macak
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 54
|
|
« Poslato: 16. Decembar 2008, 21:51:07 » |
|
Možete li mi reći kad je završena fermentacija. Vino držim u staklenim posudama još uvijek vidim kako izlaze mjehurići (kao kad se u čaši nalazi mineralna voda), a na vrhu se pravi pjena. Da li je to znak da fermentacija još uvijek traje? Preporučii ste mi da vino više ne pretačem dok se ne završi fermentacija.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 16. Decembar 2008, 22:05:53 » |
|
macak, moguce je da je fermentacija zavrsena ali je ugljendioksid ostao u vinu. Treba da uradis otvoreno pretakanje da bi ugljendioksid izasao iz vina da bi vino moglo normalno da se bistri itd... Sa druge strane pojma nemam kakvi su uslovi u podrumu i da li je moguce da vino i dalje vri. Mozda je najbolje da uradis "eksperiment". Uzmi plasticnu flasu od kisele i napuni je vinom ali nemoj skroz do vrha. Muckaj jako vino i povremeno otvaraj cep da izadje sav ugljendioksid, nakon toga stavi flasu na toplo i sacekaj dan-dva da vidis da li ce se opet stvoriti CO 2. Ako se stvori znaci da vrenje jos traje a ako ga nema onda je fermentacija zavrsena i zreo si za jedno otvoreno pretakanje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
macak
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 28. Decembar 2008, 17:17:01 » |
|
Dioda, hvala na savjetu. Napravio sam otvoreno pretakanje prije 6 dana i više nema mjehurića, ali vino mi je još uvijek pomalo slatkasto. Da li sada smijem vino flaširati?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 29. Decembar 2008, 00:14:56 » |
|
Jos ti je rano za flasiranje s obzirom da si ga samo jednom pretocio nakon fermentacije... Koje vino imas? Trebao bi ga prvo izbistriti i jos jednom pretociti pa ga onda flasiraj...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 29. Decembar 2008, 02:11:03 » |
|
И чињеница да је још увек слаткасто је сумњива. Не сме бити више слаткасто! Да ли сте додавали шећера и ако јесте, колико?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 29. Decembar 2008, 10:58:48 » |
|
Secer moze praviti problem na prolece ako dodje do naknadne fermentacije... Ako nemas mnogo vina popij sve u toku zime i miran si
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
macak
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 29. Decembar 2008, 19:36:17 » |
|
Dioda, ponovo pravi savjet ali mislio sam flasirati par komada za poklon. Inače vino je crno, a šećera sam dodavao da dobijem 18 jedinica. Dodavajući šećer dobio sam 19 jedinica, a na 100 kg morao sam dodati oko 10% šećera. Preporučujete mi da vino odmah ne flaširam nakon fermentacije već da ga ostavim još neko vrijeme. Koliko vremena treba da stoji, da li ga trebam zatvarati, prekrivati ili ...?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 29. Decembar 2008, 21:49:19 » |
|
Moja preporuka ti je da ako planiraš flaširanje, da to uradiš tek krajem februara, ili kasnije, a pre nego što počnu topli prolećni dani. Vino dotle treba čuvati-negovati, po do sad napisanim preporukama, da se neponavljam. Zaštićni otpražnjeni prostor, relativno stabilna temperatura, i kontrola SO2.
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 30. Decembar 2008, 20:27:34 » |
|
Preporučujete mi da vino odmah ne flaširam nakon fermentacije već da ga ostavim još neko vrijeme. Koliko vremena treba da stoji, da li ga trebam zatvarati, prekrivati ili ...?
U cemu cuvas vino? Moras ga zastiti od odsidacije odnosno od kontakta sa vazduhom... Ako su u podrumu niske temperature onda ce se vino prirodno izbistriti. Mozes ga izbistriti i zelatinom, imas vec opisan postupak na forumu, evo linkovi http://www.sveovinu.com/index.php?topic=181.0http://www.sveovinu.com/index.php?topic=180.0
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
goranm
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 31. Jul 2009, 11:42:40 » |
|
Nov sam na forumu i veoma mi se dopada, svasta se moze naci! Takodje sam pocetnik i u pravljenju vina! Od prosle godine pravim kupinovo vino! Sta mi se desava ove godine! Vino je rekao bih zavrsilo fermentaciju,ili je ona pri kraju, nije vise onako burna kao pre 3 dana! Probao sam vinoi i dosta je kiselo. Citao sam ne nesto o jabucnoj kiselini pa me interesuje da li ce se ta kiselost smanjiti jaygradnjom jabucne kiseline prirodnim putem ili treba esto da preduymem da smanjim kiselost! Prosle godine je vino bilo fantasticno, pomalo slatkasto, ali ja nism pratio ceo tok pravljenja, tako da ne yman da li jeu ovoj fayi bilo i kiselo. Unapred hvala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 28. Avgust 2009, 18:07:54 » |
|
Gorane, ovo pitanje si do sada 2 puta postavio i otvorio novu temu sa istim pitanjem... Tu temu sam obrisao a ovaj post ovde necu obrisati samo zato sto onda ovaj moj odgovor ne bi imao smisla... Postavljanje istog pitanja u vise tema je zabranjeno pravilnikom pa to nemoj raditi ubuduce...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
malilovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 26. Oktobar 2009, 15:30:41 » |
|
hoce li mi neko pomoci, vino mi je prestalo da vri ali jos uvek ima sladak ukus. Neznam sta da radim da li da ga zatvorim ili da jos sedi sa crevom u vodi.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 26. Oktobar 2009, 17:21:28 » |
|
Kolika je temperatura u podrumu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 45
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 28. Oktobar 2009, 12:25:20 » |
|
hoce li mi neko pomoci, vino mi je prestalo da vri ali jos uvek ima sladak ukus. Neznam sta da radim da li da ga zatvorim ili da jos sedi sa crevom u vodi.
Jesi li dodavao kvasce?
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
malilovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 28. Oktobar 2009, 14:52:57 » |
|
temperatura u podrumu mi je 18 stepeni i nisam dodavao kvasac za vrenja. Danas sam pogledao vino i jos uvek je mutno neznam sta da mu radim.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|