lahnjan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 67
|
 |
« Odgovor #15 Poslato: 25. Januar 2009, 20:17:38 » |
|
Dodajem još 3 recepta za pravljenje vermuta. Uzeto iz knjige Emil Keršek: Ljekovito bilje u vinu i rakiji
Priprema vermuta Sastojci za izradu cca 10 l vermuta su: 1. 9 1 bijelog vina ( bolje su vrste s manje ekstrakata) s 10-12 % alkohola 2. macerat ljekovitog bilja (prema receptu u daljnjem tekstu) u l litri lozovače (prema 3 priložena recepta) kod kojeg je maceracija trajala 10-15 dana 3. 900-1000 g šećera (po ukusu) 4. limunska kiselina 10-20 g (po ukusu u ovisnosti o korištenoj vrsti vina i njegovoj kiselosti) Važna napomena: Radi stabilizacije arome vermut obvezno mora odležati najmanje mjesec dana, sa duljim odležavanjem dobiva na kvaliteti.
Recept I: Sastav ljekovitog bilja za maceraciju u 1 l lozovače 1. anis 2 g 2. borovica 26 g 3. kičica 3 g 4. kim 1 g 5. komorač 12 g 6. korijandar 20 g 7. metvica paprena 12 g 8. stolisnik 16 g 9. vanilija 2 g 10. cimet 2 g 11. muškat oraščić 1 g 12. klinčić 2 g ukupno 107 g.
Recept II: 1. anis 2 g 2. borovica 30 g 3. kičica 4 g 4. kim 1 g 5. komorač 8 g 6. korijandar 16 g 7. metvica paprena 10 g 8. stolisnik 12 g 9. vanilija 2 g 10. cimet 3 g 11. muškatni oraščić 1 g 12. klinčić 2 g Ukupno 100 g.
Recept III: 1. anđelika 6 g 2. dupčac 12 g 3. iđirot 13 g 4. kičica 12 g 5. oman 12 g 6. pelin divlji 13 g 7. srčanik 6 g 8. čičkov korijen 12 g 9. cimet 10 g 10. muškatni oraščić 2 g 11. narančina kora 6 g Ukupno 86 g.
Napomena: Svaka od ovih količina macerata dovoljna je za 10 litara vermuta.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
 |
« Odgovor #16 Poslato: 25. Januar 2009, 21:02:25 » |
|
Лахњане, имаћемо ту један проблем, бојим се, а то су називи биљака! Народних назива за једну те исту биљку има често неколико, а разликују се и од краја до краја. У реду, ви напишите како сте прочитали па можемо касније, ако неко хоће да користи неки од рецепата, да пречешљамо све те називе и да видимо да ли је добро схваћено које биље треба.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #17 Poslato: 26. Januar 2009, 07:50:00 » |
|
Za sebe sam napravio mali rečnik iz područja lekovitih biljaka, pa možemo preko latinskog naziva doči do narodnog naziva. Ja se izvinjavam, jer ne razlikujem dobro hrvatski i srpski, ali mislim, da su u rečniku hrvatski narodni izrazi, jer je večina njih uzeta iz gore spomenute knjige, a knjiga je bila izdana u Hrvatskoj. Ako ga prilepim kao tabelu, sve mi razbaca, pa ču morati najprije to rešiti.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
miroslav
Stariji član

Van mreže
Pol: 
Starost: 41
|
 |
« Odgovor #18 Poslato: 26. Januar 2009, 09:04:20 » |
|
Za recepte svaka cast. Sada imamo nekoliko kombinacija, jos samo da nadjemo zenske dobrovoljce da podignu suknjice pa da gaze to grozdje  . Ma napravicemo taj bermet, ako ni jedan drugi razlog onda zbog cene. Licno mislim da od 10-12 zacina, covek moze da oseti 2-3 najzastupljenija, ali ne mora da znaci. Samo ako nadjem vremena ove godine, pravicu ga, ali naravno do tada treba svaki deo recepta da bude razjasnjen, da uspemo da nadjemo sve zacine. Za poslednje recepte imam pozitivan komentar-treba probati. Prvi recept koji je postavljen me malo buni zbog ukuvavanja (na pocetku teme), ali sigurno se svi recepti poklapaju u vecini zacina. 18% alkohola  , i jos slatko vino, tesko nama.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 Poslato: 26. Januar 2009, 10:23:52 » |
|
To je moje pomagalo:
