16. Mart 2025, 19:12:14 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kajsija  (Pročitano 203661 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #15 Poslato: 23. Maj 2009, 17:47:42 »

Citat
Neke"lokalne sveznalice"su mi rekle da je cetvrta godina  ???kriticna za kajsiju

Ja sam nedavno cuo da je sedma godina kriticna Grin, navodno, ako nju prezivi onda vise nema problema whistlefly
Sve su to "bapske price"
Na sajtu poljoprivreda.info sam nasao zanimljiv clanak i postavio ga na forum, link je ispod pa pogledajte..

http://www.sveovinu.com/index.php/topic,375.new.html#new
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Microsoft Internet Explorer 7.0

« Odgovor #16 Poslato: 25. Maj 2009, 13:26:04 »

...UH, izgleda da sam sam kumovao prikazanom stanju kajsije - s pojavom ploda DOBRO SAM JE ZALIO VODOM  dohfly...DIODA, hvala na linku... Thumb
...srećom imam još jednu iste sorte (?)... Huh?
Sačuvana

Ludi ratuju, a pametni vino piju!
dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #17 Poslato: 25. Maj 2009, 15:25:32 »

Zasto mislis da joj je zalivanje skodilo?
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #18 Poslato: 25. Maj 2009, 21:37:28 »

...ma zalijevao sam je k`o pravi, a pročitao sam tekst vezan tvojim linkom i drugu stavku u njemu... :'(
Sačuvana

dioda
Osnivač foruma

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #19 Poslato: 25. Maj 2009, 22:10:33 »

Mislim da zalivanje ne moze da izazove gusenje korena.
Visoke podzemne vode su druga stvar, npr. iskopas rupu u zemlji dubine pola metra i dno se napuni vodom, to vec moze da ugusi koren...
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #20 Poslato: 25. Maj 2009, 22:22:33 »

...e onda stvarno neznam što bi joj moglo biti...vidjeti ću na proljeće kakva će biti, da li je ovo nešto prolaznog karaktera ili  Scratchhead
...ma ovu drugu nisam zalijevao toliko s pojavom ploda i zasada je dobra, te sam pomislio da je to to (možda manjak kisika za korijen pošto mi je zemlja glinovita, tko bi ga znao...)... Scratchhead
Sačuvana

pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #21 Poslato: 04. Jun 2009, 23:12:51 »

...evo detalja druge kajsije - zbog ovih svakodnevnih kiša kasni s zrenjem  :'(...možda netko i prepozna sortu, te neka nam otkrije... Scratchhead

Sačuvana

pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #22 Poslato: 08. Jun 2009, 23:00:04 »

...malo da se pohvalim: - danas sam s ove jeo zrele kajsije, a ove tri s slike samo što nisu...valjda neće puhnuti vjetar i da otpadnu, te da Vam ih neuspijem slikati zrele... Scratchhead
...što se tiče oboljele kajsije, s nje već tjedan dana jedem zrele (sitne kao šljive) kajsije... Huh?
Sačuvana

ChedomirVETERNIK
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #23 Poslato: 10. Jun 2009, 07:17:06 »

Odusevio sam se kada sam konacno nasao ovu temu negde na internetu. Dacu svoj skromni doprinos sveopstem skupljanju i razmeni informacija o ovj vrsti voca.

Imam zemlju u Futogu, da sam je birao losijom-ne bih je nasao. U sali cesto kazem da bi tu pre trebalo ciglanu otvoriti a ne vocnjak praviti. Medjutim kajsija me je demantovala. Zemlja je zaista ocajna: peskusa + glina + slatina. Veliki problem u prolece je visak vode koja se javlja posle topljenja snega, a leti je zemlja kao kamen tvrda zbog nedostatka vode. Uz to jos i pojavljuju se pukotine u koje ruka moze da se stavi bez problema. Medjutim ispostavilo se da je to u stvari dobitna kombinacija uz navodnjavanje-naravno. Upravo u toj glini se najbolje primila, ali cim nema navodnjavanja duze od 10 dana mlada stabla pocinju da se "bune" i opustaju list. Cim im se doda voda-sutrdan se stanje popravi.

