13. Januar 2025, 20:32:55 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Stubovi armatura u vinogradu  (Pročitano 210110 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #135 Poslato: 04. Februar 2018, 20:46:58 »

Bistrice,pisali smo u isto vreme,e baš tako izgleda  Thumb
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
peceni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 59

Windows NT 10.0
Browser:
Mozilla compatible

« Odgovor #136 Poslato: 04. Februar 2018, 20:47:49 »

ovo mi je mozda lakse izvodljivo, slicno sam ja razmisljao ali nisam bio siguran da li moze da kosnik bude tako blizu...hvala u svakom slucaju...
Sačuvana
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #137 Poslato: 20. Februar 2018, 12:53:27 »

blue_moon

Da li si ti primetila da su u početnoj fazi vegetacije lastari veoma krhki i možeš da ih vežeš za betonski stub oluja ima da ih odlomi. Doduše ne dešava se to tako često i čista je sreća ili nesreća oluja u tom početnoj fazi kada su lastari takvi da se lako polome. Lastari se lako lome u osnovi kad su jedri jer sadže dosta vode posle obimnih kiša.  Mladi lastari  mogu da se  polome i onda kada se privezuju za potporu. Kad imaš više lastara uvek ti nešto ostane, a kad imaš samo jedan lastar koji polomiš u fazi kad je lako lomljiv onda ti ne ostane ništa. O tome govorim. Ništa nije savršeno bez mane.
Meni je do sada bilo dobro po starom načinu obrade i forniranja vinograda. Hvala za savete o novinama.
Vama želim mnogo sreće i sve najbolje u daljem radu.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #138 Poslato: 20. Februar 2018, 13:17:35 »

Naravno da su krhki u prvoj godini zato se za armiranu žicu vezuju laganije,ali na više mesta kako rastu.E sad za veće vinograde je to automatizovano plastičnim prstenovima.Tek druge godine ide čvrsta guma na više mesta.Bitno je da pratiš stabljiku dok raste.

Evo slikovito vinograd od pola ha,kako to izgleda nakon par godina.Ovde se išlo na tehniku ostavljanja tog jednog lastara.Bilo je i vjetrova i oluja u naletima.Nijedan se nije pomerio.  Smiley

Ma kakav betonski stub,jedna armirana žica je dovoljna.  Smiley

Hvala na lepim željama ali u ovom poslu najmanje na šta bih se ja oslanjala je sreća.Možda je potrebna u onom delu kad dodje Prerada pa ako pada kiša celo leto kao one 2014. i nijedna zemlja iz regiona nije uspela da je ishendluje i iznese kao što je iznela 2011. kvalitetan rod.Ili prošle kad su visoke temp bile nemilosrdno dugotrajne kad ne treba.
Ali ni to nije nešto što se ne da rešiti na kraju krajeva.
Ti radi kako misliš,to je tvoj izbor na kraju krajeva.Ja samo iznosim ono što su moji stavovi,i kako sam ja videla poslednjih nekoliko godina u praksi na više vinograda.Pa ako i jedna osoba tu nadje nešto što će mu koristiti biću zadovoljna.
Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #139 Poslato: 20. Februar 2018, 13:32:45 »

blue_moon
Lastari nisu krhki cele prve godine. Lastari su krhki u nekim fazama vegetacije kao što su početna faza i posle obimnih kiša u svim godinama rasta vinograda. Ne razumeo se izgleda. Lep ti je vinograd. Na streću se nije oslanjati, ali sreće nikad dosta u životu.
Ti radiš kratku rezudbu?

Hteo sam poslati slike, ali nešto ne finkcioniše.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #140 Poslato: 20. Februar 2018, 13:44:04 »

Vinograd nije moj,ali to je i nebitno u ovoj priči.  Smiley
Da znam kakvi su lastari,od sadnice pa do dvadesete godine jednog čokota.U to ne sumnjaj. Smiley

Uglavnom je to kratka rezidba,ali to diktira i sorta pre svega a i vino koje se time treba dobiti.
Recimo Cabernet ne zahteva istu rezidbu kao Chardonnay.Svaka sorta traži svoj način i zimske i zelene rezidbe kao i redukciju plodova čime regulišeš budući prinos.Rodnost,oblik i veličina grozdova ima tu dosta faktora koji na kraju budu kormilo u kom smeru ćeš se kretati kod ove operacije.
Sačuvana

Čehov
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #141 Poslato: 20. Februar 2018, 13:50:03 »

Razume se da se određene sorte vinove loze različito režu. Ajde opet ja moram nešto da pitam u vezi slike: Čemu služe prve dve žice gledano od dole u tom vinogradu? Dobro, prva služi za crevo za navodnjavanje kap po kap.
Koji je prečnik armature za potpiru 6 ili 10 mmm? Ja sam koristio rezane bagremove potpore. Večina je izdržala 20 godina.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #142 Poslato: 20. Februar 2018, 14:08:11 »

Prva žica je laterala za koju je vlasnik ovog vinograda zakačio sistem kap po kap kao što vidiš.Ostale su za krakove kordunice,lastare i tako dalje.