hrvatsko latinsko slovensko aloja aloe barbadensis barbadoška aloja anđelika angelica archangelica angelika anis pimpinela anisum janež blaženi čkalj cnicus benedictus benediktinka borovica juniperus communis navadni brin borovnica crna vaccinium myrtillus borovnica bosiljak calamintha officinalis čober, vrsta male divje mete brđanka arnica montana navadna arnika čestoslavica veronica officinalis zdravilni jetičnik crni sljez malva silvestris gozdni slezenovec divizma verbascum thapsiforme velecvetni lučnik dupčac teucrium chamaedrys navadni vrednik gavez symphytum officinale navadni gabez ginseng panax ginseng ginseng glog bijeli crataegus monogyna navadni ali enovratni glog gospina trava hypericum perforatum šentjanževka iđirot acorus calamus pravi kolmež imela viscum album bela omela izop hyssopus officinalis navadni ožepek jagoda šumska fragaria vesca rdeča jagoda, navadna kadulja salvia officinalis žajbelj kičica erythraea centaurium navadna tavžentroža kim carum carvi navadna kumina komorač foeniculum vulgare komarček kopar anethum graveolens koper korijandar coriandrum sativum koriander lavanda lavanda vera sivka lazarkinja asperula odorata dišeča perla lišaj islandski cetraria islandica islandksi lišaj ljupčac levisticum officinale luštrek majčina dušica thymus serpyllum materina dušica matičnjak melisa officinalis melisa mažuran pitomi origanum majorana majaron medveđi dlan heracleum sphondylium navadni dežen medvjetka arctostaphylos uva ursi vednozeleni gornik metvica paprena mentha piperita poprova meta neven calendula officinalis vrtni ognjič oman inula helenium veliki oman oslad polypodium vulgare sladka koreninica pelin artemisia absinthium pelin petoprsta potentilla tormentilla srčna moč pirika agropyrum repens plazeča se pirnica plućnjak pulmonaria officinalis navadni pljučnik podbjel tussilago farfara lapuh preslica equisetum arvense njivska preslica rosopas chelidonium majus krvavi mlečnik rusomača capsella bursa pastoris navadni plešec ruta ruta graveolens vinska rutica ružmarin rosmarinus officinalis rožmarin sirištara žuta gentiana lutea encijan, rumeni svišč sladić glycyrrhiza glabra sladki koren, golostebelni sljez bijeli althaea officinalis navadni slez, ajbiž srčenjak polygonum bistorta kačja dresen stolistnik achillea millefolium rman tetrljan marrubium vulgare črna meta timijan vrtni thymus vulgaris vrtni timijan trava iva teucrium montanum gorski vrednik vodopija cichorium intybus navadni potrošnik vrijesak calluna vulgaris jesenska vresa
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dioda
|
 |
« Odgovor #20 Poslato: 26. Januar 2009, 10:29:01 » |
|
Svaka cast lahnjan, sa latinskim nazivima nema greske! Iskopirao sam ih u Google i odmah izbacuje sve sto treba, ukljucujuci i slike 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 Poslato: 22. Novembar 2009, 18:34:23 » |
|
Interesira me, dali je neko napravio bermet. Ja sam razmišljao o tome, ali učinilo mi se je prekomplicirano. Zato sam napravio vermut, po jednom od recepata iz knjige Emila Keršeka: Ljekovito bilje u vinu i rakiji. Za razliku od bermeta, koji se može pripremati samo u vreme berbe, vermut se može pripremati bilo kada. Korstio sam drugi od ovih recepata i napravio manju količinu. Kako su ga pohvalili svi degustatori, odlučio sam napraviti malo više toga i ove godine ču ga kao novogodišnji poklon deliti poslovnim strankama. Za razliku od uvodnih uputa, ja sam upotrebio crveno vino, frankovku, koja je ležala dve godine u drvenoj bačvi.
