03. Oktobar 2024, 13:44:53 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sistem spregnutih kazana..., kazan za parnu destilaciju i sl.  (Pročitano 55744 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
reggacci
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #30 Poslato: 30. Novembar 2014, 23:35:32 »

Dobar dan,svima evo vec duze vreme pratim tekstove na forumu ali sam se sada tek,registrovao imam jednu dilemu a samim tim i pitanje,naime pecem rakiju dugi niz godina ali uglavnom sa tudjim kazanima ,nedavno sam kupio jedan stari kazan od jednog starine,a inace i posedujem destilator za etericna ulja,a moze da radi i kao vakum uparivac.
Moje konkretno pitanje je posto imam nameru da uz odredjene prepravke napravim kazan za destilaciju ali pod vakumom,znaci pod smanjenim pritiskom,da li da se upustam u takvu paradu i sta dobijam takvom destilacijom
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #31 Poslato: 01. Decembar 2014, 18:26:56 »

Upuštali su se talijani već duži niz godina za komovicu iz tropa, što je puno pogodniji materijal za ovakvu destilaciju, pa još uvijek nisu postigli zadovoljavajući rezultat.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem, osima ako je glagolski pridjev radni jednak nuli.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
reggacci
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #32 Poslato: 01. Decembar 2014, 21:32:35 »

Pa razmisljao sam da prvo, radim destilaciju pri normalnom atmosferskom pritisku,a drugu pri znizenom.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #33 Poslato: 01. Decembar 2014, 21:39:18 »

Rekao sam ti već da su pokušavali giganti od destilerija i nisu uspjeli, pa nema čak ni naznake da bi mogli, a ti radi kako hoćeš.
Sačuvana

U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
reggacci
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #34 Poslato: 02. Decembar 2014, 10:15:57 »

Cekaj malo ,da pojasnim,razmisljam da energiju iz prve destilacije koristim,za drugu pri smanjenim pritiskom,tim postupkom cu naravno mnogo ustedeti na samoj energiji.
Drugo nevidim razlog ,da Italijani nisu uspeli kako kazes,mozda dobijaju menje vise bolje ili losije rezultate,ali sama destilacija pri smanjenom pritisku nije sada izmisljena, i koristi se u vecim postrojenjima za destilaciju ,mozda nije svakom pristupacan ,sam aparat koji ce raditi pod vakumom zbog svoje cene.
Nadalje mislim da cu dobiti na kvalitetu rakije, posto je napon pare kod ETANOLA bilo koje temperature,mnogo veci od napona pare vode,a samim tim ce u isparenju uvek,biti vise ETANOLA nego u tecnosti iz koje isparava.
Ako dobro razmisljam da napon pare, zavisi od temperature,onda je normalno da sto je veca temperatura,veca su isparavanja,
Verovatno se slazes da u komini nema nekih ALDEHIDA npr.Furfurala vec on nastaje prilikom destilacije ,prilikom zagrevanja na vecim temperaturama,samim tim kada pocnu nastajati aldehidi odmah se iz njih izdvajaju MELANOIDI a sve ovo utice na kvalitet rakije,a navedene komponente se nemogu izbeci drugojacije
nego samo pri smanjenom pritisku ,ZASTO zato sto kada je smanjen pritisak nije potrebna tolika temperatura za destilaciju.
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #35 Poslato: 02. Decembar 2014, 15:18:55 »

Citat
Cekaj malo ,da pojasnim
Pa vidiš da čekam od prve poruke. Gotovo da ne pišem, a i kasnije ću isto tako ako nije produktivno.
Citat
Nadalje mislim da cu dobiti na kvalitetu rakije,
Ako to dobiješ, pa makar u istom kvalitetu rakije na klasičnom kazanu, bit ćeš prvi na planeti.  Smiley
Jedino što mislim da je to nemoguće, ne samo sada nego u narednih sto godina, za sada sam siguran. Za kasnije od toga ne znam. Zbog toga i kažem da talijani nisu uspjeli. Normalno da su uspjeli obaviti destilaciju, jer to uspije ama baš svako ko ima bilo kakav kazan pa i ovaj za vakum destilaciju, ali nisu uspjeli dobiti približan kvalitet onom uz normalan pritisak. Ne samo onom klasičnom kazanu nego i onom rektifikacijskom.