Kako ćeš formirati špalir diktira ti pre svega sorta koju uzgajaš.Kako u pogledu visine žice,tako i njene debljine (ovo drugo je već više vezano za šta je namenjena).

Armatura za potporu ne znam koja je,mogu da pitam.
Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Linux
Browser:
Safari

« Odgovor #143 Poslato: 20. Februar 2018, 21:42:44 »

Razume se da se određene sorte vinove loze različito režu. Ajde opet ja moram nešto da pitam u vezi slike: Čemu služe prve dve žice gledano od dole u tom vinogradu? Dobro, prva služi za crevo za navodnjavanje kap po kap.
Koji je prečnik armature za potpiru 6 ili 10 mmm? Ja sam koristio rezane bagremove potpore. Večina je izdržala 20 godina.

Malo si me zbunio sa bagremovim stubovima.Da li si za njih vezao lozu ili su to  ankerski stubovi?

Ova armaturna žica je 6-ca.
Sačuvana

Čehov
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #144 Poslato: 21. Februar 2018, 09:59:46 »

Kad sam sadio vinograd pre 20 godina, onda sam razmišljao šta da stavim za pritke pa sam odlučio da kupim bagrem ogrevno drvo koji sam ap stolaru da iseće pritke 3x3 cm debljine. Pritke su izdržale evo već 20 godina, doduše nisu sve, ali većina

Da li je sigurno 6 mm za pritke od gvozdene armature za vezanje loze? Nešto mi to tanko.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #145 Poslato: 21. Februar 2018, 13:29:43 »

Pogrešno smo se sporazumeli.

Jeste ovi armaturni stubovi su desetka.Bagremovi stubovi su dobar izbor,ali već nakon 20 godina vidi da počneš da ih obnavljaš.Ja sam mislila da me pitaš za armaturnu žicu koja drži čokot,ona je šestica.

I sasvim je dovoljan taj prečnik žice u te svrhe.

Sačuvana

Čehov
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #146 Poslato: 21. Februar 2018, 13:35:25 »

Elem,pitao si me za broj žica na špaliru,oni su samo u većem broju kod gornje fotografije vinograda radi veće mogućnosti provlačenja lastara.

Ali,klasika je pet žica višak u ovom slučaju svakako ne može da škodi.
Sačuvana

Čehov
grujini
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #147 Poslato: 21. Februar 2018, 13:55:02 »

Hvala za odgovor. Višak žice ne može da šteti, ali svakako košta naročito kad je veća površina zasada. Znači to je nepotreban finansijski izdatak.
Sačuvana
cvetanovicmarjan
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 58.0

« Odgovor #148 Poslato: 28. Februar 2018, 19:54:25 »

Pogrešno smo se sporazumeli.

Jeste ovi armaturni stubovi su desetka.Bagremovi stubovi su dobar izbor,ali već nakon 20 godina vidi da počneš da ih obnavljaš.Ja sam mislila da me pitaš za armaturnu žicu koja drži čokot,ona je šestica.

I sasvim je dovoljan taj prečnik žice u te svrhe.

Šta misliš kada kažeš "armaturni stubovi su desetka", a onda kažeš "žicu koja drži čokot,ona je šestica".

S obzirom da bih stavio pored svaki posađeni čokot gvožđe za armaturu, umesto bagremovo kolje, da li je dovoljna debljine  fi6?
Betonsko Gvožđe - Čelik - Glatko - Ø6mm / 1m = 23.5din
Betonsko Gvožđe - Čelik - Glatko - Ø8mm / 1m = 42,5din
Betonsko Gvožđe - Čelik - Glatko - Ø10mm / 1m = 65din

Na 1000 čokota razlika je lepa a na više i da ne razmišljamo. Hrvatski vinogradari uglavnom koriste ovo kao kolje/kolac/pritka ili kako već za držanje čokota.
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #149 Poslato: 28. Februar 2018, 20:47:12 »

Citat
Šta misliš kada kažeš "armaturni stubovi su desetka", a onda kažeš "žicu koja drži čokot,ona je šestica".

S obzirom da bih stavio pored svaki posađeni čokot gvožđe za armaturu, umesto bagremovo kolje, da li je dovoljna debljine  fi6?
Betonsko Gvožđe - Čelik - Glatko - Ø6mm / 1m = 23.5din
Betonsko Gvožđe - Čelik - Glatko - Ø8mm / 1m = 42,5din
Betonsko Gvožđe - Čelik - Glatko - Ø10mm / 1m = 65din

Na 1000 čokota razlika je lepa a na više i da ne razmišljamo. Hrvatski vinogradari uglavnom koriste ovo kao kolje/kolac/pritka ili kako već za držanje čokota.

Dakle,ako misliš na poslednju fotografiju koju si citirao prečnik te armirana žice (što drži sam čokot)  je  dovoljan biti 6mm.Kroz koju godinu kad čokot ojača ona neće ni biti od značaja.
Sačuvana

Čehov
Stranice: 1 ... 8 9 [10] 11   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.18 sekundi sa 22 upita.