Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Poslato: 19. Decembar 2008, 19:31:11 » |
|
evo pravo pice za hladne dane Jagertee (lovacki caj) ¼ litra crnog caja 2 kasike secer ¼ Litre crvenog vina ½ Stange Zimet 2 kom. klincic 4 cl Rum 4 cl Sljivovica secer moze i vise zavisi od ukusa takodje i sljivovicu moze manje ili vise moze i neka mesana vocna rakija ali standard to jest pravi se pravi sa sljivovicom. peco ti nam daj recept za sumadiski caj(made in ratkovic) upozoravam ovo pice ima i jedan sporedni efekat ukoliko konzumirate prvise od ovog caja ljudi pocinju da vas ne shvataju ozbiljno (ko nema klincic i zimet moze i bez) bitna je sljivovica Ziveli!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #1 Poslato: 19. Decembar 2008, 23:49:06 » |
|
Šumadijski čaj (kuvana rakija). Šljivovica najbolje jačine oko 32%, i još bolje da se jaka šljivovica razblaži na tu jačinu. U malo dublju šerpu stavite jednu kašiku šećera, rasporedite je po dnu, stavite na vatru i čekajte da počne da karameliše, nemojte da pregori, biće gorka rakija. Kada zagoreli šećer dobije boju tamno braon, sipajte pripremljeni rastvor rakije i pustite da kuva. Šećer se dodaje odmah zatim od 250 do 300grama po litri. Rakiju kuvajte pa kad počne da ključa maknite sa vatre, da se smiri pa opet vratite da lepo proključa, to ponoviti još jednom (znači tri ključa, ali dobra). Rakiju sipati u posudu za sipanje: čajnik, ibrik, bardak, ovlaš zatvoriti i staviti da bude topla ali da ne ključa više. Da bi imali parametar šećera, koliko je to 250 do 300 grama, to su šest izvršene jelovne kašike šećera! Pije sa da dobro prevrelim slanim starim sirom iz paprike, paprika iz turšije, kiseli kupus naseckan pa utrunjen sa malo ulja i alevom paprikom, može i ljutom tucanom, pa da vas nebi "uvatilo" piće polako dozirajte sušeno meso sa salatom od domaće kobasice, a može i malo slaninice. Ako uz to se zadesi i jedna lepa rumena proja, koja je malo popravljena sa usitnjenim starim sirom i jednom kašikom masti, još bolje! I vrlo važna preporuka, nemojte piti posle toga vino ili pivo, pod uslovom da ste "razdužili litar kuvane", jer će vam se desiti da usred zime pukne grom!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 73
|
|
« Odgovor #2 Poslato: 20. Decembar 2008, 00:04:01 » |
|
RICELJ
Potrebno: -5 litara šire -1kg kristla šećera -1,5 kilograma belog duleka iseckanog na kockice veličine 2x2x2(oljuštenog) -1 limun
Priprema: Šira se pomeša sa šećerom i stavi na vatru da kuva, kada počne da kuva dodati sečen beli dulek, kuvati sve dok neomekne ali nedajte da se rasturi u kašu. Pet šest minuta posle ubacivanja duleka(bundeve, ludaje), ubacite isečen limun na kocke sa sve korom.
Spremite tegle koje se odlično zatvaraju, stavite ih u rernu da se lepo ugreju, pa u njih sipajte ukuvani ricelj, zatvorite tegle i ušuškajte ih da se polako ohlade do ujutru, i gotovo!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #3 Poslato: 20. Decembar 2008, 00:25:15 » |
|
За кувану ракију: Тако и ја правим с тим што додам који клинчић (каранфилић). И кад се шећер растопи сипам на њега прво воду (део предвиђене воде за разблаживање ракије, а може и цела овако да се успе). Ово радим због тога што постоји опасност, ако је ракија јача, а карамел добро загрејан, да све букне! Дакле, водите рачуна о овоме. Ја не видим разлике у томе да ли ћу ракију разредити пре сипања у шерпу или ћу је у самој шерпи помешати с водом. Једина разлика је у томе што се на овај други начин потпуно искључује могућност пожара.