Polaziš od pogrešnih pretpostavki i teza. Aldehida itekako ima u fermentisanom materijalu, i pored viših alkohola i estera predstavljaju najzastupljeniju grupu hemijskih jedinjenja i po broju i po količini u svim alkoholnim pićima, destilatima, vinima... Jedan od glavnih produkta koji nastaje fermentacijom, a pojačano još oksidacijom vina, acetaldehid, predstavlja od 70-90% od svih prisutnih aldehida u pićima. Druga je stvar što bakar dodatno ubrzava reakcije njihovog nastanka u destilaciji oksidacijom iz alkohola. Ne samo to nego je njihov doprinos aromatskom kvalitetu jako važan. Itekako je važan doprinos i ovog furfurala i ostalih produkta zagrijavanja, odnosno uticaja visokih temperatura zagrijavanja. Zato redovno svi kazani koji imaju dvostruko dno, i bilo koji drugi način zagrijavanja, daju lošiji kvalitet rakije od onih koji se zagrijavaju otvorenim plamenom.

Nije sve crno bijelo nego u full koloru, inače bi se lako smučkalo od hemijskih jedinjenja nešto što jako liči na dobiveni destilat. Tajna destilacije i nije tajna u smislu isparenja etanola i vode iz vina i fermentisanih materijala. Za nju postoji pisani trag da se upotrebljavala još u osmom vijeku. Od tada pa do danas, uz brojne eksperimente i raznorazne pokušaje, tako je i krenuo nastanak hemije kao nauke, nije otkriven potpuni mehanizam interakcije hemijskih jedinjenja kod stvaranja arome, a vjerovatno u punom smislu riječi neće nikad, jer bi to onda bilo potpuno ovladavanje materijom i otvoren put ka besmrtnosti. A to je nemoguće. Nije moguće zbog toga što se u fermentisanom  materijalu i destilatima nalazi par hiljada hemijskih jedinja koja isparavaju i još toliko koja se stvaraju u reakcijama sa onim neisparljivim. Zato je to nemoguće uraditi jer postoji mnogo veći broj nego što su milijarde različih varijacija i proporcija u slaganju arome i ukusa. Zbog toga su i destilaciona postrojenja, kako rektifikacione kolone, tako i ova za vakum destilaciju, nemoćna u konkretnoj situaciji. Nemoćna su pred aromama i mnoštvu hemijskih jedinjenja, a druga je stvar dobijanje što čistijeg etanola ili nafte i sl. Nemoćna iz razloga što na njima čovjek mora da namjesti šta želi odbaciti, a šta ostavljati u destilatu, a ne zna šta bi. Taman što izdvoji ono što bi trebao pa shvati da je izdvojio i ono što nije, a kada riješi taj problem onda shvati da sad nešto treće strši ili nedostaje, zato što mu fali ono prvo da bi ga ublažilo ili istaklo, i tako u krug. Nemoćna su jer drugačije konstruisani i postavljeni aparati za destilaciju rade drugačiji raspored svih aromatskih jedinjenja, koji bi eventualno mogao da bude i bolji nego na onom kod klasičnog kazana, ali naprosto nije. Nemoćni su jer spoznaja o parcijalnom pritisku i brzini isparavanja je samo načelo sa mnogo odstupanja i to na skroz suprotan naćin. Vidljivo je iz dokaza o isparavanju viših alkohola u prvencu a metanola u patoci, o ćemu sam detaljno pisao kao očigledan primjer. Njih se može objasniti i predvidjeti, ali druge složenije interakcije na žalost ne. I tu sva pamet planete staje i skida kapu pred bogatstvom, kompleksnošću i veličanstvom prirode.
Pusti neutemeljene fiks ideje jer kad ne uspijevaju oni koji imaju mnogo više znanja kako ćemo uspjeti svi mi koji smo skloni ne razumjeti i elementarne postavke i način funkcionisanja.  

Sačuvana

reggacci
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #36 Poslato: 03. Decembar 2014, 21:53:22 »

IHHHH.... sada kad neko cita,ovaj tvoj post pomislice da svet pokusava, da vodi destilaciju pod, smanjenim pritiskom ali neuspeva,ili Italijani kad vec njih pominjes.
Destilacija kako sam opisao da hocu da pokusam ,ali ne da pokusam da radim destilaciju, po principu koji sam opisao, vec da pokusam opremu da skockam....po tom principu se radi poodavno u vecim destilerijama cak najpoznatijim.
Inace kada vec pominjes Italijane,ja cu pomenuti Francuze ,sestra mi zivi u Francuskoj ,i radi u destileriji MASSENEZ,
koja ima tradiciju mislim jos iz 19 veka.inace je smestena u Difebax o val-u.
Bio sam tamo jos davne 98 i tada sam video ,da vode destilaciju pod vakumom.
A kada sam pominjao Aldehide, rekao sam neki ili da se preformulisem Furfurala nema u prevrelom kljuku nastaje tek kasnije,,,,,.........da se neponavljam.
Tako da mislim druze Bistrice da moje ideje,jesu samo to ali ne i neutemeljene..
I kada sam trazio pomoc ili misljenje mislio sam da neko zna ,da mi pomogne oko montiranja ili sklapanja takve opreme ,nisam mislio da mi drzis teoretska, predavanja koja si ti ispisao kao roman ,jer ja to sve otprilike znam
PS.Nemoj da se ljutis sto ovako ,napisan tekst izgleda OSTAR sa moje strane ,samo vrsimo dijalog putem ove spravice,pa to izgleda kako,izgleda inace uzivo bi to bilo bas zanimljivo
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #37 Poslato: 03. Decembar 2014, 23:09:41 »

