04. Oktobar 2024, 16:59:28 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: [1] 2 3 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kajsija  (Pročitano 200452 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 55

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Poslato: 01. Januar 2009, 15:45:49 »

kajsija  potice iz srednje Azije i Kine.Stablo može dosticii i do 6 metara visine,a životni vek do 50 godina a u povoljnim uslovima i daleko vise. osijetljiva na prolecne mrazeve,koji mogu oštetiti cvetove ili ih potpuno uništiti.Ima vrlo jak koren koji dopire 4-5 metara duboko u zemljiste.Zemljiste se uz kajsiju ne obrađuje nakon sadnje,nego se samo povrsinski sloj drži u rastresitom stanju.
Kajsija se sme rezati isključivo i samo u toku vegetacije.Rezanjem za vreme mirovanja kajsija strada.Kako kajsija uglavnom donosi plod na vrhu rodne grančice,za vreme vegetacije može se videti koji vrhovi nemaju plod,pa se preporučuje njih ukloniti radi oblikovanja krošnje.

Problemi pri uzgoju kjasija a koji pricinjavaju najvise problema i stete na zasadima kajsija

Prevremeno susenje i izumiranje stabala

kasni mrazevi skoro svake druge godine uniste bar polovinu prinosa

monilija

apopleksija kap kajsije - zavisi od vrste podloge , najvise od ove bolesti strada madjarska najbolja

odabir sadnica za odredjenu vrstu zemljista je takodje jedan od problema posto ja do sada nisam naisao na nekog ko zna da kaze koja sorta uspeva najbolje na kom zemljistu
Na nasim prostorima najpoznatije sorte su:

Madjarska Najbolja
Keckemetska ruza

neko je vec rekao da su ove dve sorte vec prevazidjene koliko je to ispravno neznam jer ako daju  dobre prinose ne treba ih menjati
od nasih sorti to su:

novosadska rodna NS 4
Novosadska  6

sve ove sorte uspevaju odlicno u vojvodini i podunavlju gde se i najvise gaje neznam dali bi za uslove sumadije mozda bilo pametnije izabrati cacanske sorte bar sto se tice podneblja

ČAČANSKA PLJOSNATA
ČAČANSKO ZLATO

Naprimer za dekija i mene bi mozda najbolja bila ova zadnja jer je nastala Iz generativne populacije domaće kajsije izdvojena klonskom selekcijom.

necu vise da davim ostavicu prostor i za ostale da nesto dopisu negde je peca pomenuo nacin kalemljenja i vrstu podloge ali to neka objasni on a ima i puno  vocara koji imaju kajsije na primer moj buduci asistent pri sadnji dunja Grin Grin Grin  pa nek napisu nesto sto su oni primetili jer ovo sto sam ja napisao je samo teorija jer moj vocnjak kajsija podizem tek na jesen. Pa mozda dotle nesto novo cujem za vas imam i jednu zanimljivost
dali ste znali da se kajsije uspesno gaje u austriji i svajcarskoj pa ako mogu kod njih zasto nebi mogle u bilo kom delu balkana
Sačuvana
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #1 Poslato: 01. Januar 2009, 15:51:55 »

Ovako u svajcarskoj stite od mraza . vrlo zanimljivo i u nasim uslovima moze sigurno da se odradi jevtinije.

mada moze da se uradi i u kombinaciji sa protivgradnim mrezama gde bi folija preko leta bila smotana kao na sl. slici

a ove dve tek da dobijete apetit  a zamisli tek kada se to pretvori u dobru kajsijevacu
ok moze i da se proda u svezem stanju koga ne mrzi moze i da pogleda biltene uz zadnjih par godina

www.stips.minpolj.sr.gov.yu/index.php

gde se vidi da je kajsija na kvantaskim pijacama imala dobru cenu
a moze i da se susi  i kao susena kajsija moze da prestigne sljivu jedino sto fali a to je mali broj susara u srbiji a veliki broj trgovaca
tako da voce prodje i po pet sest ruku pre nego izadje iz zemlje i zavrsi na kvantaskim pijacamao minhena , beca ili moskve  ali to je neka druga tema pa nemoj ovu novu da pocinjemo sa sumornim temama pozdrav
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 73

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #2 Poslato: 01. Januar 2009, 17:30:17 »

Pored intezivnog učešća u proizvodnji i edukaciji kod proizvodnje alkoholnih pića, intezivno pratim i učestvujem posredno i neposredno i u podizanju zasada voćaka i vinograda (ovo nije epp za naplatu zinteresovanim).
Kalemari u mojoj okolini trenutno preporučuju, kad se kajsije tiče sorte NS-4, mađarsku najbolju, i čačansko zlato. No za pet-šest dana mi stižu katalozi od par rasadnika, pa ću imati i najsvežije informacije. Javlja se jedan nov momenat kod kalemljenja, naime kalemi se na dženariku stenlej, pa se onda vrši prekalemljavnje na kajsiju, zasad su rezultati odlični no otom potom, pisaćemo još o tome.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Grof von temnic
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #3 Poslato: 01. Januar 2009, 17:33:58 »

ima vise nacina kalemljenja neki kazu da je najuspesnije na belosljivi peco ti znas o kojoj sljivi je rec mozda ima neko drugo ime nije mi poznato ali gde naci nekog gde kalemi na toj podlozi kada svi kaleme na dzenerici jer im je to najlakse.
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #4 Poslato: 01. Januar 2009, 17:43:29 »