Zasad je mlad i zastupljene su sorte Novosadska rodna, NS4, NS6,Nju DZersi i madjarska najbolja. Pre sadnje sam dodao veliku kolicinu stajnjaka u rupe(60x60x60cm) i pomolio se Bogu. Problem je bio sto je sadnja obavljena ovog proleca pa je bilo mnogo problema sa osmotskim pritiskom upravo zbog samih karakteristika zemljista.

Kod drugih ljudi vocke zriju a kod mene te listaju  dohfly ali sve ide za sad kako treba. Obavio sam prihranu preko lista(folijarna) od proizvodjaca djubriva YARRA na bazi kalijuma i kalijum oksida i voce se "razveselilo". Naj veci problem navodnjavanje. Znam da je za to idealno resenje sistem "kap po kap"(bar u mom slucaju) ali ce to morati sacekati neka bolja vremena i taj nedostatak nadomestam zalivanjem crevom "stablo po stablo" Scratchhead Undecided :'(

za sad toliko uz molbu da ako iko ima neki link sa karakteristikama sorti (prispece,rodnost,karakteristike ploda) da ga ovde postavi jer je dostupnost informacijama katastrofalna-kao da su vojni dokumenti u pitanju a ne marketig koji bi svaki rasadnik trebao da ima. Zanimaju me sve sorte kajsije i tresnje Scratchhead, bez izuzetka-unapred hvala
Sačuvana
pbabic
Stariji član

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:

« Odgovor #24 Poslato: 11. Jun 2009, 16:00:11 »

...dobro nam došao "u kajsije"... Cheesy
...link: http://www.poljoprivreda.info/?oid=4&id=313 (zasada)... Smiley
...moje su SAZRELEeee, a one tri sazrele, otpale, pojedene bez fotografiranja... Grin
 Thumb

...http://www.poljoberza.net/AutorskiTekstoviJedan.aspx?ime=DJ435_1.htm&autor=15
...http://www.poljoprivreda-leskovac.org.rs/Vocarstvo%20i%20vinogradarstvo/html/kajsija.html
...http://www.agro-savjetnik.bloger.hr/post/marelicakajsija/1078664.aspx... whistlefly
Sačuvana

kazanpasa
Zaslužni član

Van mreže Van mreže

Windows Vista
Browser:

« Odgovor #25 Poslato: 12. Jun 2009, 00:54:32 »

Evo pogledajte kako moja kajsija rodi.To je u Melburnu.

Sačuvana

Osim pameti sve se može odglumiti.
ChedomirVETERNIK
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #26 Poslato: 13. Jun 2009, 03:10:16 »

Hvala ti na ovim linkovima. Na zalost te informacije imam i prilicno su nedovoljne. Izneti su podatci o prispecu ali neprecizno(nije tvoja greska) i prilicno je nejasno kolika je rodnost jer se poredjenje vrsi sa madjarskom najboljom, a o njoj ne postoje precizni podatci(barem meni). Ja sam imao takve podatke, ali sam to negde izgubio i sad pokusavam da dodjem do toga.

imam jos zemlje na koju hocu da posadim kajsije, a prilicno je besmisleno ulaziti u nesto ako se ne raspolaze preciznim podatcima jer koliko je problem da se dodje do dovoljne kolicine od koje se moze ziveti-tako moze biti i problem proizvodnje prekomerne kolicine. U stvari viskovi mogu biti veci problem od manjka-posebno ako se racuna na 5000stabala(nisam pogresio broj). Sebe smatram ozbiljnim proizvodjacem, ali proizvodjaci sadnog materijala nisu dorasli takvim potrebama.
Sačuvana
ChedomirVETERNIK
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.10

