Nikola Ugarkovic
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #60 Poslato: 30. Septembar 2020, 14:34:47 » |
|
Pozdrav dobri ljudi. Vidim da je poslednja objava iz 2010. tako da se nadam da će neko videti moje pitanje i dati mi adekvatan odgovor. Da skratim priču, procenat šećera u širi nakon presovanja crnog grožđa (mereno širometrom) mi pokazuje da je 0, ali na ukus je i dalje slatko. Pre nego što sam počeo da presujem, izmuljao sam malo kljuk da vidim da li se vrši fermentacija i bila je. Šuštalo je. E sad, kad sam završio presovanje, stavio u novi sud, izmerio procenat šećera, pokazuje nulu... Takođe, malo sam promućkao širu da vidim da li fermentacija radi, čulo se šištanje ali slabije. Temperatura ovih dana je bila u proseku oko 20ak stepeni u kući. Moje pitanje - zašto mi širometar pokazuje nulu, a šira je na ukus slatkasta? Da li je možda prekinuta fermentacija? Takođe, oseća se malo alkohola na ukus.. Da napomenem, prošlo je 10 dana od muljanja, tako da ne bi trebalo da je gotova burna fermentacija ili grešim? Hvala na odgovoru unapred!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #61 Poslato: 30. Septembar 2020, 15:55:36 » |
|
Da li su fermentaciju vodili selekcionosani kvasci ili..?
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Nikola Ugarkovic
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #62 Poslato: 30. Septembar 2020, 17:53:43 » |
|
Da da, stavio sam zajedno sa njima i hranu za kvasce, nekih 15ak sati nakon muljanja i odvajanja od peteljki.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #63 Poslato: 30. Septembar 2020, 18:17:08 » |
|
Meni izgleda kao da je stala fermentacija. Nešto im je zasmetalo, očito. Sačekaj još neko vrijeme.
|
|
|
Sačuvana
|
Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života. Čehov
|
|
|
Nikola Ugarkovic
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #64 Poslato: 01. Oktobar 2020, 09:22:33 » |
|
Fermentacija je trajala i bila je aktivna dok je šira bila spojena sa kljukom. Danas sam opet otvorio da vidim šta se dešava sa širom, stvorila se pena, tako da fermetacija definitivno radi. Jedino me zanima to zašto mi širometar pokazuje nulu, to me je jedino bunilo.. Živeli naši stari koji nisu imali širometar nego sve po ukusu i osećaju Za sad ide kako treba, neću puno da se obazirem na širometar.. Jedno pitanje - da li je okej da stoji na ovoj sobnoj temperaturi (oko 20-23 stepena) i kako da procenim da li je fermentacija zavrešena (tiha) s obzirom da me širometar laže?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #65 Poslato: 01. Oktobar 2020, 13:14:29 » |
|
Da skratim priču, procenat šećera u širi nakon presovanja crnog grožđa (mereno širometrom) mi pokazuje da je 0 Da napomenem, prošlo je 10 dana od muljanja, tako da ne bi trebalo da je gotova burna fermentacija ili grešim? Hvala na odgovoru unapred!
Vrijednosti su male i moštomjerom se to više ne može izmjeriti. Sad je nakom burnog vrenja nastupila tiha fermentacija. Sad samo treba čekati i pomalo kušati.
