sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 28. Oktobar 2009, 16:24:06 » |
|
Koliko sladak ukus?Ako je mnogo sladak probaj da pretocis vino i da mu malo podignes temperaturu.Moguce je da je grozdje sadrzalo visok procenat secera pa divlji kvasci nisu uspeli da zavrse posao do kraja.Moguce je da tiho dovire pa je zbog toga jos uvek mutno.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
malilovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 28. Oktobar 2009, 17:39:57 » |
|
nije mnogo slatko ali se oseca slast. ali kad ga zagrejem ono pocne da vri
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 28. Oktobar 2009, 21:28:53 » |
|
Kako vri,fermentira ili vri na sporetu?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 29. Oktobar 2009, 00:41:56 » |
|
Sale, to sam i ja mislio da pitam ali sam se predomislio da malilovac ne pomisli da ga zaj...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
sale
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 29. Oktobar 2009, 06:51:55 » |
|
Pa tako je formulisao recenicu,nije mi namera nikoga da zaj...nego da pomognemo coveku.Zato sam tako postavio pitanje.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
malilovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 29. Oktobar 2009, 15:15:12 » |
|
ma ne kad grejem bure grejalicom ono pocne da vri i jos uvek je mutno
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 29. Oktobar 2009, 17:58:48 » |
|
I treba da bude mutno! Tako ce biti sve dok se ne zavrsi fermentacija a onda ce polako poceti da se taloze celije kvasca i ostale necistoce i vino ce poceti da se bistri. kad grejem bure grejalicom ono pocne da vri Onda si otkrio sta koci fermentaciju, nekako podigni temperaturu u podrumu i prevrece do kraja....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Markoman
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 30. Oktobar 2009, 00:53:49 » |
|
Pozdrav svim forumašima, nov sam na forumu, koji je sjajan! Sve čestitke autoru! Ponešto natucam o fermentacijama pa ću se usuditi da skrenem pažnju - oprezno sa zaključivanjem o kraju vrenja po slatkom ukusu! Podsećam - nisu samo šećeri slatki, već i viši alkoholi. Kada je kiselost vina neubedljiva, osim etanola, kvasci uspešno stvaraju i slatkaste alkohole, koji nas mogu navesti na pogrešan zaključak da je vrenje nepotpuno! Ili, obrnut slučaj - nema više šećera a vrenje nije stalo, još ima mehurića, kad ono - cikne u sirće! To se može desiti i bez neposrednog učešća slobodnog kiseonika, čisto na račun odgovarajućeg redoks potencijala!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
malilovac
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 30. Oktobar 2009, 14:27:28 » |
|
hvala puno dioda na savetu. znaci da nediram nista iako je mutno i nema da izlaze mehurici da sacekam da se izbistri i onda da izvrsim pretakanje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 30. Oktobar 2009, 18:12:24 » |
|
malilovac ako je temperatura problem pokusaj da je podignes i tako ponovo pokrenes fermentaciju. Kada prevri pusti ga da se izbistri pa ga odlij sa stelje i grubih necistoca....
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Skywalker
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 26. Novembar 2009, 08:15:52 » |
|
Pozdrav svima na forumu od novog (radoznalog) clana.Citajuci komentare skoro da nalazim odgovore ali...nedoumica i dalje postoji... Da skratim,izlozicu svoj problem u smislu spasavanja vina.Moj tast ima bure(2 godina) zapremine 230l,u kome je vranac zavrsio (puckanje ).On se time inace bavi dugi niz godina uvek na isti,svoj nacin.Moj plan je da se ove i narednih godina umesam i pozabavim slatkom problematikom....naravno pocinjem od nule.Plan je da se28.novembra izvrsi pretakanje vina (odstranjivanje stelja)?Zatim stanje je sledece,vino je jos uvek blago slatkasto,ako mogu tako da se izrazim,temperatura u podrumu(relativna) oko 16 stepeni.Vranac sam i ja brao izuzetnog je kvaliteta i odlicne sire ako se dobro secam 22?Uh..gubim koncentraciju....Iz bureta je vec izvadjeno desetak litara,a za Sv.Nikolu se planira novo "iznosenje" vina...Kako ga zastititi od kiseonika u buretu...neka to bude prvo pitanje ? ...nadam se da nisam "nalupao"mnogo toga puno hvala svim dobronamernim savetima
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dzingis kan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 54
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 26. Novembar 2009, 13:24:59 » |
|
napisi koje bure imas-da li je drveno, plasticno. takodje, ako je plasticno bure, napisi da li imas plivajuci poklopac (poklopac koji "pliva na vinu)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DarkoK
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 45
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 26. Novembar 2009, 13:47:05 » |
|
Pozdrav svima na forumu od novog (radoznalog) clana.Citajuci komentare skoro da nalazim odgovore ali...nedoumica i dalje postoji... Da skratim,izlozicu svoj problem u smislu spasavanja vina.Moj tast ima bure(2 godina) zapremine 230l,u kome je vranac zavrsio (puckanje ).On se time inace bavi dugi niz godina uvek na isti,svoj nacin.Moj plan je da se ove i narednih godina umesam i pozabavim slatkom problematikom....naravno pocinjem od nule.Plan je da se28.novembra izvrsi pretakanje vina (odstranjivanje stelja)?Zatim stanje je sledece,vino je jos uvek blago slatkasto,ako mogu tako da se izrazim,temperatura u podrumu(relativna) oko 16 stepeni.Vranac sam i ja brao izuzetnog je kvaliteta i odlicne sire ako se dobro secam 22?Uh..gubim koncentraciju....Iz bureta je vec izvadjeno desetak litara,a za Sv.Nikolu se planira novo "iznosenje" vina...Kako ga zastititi od kiseonika u buretu...neka to bude prvo pitanje ? ...nadam se da nisam "nalupao"mnogo toga puno hvala svim dobronamernim savetima Prvo moraš tasta da ubediš da imaš bolji način prizvodnje, što nije baš lako Šalim se malo. S obzirom da će biti otpražnjeno bure (pretpostavljam da je bure drveno) bilo bi dobro da nabaviš ili manje bure ili staklene balone. Ima ih u različitim zapreminama i mogu se naći u poljoprivrednim apotekama.
|
|
|
Sačuvana
|
“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
|
|
|
Skywalker
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 26. Novembar 2009, 14:27:07 » |
|
Naravno ja sam vec nabavio stakleno bure 54l koje planiram da napunim prilikom otakanja...ali problem je kako spasiti vino koje ostaje u tastovom buretu (160l)? Inace je drveno hrastovo bure u pitanju.U svako slucaju hvala na javljanju i savetima" u borbi protiv vetrenjaca" . Javicu se za par dana kada otocim vranca, trebace jos koji savet... pozdrav dobrim ljudima.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
cvele
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 51
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 26. Novembar 2009, 15:12:50 » |
|
Stavi u platnenu vrećicu vinobran i limunsku kiselinu u odnosu 2:1. Veži je končićem, umoči u vino, izvuci i učvrsti da stoji iznad nivoa vina. Ponavljaj postupak na 15 dana. Limunska kiselina deluje na vinobran da se on polako oslobađa u vidu magle i na taj način čuva površinu vina. Ovo sam negde pročitao i zapamtio, takođe sam primenio kod sebe i za sada je sve OK.
|
|
|
Sačuvana
|
dok pijem-zdrav sam
|
|
|
|