И што се тиче јачине ракије: наравно, ствар је укуса али код мене то испадне мало слабије. Наиме, обично додам још половину воде од онога колико ракије имам а како су ми ракије скоро увек између 40% и 45% то испада да је јачина, кад је разредим, између 27% и 30%. Са додатком шећера, и зато што нешто алкохола уври, не верујем да је ова моја, кад се пије, преко 20%, док Пецина може бити можда и 25%.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
trefi
Neaktivni član
Van mreže
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #4 Poslato: 26. Novembar 2009, 21:20:10 » |
|
u litar dobre rakije staviti dvadesetak zrna ispecene kafe i jedan stapic prave crne vanile.vec posle mesec dana je prvi rezultat,a najbolje posle tri meseca.boja i ukus kao viski.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
shuca
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #5 Poslato: 26. Decembar 2009, 16:38:51 » |
|
e za kuvanu rakiju ja bih vam se malo nadovezao na pecin recept.sve ja to isto radim ali secer ide sav odmah bez dodavanja .znaci morate malo iskusiti ja to radim od prilike i nisam do sada gresio.e poenta je sto kaze peca da rakija bude ljuta jer je kvalitetnija i samim tim ne boli glava kao od meke.ja sam godinama experimentisao i najlepsu sam rakiju skuvao kada sam u rakiju koju hocu da skuvam dodavao neku od mojih aromaticnih rakija kao kajsiju ili dunju ali ne mnogo jednu casicu da da aromu i obavezno je pri vranju posto to radim na sporetu smederevcu na kraju zapalim ali ne sibica niti upaljac vec drvce zapaljeno u lozistu sporeta.probajte svidece vam se ali samo kada je hladno kao pre neki dan
|
|
|
Sačuvana
|
bog je stvorio vodu, a covek vino!
|
|
|
Panta
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 58
|
|
« Odgovor #6 Poslato: 09. Mart 2010, 17:28:07 » |
|
Pre par godina probao sam nešto poput "SANGRIE" , otprilike na kilogram voća ide litar rakije i kilogram šećera. Zanima me zna li neko recept za ovo piće i postupak dobijanja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
kazanpasa
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
OS: Windows Vista Browser: Microsoft Internet Explorer 8.0
|
|
« Odgovor #7 Poslato: 09. Mart 2010, 22:58:47 » |
|
1.5L suvog crnog vina 1.5L soka od jabuke 1 grape fruit izsjeckan na 8 djelova 1 srednja narandza izsjeckana na kolutove 1 srednji limun izsjeckan na kolutove 1 mala kruska izsjeckana na kockice 1 srednja jabuka izsjeckana na kockice Naspi vino i sok od jabuke i skriske grape fruit-a u vecu posudu.Dobro promjesaj i ostavi u frizider preko noci. Sledeci dan dodaj skriske narandze i limuna zatim ponovo stavi u frizider i drzi 3 sata.Zatim ubaci kockice jabuke i kruske i ostavi 1 sat da stoji da povuce aromu. Zatim dobro promjesaj i serviraj sa ledom.
|
|
|
Sačuvana
|
Osim pameti sve se može odglumiti.
|
|
|
Panta
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #8 Poslato: 10. Mart 2010, 00:08:40 » |
|
Hvala na brzom odgovoru. Pokušaću i ja da budem brz i probam ga što pre. Međutim pitam se šta sam onda ja to ranije probao. Da pojasnim gornji "recept". Radi se o sezonskom voću koje se celo leto i jesen sakuplja i po gore navedenom modelu ostavlja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lahnjan
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 67
|
|
« Odgovor #9 Poslato: 10. Mart 2010, 07:54:33 » |
|
Ono je bio sigurno rum lonac. Dodajem recept iz moje zbirke:
Ovaj recept se mogao naći i na stranici sa slatkišima ili pićima, ali ni jednoj ne pripada direktno. Sprema se dugo, oko 6 meseci, ali zahteva po par minuta svakih 10 - 15 dana. Potrebno: rum, šećer (bolje smeđi),sezonsko voće (jagode, višnje, trešnje, maline, ribizle, kajsije, breskve, kupine, jabuke, borovnice, kruške, dinje, smokve, banane, šljive, grožđe, dunje...) Pre svega bilo bi dobro imati veliku posudu - lonac (bar 5 litara) od keramike ili glazirane grnčarije, sa poklopcem (može se kupiti i posuda baš za ovu namenu). Ako se nema ovakva posuda, može poslužiti i velika tegla, ali se onda mora držati u mraku ili omotati, na primer aluminijumskom folijom. Spremanje počinje negde u maju, junu mesecu sa prvim svežim voćem, npr. jagodama. Opere se i očisti šaka voća (količina zavisi od veličine posude i ličnog ukusa), stavi u lonac, pospe sa dosta šećera (po ukusu, ako se ne čuva u frižideru više - ne zaboravite moraće da stoji bar 6 - 7 meseci u njemu) i prelije sa dobrim rumom tako da voće bude potpuno prekriveno. Sa pristizanjem svakog pojedinačnog voća postupak se ponavlja. Sve vreme lonac mora stajati na tamnom i što hladnijem mestu (podrum i sl. ili frižider) poklopljeno. Krupnije voće (jabuke, kruške, breskve) se seče na kockice i preporučljivo je da voće ne bude potpuno zrelo (ostaće čvršće). Spremanje se završava sa zadnjim jesenjim voćem, dunjama na primer. Nakon stavljanja zadnjeg voća preporučljivo je da prođe bar 10 dana. Služi se kao voćna salata, ili kao dodatak voćnoj salati od svežeg voća tokom zime (narandže, grejp, jabuka, banana i sl.) Sok se može (proceđen) služiti i posebno kao vrsta slatkog alkoholnog pića.
