06. Decembar 2024, 07:51:38 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 7 8 [9]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Orezivanje šljiva  (Pročitano 189745 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Marinke
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 43

Windows NT 6.1
Browser:
Firefox 28.0

« Odgovor #120 Poslato: 05. Maj 2014, 23:47:23 »

Hvala Peco, ziv bio!!!
Sačuvana

Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti. - Vuk Karadžić
Ervin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #121 Poslato: 21. Mart 2016, 15:40:30 »

Pozdrav, evo citam ovu temu i dosta toga o rezidbi sljiva i jedno pitanje mi uvijek ostaje neodgovoreno. Naime iz tekstova na forumu a i npr ovog teksta http://uredibastu.blogger.ba/arhiva/2012/03/08/3239263. Naime na pocetku teksta kaze da se kod sljive pozegace ne diraju spoljasnje grane, odnosno ne skracuju se. Da li to znaci da se grana nikako ne sjece, nego se samo povija u zeljeni oblik ili.....?

Ja sam zasadio mlade samonikle sadnice pozegace, i izmedju ostalog i 4 stabla sa prirodno formiranom krosnjom, starosti oko 3 godine, znam da ove mlade sadnice sto jos nemaju grana trebam skariti na 80-90 cm i dogodine formirati uzgojni oblik (moj plan je da to bude kotlasta kruna) ali sta da radim sa ovim koje su se same formirale, ne znam kako da ih orezem.
One sad otprilike izgledaju kako taj kotlasti oblik, s tim da su grane pod ostrijim uglom u odnosu na stablo, i imaju puno unutrasnjih grana, pretpostavljam da te unutrasnje trebam porezati sve, molim potvrdu i sta da radim sa ovim vanjskim, ramenim granama, skracivanje, povijanje ili sta vec?

Hvala unaprijed

Sačuvana
Sale VR
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #122 Poslato: 22. Mart 2016, 18:32:49 »

Pozdrav Ervin, sto se tice rezidbe Pozegace ona je bas karakteristicna kao i kod Cacanske rodne jer je i roditelj cacankske sljive. Najbolji uzgojni oblik za Pozegacu je poboljsana piramida (prirodni oblik krosnje) sa vecim rastojanjem u vocnjaku, standardna sadnja (4 x 4 m). Ukratko da opisem rezidbu. Sve unutrasnje grane koje se sudaraju i zasenjuju jedna drugu treba ukloniti. U prvim godinama treba je rezati na spoljni pupoljak i otvarati prema spolja. Grane drugog reda koje nose kratko rodno drvo svremena na vreme prekratiti i tako obnavljati rodne nosace. Kasnije u punom rodu ce ona sama otvarati svoju krosnju pod pritiskom roda. Tada treba obratiti paznju na SPOLJNE GRANE DRUGOG I TRCEG REDA koje su po polozaju vise u odnosu na donje spoljne rodne grane jer ih zasenjuju pa ih treba prekratiti na gornju rodnu granu.      Kod Pozegace moramo imati i vecu krunu bas iz razloga sto je plod sljive dosta sitniji u odnosu na ostale sorte pa moramo tako da obezbedimo rentabilnu proizvodnju sljive. Ukratko, veliki Pozdrav!!!   Thumb 
Sačuvana
Ervin
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Safari

« Odgovor #123 Poslato: 24. Mart 2016, 20:22:46 »

Hvala na odgovoru, nemam puno iskustva ali mislim da bih ovo mogao uraditi ispocetka, medjutim ja sam zasadio sadnice koje su vec ....podivljale. Da li bi mi mogao na slikama oznaciti sta sjecem a sta ostavljam, pa da dobijem malo osjecaj kako da radim?

Sačuvana
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #124 Poslato: 24. Mart 2016, 22:25:57 »

Citat
nemam puno iskustva ali mislim da bih ovo mogao uraditi ispocetka
I najbolje bi bilo ispočetka, i to sa novim sadnicama. Uz dužno poštovanje ali se ovdje nema šta kvalitetno ostaviti. Zasađivanje sadnice stare tri godine predstavlja za nju ogroman stres i neizvjestan prijem bez ikakvog orezivanja a kamoli kada treba orezati gotovo sve na njoj, rovašiti za razgranavanje na poželjnom mjestu i sl.. Ne može sve to odjednom biljka podnijeti. Ako bi se i primila opet bi bio u lošijoj situaciji nego da sa kvalitetnim sadnicama kreneš ispočetka, i formiraš ih onako kako treba. Ako ćeš sačekati jesen preporučit ću ti ova tri meni draga i upečatljiva teksta na linkovima kao polazište iz kojeg se mnogo toga može naučiti, bar o onim suštinski bitnim stvarima. Kada dokučiš potrebu biljke, logiku razvoja i plodonošenja, usvojiš principe i posložiš elemente koji odgovaraju, i biljci i tebi, onda kao posljedica ide i rezidba sama po sebi. Bar mislim da je tako meni išla ovogodišnja, prva.  Smiley
http://www.poljoberza.net/AutorskiTekstoviJedan.aspx?ime=V001_7.htm&autor=18
http://bs.scribd.com/doc/129816126/Tomislav-Jemri%C4%87-Cijepljenje-i-rezidba-vo%C4%87aka-1#scribd
https://issuu.com/deniskulovac/docs/30_sistemi_gajenja_i_rezidba_sljive/1
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Stranice: 1 ... 7 8 [9]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.022 sekundi sa 21 upita.