18. Januar 2025, 19:05:31 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zavrsetak fermentacije  (Pročitano 70778 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Skywalker
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #30 Poslato: 27. Novembar 2009, 10:02:15 »

...cvrsto resen u izucavanju tehnologije spravljanja vina,budi siguran da cu spremno prihvatiti svaki predlog i sugestiju... i primeniti.
Hvala Cvele na savetu....bice ovo eksperimentalna godina.... Smiley
Sačuvana
Skywalker
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #31 Poslato: 01. Decembar 2009, 07:47:55 »

...dakle,vino u  buretu je ostalo na milost i nemilost tastu dok sam ja napunio stakleni balon (54l) 3cm od vrha i  zatvorio,pa kako mu bog da.Otocio sam vino sa povrsine bureta (izbegao mutni deo-stelj) i nisam mu dodavao nista.Otakanje je bilo otprilike poluzatvoreno ili polu otvoreno Grin pa se razmisljam da li da to ponovim(otvorenim otakanjem)? Sto se tice samog vina,prvo reeezni pa onda neznatno sladi a zatim je sve ok whistlefly. Sta mislite o svemu ovome :'(
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 45

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 6.0

« Odgovor #32 Poslato: 01. Decembar 2009, 07:55:48 »

S obzirom da rezni, mislim da je trebalo da se radi otvoreno pretakanje.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
Skywalker
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #33 Poslato: 01. Decembar 2009, 07:57:43 »

...zaboravio sam da napomenem da je temperatura u podrumu 16 stepeni, pozdrav drustvo...
Sačuvana
Skywalker
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #34 Poslato: 01. Decembar 2009, 07:59:32 »

Ok Darko, a vinobran,limontus,kvasci Scratchhead
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #35 Poslato: 01. Decembar 2009, 08:05:18 »

Moguce je da i fermentacija nije gotova ako sladi.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #36 Poslato: 01. Decembar 2009, 12:59:06 »

Bolje sačekati, pa videti dali se nešto dešava, odnosno dali i dalje traje fermentacija, koja je svakako tiha i jedva primetna, pod uslovom da ima još šećera. Pošto ti je temperatura u prostoriji oko 16C, imaćeš uslove za dodatnu fermentaciju, mada će to ići dosta sporo, jer si kako bih rekao, presekao u najgorem trenurku, izdvajanjem, smanjivanjem ukupne količine vina. Praksa je pokazala da što veća količina vina to je bolji zamah kvasaca.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Skywalker
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.15

« Odgovor #37 Poslato: 01. Decembar 2009, 14:29:42 »

Ok Peco znaci da ostavim zatvoreno jos neki dan ili da vratim vranj? Izvinjavam se malo sam dosadan,naporan Smiley
Sačuvana
Dux
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 62

Windows XP
Browser:
Opera 9.51

« Odgovor #38 Poslato: 01. Decembar 2009, 15:38:31 »

Skywalker kupi jos dva stalklena balona i resi problem. Steta da propadne 100L.
Imaj  na umu da sudovi uvek treba da budu puni.

Sto se zavrsetka vrenja tice dogrej 5-10L na 60-65 stepeni. Prebaci balon u toplu prostoriju i odrzavaj vino na 20-25 stepeni da ti zavrsi vrenje. Podrazumeva se sa vranjem.
Sačuvana
dole
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #39 Poslato: 20. Januar 2010, 14:11:01 »

pri kupovini grozdja procenat secera nije bio 18% i preko pa sam dodao secer do 20% ali tek nakon mesec dana od otakanja. Posle 20-25 dana ponovo je pocela fermentacija koja mislim da i dalje traje (jos uvek na vranj izlaze mehurici).Vino se nalazi u staklenim balonima i kada sam ga probao jos uvek je pomalo slatko. Interesuje me vas savet sta dalje sa vinom (kada ga pretociti i sumporisati i flasirati). Temperatura u prostoriji u kojoj stoji vino je oko 20 stepeni.
Sačuvana
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #40 Poslato: 20. Januar 2010, 14:19:37 »

