deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
Starost: 55
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 24. Decembar 2008, 21:53:09 » |
|
Evo kurs je krenuo, jos samo praktican rad na prolece ( gde ce biti praksa videcemo, moze kod mene ).
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 74
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 24. Decembar 2008, 22:42:33 » |
|
Šljiva je bila zapuštena, u formiranju, morala je biti primenjena rigorozna rezidba, rezultat je bio fantastičan, u smislu roda i opšte forme ove godine, slikaću kako sada izgleda, sada po završetu vegetacije!
|
|
|
Sačuvana
|
Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu! Hemingvej
|
|
|
krajnji
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
ja
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 7.0
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 25. Decembar 2008, 11:11:46 » |
|
peco svaka cast! skidam kapu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 25. Decembar 2008, 15:02:36 » |
|
Ljudiii! Nemojte da se plašite rezidbe voća i loze, nema tu neke velike filozofije, u formiranju krune kod voćaka izbegavajte da podredite voćku vojničkom režimu, nemože voćnjak biti vojnički besprekoran stroj, on ima svoju prirodnost i svoje sortne i vrstne osobine, morate se prilagođavati prirodi i usmeriti je da vam da ono približno što vi hoćete, što vas manje izneveri rezultat, znači da ste postigli kompromis između vaših želja i optimalnog davanja prirode. One sitne nevažne, naizgled grančice na donjem delu krune nemojte mnog čistiti, one donose rod i punoću krune. Na ovim dole fotografijama gde je šljivar bio zapušten, gazda je izrazio želju da se kruna podigne zbog mašinske obrade i zbog toga deluju prilično ogoljeno, ali videćete uskoro nov snimak istog šljivara pa će te videti i učinak toga. redovna obrada i zaštita, sa prihranjivanjem su neophodni preduslovi da vam šljiva ima kondiciju i rod svake godine, bez toga, nemojte mnogo očekivati.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Atomizer
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 25. Decembar 2008, 15:59:29 » |
|
Ko se boji rezidbe, bolje da voćku nikad ni ne reže. Tu nema kompromisa i onoga " žao mi je". Naravno, mora se znati šta se radi, jer vidio sam hrpu voćaka uništenih s motornom pilom!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
deki
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 25. Decembar 2008, 21:48:48 » |
|
Sta treba znati o zimskoj rezidbi starih vocnjaka? Ja cu uskoro, kada mi vremenski uslovi dozvole uci u svoj stari vocnjak i pokusati da ga ocistim ( zaoracu koju brazdu izmedju redova, odstranicu suve grane, izvrsicu plavo prskanje i to prvi put od kada postoji vocnjak i ... )
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 03. Januar 2009, 15:15:45 » |
|
Umesto komentara ponovo ću ubaiti fotografije: Proleće 2007 godine! Jesen 2008 godine! Karakteristično je jeedno otele se kontroli, opet ih treba oštro orezati, slično kao na prvoj fotografiji. Nije rađena dobra zaštita, ali je rod bio odličan. Ovi crni ostaci na vrhovima grana su pokazatelji šta treba obavezno orezati!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
krajnji
Stariji član
Van mreže
Pol:
Starost: 42
ja
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 04. Januar 2009, 14:37:20 » |
|
peco ovo tvoj vocnjak?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
peca50
Zlatni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 04. Januar 2009, 17:20:19 » |
|
Ne, voćnjak je mog prijatelja koji je poslušan samo dok sam ja tu, kad nisam on sve ostavi da ide spontano, pa već mesec dana me gnjavi da ga opet savetujem kako da ga oreže!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Grof von temnic
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 19. Januar 2009, 11:04:34 » |
|
Sta treba znati o zimskoj rezidbi starih vocnjaka?
pa mislim da tu nema razlike u rezanju dali to bila kasna jesen zima ili prolece, jedino bih razmislio o ekonomskoj strani takvog poduhvata ja sam proslog proleca pokusao da spasim jedan napusten vocnjak isto tako sljive nisu rezane 15-20 godina ali je bilo vec kasno jer se vecina grana osusila tako da cu na prolece da ih pocupam i spremim zemljiste za novi zasad. ne kazem da stare sljive nece radjati ali ipak i one imaju svoj vek trajanja a ako se ne varam najbolji prinosi se ostvaruju u prvih 20-25 godina a posle toga stagnira tako da je mozda pametnije zasaditi nov vocnjak.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pbabic
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 17. Maj 2009, 22:45:48 » |
|
...uh. ja imam četiri stenlijevke i upravo izgledaju isto ...ove godine nam je ovdje u Bos.Posavini šljiva totalno stradala...i ono malo ploda što je ostalo nekvalitetno je...pripremite se za izvoz inače će moji posavci ostati bez rakije...
|
|
|
Sačuvana
|
Ludi ratuju, a pametni vino piju!
|
|
|
pbabic
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 25. Maj 2009, 21:57:09 » |
|
Ko se boji rezidbe, bolje da voćku nikad ni ne reže. Tu nema kompromisa i onoga " žao mi je". Naravno, mora se znati šta se radi, jer vidio sam hrpu voćaka uništenih s motornom pilom!
...kad već spomenu motornu pilu - moj kolega je radio u austriji u voćnjaku i kaže da je gazda istog zarezivao 30% kore stabla jabuke u proljeće...RAZLOG: navodno krupniji plod iste i prijevremeno zrenje... ...što mislite o ovom... P.S. Znam da je ovdje o šljivi riječ ali Atomizer spomenu motornu pilu...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
rakijas
Neaktivni član
Van mreže
Pol:
Starost: 46
OS: Windows XP Browser: Microsoft Internet Explorer 6.0
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 23. Oktobar 2009, 22:10:51 » |
|
Koje vreme je napovoljnije za rezidbu sljive,dunje,visnje Hvala!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
pbabic
Stariji član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 04. Novembar 2009, 18:16:38 » |
|
Koje vreme je napovoljnije za rezidbu sljive,dunje,visnje Hvala!!! ...nisam mnogo čitao o orezivanju ali pročitao sam nešto...sve osim zime, a zna se - hladnoća, hladnoća i opet hladnoća... ...danas sam kupio jednu čačanku ranu (ženina naredba, a to se mora poštovati... ) podloga džanarika... Orezao sam je na 80-tak cm po Pecinoj školi, pa ćemo vidjeti dalje, biti će valjda i koja fotka...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
markodim
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 02. Decembar 2009, 08:15:46 » |
|
Da li neko poseduje neku e-literaturu o orezivanju vocaka, konkretno jabuke i kruske. Imam vocnjak u prvoj godini, i znam opste stvari oko rezanja, ali ne bih da upropastim jer se greske tesko ispravljaju! hvala unapred
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|