Prošle godine smo, ja, moj prijatelj i njegov šogor uzeli kajsiju.Njih dvojica su ispasiranu ,bez koštice ,4% šećera, stavili na fermentaciju u prijateljev podrum. Mešali su kom dva –tri puta dnevno,ostatak dana pokriveno najlonom .Znači ,uslovi su bili isti,ista kajsija ,ista temperatura, isto šećera,isto mešanje,..
Prijatelj je radio klasičan prepek sa odvajanjem frakcija, a njegov šogor kazan na kazan.Taj dan kad se pekla rakija, šogorova je po mišljenju svih prisutnih, a bilo ih je dosta, bila bolja i na mirisu i ukusu od prijateljeve.
Posle jedno dva meseca,bili mi kod šogora ,kuvali neki paprikaš,i da on od one njegove kajsije, kad to više nije ni ta aroma ,ni ukus, ko što je bila prvog dana.Aroma je još i bila tu, ali ne više tako intenzivna.
Prošlo je , ponovo jedno mesec i po dana i okupimo se mi kod prijatelja, doneo i šogor svoju na degustaciju. Sada je aroma bila još manje izražena a ukus nekako čudan ,ne karakterističan, vuklo je na nešto ,ali nismo mogli oceniti na šta.
Istovremeno ,prijateljeva rakija je sada bila mnogo bolja, aromatičnija, i uopšte mnogo lepša za piće nego ranije.(mada mnogi nisu imali zamerke ni pre

)
Pre neki dan mi prijatelj kaže, da je šogor svu rakiju ponovo prepekao ,sada uz odvajanje svih frakcija.
P.S. Možda nije bitno za ovu temu, ali ja sam svoju držao u mom podrumu ,zatvorena fermentacija ,enzim, kvasci,hrana,bez šećera.