Secer si trebao da rastvoris u posebnoj posudi sa sirom i kada se rastvori da ga dodas u ostatak.To se radi odmah po muljanju.Zasto si cekao mesec dana?Fermentacija traje cim izlaze mehurici.Kada se zavrsi fermentacija pretoci ga otvoreno da se izgubi miris na sumpor.Vino pre flasiranja treba da se stabilizuje..Kada se zavrsi fermentacija pretoci ga i stavi ga na neko hladnije mesto da se izbistri.
Sačuvana
djakon
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 8.0

« Odgovor #41 Poslato: 29. Septembar 2010, 00:14:57 »

Molim za pomoć,
planiram odvajanje vina od kljuka(60%-vranac,25%-kaberne,15%-merlo) 21% šećera ,deseti dan jer želim oporiji ukus.
Iako sam pažljivo pretražio po cijelom forumu,nisam našao konkretan odgovor na moja nepostavljena pitanja.Primoran sam da tihu fermentaciju odradim u plastičnom buretu ( oko 200l vina, to nisam rekao),na kome ću postaviti vranj.
Pitanje je- Dali ga smijem ostaviti u plastici 30-tak dana do prvog otakanja i kasnije do početka januara kada planiram drugo.Tada bih 100l spremio u inox a ostalo flaširao.
Nadam se dobrom vinu,pa ne bih volio pogriješiti.
Sačuvana
DarkoK
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Starost: 45

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #42 Poslato: 30. Septembar 2010, 10:44:40 »

Ako sam dobro razumeo, flaširanje planirate za oko mesec dana.
To je, po mom mišljenju rano.
Ja vino flaširam u aprilu, a što se kasnije flašira vino je bolje. Provereno iskustveno.

Ne preporučuje se da vino bude u plastičnim buradima, pogovu ukoliko su ona bela koja se koriste za kupus.

S obzirom da imaš inox, bolje je staviti 100l u inox (pretpostavljam da je sa plivajućim poklopcem), a drugih 100l  u staklene balone koji nisu preterano skupi.
Sačuvana

“U vodi ćeš videti svoje lice a u vinu vidiš izraz svoje duše.”
Madmax
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Starost: 47

Ulula cum lupis, cum quibus esse cupis

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 3.6.10

« Odgovor #43 Poslato: 06. Oktobar 2010, 11:22:14 »

Potreban nam je Vaš savet:

Sauvignon Blanc smo ubrali 18.09.2010 i istog dana izmuljali i iscedili. Količina šećera je bila 100Oe ili 23,6 g-l.
Posle par sati dodali smo bentonit i nakon 24h pretočili vino a talog isprali. Dodali smo selektovane kvasce i prohromski kazan zatvorili. Nakon 5 dan dodali smo i hranu za kvasce  Temperatura u podrumu je bila između 16 i 19 C. Burna fermentacija se završila pre par dan.
Sada kada smo probali vino ono više ne sladi ali se osećaju kiseline pod jezikom i ono je i idalje mutno - boja je neprovidno žuta. Merili smo ukupne kiseline i dobili da ih je 8,5.

Pitanje:
Planiramo da u nedelju 10.10. pretačemo vino i zanima nas kada da dodamo bentonit i pošto se radi o otvorenom pretakanju treba li da dodamo posle toga vinobran?
Kada sve završimo da li da postavljamo plivajući polopac i u međuprostor naspemo parafinsko ulje?

Unapred zahvalni
Sačuvana
strashni
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #44 Poslato: 06. Oktobar 2010, 13:32:19 »

meni to sve deluje nekako ubrzano... te kiseline mogu lako same da se istaloze, a zasto drugi put odmah bentonitom bistriti? pustite vino malo neka odmori, neka samo odradi svoje.

po mojoj proceni imali ste odlicno grozdje i ono sa tolikim secerom ne bi trebalo da ima suvise kiselina...ja sam pristalica da se vino pusti i da se sto manje tumba i maltretira

u literaturi sam nasao da ako zelis da sacuvas svezinu ide zatvoreno pretakanje i dodati vivobrana, mnogi su pristalice da takvo belo vino ide u upotrebu vec do kraja godine a neke vinarije ga guraju u prodaju vec po novoj godini...
Sačuvana

Ne rapravljaj se sa budalom, prvo te spusti na svoj nivo pa te dobije na iskustvo
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.034 sekundi sa 21 upita.