno od vode.Posuda sa strane je regulator nivoa vode u kazanu.Kako voda isparava iz posude nadolazi ista kolicina i u kazanu drzi stalni nivo.To bi bilo to ,takodjer Bistrica ti je jako dobro objasnio o cemu se radi.Ako te jos sta zanima slobodno pitaj.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
jon
|
 |
« Odgovor #29 Poslato: 25. April 2013, 23:29:49 » |
|
Ne bojim se ja za talijane nego za tebe. Nemoj se bojati! Ostajem ja pri tome da to i dalje radim po naški...balkanski....ako si na to mislio  Shvatio sam da je mnogo bitan faktor kvalitet buduče komovice, količina vlažnosti ili sadrzaj tečnosti kod samog koma koj ide na destilaciju. ....Ako te jos sta zanima slobodno pitaj. Hocu sigurno!  P.S. Preporuke taljana za vrste gozdja za Grappu su: Muskato,Rizling,Miller-Turgau,Traminac i sorta Barbera.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|