10. Decembar 2024, 03:37:11 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mutno belo vino  (Pročitano 53265 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
grujic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Poslato: 16. Decembar 2008, 09:08:34 »

E evo da i ja malo zakuvam diskusiju ovde. Naime kum i ja smo hobi proizvodjaci vina... Druga sezona Smiley Kupujemo grozdje. Ove godine kupili makedonski vranac (kao i prosle) , i iz Aleksandrovca prokupac i italijanski rizling. Dobili ove godine sve zajedno oko 300l vina.....

E rizling nam mutan, malo kiseo. Ajd sto je kiseo - grozdje nije bilo bas sampionsko. Ali mutnoca ....! Procitali i stavlajli zelatin. Da kao bistrimo vino. Po propisu. I nista. Sta dalje? Bentonit? Nesto drugo?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #1 Poslato: 16. Decembar 2008, 09:26:49 »

Problem je sto nisi dodao tanim, ako si odlucio da bistris belo vino zelatinom onda mora ici u kombinaciji sa taninom...
Prvo dodajes tanin pa onda zelatin, nisam siguran da li bi bilo dobro da naknadno dodas tanin.. Sacekaj da se Peca javi pa ce ti on reci sta je nabolje da uradis Wink
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #2 Poslato: 16. Decembar 2008, 22:53:04 »

Mutno belo vino? A dali je lepo i otvoreno pretočeno? Dali je sumporisano? I ako je sve to urađeno dali nije slučajno došlo do pojave tegljivosti? I na kraju pitanje, zašto želatinom, kad je preporučljivo da se bela vina bistre bentonitom ili u kombinaciji bentonit i želatin? No hajde da vidimo prvo šta je urađeno, a šta nije pa ćemo i da ga izbistrimo, nije problem!
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
djedov do
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #3 Poslato: 17. Decembar 2008, 05:21:26 »

Peca ce ga sigurno izbistriti a ja za male kolicine koristim zamrzivac ili Jovanske mrazeve
Sa padom temperature pada i proizvod rastvorljivosti

Nesto se za bistrenje koristio i riblji mehur

Joj da me sada cuju i vide moji profesori iz vina  -bracni par Ruzic  -Radili i za Navip- Novi sad Peco -  svasta bi bilo
Sačuvana
grujic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.4

« Odgovor #4 Poslato: 17. Decembar 2008, 08:56:30 »

Pa evo. Kupili 160 kg italijanskog rizlinga iz Aleksandrovca. Izmuljali sa muljacem (odvojene peteljke). Cekali 24h da stoji i posto nismo imali presu, otocili prirodnim padom. Stavili u staklene balone od 54l. Na poklopcu balona provukli tanko plasticno crevo i stavili ga u sud sa vodom. Cekali i merili dok secer ne padne na nulu i ponovo pretocili (to bilo posle 15-ak dana). I... videli da je mutno Smiley  Nas imperativ je bio potpuno prirodno vino. Nista sumpor, vinski kvasac... Smiley

Negde na ovim forumima procitali da je zelatin odlican posto je na prirodnoj bazi za bistrenje vina. Razmutili u 5l toplog vina koncentraciju 10g na 100l Dr.Etkerovog zelatina i sipali u balon i mesali:) I ... ostalo mutno...Smiley Eto...

Znam da smo gresili ali ako ima leka pomagajte Wink Zasto smo u stvari radili bez sumpora? Zato sto se u ovim kupovnim vinima oseca sumpor ili hemikalija ili sta li je vec. A i boli glava od njih ujutro...Wink Prosle godine vranac na ovaj nacin  pravili i ispao odlican. To nas i navelo da i belo vino tako pravimo... Eto Smiley
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #5 Poslato: 18. Decembar 2008, 15:28:27 »

Grujić kaže: "Razmutili u 5l toplog vina koncentraciju 10g na 100l Dr.Etkerovog zelatina i sipali u balon i mesali:) I ... ostalo mutno..."   Grujićuuuuu!?

Želatin se po pravilu i nikako drugačije rastvara u Vodii, ako hoćeš da bude na brzinu onda u toploj pa se prohladi, ali je najbolje potopiti uveče u hladnu vodu da nabubri, pa se sutradan uz lagano mešanje ubacuje u vino. Šta si ti uradio, rastvorio si želatin u vinu, razbio ga i promenio mu namenu, pa umesto da izbistri vino on ti je povećao količinu mutnoće.

Lek: 10 grama vinobrana na 100litara vina, rastvoriti u vinu i sipati u vino; zatim:80 grama bentonita (klarola)* rastvoriti u vodi i sipati u vino uz mešanje. Posle ubačenog vinobrana i klarola vino dobro promešati uz izdizanje, protumbati! Mirovanje minimalno 20-tak dana, pa ga onako lepo bistrog otočiti sa taloga.

- I moram još nekoliko odgovora: Ne boli glava od normalne doze vinobrana, već boli glava od nepravilne fermentacije, gde se povećava broj "loših" alkohola, sem ako nije vino flaširano pa je "kršteno".
- nisam pogledo tvoj profil, pa neznam dali imaš dece, ali jedno pitanje: Kad ti se rodi dete dali bi zabranio lekarima da ga vakcinišu?, u ovom slučaju vino je ta mala beba, a vinobran u normalnoj dozi je vakcina.

* I nešto o bentonitu ili klarolu, prirodno da nemože biti prirodnije sredstvo neorganskog porekla, čak prirodnije i od želatina.
Sačuvana

Hemingvej
grujic
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #6 Poslato: 22. Decembar 2008, 07:52:51 »

E hvala Peco. Uradicemo tako.

