23. Januar 2025, 19:11:22 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Orezivanje šljiva  (Pročitano 190580 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.19

« Poslato: 18. Decembar 2008, 20:56:35 »

Da rezem, naravno da neznam, ali postoje neki kursevi za to, naucicu valjda. Za pocetak moj prvi komsija je ekspet za orezivanje.
Sto se tice krosnje videcu, verovatno poboljsanu piramidalnu.Prvo razmisaljam o skracenju sadnica u rano prolece ( oko 100 cm ) pa onda dalje...
Citat
kod mene na sljivama kad su gulili zecevi dugo se osecala posledica neke sam cak morao i da menjam sadnice!
Verovatno cu i ja to morati da uradim ( oko 10-tak su najugrozenije ). Krajnji, u koje vreme ( nakon kojeg vremena ) si vrsio menjanje ostecenih  sadnica
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #1 Poslato: 19. Decembar 2008, 15:46:00 »

moj ti je savet da ne razmisljas puno o tom skracenju . mogao bi da pogledas bar neku sliku kako izgleda poboljsana piramida tek da ne upropastis nesto i vodi racuna ko ti reze, za kurs neznam mozes da dodjes do mene ja rezem krajem februara trebaju mi ucenici  Grin Grin Grin Grin

salim se za ucenike ali ovo ako mislis poboljsanu piramidu nemoj da seces. sto se tice presadjivanja ako si siguran da ne valjaju zameni ih odmah na prolece da ne bude velike razlike .
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 42

ja

Windows XP
Browser:

« Odgovor #2 Poslato: 21. Decembar 2008, 16:07:47 »

deki ja sam mislio da ce se izvuci pa sam ih pusto 3 godine ali su uvek bile nekako kilave i nisu davale puno ploda.na kraju mi je dopizdilo i zamenuo sam ih! upravu je Grof ako mislis da se nece izvuci bolje ih odma zameni.to mi je greska sto odma nisam uradio.
Sačuvana
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #3 Poslato: 21. Decembar 2008, 19:21:22 »

Sacekacu do proleca, pa cu onda videti ( najverovatnije cu zameniti najugrozenije )
Grofe, spreman sam da ucim, zovi kada budes radio.
Sto se tice kruna, naravno da gledam slike Scratchhead i savetujem se sa "strucnjacima" dohfly, ( kao, neko je za skracivanje do 80cm, drugi iznad 1m, a treci preko 1,5m, a niko ne spominje oblik krune - ipak sve je to ok, sve su to dobronamerni ljudi ). Ja cu konacnu odluku o formiranju krune doneti uz saradnju sa dr.Rakicevicem sa Instituta za vocarstvo u Cacku i naravno sa vama na forumu Thumb
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #4 Poslato: 21. Decembar 2008, 19:36:38 »

I ja sam sačekao da vidim šta će drugi da kažu, a u vezi formiranja krune i visine orezivanja. Ako se šljiva posle sadnje oreže na visinu 80cm posle pet godina, a u zavisnosti od zemljišta i kvaliteta sadnog materijala, ramene grane će idealno biti na visini od 1,2 do 1,5 metara. Ja nebih imao dileme u vezi formiranja krune, najbolje se pokazala vaza kruna. Šta je još bitno napomenuti, formiranje vaza krune diktira da najmanji razmak između redova bude 5 mtara, a u redu takođe 5 metra, a 6x6 je ipak preporučljivije.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #5 Poslato: 21. Decembar 2008, 21:35:24 »

Citat
Ja nebih imao dileme u vezi formiranja krune, najbolje se pokazala vaza kruna. Šta je još bitno napomenuti, formiranje vaza krune diktira da najmanji razmak između redova bude 5 mtara, a u redu takođe 5 metra, a 6x6 je ipak preporučljivije.
Peco, pretpostavljam da si mislio na kotlastu krunu. Kako kazu knjige, "skelet kotlaste krune se sastoji od tri ramene osnovne grane jednake debljine". U toj varijanti se na prolece vodjica skracuje na 80 li 100cm, a ostavi se nekoliko mladara i saceka se da oni dostignu 20-25cm, odaberu se tri najjaca i najblje rasporedjena, dok se ostali uklanjaju. Kod mene je razmak 4x4m i mislim da to nije presudno kod odabira oblika krune iako kotlasta kruna zahteva veci razmak i prostor izmedju redova. Mislim da su sorte sljiva te koje odredjuju i oblik krune i razmak sadjenja.
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #6 Poslato: 21. Decembar 2008, 21:57:10 »

ne brini deki imas dovoljno mesta za bilo koju krunu ja kad sam rekao da sacekas  sa secenjem izgubio sam iz vida kakve si sadnice uzeo ( ja sam uzeo sadnice sa vec formiranim granama tako posle sadnje u jesen u prolece sam vec imam  osnovne grane) ali to je nesto kako sam na pocetku rekao svako zna zasto i kako radi  i  ja bih mozda danas nesto uradio drugacije a i ti ces kada se budes naucio videti gde si napravio propust a sigurno ces koji napraviti kao i svi mi .  u svakom slucaju nadji coveka ko se razume u rezanje nemoj nekog tu iz gledica lokalnog rezaca koji stavi makaze u dzep i  kaze da je rezac i ti mu ostavis vocnjak da upropasti jer ni sam neznas sta je najbolje, Dnevnica dobrog rezaca iznosi oko 40 eura ima gomila ljudi koji je po raznim pik-ovima stekla iskustvo .
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #7 Poslato: 21. Decembar 2008, 22:21:02 »

