deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Poslato: 12. Decembar 2008, 21:55:22 » |
|
Evo nove teme o sadnji jabuka. Ja sam spremio oko 50 sadnica i malo da odobrovoljim krajnjeg, nisam uspeo da ih zasadim jer sam imao puno posla oko podizanja sljivika. Naravno nista strasno i zimska sadnja je bolja od prolecne. Sorte koje sam izabrao su ajdara, melroze, delises, ricared. Naravno sve u cilju proizvodnje rakije i cuvenog kalvadosa.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
krajnji
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
ja
OS: Java Platform Micro Edition Browser: Opera 9.50 (Opera Mini 4.2.13253)
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 13. Decembar 2008, 22:43:53 » |
|
hvala deki!:-) ma takav sam ja u krvi kad nesto zacrtam tako mora da bude!doduse jos sam mlad i malo brzam. jabuke!hm ali hm!nevolim ih zbog brdo prskanja koje imaju.ali one su repa u rakijskoj industriji.poznato je da jabuka dobro prihvata mirise i arome drugog voca.ako me razumes.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Branko
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 06. Januar 2009, 23:50:14 » |
|
Моје јабуке су сађене у јесен, а шљиве пред пролеће. Нисам приметио практичну разлику на њима. Свака садница се примила иако са припремом земљишта за шљивик нисам био задовољан. (Касно поорано, неизмрзло земљиште са једва мало ситне земље за засипање жила...)
Производњи (јабука) сам се учио успут на личним икуствима (читај: грешкама). Најбољи, мада најскупљи начин. Гарантовано вам се неће поновити иста грешка, само је број могућих грешака врло велики, а да би добио шансу за исправку треба сачекати годину дана. Успевао сам да погрешим наравно код заштите. Исто и код резидбе, али сам сам себе превазишао код ђубрења... Пређубрио сам па сам после (закаснеле) анализе миран са основним ђубрењем 4 године!?
Можда делује страшно, али није нимало наивно осим ако сте упорни и решени да нешто постигнете и докажете се...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pbabic
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 15. Septembar 2009, 12:54:58 » |
|
Evo nove teme o sadnji jabuka. Ja sam spremio oko 50 sadnica i malo da odobrovoljim krajnjeg, nisam uspeo da ih zasadim jer sam imao puno posla oko podizanja sljivika. Naravno nista strasno i zimska sadnja je bolja od prolecne. Sorte koje sam izabrao su ajdara, melroze, delises, ricared. Naravno sve u cilju proizvodnje rakije i cuvenog kalvadosa.
...pa neka budu i veće od ovih mojih... ...SRETNO...
|
|
|
Sačuvana
|
Ludi ratuju, a pametni vino piju!
|
|
|
Bole__Ser
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Volim i ja vas
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 22. Januar 2010, 14:18:43 » |
|
Ja pripremam zasad jabuka, 5.5ha oko 15 000 sadnica. Pošto sam još u pregovorima, ostavljaću moja iskustva o podizanju takvog zasada jabuka u proletnjoj sadnji, problem proletnje sadnje je što sadnica oživljava a zemljište nije sasvim leglo,odnosno još postoje vazdušni džepovi u zemljištu, tako da je ukorenjavanje loše te može doći do truljenja korena i sušenja sadnice. Takvi momenti se rešavaju zalivanjem sve dok zemljište ne nalegne i izgube se vazdušni džepovi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
eko
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 17. Februar 2012, 18:26:12 » |
|
Koje sorte si zasadio?
|
|
|
Sačuvana
|
Vocne sadnice i lozni kalemovi
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 10. Mart 2012, 21:16:48 » |
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
NSM
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 65
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 10. Mart 2012, 22:07:02 » |
|
U jbt!! Jel ovo tvoje? Ma izgleda da je ipak zec, bio veliki sneg i zato je dohvatao ovako visoko. Katstrofa.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 10. Mart 2012, 22:15:05 » |
|
Ma katastrofa, u trecoj godini. . Visoko, neverovatno do 1,1 metar je guljeno i kao nozem i makazama seckane grane Zec, srna i ko zna sta jos. Pirovali su i gostili se sa 100 mojih jabuka, bulumenta, banda razbojnicka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
NSM
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 65
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 10. Mart 2012, 22:27:22 » |
|
Video sam dosta ostecenja, ali ovo...... ko vojska da je gulila u pm A lepo odgojeno bilo jbg, i sam znas, ne moze se sad tu nista uraditi, ali sve su to rizici vocara Da je steta steta je, ogromna, ali glavu gore, nove sadnice i bice opet dobro.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 10. Mart 2012, 22:36:18 » |
|
Otkricu zlocince pa makar angazovao i istrazitelje iz Majamija sve zajedno sa Horejsom. Bili su sigurni u sebe i ostavili su dosta tragova. jbg, i sam znas, ne moze se sad tu nista uraditi, ali sve su to rizici vocara Znam NSM, tesko mi je ali idemo dalje. Pripremicu teren za jesenju sadnju i glava je gore.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bodo
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 56
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 10. Mart 2012, 22:58:08 » |
|
Deki ti baš imaš gurmane od zečeva. Mora da su se lepo natovili od ovih tvojih jabuka. Nema ti druge nego pušku na rame i u lov. Po svemu sudeći kada ih budeš ulovio i u rernu turio, jabuka u usta neće biti obavezna (a izvini to se radi prasićima) NIšta loše , bez zamerki. Jesi li možda razmišljao o prijavi lokalnom lovačkom društvu za nadoknadu štete, možda vredi pokušati. Ako drugo ne pokušaj sa kompenzacijom za neku srnu ili zeca radi osvete. Pozz.
|
|
|
Sačuvana
|
Mudrost je momenat spoznaje sopstvenog neznanja
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 11. Mart 2012, 09:32:38 » |
|
Deki ti baš imaš gurmane od zečeva. Mora da su se lepo natovili od ovih tvojih jabuka. Natovarili i istovarili moj bodo. Ma zurka bila, sve sa srnama i ko zna sa kim jos? prijaviti lokalnom lovackom drustvu isto je kao i prijaviti policiji, naravno pokusacu. Kompenzacija obavezno
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bane30
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 49
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 11. Mart 2012, 10:29:10 » |
|
Pazi da ti ne kazu da je divljac u prolazu i da nije u lovnoj osnovi pa onda nisu nadlezni!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 14. Mart 2012, 09:57:00 » |
|
Da zecevi su ove godine unistili mlade jabuke! mom stricu nema stablo da nije izgrizeno i oglodano. Jos uvek napadaju, nema dovoljno hrane a sneg bio visok!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|