Priprema vermuta
Sastojci za izradu cca 10 l vermuta su: 1. 9 1 bijelog vina ( bolje su vrste s manje ekstrakata) s 10-12 % alkohola 2. macerat ljekovitog bilja (prema receptu u daljnjem tekstu) u l litri lozovače (prema 3 priložena recepta) kod kojeg je maceracija trajala 10-15 dana 3. 900-1000 g šećera (po ukusu) 4. limunska kiselina 10-20 g (po ukusu u ovisnosti o korištenoj vrsti vina i njegovoj kiselosti) Važna napomena: Radi stabilizacije arome vermut obvezno mora odležati najmanje mjesec dana, sa duljim odležavanjem dobiva na kvaliteti.
Recept I: Sastav ljekovitog bilja za maceraciju u 1 l lozovače 1. anis 2 g 2. borovica 26 g 3. kičica 3 g 4. kim 1 g 5. komorač 12 g 6. korijandar 20 g 7. metvica paprena 12 g 8. stolisnik 16 g 9. vanilija 2 g 10. cimet 2 g 11. muškat oraščić 1 g 12. klinčić 2 g ukupno 107 g.
Recept II: 1. anis 2 g 2. borovica 30 g 3. kičica 4 g 4. kim 1 g 5. komorač 8 g 6. korijandar 16 g 7. metvica paprena 10 g 8. stolisnik 12 g 9. vanilija 2 g 10. cimet 3 g 11. muškatni oraščić 1 g 12. klinčić 2 g Ukupno 100 g.
Recept III: 1. anđelika 6 g 2. dupčac 12 g 3. iđirot 13 g 4. kičica 12 g 5. oman 12 g 6. pelin divlji 13 g 7. srčanik 6 g 8. čičkov korijen 12 g 9. cimet 10 g 10. muškatni oraščić 2 g 11. narančina kora 6 g Ukupno 86 g.
Napomena: Svaka od ovih količina macerata dovoljna je za 10 litara vermuta.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pudar
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #22 Poslato: 27. Jul 2010, 21:25:15 » |
|
Ako sav secer prevri kad se sprema bermet kako je bermet sladak kad se pije ? 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 Poslato: 27. Jul 2010, 23:44:18 » |
|
Bermet ne bi trebao biti slatko vino. Uzmimo recept II. iz knjige E. Keršeka: Imamo ukupno 60 kg grožđa, iz kojeg dobijemo cca 45 litara vina sa recimo 11 % alkohola. Pošto smo dodali i 4 kg šečera (zanemarimo povečanu zapreminu od tog šečera), dobili smo za ovu količinu dodatnih 5 % alkohola (dodata količina 4 kg šečera na 100 litara šire dala bi dodatna 2,4 % alkohola, znači za 45 litara to iznosi cca 5,3 %).
Znači imamo prvih 50 litara vina sa 11 % i novih 45 litara vina sa 16,3 % alkohola, što bi dalo 95 litara sa cca 13,5 % alkohola. Određena količina alkohola dobije se i iz šečera u dodanim smokvama, grožđicama i ostalim dodacima, tako, da bi se moglo približiti %, koliko stoji u originalnom receptu. Iz ovog izračuna proizlazi, da je stvarno sav šečer prevreo u alkohol i bermet ne bi trebao biti sladak, osim toliko, koliko takvog ukusa puste dodaci.
Ako je dodato alkohola do 18 %, kao što je preporučeno na kraju, onda se može i slobodno dodati šečer, jer više ne mogu djelovati vinski kvasci, ali to je več pitanje osobnog ukusa.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pudar
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 Poslato: 29. Jul 2010, 12:50:37 » |
|
U jednom receptu pise da treba 5g KALAMUA . Sta je to ? Biljka ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pudar
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 Poslato: 29. Jul 2010, 22:01:09 » |
|
@ lahnjan Znaci moze biti slatko a i ne mora.Ono koje sam probao je bilo slatko (Radivojevic-Karlovci) , a i u Jovicevom "Prirucniku za..." kaze o bermetu: Nakon zavrsetka vrenja , vino se otoci,ukoliko je potrebnoZASLADI SECEROM i pojaca alkoholom,a zatim razlije u boce.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #26 Poslato: 29. Jul 2010, 22:35:02 » |
|
Kao što sam rekao, može biti bermet i sladak, ako mu se na kraju doda šečer. A ne može biti sladak od šečera, koji je prevreo u alkohol, kao što si i sam ustanovio. Inače, ja sam probao samo bermet obitelji Filipec iz Samobora, i koliko se sečam, nije baš sladak.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Misko77