Deki, iz hobija, ljubavi i profesije zadnjih 40 godina režem i podižem nove zasade voća i vinograda, znači nije moje poznavanje vinarstva i podrumarstva jedino. mislio sam na kao ti reče kotlastu krunu, uobičajeno vaza(pehar), rezidba na 80cm, odabir pravilno raspoređene3do4 grane, negovanje u prvoj godini i usmeravanje na pravilan pravac i ugao. Tako dobijene pravilno uglom i rasporedom formirane ramene grane naredne godine se režu, skraćuju za jednu trećinu, pa opet u toku te vegetacije vrši se odabir i usmeravanje sekundarnih grana izraslih na osnovnim ramenim granama, itd..... Poenta je u tome da se pravilnim orezivanjem, vezivanjem-usmeravanjem stvori kruna koju vi želite, a ne da se prepusti slobodnom rastu i formiranju. Tako formirane krune šljiva omogućavaju ujednačenu i dobru rodnost, provetrenost krune, olakšanu korekcionu rezidbu na rodu i efikasnu zaštitu u vegetaciji. Ako me ne mrzi mogu to šematski da nacrtam, pa da skeniram i postavim, imaće vremena do proleća!
Sačuvana

Hemingvej
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #8 Poslato: 21. Decembar 2008, 23:00:09 »

Eh Peco, kad bi dosao u Gledic na prolece a i ti Grofe ( zanam da i ti kacis Gledicke planine ), bolje bi bilo nego skice. Ja cuvam deo godisnjeg odmora za te dane, pa se skupimo u Rakiji ( pozovemo sve vocare sa foruma, krajnji, branko, vebra i dr. ) i provedemo jedan vikend u poslu i razonodi. Naravno od mene idemo u Temnic,  Ratkovic i druga mesta da i tamo osisamo vocnjake.
Nije problem 40 euro, bitno je druzenje i razmena iskustava.
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

ja

Windows XP
Browser:

« Odgovor #9 Poslato: 23. Decembar 2008, 19:37:09 »

draga moja gospodo ja se slazem! samo mi treba javiti nedelju dana ranije da se organizujem u radionici i dolazim!kao i ti deki ja sam slab sa orezivanjem tako da i ja jos ucim ali nije problem naucicemo zajedno od ljudi koji znaju! Thumb
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #10 Poslato: 23. Decembar 2008, 23:41:34 »

Kad se tiče redovne rezidbe voćaka, meni je po gradaciji težine , najteža rezidba jabuke, zatim kruška, breskva i na kraju šljiva, od šljive samo je lakša rezidba višnje. Nijedna mi rezidba nije teška u smislu problematike poznavanja, već u smislu opterećenja na rukama, još ako je jabuka kalemljena na srednje bujnim i bujnim podlogama, onda pomoć.
Od rodnih grana na jabukama i kruškama razlikuju se četiri vrste:vite rodne, krute rodne, prstenasto naborite i rodni kolači. Breskva uvek daje rod na prošlogodišnjim lastarima i zato se onako rigorozno reže svake godine da bi se potencirao izboj novih lastara u tekućoj godini, a koji su iduće godine rodni. Najbolja rezidba za breskvu je riblja kost gde to može, gledano od vrha razvijene grane prema stablu: prvi lastar na jedan pupoljak, pa onda naizmenično povećavajući za po jedan do dva pupoljka. Još šta je važno kod breskve je to da redovno treba kratiti višegodišnje grane, ili ih pojedine potpuno izbaciti, zamenjujući ih sa mlađim, a kod ovakvih korekcija je osnovno da se zadrži oblik krune vaza.
Šljiva je pesma za rezidbu po formiranju uzgojnog oblika krune. Skidanje vodopija ili ih kratiti da zamene oštećene i iznurene, gde grana ili grančica ide jedna preko druge izbaciti onu koja je lošije formirana ili oštećena usled trenja jedna o drugu. Otvarati sredinu krune i paziti da pravilan raspored grana zadrži  osnovu uzgojnog oblika krune. i kod svake rezidbe, i kod svog voća, je osnovno pravilo da zvršni pupoljak, onosno prvi posle orezanog gleda nadole, uvek da bude rez takav da ostane završni pupoljak koji gleda nadole.
Nalupah sve i svašta, ali ne bez osnove pa ko se snađe snađe!
Sačuvana

Hemingvej
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

ja

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 24. Decembar 2008, 10:45:36 »

peco jel moguce da pokazes sematski na nekom crtezu formiranje kruna i rezidbu???
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #12 Poslato: 24. Decembar 2008, 16:29:49 »

Vidim ja da ce biti kurs na prolecu. peco lepo si rekao to jest opisao ali dok ne vide na licu mesta dzaba . da kada se formira kruna posle je samo igranje.
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 24. Decembar 2008, 16:46:16 »

mart 2008
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #14 Poslato: 24. Decembar 2008, 16:46:57 »

Evo ja se pomučih malo i napisah, pardon nacrtah kako to izgleda!
1-Posađena šljiva, orezana na cca 80cm posle sadnje
2- Izbile grane u toku vegetacije, sa odstranjevanjem viška u toku vegetacije, ovako treba da izgleda ujesen.
2-a Orezana šljiva druge godine posle sadnje uproleće.
3- Izgled iste šljive ujesen, na kraju druge godine
3-a orezana šljiva u proleće treće godine posle sadnje
Sačuvana

Hemingvej
Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.023 sekundi sa 21 upita.