california2020
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #180 Poslato: 16. Septembar 2020, 18:23:22 » |
|
Idem iduce sedmice brati grozdje. Ukupno ce biti oko 220 gallona = 830 litara,trebao bih ovi dana saznati o kojoj se vrsti crnog grozdja tacno radi. Nakon branja isti dan koristimo masinu koja odvaja peteljke od grozda i onda napunimo 75% kace od 50 gallona cijedjenog mosta (oko 190 litara). Znaci ukupno 5 (od 50gallon) kaca napunjene do 75% svog kapaciteta sa cijedjenom most. Prosecna temperatura je oko 23/25C. Po mojim procena grubo vrenje bi trajalo izmedju 20 do 30 dana.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #181 Poslato: 16. Septembar 2020, 18:31:08 » |
|
Zatvorena fermentacija? Enzimi, kvasci?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #182 Poslato: 16. Septembar 2020, 18:39:56 » |
|
Širomjer?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #183 Poslato: 16. Septembar 2020, 19:04:40 » |
|
Prije nego što odgovoriš. Fermentacija traje onoliko koliko je kvascu potrebno da šećer prevede u etanol. Fermentacija je anaeroban proces, odnosno bez prisustva kiseonika dakle zatvorena. Kvasac se nalazi na grožđu, ali radi kontrolisane i kvalitetnije fermentacije koriste se selekcionosani sojevi kvasca. Kraj fermentacije se određuje širomjerom.
Ako su to bile dileme.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #184 Poslato: 16. Septembar 2020, 20:59:37 » |
|
Suporenje masulja enzimi, selekcionirani kvasci, hrana za kvasce to ništa ne spominje. Spominje se grubo vrenje i ja ne znam što je to ali pretpostavljam da je još sve komina koja predugo traje. I temp. je visoka treba je smanjiti. Ne spominje se prešanje ... Ja predlažem da se prije ovakvih pitanja ipak malo čita stručna literatura.
1 galon je 4.5 litara
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
Etanol
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #185 Poslato: 16. Septembar 2020, 22:33:27 » |
|
Idem iduce sedmice brati grozdje. Ukupno ce biti oko 220 gallona = 830 litara,trebao bih ovi dana saznati o kojoj se vrsti crnog grozdja tacno radi. Nakon branja isti dan koristimo masinu koja odvaja peteljke od grozda i onda napunimo 75% kace od 50 gallona cijedjenog mosta (oko 190 litara). Znaci ukupno 5 (od 50gallon) kaca napunjene do 75% svog kapaciteta sa cijedjenom most. Prosecna temperatura je oko 23/25C. Po mojim procena grubo vrenje bi trajalo izmedju 20 do 30 dana.
Ako je iz Nape onda je 99% Cabernet.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
california2020
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #186 Poslato: 16. Septembar 2020, 23:53:52 » |
|
nisam dodavao nista jer pokusavam da proizvedem vino na sto prirodniji nacin. Ne hranim sa nicim i ne dodajem zar se nije moguce napravati vino na ovaj nacin? Koristim samo hydrometar prilikom merenja ostalo nista.
Proces:
1. odvajanje grozdja od petiljke to jeste stvaranje komine i to prilikom izmerim nivo secera u kome se nalazi. 2. Povremeno mesanje komine, ostavljanje da se vrsi prva fermentacija,nakon odredjenog vremena pomocu hydrometra se uverim da li je prva ferementacija zavrsena. 3. nakon toga odvojim kominu i sok , cjedjenem izvodim pomocu prese i filtera. 4. dobijeni sok ostavljama u bocama koji su zatvorene vazdusnim cepom i koliko ja znam ovo je pocetak druge fermentacije. 5. nakon zavrsetka druge fermentacije vrisim zatvoreno filtriranje/pretakanje dva puta.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #187 Poslato: 17. Septembar 2020, 08:50:21 » |
|
Radi kako hoćeš samo nemoj podvoditi vinski kvasac pod nešto manje prirodno. To ne govori o kvascu, nego o tvom znanju o istom.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Etanol
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #188 Poslato: 17. Septembar 2020, 20:52:38 » |
|
Ovdje je ekipa pedantna pa se dobije malo drugačiji dojam NHF
Nego de ti reci koja je vrsta grožđa i koliki je slador?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
 |
« Odgovor #189 Poslato: 17. Septembar 2020, 22:50:59 » |
|
Ne radi se ovdje o pedanteriji, nego slaboj toleranciji na laži.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Etanol
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #190 Poslato: 17. Septembar 2020, 23:54:14 » |
|
Ne radi se ovdje o pedanteriji, nego slaboj toleranciji na laži.
Definicija riječi pedantan, "koji se ističe urednošću, točnošću, brižljivošću" Znači odabrao sam idealnu riječ 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
california2020
Neaktivni član
Van mreže
|
 |
« Odgovor #191 Poslato: 27. Septembar 2020, 23:20:34 » |
|
Zdravo Etanol pitao si da ti posaljem vise info o vinu. Gravity = 1.110 Nivo secera = 26 brix Potencijalni alk = 14-15% Vrsta: Cabrinet 50% Shiraz 50% kolicina oko 1 tona grozdja Lokacija: Vacaville California https://ibb.co/vXZDgMw
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Etanol
Stariji član

Van mreže
|
 |
« Odgovor #192 Poslato: 28. Septembar 2020, 16:38:37 » |
|
Znači nije iz Nape i to je razlog prisustva Shiraza  Samo održaji stijenke posude čistim i biće sve u redu 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|