lozar
Zlatni član
Van mreže
Pol:
Starost: 57
|
|
« Odgovor #90 Poslato: 25. Avgust 2012, 21:40:10 » |
|
"2. Ako ne nadjes nikog skokni do polj. fakulteta u yemunu i njadji apsolventa vocarstva ili slicno" a oni vise na zidu i sl. i naravno, čekaju da ih crni trn pozove;
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
crnitrn
|
|
« Odgovor #91 Poslato: 26. Septembar 2012, 17:55:02 » |
|
"2. Ako ne nadjes nikog skokni do polj. fakulteta u yemunu i njadji apsolventa vocarstva ili slicno" a oni vise na zidu i sl. i naravno, čekaju da ih crni trn pozove;
Vise na plafonu! das oglas alooo ima da se javi njih 100 a ne jedan. Crni trn je do skoro bio apsolvent i nije mu smetalo da orezuje vinograde i vocke za pare.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Marinke
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 43
|
|
« Odgovor #92 Poslato: 29. Decembar 2013, 21:08:53 » |
|
procitah ovu temu i pronadjoh se u njoj. posto sam od skora postao glava kuce, nazalost na jedan veoma bolan nacin i po mojoj oceni prerano, ali sta da se radi kad se protiv prirode ne moze, hocu da pitam sledecu stvar.
Naime, posedujem zasad sljiva koji je posadjen pre jedno dvadesetak godina i koji po mog secanju nikada nije rodio kako treba. Znam da nikada sljive nisu sazrele vec otpadnu jos dok su zelene. Mozda je rezan prvih par godina ali sam siguran da zadnjih desetak sugurno nije. Pitanje glasi ovako. Primenicu Pecin savet za orezivanje i potrudicu se sa sledece godine primenim punu agrotehnicku zastitu , samo me zanima da li se to moze sada raditi, tacnije pocetkom do sredine januara, posto najavljuju delimicno lepo vreme, odnosno temperaturu u plusu ili moram cekati kraj zime i pocetak proleca, obzirom da ce tu biti ozbiljnih "otvorenih rana" kod vecine stabala?
|
|
|
Sačuvana
|
Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti. - Vuk Karadžić
|
|
|
|
Marinke
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #94 Poslato: 29. Decembar 2013, 23:05:34 » |
|
Hvala Dugi68 na odgovoru!
Ja cu sigurno tako uraditi, sigurno mu gore ne moze biti nego sto mu je sada. Poslikacu sve to lepo i pre i posle rezanja pa cemo videti sta ce ispasti. Jos jednom hvala na brzom odgovoru!
Pozdrav!!!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
tatkodvd
Zaslužni član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #95 Poslato: 31. Decembar 2013, 09:46:40 » |
|
@Marinke makaze u ruke budi bez brige. Jedino nije preporučljivo mlade sadnice u prvoj godini prekraćivati jer nisu obično dovoljno sazrele i odrvenile pa postoji mogućnost da ispod reze promrznu ako najiđe veliki minus. Ja sam jabuku i krušku rezao krajem novembra, a šljivu i breskvu redovno u januaru i bez ikakvih posledica.
|
|
|
Sačuvana
|
Budimo dobri domaćini
|
|
|
gorances
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #96 Poslato: 24. Februar 2014, 09:37:09 » |
|
Vec duze vremena tražim neko konkretnije objasnjenje za orezivanje šljiva u trecoj godini. Procitao sam celu ovu temu. Na prvoj stranici postoji slika i lepo objašnjenje, međutim na terenu primeniti je sasvim nesto drugo. Nakon orezivanja na željenu visinu (u mom slučaju 80 cm) i dobijanja ramenih grana u prvoj godini te njihovim prekraćivanjem i dobijanjem sekundarnih grana u drugoj godini, potrebno mi je neko bliže objašnjenje orezivanja u trećoj godini. Na vrhovima sekundarnim granama u toku druge godine nakon orezivanja izrasli su lastari koje sada treba orezati. Interesuje me da li se svi lastari prekracuju i ostavljaju? ili se neki odstranjuju totalno? Koji? kakvo je pravilo jer na pojedinim sekundarnim granama na vrhovima ima i do 5 lastara. U napred se zahvaljujem na odgovorima! Ako neko moze da nacrta na ovoj slici sta i kako orezati kao primer mnogo bi mi značilo? Još jednom hvala..
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
gorances
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #97 Poslato: 24. Februar 2014, 09:54:44 » |
|
Moram se ispraviti jer sam u pisanju napravio grešku... Mislio sam: Na vrhovima ramenih grana u toku druge godine nakon orezivanja izrasli su lastari koje sada treba orezati. i druga greška gde sam mislio: kakvo je pravilo jer na pojedinim ramenim granama na vrhovima ima i do 5 lastara.
izvinjavam se na ovim greškamo koje su nastale prilikom pisanja...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Marinke
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #98 Poslato: 24. Februar 2014, 10:49:16 » |
|
Drugari, evo mene posle dužeg vremena, sa obećanim slikama. Ono što je najvažnije, upustio sam se u pustolovinu sređivanja gore pomenutog šljivara (šljivika). Situacija na terenu, mnogo gora nego i što sam zamišljao. Bilo je dal da se okrenem i na sve zaboravim, al sebi ne bih nikada oprostio da ne pokušam da ga spasim i pružim mu priliku. Evo kako je izgledalo: a ovako za sada izgleda, posle sređivanja, ali će se tu još puno raditi Odrađeno je i zimsko prskanje: Cuprablau Z ultra + Cithrin 250 EC Mogu vam reći: Posao golem!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
gorances
Neaktivni član
Van mreže
|
|
« Odgovor #100 Poslato: 26. Februar 2014, 07:29:10 » |
|
Ajde ako neko moze da pogleda i da da odgovor na poruku iznad ove poslednje dve (koju sam ja postavio). Jako mi je bitno jer planiram rezidbu za vikend. Puno hvala...
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Marinke
Mlađi član
Van mreže
Pol:
|
|
« Odgovor #101 Poslato: 26. Februar 2014, 11:27:36 » |
|
Biće tu još posla, ali je najvažnije da se krenulo!
Pozdrav!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dugi68
Stariji član
Van mreže
|
|
« Odgovor #102 Poslato: 26. Februar 2014, 19:53:37 » |
|
gorances prvo odluči na koji uzgojni oblik ćeš ići slika koju si pokazao daje mogućnost i za vazu i za piramide. ja osobno preferiram vazu (to ne znači da sam u pravu). Držim se osobnih iskustava. Radim sa voćkama i vinovom lozom 20 i kusur godina , i jeb. ga, uvijek čuješ ili vidiš neki dobar savjet. Kada sam počimao rezati svi su mi se smijali ali nisam odustao. Tako i ti kolega, ne daj se kako god da napraviš tvoje je , a na godinu će biti bolje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Marinke
Mlađi član
Van mreže
Pol: