03. Decembar 2024, 17:55:57 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Moje pravljenje rakije  (Pročitano 81701 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bistrica
Administrator

Van mreže Van mreže

Windows NT 6.1
Browser:
Safari

« Odgovor #75 Poslato: 17. Novembar 2020, 13:21:17 »

Da, askorbinska se upotrebljava kod prerade jabuka zbog njene izraženije sklonosti oksidaciji.

Za drugo pitanje ti ne mogu odgovoriti generalno jer odgovor ne postoji u tom obliku. Kao i kod bilo koje druge mjere i postupka ovdje postoji samo opasnost po kvalitet rakije u aromatskom i zdravstvenom pogledu. Na drugoj strani postoji postizanje višeg nivoa kvaliteta njihovom primjenom ili upotrebom.

Enzim jedino može biti konkretna stvar izbora u nekom slijedu mjera i postupaka gdje se mora uzeti u obzir i konkretan izbora enzima.
Generalno je preporučljiv kada se treba postići randman i veća aromatičnost soka iz voća koji je namijenjen fermentaciji. Isto tako u situaciji kada nam pasirani materijal nema dovoljnu tečljivost koja nam omogućava izvođenje kvalitetne fermentacije i destilacije. Odluka je uslovljena i drugim bitnim faktorom uticaja, a to je pH voća koji isto tako ima velik uticaj na kvalitet fermentacije i destilacije.
Tako da svaka konkretna situacija zahtjeva odabir postupka koji nam nudi veću mogućnost postizanja kvaliteta rakije. Opcije su uvijek jedno ili drugo, oboje ili nijedno. Normalno da je to uvijek usaglašeno i sa drugim mjerama i postupcima.

Jednostavno rečeno nema recepta, a kada ga nema onda se takve stvari nazivaju tehnologijom.
Sačuvana

Znanje se množi dijeljenjem.
U potragu za istinom se može krenuti samo onda kada se dovede u pitanje neko vjerovanje koga smo se do tada čvrsto držali.
Satir
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #76 Poslato: 18. Novembar 2020, 17:52:21 »

Hvala. Znači da se međusobno ne isključuju i svaki slučaj ima svoje specifično rješenje? Znači nema druge nego gnjaviti one koji znaju ili da svatko sebi klonira jednog mentora? Cheesy
Sačuvana

Pitam jer ne znam
mungos.na
Mlađi član
**

Van mreže Van mreže

Windows NT 10.0
Browser:
Safari

« Odgovor #77 Poslato: 09. Oktobar 2021, 14:38:40 »

I evo svega 5god. kasnije da zaokruzim priču. Prvo da uputim javno izvinjenje za ne završen pokus.
Na pečenje kruške (2016.) se nadovezala jabuka zatim i vino i sve sto sam mislio da sam zapamtio jednostavno je izlapelo iz glave.
Ostalo je toliko da vise nismo dodavali kristal secer niti mešali bilo koju kominu. Ove godine sam pisao (ne pamtio) redom sta sam radio pa da napišem.

- 9.sep. kupio 900kg viljamovke ostavio u garazu na dozrevanje.
-13. sep. samleo dodao 50ml h2so4 na 100kg spustio PH 3,14 zasejao uvefarm CM (i dalje u garazi da drzi hladovinu) danju nesto preko 20 stepeni nocu oko 15 stepeni
-15. sep dodao  20g hrane za kvasce promesao i zatvorio
-2. i 3. okt. ispekli na dva kazana pre sipanja u kazan skinuli gornjih 5cm pogače kom je imao takvu boju kao da smo tek samleli. dobili 190L na 30% (temperature 17,2 celzijusa)
-4. okt. prepek odradjen u 3 kazana (120l) iz svakog odbacen 1dl prvenca i zaustavljan prihvat na 40% dobijeno 86L na 64,5% (temperature 18,3 celzijusa)
Količinom bistrinom ukusom više nego zadovoljni jedino miris nije tako izrazen ali još je ona mlada sačekacemo da malo odlezi pa se nadamo i to ce se popraviti.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.033 sekundi sa 21 upita.