Kalemari beže od najboljeg načina kalemljenja na belošljivu, zato što im je to mukotrpan i manje isplativ posao. Treba sakupiti seme od belošljive pa ga stratifikovati da bi se izazvalo klijanje i nicanje, posle toga ide proizvodnja podloga, i na kraju takođe vrlo bitan momenat: treba iznegovati podlogu da ima upotrebnost kalemljenja na visini od 80cm.
Sačuvana

Hemingvej
deki
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 2.0.0.20

« Odgovor #5 Poslato: 01. Januar 2009, 20:54:29 »

Prema preporuci strucnjaka redosled sorti kajsija koje su najbolje za proizvodnju rakije:
1.Cedle de bibireson ( valjda se ovako pise Scratchhead)
2.Madjarska najbolja
3.Kečkemetska ruža
4.Roksana
Sačuvana
krajnji
Stariji član

Van mreže Van mreže

Starost: 41

ja

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #6 Poslato: 11. Januar 2009, 19:52:41 »

gospodo kakvi su oni vodeni rasprskivaci protiv mraza i gde to moze da se nabavi???
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #7 Poslato: 16. Januar 2009, 18:09:45 »

Vodeni rasprskivači koji se koriste za zaštitu voćaka od izmrzavanja, pri pojavi poznih prolećnih mrazeva, su ništa drugo nego obični rasprskivači koji se koriste za zalivanje travnjaka, cveća ili povrtarskih kultura orošavanjem. Postavljanjem takvih sistema u voćnjaku a za zaštitu od mrazeva, obezbeđuje se podizanje temperature i do 5 stepana celzijusova što je stopostotna zaštita. Kako se to postiže? Znamo da je bunarska voda najčešće temperature oko 7 stepena celzijusova, permanentnim rasprskavanjem u vidu fine rose ukupna temperatura se podiže u voćnjaku i na taj način se mraz anulira. Šta je vrlo važno kod tog načina zaštite od mraza, pa to da se posle prestanka raspršavanja creva i rasprskivači moraju isprazniti, dobro ocediti od vode, da nebi sledeći mraz izazvao pucanje istih.
Sačuvana

Hemingvej
MEDVEDJA
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.6

« Odgovor #8 Poslato: 08. Februar 2009, 23:07:26 »

Zasadio sam jesenas 90 sadnica kajsija,kad i kako da ih rezem i kad i cime da ih prskam?unapred zahvalan.pozz Huh?
Sačuvana
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.5

« Odgovor #9 Poslato: 13. Februar 2009, 22:53:09 »

Pozdrav Medvedja

Sto se orezivanja tice - radi se zelena rezidba krajem jula ili pocetkom avgusta tako da kajsija ima vremena da se oporavi od orezivanja i "spremna" dočeka zimu.
Reze se 1/3 do 1/2 od godišnjeg porasta u zavisnoti od toga koliko je grana izrasla a one grane koje rastu prema unutra bi trebalo skroz odrezati. Eto ja sam to nasao, nesto vise ce ti valjda reci ovi iskusniji sa foruma Smiley
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.7

« Odgovor #10 Poslato: 18. Mart 2009, 23:25:01 »

Medveđa: Kajsije koje si posadio prošle jeseni (2008), ovog proleća režeš na visinu željenog formiranja prvih ramenih grana, odnosno, na kojoj visini želiš da ti bude početak krune. Uzmi u obzir da će doći do porasta samog stabla u toku života kajsije, pa će recimo početna visina od 80cm kroz 7-8 godina biti na 1,1 metar.
Zaštita: U fazi bubrenja pupoljaka (to je otprilike sada), cuprablau Z 0,5% ili funguran0,4% i galmin 2,0%.

Ili ovakva kombinacija a za iste bolesti i štetočine i u istoj fazi: Bakarni oksihlorid 50 0,5% ili cuprozin 35WP 0,35% plus galmin 1-2%
Sačuvana

Hemingvej
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #11 Poslato: 15. Maj 2009, 22:13:38 »

...ove godine sam zaista tužan čovjek: s kajsijom sve je super pošlo, konačno proljeće bez MRAZa (zadnje dvije godine bilo ga je za kajsiju previše), ali PLOD umjesto da je krupan ostade SIĆUŠAN i, koliko vidim, ne napreduje dalje s rastom; na granama lista na minimali...a mojoj slatkoj kajsiji nije više od tri godine...Ljudi ima li joj spasa, što da radim... :'(
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #12 Poslato: 17. Maj 2009, 08:27:28 »

Ova godina je susna pa je mozda to uzrok?
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #13 Poslato: 22. Maj 2009, 22:31:58 »

...evo i slike JADA...  :'(

Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
sale
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 46

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #14 Poslato: 23. Maj 2009, 16:41:00 »

I ja sam imao slican problem pre par godina.Napredovala je odlicno,pocela da radja i sledece godine kada je krenula da lista izbilo je malo listova i svi su posle nekog vremena svenuli.Neke"lokalne sveznalice"su mi rekle da je cetvrta godina  ???kriticna za kajsiju i ako nju prezivi sve ce biti ok.Zbog cega i da li je to bas tako nemam pojma.Kada sam je isekao sredina stabla je bila suplja, pa pretpostavljam da su je napale nekakve stetocine.Verovatno ce neko znati da objasni o cemu se radi.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.041 sekundi sa 22 upita.