« Odgovor #27 Poslato: 15. Jun 2009, 06:24:03 »

ako se rezidbom pokušava uspostaviti ravnoteža između rasta i rodnosti, ova mera je nedovoljna, pa se u pojedinim godinama mora vršiti proređivanje plodova. Ovom pomotehničkom merom dobijaju se kvalitetniji plodovi, olakšava berba, otklanja alternativno rađanje i ostvaruje znatno bolji finansijski rezultat. Kajsije se proređuju ručno. Najpovoljnije vreme proređivanja plodova kajsije je kada prođe opasnost od poznih mrazeva. Sa proređivanjem plodova se počinje kada plodovi dostignu razvijenost sitnog oraha, ali pre početka zatvrdnjavanja koštice. Posle zatvrdnjavanja koštice proređivanje plodova ne podstiče njihovu krupnoću. Plodovi se kidaju rukom ili im se seku peteljke neposredno ispod osnove ploda.

Na mešovitim se ostavlja 5-8 plodova, na cvetnim grančicama 2-3, a na kiticama 1-2 ploda. U proređivanju plodova na mešovitim granama trebalo bi nastojati da plodovi koji ostaju budu na njoj spiralno raspoređeni, a ne svi na jednoj strani.  Kod hemijskog proređivanja nije moguće u potpunosti predvideti efekte proređivanja jer u velikoj meri zavise od vremenskih prilika. Hemijsko sredstvo za proredjivanje plodova poput NAA – alfa naftil sirćete kiseline (‘Amidthin’) je jos uvek u fazi ispitivanja. Takođe, dobri rezultati u istraživačkom radu su ostvareni rastvorom Sevina – S 50 u koncentraciji od 0,1% u vreme cvetanja, kao i primenom morfaktina.

Ivana Žugić
Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Beograd

http://www.psss.rs/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?71
Sačuvana
ChedomirVETERNIK
Neaktivni član
*

Van mreže Van mreže

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #28 Poslato: 18. Jun 2009, 13:08:08 »

Zaštita voćaka od poznih prolećnih mrazeva

U našim krajevima voćke su nekih godina izložene opasnosti od poznih prolećnih mrazeva. Oni se javljaju u vreme cvetanja voćaka kada mogu potpuno ili delimično da unište neotvorene cvetove, otvorene cvetove ili tek formirane plodiće. U zavisnosti od voćne vrste sorte, položaja grana u kruni i dr., nabubreli cvetni pupoljci (pred otvaranjem) mogu da izdrže - 50C, otvoreni cvetovi mogu nastradati na - 20C, a tek zametnuti plodići na - 10C.
Mere zaštite od poznih prolećnih mrazeva svode se u osnovi na usporavanje vegetacije, odnosno usporavanje faze cvetanja i sprečavanje snižavanja temperature na kritičnu tačku.
Neke od mera u cilju sprečavanja poznih mrazeva su:

Primena pomotehničkih mera

* izbor vrste i sorte voćke koja je poznocvetna,
    * korišćenje bujnijih podloga koje usporavaju cvetanje,
    * izbor hladnijih položaja gde je cvetanje nešto kasnije,
    * rezidbom rodnih grančica obezbediti takav položaj da su im cvetni pupoljci većim delom
    * okrenuti naniže. I takvi cvetovi imaju za 10 C višu temperaturu od onih cvetova koji su
    * okrenuti gore, tako da su manje izloženi izmrzavanju.

