kajsija potice iz srednje Azije i Kine.Stablo može dosticii i do 6 metara visine,a životni vek do 50 godina a u povoljnim uslovima i daleko vise. osijetljiva na prolecne mrazeve,koji mogu oštetiti cvetove ili ih potpuno uništiti.Ima vrlo jak koren koji dopire 4-5 metara duboko u zemljiste.Zemljiste se uz kajsiju ne obrađuje nakon sadnje,nego se samo povrsinski sloj drži u rastresitom stanju.
Kajsija se sme rezati isključivo i samo u toku vegetacije.Rezanjem za vreme mirovanja kajsija strada.Kako kajsija uglavnom donosi plod na vrhu rodne grančice,za vreme vegetacije može se videti koji vrhovi nemaju plod,pa se preporučuje njih ukloniti radi oblikovanja krošnje.
Problemi pri uzgoju kjasija a koji pricinjavaju najvise problema i stete na zasadima kajsija
Prevremeno susenje i izumiranje stabala
kasni mrazevi skoro svake druge godine uniste bar polovinu prinosa
monilija
apopleksija kap kajsije - zavisi od vrste podloge , najvise od ove bolesti strada madjarska najbolja
odabir sadnica za odredjenu vrstu zemljista je takodje jedan od problema posto ja do sada nisam naisao na nekog ko zna da kaze koja sorta uspeva najbolje na kom zemljistu
Na nasim prostorima najpoznatije sorte su:
Madjarska Najbolja
Keckemetska ruza
neko je vec rekao da su ove dve sorte vec prevazidjene koliko je to ispravno neznam jer ako daju dobre prinose ne treba ih menjati
od nasih sorti to su:
novosadska rodna NS 4
Novosadska 6
sve ove sorte uspevaju odlicno u vojvodini i podunavlju gde se i najvise gaje neznam dali bi za uslove sumadije mozda bilo pametnije izabrati cacanske sorte bar sto se tice podneblja
ČAČANSKA PLJOSNATA
ČAČANSKO ZLATO
Naprimer za dekija i mene bi mozda najbolja bila ova zadnja jer je nastala Iz generativne populacije domaće kajsije izdvojena klonskom selekcijom.
necu vise da davim ostavicu prostor i za ostale da nesto dopisu negde je peca pomenuo nacin kalemljenja i vrstu podloge ali to neka objasni on a ima i puno vocara koji imaju kajsije na primer moj buduci asistent pri sadnji dunja
pa nek napisu nesto sto su oni primetili jer ovo sto sam ja napisao je samo teorija jer moj vocnjak kajsija podizem tek na jesen. Pa mozda dotle nesto novo cujem za vas imam i jednu zanimljivost
dali ste znali da se kajsije uspesno gaje u austriji i svajcarskoj pa ako mogu kod njih zasto nebi mogle u bilo kom delu balkana