Nego... konsultovao sam se sa kumom, i mi smo rastvarali zelatin u u vodi , pa prenocio i ostalo kao sto si ti rekao. Ja sam nesto ovih dana u nekim frkama pa sam ti pogresno rekao...

E da... a kad bi sumporisali kljuk za vino po propisu, da li bi morali da ubacujemo posle i vinske kvasce?
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #7 Poslato: 29. Decembar 2008, 16:49:40 »

Sumporisanjem kljuka se obezbeđuju neophodni pred-uslovi za pravilnu i zdravu fermentaciju, što znači da ubacivanje selekcionisanih vinskih kvasaca daje još bolji efekat, ili obrnuto selekcionisani vinski kvasci najbolje deluju u uslovima normalno sumporisanog kljuka.
Sačuvana

Hemingvej
jona DERU
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 49

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.14

« Odgovor #8 Poslato: 12. Oktobar 2009, 11:44:17 »

Evo i mog problema , ukratko , groždje izmuljali u drvenu kacu od 1200l otočili  u  6 manjih posuda da prenoći i da se slegne talog , posle toga lagano otčio  pa sipao u burad plastičnu  , dodao sumpor  sredstvo za bistrenje i onada kvasac sve lepo odradilo  i vino je bilo lepo evo slike
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=30_vino.jpg
 posle fermentacije ostavio da odstoji  još 7 dana i juče (11.10.) pretakao u inox bure , i tu je došlo do problema  , kad sam vukao vino na crevo dobro sam se napio i zakašljao i vino se vratilo u bure i sve se zamutilo   dohfly   i  sad izgleda ovako
http://img2.imagetitan.com/img.php?image=30_vino003.jpg
 Pomagajte   
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.5.3

« Odgovor #9 Poslato: 12. Oktobar 2009, 12:24:29 »

Pusti da se istalozi pa onda pretoci samo pazi da se ponovo ne zagrcnes Smiley
Sačuvana
milosmtc
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.9

« Odgovor #10 Poslato: 13. Septembar 2010, 18:01:19 »

Puno iskustva na jednom mestu. Hvala svima.
Sačuvana
zeljkot
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 53

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #11 Poslato: 18. Decembar 2013, 16:23:03 »

Da se nadovezem sada u Decembru, imam talijanski rizling, nekih 250l, radio sa vinobranom i bentonitom na pocetku ( septembar ), pretocio ga do sada vec 2 puta, medjutim jos uvek mi je blago mutno, miris i ukus su dobri, treba mi hitno bistrenje, da bude spremno do prvog Badnjaka 24.12,

Peco pomagaj Smiley
Sačuvana
dugi68
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #12 Poslato: 18. Decembar 2013, 19:43:22 »

Neka me Admin obriše ili upozori ako griješim, poštovane kolege, o bolestima, manama i ostalim nedaćama vina možete naći i na stranici http://www.vinogradarstvo.hr/. Kako mi na ovoj stranici puno učimo tako Vam mogu savjetovati da i Vi posjetite navedenu.
Što bi rekle naše kolege Znanje se množi dijeljenjem  Thumb Smiley
Sačuvana
Oliver_
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.3
Browser:
Safari

« Odgovor #13 Poslato: 06. Decembar 2017, 09:03:52 »

Imam problem sa belim vinom (mesavina sardonea i sovinjona).Postupak je bio sledeci:

- 5.09.2017. Grozdje izmuljano i dodat vinobran 10g/100l   
- 6.09.2017. Vino otoceno sa taloga i dodati kvasci
- 29.10.2017. Vino pretoceno prvi put
- Posto je bilo mutno nakon pretakanja dobio sam savet da stavim vinobran i sacekam da se samo izbistri, pa sam 7.11.2017. dodao 10gr/100l vinobran
- 4.12.2017. vino se istalozilo, pretocio sam ga drugi put uz dodavanje vinobrana.

I posle toga je i dalje mutno. Savet sta raditi?
Sačuvana
blue_moon
Urednica

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #14 Poslato: 13. Decembar 2017, 12:02:15 »

Imam problem sa belim vinom (mesavina sardonea i sovinjona).Postupak je bio sledeci:

- 5.09.2017. Grozdje izmuljano i dodat vinobran 10g/100l  
- 6.09.2017. Vino otoceno sa taloga i dodati kvasci
- 29.10.2017. Vino pretoceno prvi put
- Posto je bilo mutno nakon pretakanja dobio sam savet da stavim vinobran i sacekam da se samo izbistri, pa sam 7.11.2017. dodao 10gr/100l vinobran
- 4.12.2017. vino se istalozilo, pretocio sam ga drugi put uz dodavanje vinobrana.

I posle toga je i dalje mutno. Savet sta raditi?

Ili nisi naveo,ili nisi koristio nikakvo sredstvo za bistrenje.
Ja prednost dajem bentonitu ili PVPP-u.
Znači u toku fermentacije kada je specifična otprilike na 1070,dodaje se bentonit.I jako je bitno ispoštovati proceduru kod pripreme benonita koju navodi svaki proizvodjač.

Ako već nisi odradio bistrenje u toku fermentacije,a sada imaš zamućenje predlažem da odradiš ogled na malome sa bentonitom.Pripremi manju količinu bentonita tako da vidiš koliko ćeš na velikom postići efekat bistrenje u recimo tri ogleda.Ali,nemoj ići preko 80g/hl.

Sačuvana

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.
Čehov
Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 22 upita.