Mlađi član

Van mreže
Pol: 
Starost: 47
|
 |
« Odgovor #27 Poslato: 09. Oktobar 2016, 14:10:52 » |
|
Pozdrav svima, pokušao sam ove godine da uradim bermet u manjoj količini - 25l. 50l mi je bilo mnogo, a obzirom na male količine pojedinih sastojaka 25l mi je bila dobra količina za mogućnost doziranja svih sastojaka. Radio sam neku modifikaciju tehnologije opisane u Jovićevoj knjizi koju imam i koju je dioda naveo na početku teme. Modifikacija je bila u činjenici da nisam išao na kuvanje šire kako bi je redukovao na 50% zapremine jer bi to zahtevalo kotao i višečasovno kuvanje na tačnoj temperaturi, itd što mi je trenutno bilo neizvodivo. Ideja i realizacija je bila sledeća, sa 25l frankovke posle maceracije od 24h i izmerenih 84 Oe sam umesto ukuvavanja išao sam na dodavanje šećera, da ne kažem šaptalizaciju, što ima u drugim receptima (lahnjan) dok nisam podigao nivo šećera sa inicijalnih na 120 Oe što bi posle vrenja trebalo da daje vino sa nešto preko 16% alkohola. Bermet bi trebalo da ima ~16-18% Otopio Go Ferm Protect, inokulirao Lallemandov EC 1118 koji bi trebalo da toleriše alkohol do 18%. Vrenje je lepo krenulo, posle dva dana dodao Fermaid E i uradio aeraciju 10% mošta, refraktometar pokazivao 110 Oe. Posle 6 dana od inokulacije kvasca refraktometar je bio na 60 Oe, dodao sam drugu dozu Fermaid E. Isti dan sam polovinu količine začina po Joviću (njegova doza je za 100l šire redukovane na 50l) u platnenoj čistoj peleni vezao kanapom i potopio u vino. Nakon 4 dana refraktometar je pokazivao 40 Oe vrenje je i dalje lepo išlo MEĐUTIM probao sam vino i bilo je gorko, ali baš baš gorko. Ostavio sam još 2 dana začine i nakon toga izvadio, trebao sam izvaditi 4 dan, ali sad je gotovo.
Moje naravoučenije je sledeće: - količina pelina koju Jović navodi je smatram prevelika, za čitav red veličina je veća od ostalih recepata - moja greška jer sam naivno išao na 240g/hl što je mnogo. Smatram da bi trebalo ići na maksimum 30g/hl kao u receptima koje navodi lahnjan (iako su tu količine 80l i 90l), ja ću dogodine staviti maksimum 10g. - Jović u knjizi ne navodi dužinu maceracije začina u vinu, otprilike "dok vino ne poprimi ukus" da ne prepisujem doslovno baš sad, što je vrlo proizvoljno. Maceracija bi ovim načinom trebala otprilike da bude 7-14 dana. Takođe, iz ovogodišnjeg iskustva, pelin ću staviti odvojeno od ostalih začina kako bi gorčina mogla da se dozira u odnosu na ostale ukuse. - skeptičan sam oko slačice odnosno gorušice kako navodi Jović, posebno u ovoj količini. Slatka koju on navodi je bela, a gorka je crna. Mada je gorčina vina svakako vuče više na pelin i ne bi "okrivljivao" gorušicu, ali skeptičan sam oko njenog doprinosa, ići ću otprilike na 1/10 doze po Joviću
Nakon svega sam više u dilemi ili trilemi šta da radim sa vinom... Popiće se što reče neko, ali mi krivo jer nije ispalo kako sam planirao. Hteo sam da ga u jednom trenutku pojačam sa ostatkom frankovke kako bi razblažio gorčinu, ali reko sebi neću još vina da upropastim. Ostavio sam da prevre do kraja pa ću odlučiti. Jedan plan je da ostavim, a drugi da nađem nekog ko uslužno peče rakiju da prepeče ovo i imam količinu vinskog destilata kojim bi dogodine pojačavao bermet po "unapređenoj" tehnologiji na 18% alkohola.
Eto, nadam se da sam nekome ko se upusti u ovo kao i ja bio od pomoći.
Jedna od lepih impresija je trenutak kad stavite začine u vino, ta količina mirisa koja se istog trenutka proširi po celom podrumu, neopisivo. Na odustajem to je sigurno.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|