bistrica
|
|
« Odgovor #15 Poslato: 12. Septembar 2016, 15:04:18 » |
|
Prvo rasporedis kao kod prskanja vocnjaka. Odvajanje peteljke ima svoj smisao.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
Vladimirl
Zaslužni član
Van mreže
Starost: 52
|
|
« Odgovor #16 Poslato: 12. Septembar 2016, 17:31:42 » |
|
Odvajanje peteljki po mom iskustvu bas bas ima smisla nee samo kod kruske gde je ima mnogo vec kod svog voca.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #17 Poslato: 14. Septembar 2016, 12:57:38 » |
|
proslo je 7 dana od dodavanja kvasaca uvefarm CM u samlevenu viljamovku posto neotvaram burad neznam procenat secera zanima me dali da stavim hranu za kvasce danas ili ipak da sacekam jos dva tri dana i pitanje za bistricu na cega konkretno da pazim pri destilaciji.
i da kako da dodam hranu dal uz sto mane mesanja ili ipak tada moram da dobro promesam mozda da pospem askorbinske kiseline da umanjim okstdaciju ili ce to biti neznatno ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
poluamater
Mlađi član
Van mreže
Pol:
Starost: 60
|
|
« Odgovor #18 Poslato: 14. Septembar 2016, 17:09:21 » |
|
mungos.na posto neotvaram burad neznam procenat secera ja planiram da ugradim jednu slavinu na '' bure '' odprilike na pola visine , pa kad mi se ćefne samo odvrnem , natočim par kapi i proverim koliki je procenat šećera sa onim instrumentom što liči na dalekozor , i na taj način nemoram da oduzimam CO2 , a pri tome dodajem zrak u bure Nije samo ideja moja , ja ćem da to sprovedem u delo , samo dok dodje na red .
|
|
|
Sačuvana
|
od rakije nema bolje žene , po tri dana ona ljulja mene
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #19 Poslato: 15. Septembar 2016, 00:53:11 » |
|
proslo je 7 dana od dodavanja kvasaca... ...zanima me dali da stavim hranu za kvasce danas ili ipak da sacekam jos dva tri dana Hranu si trebao dodati u startu sada je kasno da se to radi. Možeš imati samo štetu a korist nikakvu. Kvasci kod ove fermentacije u ovom stadiju nisu u stanju više propustiti hranu kroz svoju membranu pa bi to bilo za njih nevažno a povišena količina azotnih materija iz hrane za destilaciju štetna.
|
|
|
Sačuvana
|
Znanje se množi dijeljenjem. U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
|
|
|
mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #20 Poslato: 15. Septembar 2016, 09:10:41 » |
|
hvala bistrice. neverujem da sam toliko citao i spremao se i napravio toliko greaka (enzimi pa H2SO4) i sad ovo ponovo sam otisao na sajt enovitisa i tamo stoji kod hrane za kvasce da se dodaju u dva puta 1/3 fermetacije i 2/3 drugi deo cak stoji da se u prvoj polovini treba provetravati bure .......... posto sam drugi deo krusaka mleo pre 2 dana sveo kiseline i dodao kvasce vrenje je odmah krenulo, i tu mi je kasno za dodavanje hrane ?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #21 Poslato: 15. Septembar 2016, 18:36:33 » |
|
Kod ovakvih preporuka postoji velika razlika u zavisnosti koji je materijal za fermentaciju u pitanju. Izbistreni sok od grožđa koji sadrži SO2 i preko 20% šećera nije isto što i kljuk od kruške koji nema ni 10% šećera. Trećina i polovina fermentacije nisu dani trajanja nego količina potrošenog šečera. Hrana za kvasac se kod pravljenja vina dodaje iz drugih razloga a ne onih kod vrenja voćnog kljuka za pravljenje rakije.
Nisi skroz zakasnio ako ga ovdje dodaješ treći dan.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #22 Poslato: 15. Septembar 2016, 18:46:02 » |
|
ok hvala, u kojoj kolicini da ih dodam imam 500 kg krusaka jos jedno pitanje za dogodine kako bi ti radio sa viljamovkom sto se tice ukomljavanja dali uopste ne savetujes enzime za ovu sortu ili to opet zavisi od slucaja do slucaja?
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #23 Poslato: 15. Septembar 2016, 19:08:58 » |
|
Ne mogu ti dati pouzdan odgovor na prvo pitanje a da ne nagađam, ali u svakom slučaju manje nego da ga dodaješ u startu. Za drugo sam već napisao da se radi o količini H2SO4 zbog visokog pH, pa zbog toga. Tako nešto se najčešće dešava kod viljamovke.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #24 Poslato: 15. Septembar 2016, 19:30:20 » |
|
ok sipacu onda 20g/100L nadam se da je to ok pa kako mi bude bice.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #25 Poslato: 21. Septembar 2016, 22:47:51 » |
|
prvi deo kruske mi je dospeo za pecenje pa me zanima na sta konkretno da obratim paznju (koje su najcesce greske) hvala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #26 Poslato: 21. Septembar 2016, 23:12:12 » |
|
Grešaka ima mnogo a gotovo sve su već više puta detaljno opisane na temama o destilaciji, pa i ponovno naglašene ili precizirane za pojedino voće u komunikaciji u posljednjih nekoliko dana. Suština svega toga je ovdje... http://www.sveovinu.com/index.php/topic,1132.msg17507/topicseen.html#msg17507 ... za ponešto još što nije vidljivo iz ovog pokušaja definisanja ne mogu bez rezerve, u ovakvoj godini bez preciznih spoznaja o kvalitetu voća i obavljene fermentacije.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #27 Poslato: 26. Septembar 2016, 18:59:46 » |
|
secer mi je po babou malo slabije od 2 a po oechsle-u tacno 10 mislim da je spremno za pecenje kiselost je ostala ista u jednom buretu mi se uhvatilo nesto sitno belo na pogaci jel da izbacim celu pogacu ili samo to malo sa vrha odo pocinjem da pecem i drugi deo pa javljam
zaboravih napisati temperatura pri merenju je bila 18c
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
bistrica
|
|
« Odgovor #28 Poslato: 26. Septembar 2016, 19:13:03 » |
|
Da, gotovo je, ali je isto tako pravilo da se provjeri kroz par mjerenja u par dana. Uvijek se izbacuje nekih 7-8 cm, odnosno do svijetle fine boje fermentisanog kljuka.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mungos.na
Mlađi član
Van mreže
|
|
« Odgovor #29 Poslato: 27. Septembar 2016, 23:13:37 » |
|
ok i to sam uspeo da ne uradim kako treba (prva dva kazana su mi izgledali skroz OK nisam nista skido) al aj makar cu to sto je malo pobelelo izbaciti prosli kazan sam prekinuo negde tek iznad 25% i tu sam se zeznuo al nadam se ne mnogo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|