Citat
...sada kad neko cita,ovaj tvoj post pomislice da svet pokusava, da vodi destilaciju pod, smanjenim pritiskom ali neuspeva,...
Onaj ko ne zna da čita ne može ništa ni pomisliti o mom pisanju, a onaj ko zna nema šta drugo da pomisli osim ono što je već napisano...
Citat
Normalno da su uspjeli obaviti destilaciju, jer to uspije ama baš svako ko ima bilo kakav kazan pa i ovaj za vakum destilaciju, ali nisu uspjeli dobiti približan kvalitet onom uz normalan pritisak.
...ovakve stvari mi se ponavljaju po ko zna koji put na forumu tako da nemam volje komentarisati i bilo šta reći, osim onog što sam već rekao, radi kako hoćeš. Tvoj odabir.
Sačuvana

reggacci
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #38 Poslato: 07. Decembar 2014, 08:42:31 »

Neboj se, necemo Italjanima da pravimo konkurencije. Smiley
Kako sto sam i napisao-samo sam vrlo ljubopitan,jer se i znanje a i neznanje djeli sa prijateljima.
Ja cu to naravno i dalje, kako i dosada, raditi na provjereni i preporucani nas"balkanski"nacin.
Iskreno sam mislio da im je nacin rada mnogo kompliciraniji nego sto u sustini i je.

I veruj mi da jeste,to sto je kolega BIstrica postavio da pregledas ,je destilator etericnih ulja ,a ova slika od druga kazan pase nece to bas tako ici,ako hoce da pece rakiju,eventualno da izvuce esenciju to da,kazani za destilaciju pod parom nerade tako ,negde je kolega bistrica napisao generator pare e to vec moze,i jos dodas parni kotao najmanje 200kg pare na sat itd itd
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #39 Poslato: 07. Decembar 2014, 16:04:38 »

Tako da mislim druze Bistrice da moje ideje,jesu samo to ali ne i neutemeljene..
Namjere ili ciljevi sad već postaju vidljiviji pa da ih skinemo sa dnevnog reda, što ne znači da nećemo pričati na malo drugačiji način, ako nakon ovoga budeš voljan. Zbog toga nisam ni htio dublje ulaziti u priču ali očito da ću morati. Opet tvoj odabir.
Kažeš da bi vakuum destilacijom dobio bolji kvalitet rakije. Na osnovu čega i kako to misliš dobiti ili samo pričaš napamet? Koja to jedinjenja u većim koncentracija namjeravaš njome izbaciti, a koja povećati u destilatu? Izaberi bar jednu stranu ako nećeš obe.
Sačuvana

reggacci
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 07. Decembar 2014, 16:30:52 »

Vec sam napisao sta nebih imao u rakiji, ali nemislim da je to od presudnog znacaja,od presudnog znacaja mi je usteda energije ,brzina i funkcionalnost ako ih povezem zajedno tako da odmah radim i prepek, i ako ne bolji onda bar finalni proizvod u istoj ravni kao i pod atmosferskim pritiskom
cak uopste netvrdim da ce biti bolji bice u istoj normativi kao i na redovnom pritisku
ali stavke koje sam naveo su dovoljne,da takav proizvod mogu pod istim kvalitetom, daleko povoljnije plasirati na trziste
Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #41 Poslato: 07. Decembar 2014, 16:44:05 »

Ma problem i jeste u tome što bi takvom vakuum destilacijom upravo i dobio više onoga što si imao namjeru umanjiti. Furfurala, jer si jedino njega spominjao. Ne samo njega nego i vode i svih drugih visokoključajućih teže isparljivih jedinjenja koja nisu ostala u kazanu nakon prve destilacije. Vakuum destilacija i služi za njihovo dobivanje.
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.096 sekundi sa 21 upita.