Primena agrotehničkih mera – krečenje stabala i zastiranje zemljišta

* krečenje stabala i jačih skelenih grana izvodi se u jesen posle opadanja lišća. Ova mera se zasniva na poznatoj fizičkoj osobini da se tako okrečene biljke u belo slabije zagrevaju usled odbijanja sunčevih zraka, što s proleća usporava vegetaciju, čime se smanjuje opasnost od poznih prolećnih mrazeva.Voćke se kreče kada je temperatura preko 00C. Da bi se krečna skrama zadržala što duže, i imala izrazito belu boju i dobru lepljivost potrebno je pripremiti masu od 5kg. negašenog kreča, 0,5 kg kuhinjske soli i 0,25 kg. sumpora u prahu. Kreč ugasiti i pri tome dodati kuhinjsku so i sumpor. Ovako ugašeni kreč pre primene se razredjuje običnom vodom do potrebne gustine i njime se voćke kreče. Krečno mleko spravljeno na ovaj način ima dobru lepljivost i ona se još više povećava ako se masa ostavi da odstoji 2 do 3 dana
    * prskanje voćaka blagim rastvorima fitohormona tokom avgusta meseca ili septembra sintetičkim fitohormonima (alfa-naftil-sirćetnom kiselinom NAA u koncentraciji 0,02%-0,08 %, Alar i dr. ), dimljenje voćnjaka je najstarija mera koja se primenjuje u vreme cvetanja voćaka. Zasniva se na ublaženju hladjenja prizemnih slojeva vazduha u voćnjaku. Ovo je jeftin način ali i nedovoljno uspešan, jer se time temperatura poveća za oko 0,5 0C do 1,5 0C. Najjednostavniji način je da se po voćnjaku unapred spreme organske materije – nezgoreli stajnjak, natrula slama, pleva, korov. Ove materije se stavljaju na gomilu i pale
    * zagrevanje voćnjaka pomoću raznih peći u kojima sagorevaju različite materije, medjutim, ova mera je vrlo skupa i teško izvodljiva, jer je po jedinici površine potrebno mnogo takvih peći, pa ova mera nije za široku praktičnu primenu
    * izazivanje temperaturnih inverzija pomoću velikih vetrenjača i helikoptera kada se može sprečiti snižavanje temperature za 1-2 0C
    * neprekidno prskanje običnom vodom u vidu najfinijeg rasprskavanja i stvaranja izmaglice u kritično doba kad temperatura pada na kritičnu tačku, može se obezbediti povećanje temperature u voćnjaku i izbeći pojava oštećenja od poznih prolećnih mrazeva. Osnovni princip zasniva se na tome da se voda kojom se kvasi voćka pretvara u led, koji oslobadja izvesnu količinu toplote. Povećavanje temperature usled formiranja leda koji kao skramica zahvata površinu cveta ili tek formiranog plodića, dok je tkivo ovih organa zaštićeno povišenom temperaturom koja se pri tome obrazuje. Prskanje treba da traje što duže, uz što manju potrošnju vode. Treba odrediti tačan momenat početka prskanja, a to je kada temperatura u kruni voćke padne na 0C
    * Ako se ranije krene sa prskanje neće se formirati led i nema nikakvog efekta. Ako se zakasni sa prskanjem može doći do negativnog dejstva i doći do povećanja izmrzavanja cvetova. Kvašenje mora neprekidno da traje dok traje mraz, znači sve dok se temperatura ne popne iznad kritične tačke tj. iznad 0C
    * prognoza mraza i postojanje meteoroloških stanica kada se može blagovremeno predvideti pojava mraza

Poljoprivredna stručna služba Leskovac
Mr Gordana Jovanović

http://www.psss.rs/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?5
Sačuvana
peca50
Zlatni član

Van mreže Van mreže

Starost: 74

Windows XP
Browser:
Firefox 3.0.11

« Odgovor #29 Poslato: 24. Jun 2009, 17:00:35 »

Prema fotografijama se vidi da su kajsije bolesne, sušenje vrhova grančica i nedovoljna olistalost, što je uzrokovalo da nema roda.
Sačuvana

Sve sto trazim od vina je da uzivam u njemu!
Hemingvej
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 10   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

UseBB Port by Gaia Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2007, Simple Machines | Srpski prevod: Jovan Turanjanin

Prijatelji Foruma
rscaffe.com | rakijaizkrnjeva.org | vivis.org.rs

Stranica je napravljena za 0.043 sekundi sa 22 upita.