Pozdrav, evo citam ovu temu i dosta toga o rezidbi sljiva i jedno pitanje mi uvijek ostaje neodgovoreno. Naime iz tekstova na forumu a i npr ovog teksta
http://uredibastu.blogger.ba/arhiva/2012/03/08/3239263. Naime na pocetku teksta kaze da se kod sljive pozegace ne diraju spoljasnje grane, odnosno ne skracuju se. Da li to znaci da se grana nikako ne sjece, nego se samo povija u zeljeni oblik ili.....?
Ja sam zasadio mlade samonikle sadnice pozegace, i izmedju ostalog i 4 stabla sa prirodno formiranom krosnjom, starosti oko 3 godine, znam da ove mlade sadnice sto jos nemaju grana trebam skariti na 80-90 cm i dogodine formirati uzgojni oblik (moj plan je da to bude kotlasta kruna) ali sta da radim sa ovim koje su se same formirale, ne znam kako da ih orezem.
One sad otprilike izgledaju kako taj kotlasti oblik, s tim da su grane pod ostrijim uglom u odnosu na stablo, i imaju puno unutrasnjih grana, pretpostavljam da te unutrasnje trebam porezati sve, molim potvrdu i sta da radim sa ovim vanjskim, ramenim granama, skracivanje, povijanje ili sta vec?
Hvala unaprijed