Pre svega treba imati strpljenja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #10 Poslato: 10. Mart 2010, 09:10:07 » |
|
Da, ovo što piše lahnjak pravi je, ne bosanski lonac, nego takozvani rum-lonac. Ime je dobio zbog toga što se, kao alkohol, koristi rum ali ja predlažem da se proba sa lokalnom rakijom. Za ovu priliku može da se koristi rakija koja se dobije prepicanjem patoke. Jedino što je važno je da je ta rakija "dobra" (ova reč, "dobra" često se koristi u narodnim receptima a znači, u prvom redu, jaka) jer treba stalno imati na umu da, ako ukupna jačina lonca padne na ispod 18%, da će sve krenuti da previre. A jačina jako brzo pada. Ako uzmemo da, recimo, koristimo rakiju od 40% i dodamo na litru rakije 1 kg voća i dosta šećera, lako se može dogoditi da sok iz voća plus otopljeni šećer takođe hvata 1 litru i eto nam odmah razređenje na 20%! U praksi ovo zna i više da iznosi pa smo često, ako koristimo rakiju od 40%, brzo ispod sigurnosne granice od 18%. Najbolje je prepek patoke uhvatiti na, recimo, 55% i onda svaki put kad dodajemo novo voće izračunamo koliko ćemo njime razrediti rakiju pa da nastojimo da to uvek bude između 20% i 22%. Po mom iskustvu to je najlepša jačina za voćne alkoholne aranžmane a dovoljno je iznad sigurnosne granice.
Međutim, ako se i dogodi da lonac kreće da previre, dodate samo jake rakije i vrenje će stati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Panta
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #11 Poslato: 10. Mart 2010, 09:46:14 » |
|
Molim da mala pojašnjenja. Da li se ceo proces odvija u ZATVORENOJ posudi, tj bez prisustva vazduha. Takođe , da li preporučujete da se kao u turšiji voće pritisne sa nekom rešetkom dabi se držao u soku. Pozdrav
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #12 Poslato: 10. Mart 2010, 14:35:17 » |
|
Obično se drži u takozvanom kelnskom loncu a to nije ništa drugo nego zemljana pečena i glazirana posuda sa isto takvim poklopcem. Dakle, posuda nije hermetički zatvorena ali jeste zatvorena. Može se sve držati i u hermetički zatvorenoj posudi. To daje malu razliku u kvalitetu jer se tad sve manje oksidira. Voće obično ne treba pritiskati jer je teže od rakije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #13 Poslato: 10. Mart 2010, 17:23:55 » |
|
Da ne bude zabune: ne mora ovakav ćup. ovo je tradicionalan način. Ja sam u jednoj poznatoj fabrici pića u Holandiji video 30-ak kelnskih ćupova od oko 200 litara koje oni još uvek koriste za maceriranje trava i voća u proizvodnji svojih pića. Rekli su mi da jako paze na njih, da ih ne razbiju, jer se novi ne mogu više nabaviti, a ovakva tradicionalna protizvodnja im je zaštitni znak. U svakom slučaju bilo bi im puno jednostavnije i jeftinije da uzmu inox posude. Evo ovde sam našao na internetu jedan lep kelnski ćup koji bi mogao služiti za pravljenje rum ćupa za domaću upotrebu. Veličina je 7 litara i košta, u on line prodavnici, 35 evra, plus troškovi slanja.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
alambik
|
|
« Odgovor #14 Poslato: 10. Mart 2010, 19:19:28 » |