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #66 Poslato: 02. Oktobar 2020, 12:51:05 » |
|
To je tačno.Mene je malo dovelo u dilemu njegovo opisivanje ostatka slasti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Rekuf
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #67 Poslato: 02. Oktobar 2020, 18:30:03 » |
|
Zdravo,
Molio bih za komentar/savjet Fermentacija kljuka traje već 28 dan, uz svakodnevno mjesanje. Kada se mjesa primjeti se da još dobro radi, danas sam izmjerio sa refraktometrom šećer i pokazivalo je oko 40 (Oecshlovi stupnjevi), a sa običnim vinomjerom izmjerio alkohol i bio je između 14-15 vol. Prije nekih nedelju dana ovamo kod nas je zahladnilo pa je i temp u prostoriji pala, prije dva jutra sam mjerio oko 15 celzijusa, po noći vjerovatno ide i još dolje, ali mislim da ni dnevna temp u prostoriji ne predje preko 20 celzijusa Interesuje me ako neko ima iskustva sa dužom fermentacijom , može li se nešto iskomplikovati. Inače duže kljuk fermentira, oko 3 nedelje svake godine, ali ovaj put kao da će prskocit 30 dana. Molio bih ako neko ima neki savjet Hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #68 Poslato: 02. Oktobar 2020, 20:27:08 » |
|
Koje kvasce si koristio?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tonini
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #69 Poslato: 02. Oktobar 2020, 21:02:16 » |
|
Zdravo,
Molio bih za komentar/savjet Fermentacija kljuka traje već 28 dan, uz svakodnevno mješanje.
Sto se to drži toliko dugo je totalno nejasno. Pretpostavka je daje to crno grožđe koje se ma masulju drži do 8 dana. nakon toga se preša i ide u prihvatne posude. Vinomjer je krajnje neprecizan instrument. A alkohol se mjeri po završenoj fermentciji drugim instrumentima. Kvasci, hrana. sumporenje, enzimi se ne spominju ....
|
|
|
Sačuvana
|
Quale vinum, tale Latinum
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #70 Poslato: 02. Oktobar 2020, 22:02:01 » |
|
Da kao i obično. Nego, ja često imam strpljenja kao prema nekom što je izašao iz ruševina zemljotresa, sa naznakama amnezije i izvlačim informaciju po informaciju.
Pri tom Rekuf je preskočio još pre neke servirane podatke. Ali, ja nisam pa mu uz sve izvlačim i karton iz police.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Rekuf
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #71 Poslato: 02. Oktobar 2020, 22:27:13 » |
|
Izvinjavam se zbog propustenog, pomislio sam da je dovoljno ovo sto sam napisao prethodno. Kvasce nisam koristio , sumporisao isto nisam.Samo sam ga ubrao, izmuljao kroz mulja u koja odvaja peteljku i nastavio sa svakodnevnim miješanjem, prve nedelje tri puta dnevno a poslije jednom dnevno Kljuk je u kaci kapaciteta 700 l, a sam kljuk je oko 150 l, znaci pri dnu kace. Grozdje crno, vrsta kratosija i vranac, kratosija dominira...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #72 Poslato: 02. Oktobar 2020, 22:43:54 » |
|
Evo da ti izvadim karton. Ovo je moj odgovor od prošle godine, tebi. http://www.sveovinu.com/index.php?topic=96.msg64436#msg64436Više političari koriste riječ "relaksirati", nego što ja ponavljam uzalud kontrolisana fermentacija, kvasac itd. I tako iznova relaksirano čekate kraj fermentacije i zovete u pomoć. Da, znam koje su ti sorte. I znam sve ono što mi govori da me nisi uzeo za ozbiljno, ali šta ti se dešava sa kljukom iz svega navedenog mogu samo da nagađam. Drugi put se javi na početku balade, i naravno iole spreman.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Rekuf
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #73 Poslato: 02. Oktobar 2020, 23:22:00 » |
|
Vidim da sam Vam obećao da ću probati sa kvascimai zatvorenu kontrolisanu fermentaciju... Ali nisam imao vremena ove godine da se bavim time, a posto je kao sto vidite manja količina u pitanju, nastavio sam kao i prije. Sa druge strane kada pročitam da ponavljate šta sam trebao da uradim, pomislim da sam bas zabrljao. Ovako kao sto sam uradio, je do sad uvijek imalo završetak fermentacije, kljuk nema neki neobičan miris, probao sam ga i meni se čini da je to vino. Nista, onda , ako ovakvom metodom neće postati vino, prosucu ga niz livadu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
blue_moon
|
|
« Odgovor #74 Poslato: 03. Oktobar 2020, 00:28:11 » |
|
Da, sve mi je to već poznato.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|